Olen hyvin vannoutunut kahvinjuoja – suhtaudun kahviin kaikella maailman vakavuudella, ja nautin erityisesti vahvoista ja tummista kahvilaaduista. Ja vaikka yleensä juonkin kahvini jonkinlaisella määrällä maitoa, on maailmassa yksi kahvi, joka ei maitoja kaipaa: turkkilainen kahvi, jolle olen antanut lempinimen KARVAKAHVI.
Turkkilainen kahvi valmistetaan cezve-nimisellä pahvipannulla, johon annostellaan vettä ja sekä kahvinporoja. Sokeri lisätään kahviin keittovaiheessa, ja karvakahvin tilauksen yhteydessä tiedustellaankin aina haluttu sokerin määrä. Oma valintani on puolimakea, jonka tilaisin turkiksi sanomalla orta şekerli, jos vain osaisin.
Onneksi ymmärtävät myös, kun sanoo ihan vain ”medium sugar”, ja osaavat silloin laittaa sokeria puolet kahvin määrästä.
Turkkilainen kahvi juodaan espressokupista, ja erinomaisen hyvin onnistuneen karvakahvin tunnistaa kahvin päälle muodostuvasta vaahtokerroksesta. Ja kun sanon, että turkkilainen kahvi ei maitoa kaipaa, tarkoitan myös, ettei tähän kahviin maito oikeasti millään tavalla kuulu. Turkkilainen karvakahvi juodaan mustana.
Ja joka turkkilaista kahvia maistaa, ei ihmettele miksi juoma on otettu mukaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Niin hyvää se on. ♥
Mutta tosiaan, mistä nimi karvakahvi? Kas kun turkkilainen kahvi tarjoillaan siten, ettei kahvinporoja missään vaiheessa siivilöidä pois. Kahvia ei siksi juoda aivan kokonaan, sillä porot kuuluu jättää kupin pohjalle. Näiden porojen vuoksi kahvi tuntuu loppuvaiheessa suussa karvaiselle.
Kupin pohjalle jääneistä kahvinporoista kuuluu tietysti myös ennustaa. Varmuuden vuoksi ennustan itselleni tulevalle vuodelle paljon matkoja ja uusia leimoja passiin. Teşekküler!
Käy tykkäämässä La Vida Locan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi.
Seuraa seikkailuja myös Twitterissä (@sarrrrba) ja Instagramissa (@vidalocasari)!
Voit myös tilata uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi tästä.
29 Kommenttia
Tätä haluaisin maistaa! Juon aina kahvini (soija)maidolla ilman sokeria eli näinköhän tämä olisi minun suuni mukaista, mutta testata haluaisin :)
Haha, ehdottomasti kannattaa joka tapauksessa kokeilla :–D ! Mä en yleensä juo koskaan kahvia mustana, mutta tää on poikkeus. Ehkä toimis sullekin?
Karvakahvi :D Hmm, en kyllä tiedä syttyisinkö noihin kahvinporoihin kupissa, mutta kokeilisin kyllä! PS. La Vida Loca mainittu Muuttiksen blogipalkinnoissa ;)
Haha, kerran voi kokeilla jopa karvaista kahvia! :–D
Kiitos ihana! <3
Ihanan herkulliset kuvat :) Juon arkipäivinä normaalisti mukikaupalla maidolla lantrattua peruskahvia mutta reissuilla nautin vahvasta kahvista. Kerran kun reissussa oikein hehkutin mutteripannulla tehtyä maukasta kahvia, mieheni ehdotti et jos on noin hyvää niin ostetaan sellanen pannu et voidaan tehdä kotonakin. Mutta kieltäydyin ehdottomasti koska se kuuluu niihin nautintoihin joita arvostaa silloin kun harvoin saa. Hän ei ymmärtänyt logiikkaani :D
Haha, ihan pätevä logiikka! :D Me ollaan joskus ostettu kahvinpapuja kotiin reissuilta, mutta ei se tosiaankaan ole sama. ^_^
Hyvää on! Jordaniassakin tuota sanottiin turkkilaiseksi kahviksi, tosin siellä mausteena oli kardemummaa. Liekö ottomaanit jättäneet kulttuuria jälkeensä. Tosin sitä kutsuttiin myös Beduiinikahviksi. Kävitkö karvakahvilla siinä Al-Baba:n kioskin lähellä? https://youtu.be/6N2nxsTEQ-E
Juu, itse asiassa yksi näistä kuvista on Jordaniasta. :P Samaa tavaraa tuntui olevan. En juonut Al-Baban kahvia, mutta kirjoitin hänestä jutun! https://sarrrri.com/2016/05/maailman-kuuluisin-jordanialainen/
Mä voin opettaa sua tekemään itse tätä <3 Ps. Tilatessa riittää ihan vaan orta, eli keskisokerinen, ei tarvitse sitä sokeria mainita – helpompi ehkä näin muistaa ;) Eli ihan ilman sokeria on sade, vähän sokerilla orta, tai sitten jos ihan makean haluaa niin şekerli :)
Ihanaa, opeta! <3 Miten tuo orta lausutaan? Tajuaako ne, jos lausuu suomalaisittain? :--D Kuulemma noita pannuja saa Stockalta....
Aivan ihania noi kahvipannut, jo pelkästään niiden takia pitäis opetella tekemään kahvia turkkilaisittain :)
Jep! :–D
Oi tälläinen kahvi kyllä maistuisi! Ja nuo ”kahvipannut” näyttää syötävän söpöiltä! Lähdin juuri Vietnamista, jossa olin kuukauden – siellä oli myös hyvin erikoinen kahvikulttuuri. Vietnamilainen kahvi oli tosi hyvää ja tehtiin vähän meidän suomalaista muistuttavan pressokeittimen avulla. Maailmasta löytyy niin monenlaisia kahvin valmistustapoja!
Psst! Sulle on blogipalkinto mun blogissa. :)
Ihanaa! Kahvimatkailua, siinäpä vasta teema. :–D
Kiitos! <3
hakjv2
6gtn18
2o1c79
51kfsn
3fnumq
4zcalv
kzlmvd
p7thqn
h84wo3
aof3pl
p9nls3
22qwbp
29ymba
iwhvd2
byduxp