Viininmaistelu ei ole se, mitä ensimmäisenä tulee mieleen tehdä kun saapuu muslimimaahan. Kuitenkin se oli ohjelmassa jo heti ensimmäisenä Uzbekistanin iltana Samarkandissa.
Kuten olen jo aiemmin kirjoittanut, uzbekistanilaiset ovat muslimeja lähinnä muodollisesti – alkoholi ei ole ongelma, paitsi jos sitä ei ole. Samarkandissa on jopa ihan oma viinitalonsakin, pitkät perinteet omaava sellainen.
Viinitoiminnan aloitti 1860-luvulla Dmitriy Filatov, joka istutti Samarkandiin viiniköynnöksiä. Filatovin jälkeen työtä jatkoi Michael Khovrenko, jonka mukaan nimetty viinitalo on edelleen yksi Uzbekistanin suurista ylpeydenaiheista. Samarkandissa tuoteut viinit ovat menestyneet myös kansainvälisissä viinikilpailuissa, ja nykyisin palkintokaapit notkuvat erilaisia mitaleita ja pokaaleja.
Näitä kuuluisia viinejä täytyy tietysti kenen tahansa Samarkandin kävijän maistaa.
Heti aluksi meille kerrotaan, että uzbekistanilaisten viinien erityispiirteitä ovat erilaiset terveyshyödyt. Makea viini auttaa ainakin anemiaan sekä sydän- ja verisuonitauteihin, jonka lisäksi sillä voi korvata tarvittaessa jopa aterian. Paikalliset punaviinit sisältävät runsaasti vitamiineja sekä hivenaineita, jonka lisäksi ne suojaavat säteilyltä ja vanhenemiselta.
Valkoviinit puolestaan estävät hivenaineiden häviämisen kehosta sekä verisuonien kalkkeutumisen. Veritulppa ei tule kehoon, jota on hoidettu Uzbekistanin valkoviinillä. Ja entäpä sitten uzbekistanilaiset naiset! Heistä on tietysti tullut niin makean ihania juuri näiden ihanien makeiden viinien ansiosta.
Nämä asiat kerrottiin meille maistelun lomassa, ja pidin näitä silloin vielä viattomana huulenheittona. Kuitenkin tämä kaikki näyttäisi olevan painettuna myös paikan esitteeseen, joten kai se on sitten uskottava. Onneksi sain läksiäislahjaksi pullon ehtaa uzbekistanilaista viiniä nimeltä Classico Vini Italia (heh) – sillä hoidettakoon väsymys, vanheneminen ja mahdollinen säteily.
Veritulpista olen vielä hieman huolissani, mutta aion varalta hoitaa tulppia toistaiseksi vaikka Rieslingillä.
Maistelussa kokeillaan kaikkiaan kymmentä erilaista viiniä, jotka on aseteltu lautaselle järjestykseen voimakkuuden mukaan. Ensimmäisellä kierroksella maistetaan, ja toisella on tarkoitus juoda lasit kokonaan tyhjiksi. Joka ei juo, saa moitteet huonosta suomalaisuudesta – ilmeisesti kansakuntamme maine on toisinaan totuutta hurjempi.
Eniten pidin viinistä numero seitsemän, sillä se oli makea ja vahva, muttei kuitenkaan millään lailla liian paljon mitään liikaa. Tämä tulkittiin tietysti heti ennusmerkiksi! Seitsemännen viinin nimi näet tarkoittaa kaunista kukkaa, ja yhtäkkiä käy ilmi, että viinimestari haluaa minusta vaimon yhdelle neljästä pojastaan. Kolme uzbekistanilaista miniää on sopiva määrä, jos yksi on ulkomaalainen.
Tällaisessa tilanteessa on yleensä paras luikkia pakoon, niin myös tällä kertaa.
Tutustumismatkan Uzbekistaniin tarjosivat Sahro Travels, Traveller-matkatoimisto sekä Turkish Airlines
Käy tykkäämässä La Vida Locan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa seikkailuja myös Twitterissä (@sarrrrba) ja Instagramissa (@vidalocasari)! Voit tilata uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi tästä.
40 Kommenttia
no olipas hauskaa oppia tällaisiakin enologisia detaljeja :-) mitähän rypäleitä ne siellä kasvattavat?
Siinä ei hirveästi puhuttu rypäleistä kun piti keskittyä näihin sairauksien hoitoihin. Yksi hämmentävimmistä kokemuksista hetkeen. :–D
Viini on vakava asia ;) Ihan uusia terveyshyötyjä tuli tässä esiin :D
Pakko juoda varalta oikein paljon viiniä terveyshyötyjen maksimoimiseksi! :–D
Hah, johan on terveyshyötyjä :D Nuohan tosiaankin tarjoavat hyvän syyn hyvällä omallatunnolla maistella ihan reippaasti…;)
Haha, ehdottomasti! :-D
Hah :D Mahtava tasting :D Terveyshyötyineen, vaimoehdotuksineen :D
Olisipa kyllä mielenkiintoista päästä maistamaan uzbekistanilaista viiniä, joskin olen kyllä sen verran ennakkoluuloinen, että uskoisin pitäytyväni maistelun jälkeenkin vielä hieman tutummissa viinimaissa :)
Pakko myöntää, että edelleen kyllä valitsen ennemmin ne ranskalaiset, italialaiset, argentiinalaiset, chileläiset ja muut tunnettujen viinimaiden viinit… :–D Mutta jälkkäriviini olivat kyllä oikein jees Uzbekistanissakin!
Hahhah, kuulostaa ihan loistavalta viininmaistelulta! Olispa viininmaistelusessiot useamminkin tällaisia. Kuulostaa paljon viihdyttävämmältä ja mielenkiintoisemmalta kun useimmat, missä me ollaan käyty :) Et sitten jäänyt Uzbekistaniin vaimoksi…
Haha, koko Uzbekistanin reissu oli kyllä aika täynnä kaikenlaisia wtf-hetkiä, ja tää viininmaistelu oli kyllä yksi parhaista… En jäänyt vaimoksi kuitenkaan, en. :–D
Haluan viiniä, joka suojaa vanhenemiselta, nyt heti! Myös vähän väsyttää eli ehkä viinilasi näin tiistaiaamuna olisi ihan hyväksi ;)
Otin varalta kaksin käsin sitä vanhenemisen estävää!
Eipä tulisi ensimmäisenä mieleen, että tuokin olisi viinimaa.
Mielenkiintoisista maisteluista taas tulee mieleen konjakkimaistiaiset Transnistriassa – kokonainen 5 ruokalajin ateria, jossa tarjolla oli jokaiselle ruokalajille sopiva konjakki!
Tuolla ovat myös konjakit suosiossa, itse en kyllä niistä tykkää sitten ollenkaan, hrr!
Hihii, ihmeviinejäpä kerrakseen. Taidanpas haluta pullollisen tai kaksi sitä makeaa viiniä, jos sen avulla minustakin tulee makea ja ihana. Eipä taida meidän kotimaisessa alan liikkeessä tosin Uzbekistanilaisia viinejä kovin hyvin olla tarjolla. :D
Eipä ole ei.. :–D Mitähän siitäkin mahtaisi tulla, jos kaikki hoitaisivat itseään näillä viineillä? ;—)
Noniin, nyt kuulostaa hyvältä! Näitä viinejä saa (tai siis pitää!) varmaan juoda enemmänkin kuin sen lasillisen, mitä punaviinistä monesti kuulee sanottavan. Nämä terveyshyödyt pitää ottaa ehdottomasti tosissaan! :-D
Siis nimenomaan niin, että terveyden kanssa ei ole leikkimistä! Kippis!
Tuo kyllä pitää kokemukseni mukaan paikkansa, että kansamme maine juomareina on aivan ylimitoitettuna. :)
Olen todella kiinnostunut tämän alueen entisistä neuvostomaista. Neuvostoperinne vaikuttaa varmasti esimerkiksi sen taustalla, että islamista ei noudeteta mitään tiukkaa versiota.
Tällaisista kansallisista uskomuksista on mukava lukea. Kertoohan tiedekin, että viinillä voi olla terveysvaikutuksia, mutta että ihan tällaisia. :D Rikasta on tarinankerrontaperinne.
Nyt tuli jano ja himo noille kolkille. Mukava postaus!
Kukapa olisi arvannut, että viini auttaa näin moneen vaivaan! ;—D Kannattaa varmasti ainakin kokeilla….. Mitäs siinä häviää. Ei sentään ollut viiniä mikä olisi laihduttanut ja kasvattanut täydelliset vatsalihakset. Harmi, olisin ostanut!
Miten näin tärkeä asia on voitu pitää salassa? Taidankin tänä iltana suojata itseäni säteilyltä. Ehkä italialaista viiniä pitää juoda varmuuden vuoksi kaksi lasia saman suojan saamiseksi.
Olen aika varma, että tuossa on hyvä strategia! ;–D
Epäilykseni siis pitävätkin paikkansa, ja viini toden totta on elämän eliksiiri. Aion juoda jatkossakin.
Ja mitä maahan tulee, niin hämmentävän mielenkiintoiselta vaikuttaa.
Ihanaa, että viini on näin terveellistä :D
Tulkitsen tämän kuten muutkin – aion juoda runsaasti viiniä terveyshyötyjen nimissä jatkossakin :)
Mitä tahansa terveyden vuoksi!
Tä on mun lempitarina! Ootin tätä tältä matkalta ehdottomasti eniten :D Näillä on oikea suhtautuminen viiniin :D
Samaa mieltä :–D Terveys ennen kaikkea!
Viini on selkeästi vakava asia, hahah! :D ”Tämä tulkittiin tietysti heti ennusmerkiksi! Seitsemännen viinin nimi näet tarkoittaa kaunista kukkaa, ja yhtäkkiä käy ilmi, että viinimestari haluaa minusta vaimon yhdelle neljästä pojastaan. Kolme uzbekistanilaista miniää on sopiva määrä, jos yksi on ulkomaalainen.” Aikamoista!
Hauskan kuuloiset viininmaistelut, harmi tosin että saa moitteet jos toisella kierroksella ei lasi tyhjene. :) Tämä sinun reissu on ollut varmasti huikea!
0fhvv2
8l3mfo
7t7ofq
g0fv98
u065ib
npn8n5
ivkosv
remxwu
dfyd20
wl5yuv
i0t2x6