Blogi Kohdeopas: Aqaba, Jordania 🇯🇴

Kohdeopas: Aqaba, Jordania 🇯🇴

Kohdeopas: Aqaba, Jordania 🇯🇴

La Vida Locan kootut matkavinkit Aqabaan ja sen lähialueille 🇯🇴


Jordaniassa, Punaisenmeren rannalla sijaitseva Aqaba on suomalaisittain katsottuna ihanteellinen kohde talviloman viettoa ajatellen: lentomatka on lyhyt, aikaeroa ei ole, lämpötilat ovat miellyttäviä ja kohde itsessään on paitsi monipuolinen, myös mukavasti eksoottinen. Aurinko paistaa melkein aina, ja vaikka Aqaba pieni kaupunki onkin, riittää siellä ja lähialueilla mukavasti tekemistä.

Jordanialle matkailu on yksi tärkeimmistä elinkeinoista, sillä naapurivaltioita vaurastanutta öljyä ei heidän maaperällään ole, ja suurin osa maasta on hiekkaerämaata. Energian ja veden tuonnin suhteen jordanialaiset ovat riippuvaisia naapureistaan, vaikka tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa yritetäänkin hyödyntää. Jordanialaiset ymmärtävät hyvin matkailijoiden tärkeyden maan taloudelle, eikä turisteja yritetä joka käänteessä huijata tai ohjata harhaan tippien toivossa.

Me vietimme Jordaniassa viikon maaliskuussa 2016. Kokemusteni perusteella olen koonnut tälle sivulle yleistä tietoa Jordaniassa matkustamisesta, sekä täsmävinkkejä Aqabaan, Petraan, Wadi Rumiin sekä sukeltamiseen. Kaikki Jordaniasta kirjoittamani blogipostaukset pääset katsomaan kootusti tästä.

Paras aika matkustaa Aqabaan? | Matkavinkit Aqaba 🇯🇴


Paras aika matkustaa Aqabaan on keväällä (maalis-huhti-touko) ja syksyllä (syys-loka-marras). Vuodenvaihteen tienoilla vuorilla voi olla  lunta eikä esimerkiksi Petraan tällöin välttämättä pääse lainkaan. Kesäaikaan Jordaniassa on kuuma, mutta jos tämä ei haittaa, voi kesälläkin olla hyvä aika matkustaa.

matkavinkit aqaba jordaniaPetra Jordania matkavinkit aqaba

3 – Lähialueiden nähtävyydet | Matkavinkit Aqaba 🇯🇴


Petra

Jordanian kiistatta tärkein nähtävyys on nabatealaisten valtakaunnan pääkaupunki Petra. Petran historia on pitkä, ja ensimmäiset jäljet asutuksesta löytyvät jo ajalta 7000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Paitsi Jordanian tärkein matkakohde, Petra on myös yksi maailman seitsemästä ihmeestä ja vuodesta 1985 alkaen myös Unescon maailmanperintökohde.

Taksi Aqabasta Petraan ja takaisin maksaa noin 60 dinaaria (75€). Taksimatka kestää parisen tuntia. Oppaiden taksat ovat noin 50-70 dinaaria riippuen siitä, kuinka pitkälle oppaan toivotaan opastettavansa kanssa kävelevän (50 dinaarilla saa neljä kilometriä).

Varaa Petraan mukaan hyvät kengät: Petra on kukoistuskautenaan ollut ihan oikea 20 – 30 000 asukkaan kaupunki, ja alue on todellakin pienen kaupungin kokoinen. Tämä on asia josta monet tuntuvat Petrassa käydessään yllättyvän. Alueella myydään vettä ja välipalaksi kelpaavaa ruokaa.

HUOM! Älä ratsasta Petrassa aasilla tai kamelilla – näitä ei suositella, sillä näiden eläinten kunto ei ole tähän tarpeeksi hyvä. Alueella tarjotaan kuitenkin myös ratsastusmahdollisuutta hevosilla, ja tämä on aivan ok. Älä myöskään kerää tai osta mukaasi kiviä tai ruukun paloja, äläkä anna rahaa kerjääville lapsille. Nämä ovat kaikki Petran virallisia ohjeistuksia, mutta valitettavasti matkailijat rikkovat niitä jatkuvasti.

LUE MYÖS: Pidempi ja perusteellisempi blogikirjoitukseni Petrasta.

Matkavinkit Jordania Petra Matkavinkit Petra Jordania Aqaba

Wadi Rum

Wadi Rumin autiomaa on Jordanian suurin laakso ja vadi, eli vanha kuivunut joenuoma. Se sijaitsee reilun 50 kilometrin päässä Aqabasta, josta sinne hurauttaa autolla alle tunnissa. Wadi Rum on Petran ohella yksi Jordanian tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Wadi Rumin alue on ollut asutettu jo esihistorialliselta ajalta saakka – joidenkin arvioiden mukaan ainakin viimeiset 12 000 vuotta. Kallioista löytyy edelleen erityisesti nabatealaisten aikaisia kirjoituksia ja kaiverruksia. Nykyisin alueella asuvat beduiinit paimentaen kameleita ja vuohia, sekä tarjoten matkailupalveluita.

Wadi Rum on luonnonsuojelualuetta, jonka pääsymaksu on 5 dinaaria per henkilö (n. 6 €). Huijarit pitävät leiriä lipunmyyntikojun luona, ja on parasta olla liiemmin vastailematta heidän kysymyksiinsä, eikä kannata uskoa oikeastaan mitään mitä he yrittävät sanoa.

Taksikyyti Wadi Rumiin ja takaisin maksaa Aqabasta yhteensä n. 40 dinaaria (n. 50 €). Kiertomatkan aavikolla suosittelen hankkimaan Bebouin Directions -nimiseltä yritykseltä.

LUE MYÖS: Pidempi ja perusteellisempi blogikirjoitukseni Wadi Rumista. Kirjoituksessa lisätietoa ja kokemuksia myös Bedouin Directionsista sekä tyypillisestä huijausyrityksestä.

Wadi Rum Matkavinkit Jordania Aqaba Wadi Rum Matkavinkit Jordania Aqaba

Eilat (Israel)

Monet Aqabassa lomailevat tekevät päiväretken Israelin puolella sijaitsevaan Eilatiin. En suosittele Eilatia matkakohteena kenellekään, mutta jos se kuitenkin kiinnostaa, voit lukea meidän kokemuksemme päiväretkestä Israelin puolelle tästä.

Sukeltaminen | Matkavinkit Aqaba 🇯🇴


Aqaban edustalla kulkee noin 25 kilometrin mittainen rannan suuntainen koralliriutta, jolta löytyy 23 eritasoista sukelluskohdetta. Sukeltaminen ja kaikenlaiset muut vesiaktiviteetit ovatkin parasta, mitä Punaisenmeren rannalla sijaitsevalla Aqaballa on matkailijalle tarjota.

Me osallistuimme introsukellukselle Ahlan Aqaba Scuba Diving Centerissä, jota voi huoletta suositella muillekin. Introsukellukseen kuuluu lyhyt opastus laitteisiin ja tarvittaviin välineisiin liittyen, jonka lisäksi opetellaan yksinkertaisimmat veden alla kommunikoimiseen käytettävät käsimerkit. Myös niksit tyypillisimpien ongelmatilanteiden varalle käydään lyhyesti läpi. Sukelluksella ohjaaja kuitenkin kontrolloi sukelluksen turvallisuutta ja laitteiden käyttöä.

Me sukelsimme ensin Japanese Gardenilla, ja sitten Cedar Pride-hylyllä. Cedar Pride on entinen libanonilainen rahtilaiva, joka upotettiin sukeltajia varten meren pohjaan vuonna 1985. Hylky sopii sukelluskohteeksi paitsi aloittelijoille, myös kokeneille konkareille – jälkimmäisenä mainitut voivat mm. sukeltaa aluksen sisällä. Japanese Garden sopii sukeltajien lisäksi erityisen hyvin myös snorklailijoille. Hylyn lisäksi meren pohjaan on upotettu ihmeteltäväksi amerikkalainen ilmatorjuntapanssarivaunu.

Meidän koko päivän sukelluksemme maksoi kaikkineen (sukellus, laitteet, venekyyti, ruoka, juomat jne.) kahdelta hengeltä yhteensä 210 dinaaria, eli 267 €. Tarkemman kuvauksen sukelluskokemuksestamme voit lukea täältä.

Matkavinkit Aqaba sukellus Matkavinkit Aqaba sukellus

Ruoka ja juoma | Matkavinkit Aqaba 🇯🇴


Jordaniassa syödään paljon grillattua lammasta, kanaa, naudanlihaa ja kasviksia, sekä rannikolla kalaa. Melkein kaikissa ravintoloissa on tarjolla ”mixed grill”-niminen annos, johon sisältyy lajitelma erilaisia grillattuja lihoja ja kasviksia. Yleisellä tasolla jordanialainen keittiö muistuttaa kovasti syyrialaista ja libanonilaista keittiötä. Paikallinen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita myös Välimeren alueen maista, erityisesti Kyprokselta ja Kreikasta – esimerkiksi halloumi on tyypillinen lisuke tarjoiltavaksi muiden ruokien kyljessä.

Tomaattia, paprikaa, kurkkua ja munakoisoa käytetään erityisen paljon, ja jokaisella aterialla tarjoillaan lisukkeena ainakin hummusta sekä mutabbalia. Alkupalat eli mezet ovat huumaannuttavan hyviä. Ruoka-annokset ovat tyypillisesti pöytäseurueen kesken jaettavaksi tarkoitettuja, ja kaiken kanssa syödään pitaleipää.

Oliiviöljyä käytetään ruoanlaitossa runsaasti, ja tyypillisiä mausteita ovat minttu ja persilja. Minttua käytetään ruoanlaiton lisäksi paljon myös tyypillisen limonana/mint lemonade-juoman valmistukseen.

LUE MYÖS: perusteellisempi blogikirjoitukseni jordanialaisesta ruokakulttuurista.

matkavinkit aqaba jordanialainen ruokaJordanialainen ruoka matkavinkit aqaba Jordanialainen ruoka matkavinkit aqaba

Liikkuminen paikasta toiseen | Matkavinkit Aqaba 🇯🇴


Aqabassa liikkuu jonkun verran paikallisbusseja, mutta turisti pääsee helpoimmalla ottamalla taksin. Tiettyihin kohteisiin sovitaan kiinteä hinta (esim. Wadi Rum, Petra, Israelin ja Jordanian välinen raja-asema), mutta lyhyemmillä matkoilla käytetään taksimittaria.

Turvallisuus | Matkavinkit Aqaba 🇯🇴


Ulkoministeriön matkustustiedote kehottaa matkailijoita noudattamaan Jordaniassa tällä hetkellä erityistä varovaisuutta. Ajantasainen tilanne kannattaa aina tarkistaa ennen lähtöä, ja tehdä matkustusilmoitus. Seuraa myös paikallisia uutisia sekä ulkoministeriön tiedotusta tarvittaessa.

Yleisesti ottaen Jordania kuitenkin on hyvin turvallinen matkakohde rajanaapureiden aiheuttamista mainehaitoista huolimatta. Matkailijoita toki luonnollisesti kehotetaan välttämään Syyrian ja Jordanian välistä raja-aluetta, ja seuraamaan tiedotusvälineitä nopeiden käänteiden varalta. Tavanomainen turistien kohtaama rikollisuus on kuitenkin Jordaniassa pienempi uhka kuin Euroopassa tai monissa suurissa lomakohteissa.

Ongelmatilanteissa auttaa Suomen kunniapääkonsulaatti Ammanissa sekä Suomen Libanonin, Irakin, Jordanian ja Syyrian suurlähetystö Beirutissa.

LUE MYÖS: Laajempi blogikirjoitukseni Jordanian matkustusturvallisuudesta.

Petra Jordania kohdeopas aqabaan matkavinkit kameli

Uskonto | Matkavinkit Aqaba 🇯🇴


Jordania on muslimienemmistöinen maa, mutta Aqaba on melko vapaamielinen kaupunki. Naisten on hyvä peittää polvet ja olkapäät, sekä välttää provosoivaa pukeutumista varsinkin yksin liikkuessaan – muuten rajoituksia ei juuri ole. Hiuksia ei tarvitse peittää. Maaseudulla ja islamistien kannatuskortteleissa tulee kuitenkin varautua hyvinkin konservatiivisiin asenteisiin.

Päihtyneenä esiintyminen julkisilla paikoilla lienee tuomittavaa, mutta turistien kohdalla tätä todennäköisesti katsotaan hieman läpi sormien. Alkoholia saa joka tapauksessa ostaa lukuisista viinakaupoista ympäri vuorokauden. Myös hotelleilta saa viiniä ja olutta länsimaisittain normaalisti.

Miesten kannattaa huomioida, että huivin käyttäminen merkitsee paikallisen naisen kohdalla, että hän on uskonnollinen. Huivia käyttävää naista ei kannata tavatessa kätellä tai muutenkaan koskettaa. Muslimien ramadan-paastokuukauden aikana on erityisen tärkeää välttää syömistä, juomista ja tupakoimista julkisilla paikoilla valoisan aikaan. Samaa sukupuolta olevien parisuhteet ovat Jordaniassa erittäin paheksuttuja, vaikka ne eivät ole lainvastaisia. Jordaniassa tulee huomioida, että heteroseksuaalistakaan kiintymystä ei kannata osoittaa julkisilla paikoilla esimerkiksi suutelemalla.

Ulkoministeriön matkustustiedote

matkavinkit aqabaan jordania

Muuta huomioitavaa | Matkavinkit Aqaba 🇯🇴


Jordanian rokotesuositukset

Tarkista ajantasaiset rokotesuositukset aina osoitteesta rokote.fi, ja/tai lääkäriltäsi.

Huomioi vähintään, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset (tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR), jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (dT)) ovat voimassa. Näiden lisäksi matkailijan perusrokotukset, eli A- ja B-hepatiitti- sekä jäykkäkouristusrokotukset on hyvä pitää aina ajan tasalla matkakohteesta riippumatta.

Hanki myös kansainvälinen rokotuskortti – tästä voi olla arvaamatonta apua jos joudut esimerkiksi sairaalaan.

Lainsäädäntö

Kaikki huumeet ovat Jordaniassa laittomia ja niiden hallussapidosta saa ankaria rangaistuksia. Huomioi myös, että sotilas- ja poliisikohteita ei saa valokuvata.

Adapterit, sähkö

Suomalaiset sähkölaitteet käyvät jordanialaisiin pistorasioihin suoraan.

Passi ja viisumi

Jordania muokkaa viisumikäytäntöjään tiuhaan tahtiin, ja ajantasaiset viisumimääräykset onkin aina syytä tarkistaa etukäteen Jordanian suurlähetystöstä Berliinistä (http://www.jordanembassy.de/), tai omalta matkanjärjestäjältä.

matkavinkit jordania

Viimeisin päivitys tällä sivulla: 12.8.2017.