Blogi Kohdeopas: Lofootit autolla 🇳🇴

Kohdeopas: Lofootit autolla 🇳🇴

Kohdeopas: Lofootit autolla 🇳🇴

La Vida Locan kootut vinkit: automatkailu Lofooteilla 🇳🇴


Suunnitelmissa valloittaa Lofootit autolla? Mietitkö milloin on paras aika matkustaa? Millainen reitti kannattaa suunnitella, mitä nähdä ja mitä tehdä? Missä yöpyä ja mitä syödä?

Tähän oppaaseen olen koonnut perustietoja ja vinkkejä kaikille niille, jotka suunnittelevat Lofoottien automatkaa ensimmäistä, ja miksei vaikka toistakin, kertaa.

LUE MYÖS ► MATKAPÄIVÄKIRJA: LOFOOTIT PÄÄSTÄ PÄÄHÄN

lofootit autollaHenningsvaer lofootit autolla

Lofootit | Keskeiset faktat


🇳🇴 Lofootit on Pohjois-Norjassa (tai ehkä tarkemmin, Luoteis-Norjassa) sijaitseva saariryhmä, joka koostuu Våganin, Vestvågøyn, Flakstadin, Moskenesin, Værøyn ja Røstin kunnista.

🇳🇴 Suurimpia saaria ovat Hinnøya (josta tosin virallisesti lasketaan kuuluvaksi Lofooteille vain eteläkärki), Austvågøy, Gimsøya, Vestvågøya, Flakstadøya sekä Moskenesøya. Suurimmat kaupungit ovat Vestvågøyssä sijaitseva Leknes ja Våganissa sijaitseva Svolvær. Kaikkiin näihin pääsee autolla mantereelta. Kauempana merellä sijaitsee näiden lisäksi vielä lukuisia pienempiä Lofootteihin kuuluvia saaria, joille ei autolla ainakaan tietä pitkin pääse.

🇳🇴 Lofoottien “pääkylä” on Reine, epävirallinen pääkaupunki Svolvær, ja kaunein kylä Henningsvær.

🇳🇴 Lofooteilla asuu hieman vajaat 25 000 vakituista asukasta, mutta turisteja liikkuu alueella paljon — etenkin kesäisin.

🇳🇴  Koko saariryhmän pinta-ala on 1 227 km².

🇳🇴 Eteläisin kylä on nimeltään Å, ja samalla se on “pisimmällä” mihin asti Lofooteilla on mahdollisuus autolla ajaa. Å on samalla Ruotsin Luulajaan johtavan eurooppatie E10:n päätepiste.

nusfjord lofootit autolla lofoten dronelofootit autollalofootit autolla

Sää Lofooteilla — Milloin kannattaa matkustaa?


LOFOOTIT TALVELLA | Pohjoisesta sijainnista huolimatta Lofooteilla on Golf-virran ansiosta leuto ilmasto myös talvella: esimerkiksi tammikuussa keskilämpötila on vain vähän nollan alapuolella. Talvella Lofooteilla voi siis ihailla lumisia maisemia ilman pelkoa jäätymiskuolemasta. Kylmimpiä kuukausia ovat tammi-, helmi- ja maaliskuu. Sateisin kuukausi on lokakuu.

LOFOOTIT KESÄLLÄ | Lämpimintä Lofooteilla on heinä- ja elokuussa, jolloin keskilämpötila on 13°C. Kesäkuussakin tarkenee, kun lämpötila vaihtelee 7-11 asteen välillä. Toisaalta Norjassa sää voi olla mitä tahansa ja vaihdella nopeasti, mutta ainakin kesällä on valoisaa! Kesällä Lofooteilla on aamuisin hyvin usein myös sumuista.

Tarvitaanko erikoisvarusteita?

Varusteista voidaan kaiken kaikkiaan kai todeta, että suomalainen kyllä pärjää Lofooteilla normaalilla maalaisjärjellä valitulla Pohjois-Norjan varustuksella. Tuulen- ja vedenpitävä takki lienee tärkein varuste ihan koko Norjassa. Vaelluskenkiä tarvitsee, jos aikoo vaeltaa, jne. Armollista on, että kun valloittaa Lofootit autolla, on kulkuvälineessä vakiona tilaa roudata varusteita myös mitä erilaisimpien erikoistilanteiden varalta.

lofootit autolla heinäkuussanusfjord rorbuer lofootit autolla

Lofootit autolla — Mitä kautta voi ja kannattaa ajaa?


Suomesta tulevien tyypillisin reitti Lofoottien road tripillä on kulkea Narvikista Å:hon ja takaisin. Virallisesti Lofoottien osuus kuitenkin alkaa vasta Hinnøyan eteläkärjestä. Lofooteille on myös autolauttayhteys mantereen puolelta, esimerkiksi Svolvær – Skutvik sekä Moskenes – Bodø, joista jälkimmäisenä mainittu on huomattavan suosittu.

lofootit autolla

Me aloitimme Lofoottien taipaleen Harstadista, josta ajoimme suoraan kahdeksi yöksi Nusfjordiin. Nusfjordista käsin teimme retkiä alueella oleviin kohteisiin. Seuraavat kaksi yötä vietimme Ån ja Reinen välissä sijaitsevassa Sørvågenissa, josta käsin tutkimme Lofoottien eteläisintä kärkeä. Lopuksi ajoimme takaisinpäin Svolværiin, jossa yövyimme niin ikään kaksi yötä ennen, kuin jatkoimme matkaa Tromssaan.

lofootit autollalofootit autolla

Lofootit autolla: Kuinka paljon aikaa kannattaa varata?


Teoreettisesti ajateltuna Lofoottien tieosuus olisi ajettavissa päästä päähän alle kuudessa tunnissa. Todellisuus on hieman toisenlainen, sillä tiet ovat ajoittain pieniä ja mutkaisia, nopeusrajoitukset kautta linjan alhaisia ja tienkäyttäjiä saattaa etenkin kesällä olla paljon.

Me olimme varanneet Lofooteille viikon, mutta vähempikin olisi riittänyt. Jos aikeissa ei ole vaeltamista tai pitkiä museokäyntejä, sanoisin että muutamassa päivässä ehtii kyllä Lofootit katsoa läpi jos vain jaksaa ajella.

autolla lofooteille lofootit autolla Autolla Lofooteille lofootit autolla Autolla Lofooteille lofootit autolla

Lofootit autolla: Teiden kunto? Parkkipaikat?


Tiet ovat, kuten edellä todettua, monin paikoin pieniä ja mutkaisia. Ne ovat kuitenkin erinomaisessa kunnossa, kuten Norjassa yleensäkin. Osa teistä on myös laajasti modernisoitu, ja tieosuuksilta löytyy runsaasti erilaisia tunneleita. Levikkeitä sekä pysähdyspaikkoja on todella paljon, eli väistäminen on helppoa jos isompi auto sattuisikin tulemaan vastaan.

Parkkipaikkojakin tuntuu hieman yllättäen olevan ihan mukavasti, vaikka olimme etukäteen lukeneet kauhutarinoita siitä, miten auton kanssa on aivan mahdotonta päästä yhtään mihinkään. Ehkä tässä on eroja matkailuauton/asuntovaunun kanssa liikkuvien sekä henkilöautojen välillä. Useimmat majoituspaikat tarjoavat majoittujille parkkitilaa, jonka lisäksi tärkeimpien nähtävyyksien läheisyydestä löytyy aina parkkialueet.

autolla lofooteille lofootit autolla autolla lofooteille lofootit autolla

Lofootit autolla | Nähtävyydet / Nähtävää


Lofoottien suurin yksittäinen nähtävyys on ehdottomasti saarien kaunis luonto, sekä toinen toistaan jylhemmät maisemat ja hohtavan valkoiset hiekkarannat. Saarilta löytyy melko paljon myös erilaisia pieniä taidegallerioita, sekä jonkin verran museoita. Enimmäkseen Lofoottien matkailu keskittyy kuitenkin erilaisiin ulkoilma-aktiviteetteihin, kuten melontaan, kalastukseen, vaeltamiseen, veneretkiin sekä pyöräilyyn. Tässä muutama omasta mielestäni tutustumisen arvoinen kohde:

Svolvær

Svolværin kaupunki on Lofoottien epävirallinen pääkaupunki, ja ehdottomasti myös saarten vilkkain menopaikka. Erittäin kaunis ja vierailun arvoinen paikka, josta löytyy myös isompi ostoskeskus, jossa voi käydä täydentämässä varastoja ennen suuntaamista pienempiin kyliin. Svolværissa sijiatsee mm. Lofoottien sotamuseo, jos sellainen kiinnostelee.

Svolvær lofootit autolla

Henningsvær

Lofoottien kaunein kylä on Heimøyn ja Hellandsøyn saarilla sijaitseva kalastajakylä Henningsvær, jonne johtaa päätieltä (E10) erkaneva tieyhteys. Henningsværia kutsutaan Norjan Venetsiaksi, ja sieltä löytyy pienempiin kyliin verrattuna todella paljon nähtävää ja katseltavaa. Kylä sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Svolværista.

Yksi erikoisimmista hienouksista on niemenkärkeen rakennettu jalkapallokenttä:

henningsvaer jalkapallokentta lofootit autollahenningsvaer jalkapallokentta lofootit autolla lofootit autolla

Vestvågøyan rannat sekä viikinkimuseo

Vestvågøya on Lofoottien toisiksi viimeinen suuri saari, ja sen tärkein nähtävyys on erittäin suosittu Lofoottien viikinkimuseo (Museum Nord – Lofotr Viking Museum). Vestvågøyalla sijaitsevat myös kauniit Hauklandin sekä Uttakleivin rannat. Näistä Haukland on maksuton, mutta Uttakleivilla joutuu maksamaan pysäköinnistä.

Haukland beach lofootit autolla

Haukland beach

Uttakleiv beach lofootit autolla

Uttakleiv beach

Haukland beach lofootit

Haukland Beach

uttakleiv lofootit autolla

Uttakleiv Beach

Flakstadøyan rannat

Oma suosikkini Lofoottien suurista saarista oli Flakstadøya, jolta löytyvät myös ne kaikista kauneimmat rannat, sekä iki-ihana Nusfjordin kalastajakylä.

Rannoista kaunein on Skagsanden Beach Flakstadissa, jonka lisäksi Ramberg Beach muistuttaa enemmän Rio de Janeiroa kuin norjalaista hiekkarantaa. Monet suosittelevat vierailukohteeksi myös samalla saarella sijaitsevaa Myrland Beachia, mutta me skippasimme sen joten siitä en osaa sanoa onko se vierailun arvoinen vai ei.

lofootit autolla

Skagsanden Beach

Skagsanden Beach lofootit autolla

Skagsanden Beach

ramberg beach lofootit autolla

Ramberg Beach

Nusfjordin kalastajakylä (Flakstadøya)

Parasta Flakstadøyalla on Nusfjordin kylä, jonka sanotaan olevan yksi Norjan parhaiten säilyneistä kalastajakylistä, ja kylä onkin samalla kalastusperinnettä esittelevä museo. Alueelta löytyy mm. vanha leipomo, sekatavarakauppa sekä erinäisiä muita rakennuksia.

LUE MYÖS ► Kalastajakylä Nusfjord — parasta Lofooteilla 🇳🇴

Nusfjord Lofootit autolla Nusfjord Lofootit autolla Nusfjord Lofootit autollanusfjord rorbuer lofootit autolla

Å i Lofoten, Reine, Hamnøy (Moskenesøya)

Moskenesøya on Lofoottien viimeinen autolla saavutettavissa oleva saari. Saaren eteläkärjessä tie loppuu Å i Lofoteniin, jossa voi vierailla mm. Lofoottien kapakalamuseossa (Lofoten Tørrfiskmuseum) sekä Norjan kalastuskylämuseossa (Norsk Fiskeværsmuseum). Varsinaisesti muuta Å:ssa ei itse asiassa oikein olekaan. Parkkialueelta kannattaa jatkaa kävellen vielä aivan saaren kärkeen saakka, sillä näkymät siellä ovat upeat.

Å i Lofoten lofootit autolla Å i Lofoten lofootit autolla

Matkalla Å:hon kannattaa vierailla Hamnøyn sekä Reinen kylissä, sekä hyvällä säällä valloittaa Reinebringen. Hyviä ja melko helppoja vaelluskohteita ovat myös Kvalvika Beach sekä Ryten, jotka kävellään yleensä molemmat yhdellä kertaa.

Hamnøy lofootit autolla

Hamnøy

reine lofootit autolla

Reine

reine lofootit autolla

Reine

Lofootit autolla | Majoitus


Asiantuntijat tietysti kehottavat varaamaan majoitukset Lofooteilta jo kuukausia etukäteen, ja tämä varmasti kannattaakin jos aikataulu on etukäteen lyöty lukkoon. Me emme kuitenkaan tienneet tarkkaan milloin Lofooteille saapuisimme, joten ensimmäiset majoitukset varattiin vasta paria päivää ennen H-hetkeä. Näinkin majoitukset kyllä järjestyivät, mutta todennäköisesti tämä ratkaisu tuli kalliimmaksi kuin reilusti etukäteen varaamalla.

Lofooteilla on runsaasti leirintäalueita, mutta niitä emme tällä kertaa kokeilleet lainkaan. Sen sijaan on pakko suositella majoitusta Rorbuereissa (Rorbu), eli perinteisissä norjalaisissa kalastajamökeissä. Nämä ovat erittäin suosittuja ja haluttuja majoitusvaihtoehtoja, ja siksi myös hieman normaalia hotellia kalliimpia. Ne ovat kuitenkin kaikessa hurmaavuudessaan jokaisen pennin arvoisia.

nusfjord rorbuer lofootit autolla

Nusfjord Rorbuer, Nusfjord

Meidän paras majoituksemme Lofooteilla oli Nusfjord Rorbuer, jota voimme lämpimästi suositella kaikista mahdollisista syistä, joita mieleen tulee. Nusfjord Rorbuerissa on valittavana useita erilaisia huonevaihtoehtoja, ja osa mökeistä on suurempia kuin toiset. Osassa on myös oma pieni terassi.

Meillä oli perustason huoneessamme jonkin verran astioita, jääkaappi, vedenkeitin sekä kahvikone, mutta ei varsinaista keittomahdollisuutta. Nusfjordin alueella on ravintola, joka tosin on aivan järisyttävän kallis, eikä siten välttämättä se kaikista mieluisin vaihtoehto. Tänne majoittuvan kannattaa siis ainakin jonkinlaisia eväitä ostaa mukaan jo matkalta — Nusfjordissa oleva kauppa on valikoimaltaan erittäin rajallinen, eikä ihan lähimain mitään marketteja ole.

Huom! Nusfjordin kalastajakylään kuuluu normaalisti pääsymaksu, mutta rorbuerissa majoittuvat maksavat tämän jo osana majoitustaan. nusfjord rorbuer lofootit autollanusfjord rorbuer lofootit autollanusfjord rorbuer lofootit autolla

Planet Basecamp, Sørvågen

Meille mieluinen majoituspaikka olisi ollut Reine, mutta sen suhteen olimme myöhässä, ja kaikki kohtuuhintaiset majoitukset oli jo varattu. Tämän jälkeen päädyimme varaamaan huoneen Planet Basecampista Sørvågenista, joka sijoittuu Lofoottien eteläkärkeen Ån ja Reinen väliin. Planet Basecamp on jotain hostellin ja hotellin välimaastosta: huoneet ovat omia, mutta käytössä on paljon yhteisiä tiloja sekä yhteiskäyttökeittiö.

Halvimmissa huoneissa on jaettu kylpyhuone, mutta me otimme huoneen omalla kylpyhuoneella sekä keittonurkkauksella. Huoneesta löytyy hella, jääkaappi, kahvinkeitin, jääkaappi, vedenkeitin, astioita sekä normaalit ruoanlaittovälineet (kattilat, pannut ym.). Planet Basecampia voi siten myös aivan ehdottomasti suositella tukikohdaksi eteläkärkeä tutkiville.

lofootit autolla

Scandic Svolvær

Scandic Svolvær sijaitsee mahdollisesti koko Svolværin parhaalla paikalla. Perus-Scandic, jota voi lämpimästi suositella. Kuriositeettina mainittakoon, että tämä on ainut hotelli koko Norjassa, joka on tarjoillut asiakkaidensa hiuksille shamppoon ohella myös hoitoainetta. ;-) Aamiainen on hyvä, ja hotelli kohtuullisen moderni. Täällä yöpyville suosittelen huonetta parvekkeella.

Scandic Svolvær lofootit autolla Scandic Svolvær lofootit autolla

Ruoka, ravintolat ja syöminen Lofooteilla


Ravintolat Lofooteilla ovat todella kalliita, joten omiin eväisiin ja välipaloihin kannattaa panostaa huolella. Me olimme tämän suhteen vähän leväperäisesti liikenteessä, ja söimmekin ulkona aika paljon. Eväiden ostaminen kaupasta ei ole mitään kaikista halvinta puuhaa sekään, joten fiksumpi varmaan olisi hankkinut auton täyteen pussiruokia jo Suomen puolella. Mitään niin hyvin ravintoloita ei kuitenkaan tullut vastaan, että tekisi mieli lähteä erikseen suosittelemaan.

oluen myynti norjassa sunnuntaisin lofootit autolla lofotpils lofootit autolla lofootit ruoka lofootit autollalofootit autollaturska lofootit autolla

Jos Norja kiinnostaa automatkakohteena myös muuten kuin
Lofoottien osalta, suosittelen katsomaan myös nämä:

🇳🇴 10 syytä matkustaa Norjaan
🇳🇴 Preikestolenilla

🇳🇴 Pussiruokaa kansalle joka Norjassa vaeltaa
🇳🇴 Maailman söpöin kahvila
🇳🇴 Pohjois-Euroopan huipulla
🇳🇴 Päivä Stavangerissa
🇳🇴 Jännän äärellä Oslossa
🇳🇴 Vaellus Nigardsbreenin jäätiköllä
🇳🇴 Ihanista ihanin Stavanger


Viimeisin päivitys tällä sivulla: 4.7.2018.