Blogi Kohdeopas: Huippuvuoret (Svalbard) 🇳🇴

Kohdeopas: Huippuvuoret (Svalbard) 🇳🇴

Kohdeopas: Huippuvuoret (Svalbard) 🇳🇴

La Vida Locan kootut vinkit Huippuvuorille 🇳🇴


Suunnitelmissa matka Huippuvuorille? Mietitkö milloin on paras aika matkustaa? Mitä kannattaa nähdä ja mitä tehdä? Missä yöpyä ja mitä syödä? Millainen hintataso on, ja onko siellä oikeasti niin kylmä kuin voisi leveyspiirien perusteella kuvitella?

Tähän oppaaseen olen koonnut perustietoja ja vinkkejä kaikille niille, jotka suunnittelevat matkaa Huippuvuorille.

LUE MYÖS ► MATKAPÄIVÄKIRJA: TROMSSA, HUIPPUVUORET, NARVIK JA TORNIO

huippuvuoret svalbard longyearbyen

Huippuvuoret | Keskeiset faktat + Historiaa


🇳🇴 Huippuvuoret on Norjalle kuuluva, pohjoisella Jäämerellä sijaitseva saariryhmittymä, jonka asutetut saaret ovat nimeltään Länsimaa (Spitsbergen), Karhusaari (Bjørnøyav) sekä Hopen. Hieman yli puolet Huippuvuorista on jäätikön peitossa. Huippuvuorten pääkaupunki on nimeltään Longyearbyen.

🇳🇴 Huippuvuorten saarista suurin on Länsimaa, joka on samalla Huippuvuorten ns. pääsaari, jossa myös Longyearbyen sijaitsee. Hopen on kapea saarikaistale Länsimaan länsipuolella, kun taas Karhusaari sijaitsee maantieteellisesti Huippuvuorista erillään, noin puolivälissä matkalla Norjan pohjoisimmasta kolkasta Huippuvuorille. Tyypillinen perusturisti vierailee näistä ainoastaan Länsimaan saarella. Jotkut risteilyalukset tekevät pysähdyksen myös Karhusaarella.

🇳🇴 Huippuvuoret on löydetty virallisesti vuonna 1596, jonka jälkeen niitä hyödynnettiin 1600-1700-luvuilla valaanpyytäjien tukikohtana. Varsinaista vipinää alkoi kuitenkin olla vasta 1800-luvun lopulla, kun saarilla aloitettiin kaivostoiminta. Samalla saarista kiinnostuivat myös luonnontieteilijät. Nykyisin Longyearbyenissä sijaitseva University Centre in Svalbard tarjoaa opiskelijoille geologiaan, geofysiikkaan, biologiaan sekä tekniikkaan liittyviä opintomahdollisuuksia.

huippuvuoret svalbard longyearbyen

🇳🇴 Longyearbyenin kaivoskylä perustettiin vuonna 1906, josta sittemmin kasvoi saarten tärkein asutuskeskus ja nykyinen pääkaupunki. Saarten omistussuhde oli pitkään kiistojen kohde, mutta saaret annettiin Norjalle vuonna 1920 ja homma sinetöitiin Svalbard-sopimuksella.

🇳🇴 Svalbard-sopimuksen mukaan myös muiden maiden kansalaisilla on oikeus hyödyntää saarten mineraalivaroja vapaasti, ja Norjan lisäksi myös Neuvostoliitto ja sittemmin Venäjä ovat pitäneet saarilla pysyvää asutusta erityisesti hiilikaivostoiminnan varjolla. Venäjän osalta tähän liittyy myös poliittisia intressejä: eräs matkaopas totesikin, että jos venäläisiltä kaivoksilta sattuisi loppumaan hiili, tuotaisiin sitä täytteeksi mantereelta, jotta kaivostoimintaa voitaisiin edelleen jatkaa. 

huippuvuoret svalbard

🇳🇴 Edellisistä johtuen Huippuvuorilla puhutaan pääkielenä Norjaa, mutta esimerkiksi Barentsburgissa ja Pyramidenissa kieli on venäjä. Barentsburgissa puhelin myös kytkeytyy Venäjän matkapuhelinverkkoon. 

🇳🇴 Huippuvuorilla asuu vakituisesti n. 2 500 ihmistä, jonka lisäksi sesonkityöntekijöitä sekä tutkijoita on jonkin verran. Suurin osa asukkaista asuu Longyearbyenissa.

🇳🇴 Huippuvuorten pääelinkeinoja ovat kaivostoiminta sekä matkailu.

huippuvuoret svalbard longyearbyen

Huippuvuoret | Yleisiä matkavinkkejä + Hyvä tietää


🇳🇴 Huippuvuoret kuuluu Norjalle, mutta se ei ole osa schengen-aluetta. Siksi sinne lennettäessä tarvitaan passi.

🇳🇴 Huippuvuorten kaamos (polar night) kestää 99 päivää, yötön yö (polar summer) 100 päivää. Kaikissa majoituksissa on vakiona pimennysverhot kesäaikaa ajatellen.

huippuvuoret svalbard

🇳🇴 Huippuvuorilla on enemmän jääkarhuja kuin ihmisiä, eivätkä jääkarhut ole leikin asia – jääkarhu on yksi harvoista eläimistä, joka saattaa metsästää ihmisiä ruoakseen. Jäätikköjen sulaessa myös jääkarhujen elintila muuttuu, ja ne tulevat entistä useammin myös kaupunkeihin.

Nyrkkisääntö on, että ilman asetta liikkuvan on pysyteltävä niin lähellä rakennuksia, että ehtii tarvittaessa sisälle turvaan jääkarhun osuessa reitille. Niin ikään jääkarhujen varalta useat rakennukset ja jopa asuintalot pitävät ovensa lukitsemattomina yötä päivää. Longyearbyenin ulkopuolella liikuttaessa oma ase on oltava mukana, tai on liikuttava sellaisessa seurassa josta ase löytyy. Viimeksi jääkarhu on tappanut Huippuvuorilla 17-vuotiaan pojan vuonna 2011.

huippuvuoret svalbard longyearbyen

🇳🇴 Huippuvuorilla kunnioitetaan monissa paikoissa vanhaa hiilikaivostyöläisten tapaa riisua kengät sisään tullessa, ja jättää ne niille varattuun hyllyyn eteisessä. Nykyisin tämä pätee asuintalojen ohella enimmäkseen hotelleissa ja museoissa, ja esimerkiksi ruokakauppaan pääsee kengät jalassa. Aseet sen sijaan on jätettävä niille varattuun säilytykseen ostosten ajaksi. 

huippuvuoret svalbard longyearbyen

🇳🇴 Longyearbyenin lentokentältä lähtee jokaisen saapuvan lennon yhteydessä lentokenttäbussi, joka kiertää kaupungin kaikki hotellit ovelta ovelle. Hinta bussimatkalle heinäkuussa 2018 oli 75 NOK per henkilö, ja bussissa toimi sekä kortti- että jopa lähimaksu. Yhtä henkeä suuremmat seurueet pääsevät kuitenkin halvemmalla ottamalla taksin: kiinteä hinta lentokentältä keskustaan on 135 NOK (edelleen heinäkuu 2018). 

🇳🇴 Lentokentän kiitorata on rakennettu ikiroudassa olevalle maalle, ja siksi sen pinta on varsin epätasainen. Nousut ja laskut ovat pomppuisia, mutta eivät vaarallisia.

lento huippuvuorille

🇳🇴 Ruokakauppoja lukuunottamatta lähes kaikki kaupat ovat auki klo 10-17. 

🇳🇴 Longyearbyenin kokoon nähden shoppailtavaa on verrattain paljon, ja erityisesti outdoor-välineistöä sekä urheiluvaatteita löytyy mielettömät valikoimat. Hinnat ovat käytännössä samoja kuin Suomessa, ja osin jopa halvemmat, sillä Huippuvuorten verotus on erilaista kuin Manner-Norjassa. Ruoka sen sijaan on kalliimpaa, sillä se tuodaan Huippuvuorille mantereelta, ja esimerkiksi litra maitoa voi maksaa jopa 3 euroa.

🇳🇴 Alkoholin myyntiä kaupoissa säännöstellään: kuukaudessa voi ostaa kaksi litraa väkevää viinaa ja 24 tölkkiä olutta.  Paikallisilla on tätä varten alkoholikortti, kun taas turistit kuulemma tarvitsevat ostoksia varten lentolippuaan. Viinin myyntiä ei sen sijaan säännöstellä lainkaan, eivätkä rajoitukset koske baareja tai ravintoloita.

svalbard bryggeri

Sää Huippuvuorilla — Milloin kannattaa matkustaa?


Huippuvuorilla vallitsee arktinen ilmasto, joka kuitenkin on merivirtojen ansiosta leudompi kuin esimerkiksi Grönlannin pohjoisosissa, jotka sijaitsevat samoilla leveysasteilla.

🇳🇴 HUIPPUVUORET TALVELLA | Tammikuun keskilämpötila vaihtelee -16 ja -12 pakkasasteen välillä. 

🇳🇴 HUIPPUVUORET KESÄLLÄ | Heinäkuun keskilämpötila vaihtelee neljän ja kuuden asteen välillä. 

Paikallisten mukaan paras aika matkustaa Huippuvuorille on talvi. Silloin maisemat ovat luonnollisesti lumisia, ja mahdollisuus revontulien näkemiselle on korkea. Kesällä upeinta on tietysti läpi yön paistava aurinko, ja edes hieman armollisempi sää niille, joilla on taipumusta vilukissailuun. Toisaalta Huippuvuorilla on vilukissan mielestä todennäköisesti kuitenkin kylmä, joten ehkä itsekin kallistuisin suosittelemaan matkustusajankohdaksi ennemmin talvea. Toisaalta silloin on ihan oikeasti pimeää, joten…

Miten Huippuvuorille pääsee?


Huippuvuorille on päivittäisiä reittilentoja Tromssasta ja Oslosta, ja näitä reittejä liikennöivät Norwegian sekä SAS. Norwegianilla on Huippuvuorille kolme lentoa viikossa, SAS lentää sinne joka päivä.

Huippuvuorille pääsee myös laivalla.

huippuvuoret

Kuinka paljon aikaa kannattaa varata?


Huippuvuorilla vierähtävä aika riippuu luonnollisesti siitä, miten kattavasti haluaa saaria tutkiskella. Meille riitti mainiosti kaksi yötä, eli käytännössä yksi kokonainen päivä, ja kaksi puolikasta. Näin ehdimme tutustua Longyearbyeniin hyvin (oikeasti pieni paikka eikä vaadi useita päiviä tullakseen tutuksi), sekä tehdä retket sekä Barentsburgiin että Pyramideniin. Yleisesti ottaen Huippuvuoret on siis helposti otettavissa haltuun ihan lyhyessäkin ajassa.

huippuvuoret longyearbyen svalbard

Huippuvuorten tärkeimmät nähtävyydet


Huippuvuorilla on valtavasti upeita luontokohteita, joista saa parhaan kuvan lunastamalla tiketin risteilylle, joka kiertää koko saariryhmittymän tai osan siitä. Valtaosa turisteista ei tällaiselle risteilylle kuitenkaan osallistu, ja suosituimmiksi vetonauloiksi nousevatkin Longyearbyenissa sijaitsevat nähtävyydet, sekä kaivoskaupungit Barentsburg ja Pyramiden.

Longyearbyen

► Longyearbyenin tärkein varsinainen nähtävyys lienee Svalbard Museum, jossa esitellään elämää arktisissa olosuhteissa, sekä tietysti myös Huippuvuorten historiaa. Longyearbyenissa sijaitsee myös North Pole Expedition Museum, jossa esitellään arktisesta historiasta kiinnostuneille erilaisten retkikuntien matkoja Pohjoisnavalle.

► Hieman keskustan ulkopuolella sijaitsee 50-luvulla rakennettu Huippuvuorten kirkko (Svalbard kirke), joka sattuu olemaan samalla maailman pohjoisin kirkko. Kirkkoon pääsee tutustumaan 24 tuntia vuorokaudesta.

Longyearbyenissa sijaitsee kaksi taidegalleriaa: Galleri Svalbard sekä Kunsthall Svalbard. Nämä ovat naapureita keskenään, joten taiteesta innostunut vierailija voinee käydä katsomassa molemmat yhdellä kertaa.

► Meitä olisi erityisesti kiinnostanut panimovierailu Svalbard Bryggerissä, mutta risteilymme takia missasimme aloitusajankohdan. Tasting-kierroksia järjestetään kolmena iltana viikossa, ja paikka kierrokselle on varattava etukäteen. Lisätiedot: Svalbard Bryggeri Tours & Tastings.

Veneretki Barentsburgiin sekä Pyramideniin / Arctic Explorer

 Me teimme Huippuvuorilla yhden päiväretken, johon kuului risteily venäläisiin kaivoskaupunkeihin Barentsburgiin sekä Pyramideniin. Käytimme Arctic Explorer -nimisen matkanjärjestäjän palvelua, ja matka taitettiin Aurora Explorer -katamaraanilla. Tällä reitillä liikennöidään toukokuusta syyskuuhun.

 Aurora Explorerin reitti kulkee ensin aamulla Longyearbyenista Barentsburgiin, jonka jälkeen palataan takaisin välipysähdykselle pääkaupunkiin. Laiva jatkaa heti matkaansa kohti Pyramidenia, ja laivalla on mahdollisuus tehdä joko pelkästään aamun tai iltapäivän ekskursio, mutta rohkeimmat käyvät tietysti molemmat kaupungit saman päivän aikana. Matkalla Pyramideniin pysähdytään ihailemaan myös Nordenskioldbreenin jäätikköä.

Kuva: Arctic Explorer

► Oma suositukseni on, että jos on pakko valita vain yksi retki, valitse Barentsburgin sijasta paljon mielenkiintoisempi Pyramiden.

Merimatka Longyearbyenista Barentsburgiin kestää noin tunnin, Pyramideniin noin kaksi ja puoli tuntia.

Koko matka maksoi (heinäkuussa 2018) yhteensä 2900 NOK (n. 300€) per aikuinen. Hinta sisälsi oppaiden palvelut molemmissa kohteissa, kuljetukset hotellilta satamaan ja takaisin, sekä kahvit ja teen laivalla. Laivalla oli myös kioski, josta sai ostaa pientä syötävää ja juotavaa. Hinta oli mielestäni erittäin kohtuullinen ja olimme oikein tyytyväisiä valitsemaamme matkanjärjestäjään.

Erilaisia matkanjärjestäjiä on paljon, ja eroa on eniten laivojen nopeudessa sekä siinä, tarjoillaanko päivän aikan ruokaa vai ei. Oppaat ovat kaikilla matkanjärjestäjillä kohteissa samat. Opastusta on saatavilla englannksi, norjaksi sekä venäjäksi.

veneretki barenstburgiin ja pyramideniin veneretki barenstburgiin ja pyramideniin veneretki barenstburgiin ja pyramideniin veneretki barenstburgiin ja pyramideniin

Barentsburg

Venäläinen edelleen aktiivisessa käytössä oleva kaivoskaupunki Barentsburg on suosittu päiväretkikohde, eikä suotta – kommunistiset utopiat sekä niiden jäänteet ovat aina mielenkiintoista katsottavaa.

Barentsburgissa asuu edelleen noin 300-500 asukasta, joista suurin osa on venäläisiä tai ukrainalaisia. Kaupungissa puhutaan venäjää, puhelin kytkeytyy Venäjän matkapuhelinverkkoon ja siellä sijaitsee myös Venäjän konsulaatti.

Kaupungista löytyy mm. asuintaloja, koulu ja päiväkoti, posti, uimahalli, kirjasto, ortodoksinen kirkko, kaivosyhtiön toimisto, hotelli, baari/ravintola, matkamuistomyymälä sekä oma pieni panimo. Niin, ja tietysti Leninin patsas, joka vartioi koko komeutta.

Barentsburg Huippuvuoret Barentsburg Huippuvuoretbarentsburg svalbard huippuvuoret barentsburg svalbard huippuvuoret barentsburg svalbard huippuvuoret barentsburg svalbard huippuvuoret

Pyramiden

Siinä missä Barentsburgissa edelleen on asukkaita, on Pyramiden hylätty kokonaan jo useita vuosia sitten. Pyramidenissa asuu nykyisin vakituisesti kolme henkeä, joiden lisäksi sesonkityöntekijöitä on paikalla osan vuodesta. Nämä pitävät kaupungin siinä määrin käynnissä, että turistien vierailut onnistuvat.

►  Pyramidenin perustivat ruotsalaiset vuonna 1910, mutta se myytiin Neuvostoliitolle 17 vuotta myöhemmin. Neuvostoaikana Pyramidenin elintaso oli poikkeuksellisen korkealla, mutta Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991 alkoi hidas mutta varma alamäki. Lopulta kaupunki autioitui vuonna 1998 ja kaivostoiminta lopetettiin.

Pyramiden on niin syrjässä, ettei siellä kuulu puhelin, toimi netti tai näy telkkari. Yhteyttä ulkomaailmaan pidetään kaksi kertaa päivässä soittamalla sateliittipuhelimella Barentsburgiin. Näin saadaan selville mm. se, onko kukaan tehnyt varausta Pyramidenissa sijaitsevaan hotelliin, sekä minkä kokoinen turistiryhmä kaupunkiin on milloinkin saapumassa.

► Mielenkiintoisinta Pyramidenilla ovat vierailut hylättyihin rakennuksiin, kuten kulttuuritalolle, uimahalliin sekä kanttiiniin. Kaikki on jätetty niin sanotusti niille sijoilleen, ja vierailu Pyramidenissa onkin kuin aikamatka Neuvostoliittoon.

► Pyramidenissa sijaitsee maailman pohjoisin Lenin-patsas, jolla mielestäni samalla on myös maailman kaunein näköala.

LUE MYÖS ► Pyramiden, hylätty kaivoskaupunki Huippuvuorilla

Pyramiden Huippuvuoret Pyramiden HuippuvuoretPyramiden Huippuvuoret Svalbard Pyramiden Huippuvuoret Svalbard Pyramiden Huippuvuoret Svalbard huippuvuoret svalbard huippuvuoret svalbardhuippuvuoret svalbard

Majoitus Huippuvuorilla


Huippuvuorilla on rajoitettu majoituskapasiteetti, joten majoituksen varaamisen kanssa kannattaa oikeasti olla ajoissa liikkenteessä. Majoitukset ovat melko perustasoisia, eikä mitään viiden tähden lukaaleja ole saatavilla. Myöskään ihan kaikkein halvimpia budjettimatkamajoituksia ei taida olla, mutta ei Huippuvuorilla silti joudu ns. ”tyhjästä maksamaan”.

Suosituin majoitus Huippuvuorilla lienee Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen, joka on varsin kohtuuhintainen ja hyvällä paikalla. Toisaalta kaikki hotellit ovat hyvällä paikalla ja käytännössä keskustassa, koska kaupunki on niin pieni. Kerrankin näin.

Mukavaa, ja pykälän verran Radissonia persoonallisempaa majoitusta tarjoavat mm. Svalbard Hotel The Vault, Basecamp Hotel sekä Svalbard Hotel Polfareren, jossa me yövyimme.

Polfarerenista tykkäsimme tosi paljon, ja suosittelen sitä varauksetta muillekin.

► Kaikki Huippuvuorten majoitukset löytyvät listattuina täältä.

Ruoka, ravintolat ja syöminen


Longyearbyenissa on varsin ilahduttava määrä erilaisia ravintolapalveluita, joista valita. Oma suosikkimme oli juuri avattu ravintola Stationen, jossa söimme taivaallisen hyviä katkarapuleipiä – ja vieläpä varsin edulliseen hintaan.

Pizzaa ja ranskalaisia kävimme syömässä välipalaksi Svalbar -baarissa, joka oli varsin kelposuusvaatimukset täyttävä kuppila sekin. Toki kyseessä on selkeästi enemmän baari kuin ravintola, ja sieltä kannattaakin siksi pyytää kyytipojaksi myös paikallisen panimon olutta! Ei mikään fine dining -elämys, mutta kelvollista pubiruokaa.

Hirviburgereita maistoimme Kroa – Steakers Svalbard -ravintolassa, joka oli näistä mainituista heikoin esitys. Ihan viihtyisä ravintola, mutta ruoka oli kyllä pettymys.

► Kaikki Huippuvuorten ravintolat löytyvät listattuina täältä.

huippuvuoret svalbard longyearbyen

Sivua päivitetty viimeksi: 30.7.2018