Jos kaikki markkinoinnin keinot, suuntaukset ja taktiikat laitetaan riviin ja siitä suosikkijärjestykseen, kiilaa oman listani kärkikahinoihin aina rehellisyysmarkkinointi.
Mutta miksi?
Koska se on niin virkistävää! Asiat näytetään sellaisina kuin ne ovat sen sijaan, että kuvat siloteltaisiin kauniiksi, ja mainoslauseet ylistäisivät tuotetta/palvelua sen kaikesta ylivertaisuudesta.
Liian suuria odotuksia seuraa usein pettymys, ja näin varsinkin matkailussa, jossa tunteet ovat muutenkin pinnassa: kyseessä voi olla vaikkapa pitkään ja hartaasti odotettu perheen vuosittainen yhteinen lomamatka, johon panostetaan vielä todennäköisesti merkittävä summa rahaakin.
Miten rehellisyysmarkkinointi toimii?
Perinteiseen markkinointiin liittyy vahvasti heikkouksien piilottelu sekä kaikenlainen muu asioiden kauniimmaksi selittäminen. Rehellisyysmarkkinoinnissa puolestaan kerrotaan asiat siten kuin ne ovat: näissä olemme hyviä, mutta tähän emme ole panostaneet. Tai tämän me jo osaamme, mutta tuota vasta harjoittelemme. Tämä on meille tärkeää, mutta tuo asia ei – sitä on siis meiltä turha edes odottaa. Tarjoamme X ja Y, mutta X ja Ö sinun on haettava jostain muualta. Emme ole halvin, mutta olemme varmasti paras. Tai olemme varmasti halvin, mutta takuulla myös huonoin.
Rehellisyysmarkkinointi perustuu siis kohderyhmän radikaaliin rajaamiseen sekä systemaattiseen odotustenhallintaan: lopputuloksena asiakkaalla on realistinen käsitys siitä mitä on odotettavissa, ja ostopäätös tehdään omalla vastuulla. Ostajajoukosta putoavat automaattisesti pois kaikki ne, jotka pettyisivät kuitenkin.
Esimerkiksi hotellin ei ole järkeä hekumoida markkinoinnissa upealla aamiaisella, jos kyseessä on pala paahtoleipää ja paistettu muna. Nettisaitille voi kuitenkin laittaa aamiaisesta realistisen kuvan ja todeta, että tämä on se mitä meillä on tarjolla. Asiakas tekee itse päätöksen haluaako yöpyä hotellissa jonka aamupala on kuvatunlainen. Jos asiakas pitää viiden tähden aamiaista tärkeänä, menee hän jonnekin muualle.
Lopputulos?
Kukaan ei valita aamiaisesta TripAdvisorissa.
Tällainen toiminta vaatii kuitenkin rohkeutta seistä tehtyjen päätösten ja linjausten takana – erityisesti kohderyhmän rajaaminen on tyypillisesti yrityksille hyvin vaikeaa.
Myönnetään: olisihan se herttaista, jos kukaan ei koskaan suuttuisi mistään tai pahoittaisi mieltään. Jos kaikki ymmärtäisivät toisiaan puolesta sanasta. Tykkäisivät kaikista tuotteista, hotelleista, lentoyhtiöistä, ravintoloista ja palveluista maailmassa.
Jokainen idealistikin kuitenkin varmasti tajuaa, ettei tällainen ole mahdollista. Tarpeita on erilaisia, ja siksi tarvitaan erilaisia palveluja. Erilaisia palveluja puolestaan on uskallettava tuoda esiin erilaisilla tavoilla, sillä samasta muotista kaikille väännetty markkinointi ei ole markkinointia kenellekään. Tämä taas vaatii aitoa asiakasymmärrystä.
Rehellisyysmarkkinointi ei tietenkään ole ainoa eikä täydellinen ratkaisu kaikkiin ongelmiin, mutta niin sanotusti ”hitokseen pitkälle” sillä kyllä pääsee.
Rehellisyysmarkkinointi matkailussa – tosielämän esimerkkejä
AVIS – hyvä kakkonen
AVIS nosti 60-luvulla markkinointistrategiansa kärjeksi faktan siitä, että he olivat autonvuokrausbisneksessä vasta hyvä kakkonen. Mainoslauseeksi valikoitui ”We try harder”. Autonvuokrauspalvelu oli suunnattu vapaa-ajan matkustajille, joille alan johtavalta toimijalta vuokrattu kallis auto ei ollut arvo eikä mikään, mutta jotka arvostivat timanttista asiakaspalvelua.
Lopputulos: AVIS sai asiakkaakseen juuri ne, jotka halusikin. Ne, jotka edelleen halusivat sen kaikista hienoimman auton, menivät Hertzille. Kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä.
Valitettavasti AVIS luopui We try harder -lähestymisestä vuonna 2012. Nykyisin yritys tavoittelee vapaa-ajan autonvuokraajien sijasta bisnesmatkailijoita todella tylsällä ”Everyone deserves a little break”-mainoslauseella.
Hans Brinker Hostel, Amsterdam – Ällöttävä, ja ylpeä siitä
Hans Brinker -hostelli Amsterdamissa on kaikkien rehellisyysmarkkinoinnista luennoivien lempilapsi, eikä suotta. Hostelli kertoo suoraan millaista vastinetta kyseisestä majapaikasta rahoilleen saa: ei ainakaan pieniä shamppoopulloja, hissipoikia, sviittejä, huonepalvelua tai uima-altaita.
Kyseessä on budjettimajoitus, jolta ei tule odottaa liikoja. Kuvat eivät imartele, ja hienohelmat osaavatkin niiden ansiosta pysyä poissa. Parasta hostellissa on sen sijainti, joten siellä viihtyvät parhaiten ne, jotka käyvät huoneessa vain nukkumassa.
Lopputulos: ylistäviä arvioita TripAdvisorissa.
Puolangan pessimistipäivät
Puolangan pessimistipäivät on tuottanut kasan aivan loistavia videoita, joissa nostetaan esille se, mitä Puolanka kaikessa rehellisyydessään on. Turhia odotuksia ei maalailla, mutta huumori paistaa kyllä läpi. Ja kyllähän nuo makkaraperunat minulle kelpaisivat!
Valitettavasti kaupungin virallinen matkailumarkkinointi ei ole ottanut teemasta mallia – nettisivuilla kerrotaan, että ”Puolangalla matkailija saa nauttia selkeästi erottuvista vuodenajoista ja niiden tarjoamista monipuolisista matkailumahdollisuuksista vuoden ympäri.”
Sama mainoslause sopisi jokaiselle suomalaiselle kunnalle, että se siitä erottautumisesta.
Southwest Airlines ja läpinäkyvä hinnoittelu
Halpalentoyhtiö Southwest Airlines on lähestynyt rehellisyysmarkkinointia läpinäkyvyyden näkökulmasta. Hinnat ovat kuten ilmoitetaan, eikä niihin tule mitään ylimääräistä lisää. Yhtiön nettisaitilta löytyy vertailulaskuri, joka kertoo mitä lisämaksuja kukin kilpailija heittää vielä ilmoitetun hinnan päälle.
Lähestyminen alleviivaa yhtiön omaa läpinäkyvyyttä kilpailijoiden kustannuksella, ja Suomessa tällaista vertailua kilpailijoihin pidettäisiin todennäköisesti vähintäänkin mauttomana. Mutta onhan tuo nyt aika coolia.
Summauksena todettakoon, että mielelläni näkisin Puolangan pessimiestien ohella myös muita rehellisyysmarkkinoijia ponnistavan erityisesti suomalaisesta matkailukentästä. Uskoisin, että rehellisyysmarkkinointi voisi olla erityisen kova juttu juuri Suomessa, jossa helppoheikkiyttä ja basaarimeininkiä karsastetaan.
Kaikkea kaikille ei ole mitään kenellekään. Olkaamme siis rohkeita. ♥
Postauksen kuvat screenshotteja mainittujen yritysten omilta nettisivuilta.
56 Kommenttia
Hauskoja esimerkkejä ja mielenkiintoinen kirjoitus. Siis suomalaiseen sarkastiseen ja itseironiseen huumoriinhan tämä rehellisyysmarkkinointi sopisi erinomaisesti, joten toivottavasti muutkin kuin puolankalaiset päättävät sitä käyttää.
Se mikä tässä on harmillista on se, ettei näitä esimerkkejä varsinkaan matkailualalta vielä hirveästi löydy. Hyvää yritystä tosin on Kouvolalla, jolla on oma ”Mun betonihelvetti”-sivusto, jonka olisi oikeastaan voinut ottaa tähän mukaan myös. :-) http://www.betonihelvetti.fi/fi/tervetuloa
Samaa mieltä ja voi miten kiva että nostit aiheen esille! Tällaisella markkinoinnilla nimenomaan erotutaan, mikä on nykyään tavoittelemisen arvoista, mutta silti eri tahot tuntuvat turvautuvan tylsiin, turvallisiin ja mitäänsanomattomiin mainoslauseisiin. Kaikkien markkinointipäättäjien pitäisi lukea tämä teksti.
Heh, rohkeutta kauhalla kaikille on mun eniten toistelema markkinointiteesi. :-) Ehkä joku ottaa onkeensa vielä ennen kuin jään eläkkeelle!
Toimii ja ei toimi. Osa ihmisistä kun ei osaa tulkita sarkastisia tekstejä/mainoksia oikein : )
Suomessa tosiaan ei välttämättä toimisi kilpailijan mollaaminen, vaikkakin minusta se on ihan OK, jos se perustuu faktoihin. Ja raha/lisäkulu nyt on selkeä fakta.
No joo, mutta sarkasmihan on vain yksi keino viestiä – ei rehellisyydellä välttämättä ole sen kanssa mitään tekemistä, ja sama toisin päin.
Musta Coca Cola ja Pepsi ovat tehneet ihan hauskoja toistensa mollaamiseen perustuvia kampanjoita, mutta eiköhän joku ole niistäkin suuttunut. :D
Hep. En puhunut sarkasmin ja rehellisyyden kombosta, vaan kilpailijoiden mollaamisesta ja rehellisyydestä.
Jos kaksi tasaarvoista mollaa toisiaan, on lopputulos sama -> ei anna aihetta pahastumiseen :D
Puolangan pessimistipäivä -mainokset jäivät todellakin mieleen ja saivat oikeastikin kiinnostumaan paikasta. Markkinointi toimi siis paremmin kuin jos Puolankaa olis mainostettu samanlaisilla järvi- ja luontokuvilla kuin kaikkia muitakin Suomi-kohteita. Olisi myös virkistävää vaihtelua, jos vaikkapa Italian rantakohteita mainostettaisiin tyhjistä rannoista talvella otettujen upeiden kuvien asemesta rehellisillä kuvilla siitä, miltä ne elokuussa näyttää. Osaispa ainakin välttää niitä paikkoja.
Hahaa, aivan totta! Sehän olisi mitä mainioin tapa tasata epätasaisesti jakautuvia matkailijamääriä. :-)
Luin tämän postauksen jo aamulla ja tulin nyt lukemaan tämän uudelleen! Kulma on erittäin mielenkiintoinen ja minulle henkilökohtaisesti tämä toimii! :) Ensimmäinen aamupalakuvaus on hyvä, sillä matkailussa oikeasti pitäisi olla realismia. Monesti on joutunut pettymään kun on uskonut hotellin kuvia esim. huoneista ja lopputulos on ollutkin se että kaksi huonetta on kunnostettu ja itse asuu ei-kunnostetussa-murjussa tämän reissun.
Hotelli on kyllä tooodella helposti pettymys. Toki ongelmaa on siinäkin, että kyllähän sitä itsekin haluaa ottaa mahdollisimman kauniita kuvia, ja omalta osaltaan osallistuu blogin myötä siihen kauniin puolen kiillotukseen. :D
Rehellisyysmarkkinointi on parasta! Olen montakertaa pohtinut tripadvisorin arvosteluja, kun ihan todella huonosta tai hostellitason majoituksesta voi olla olemassa tosi hyvät arvostelut ja sitten viiden tähden hotlasta huonot. Nyt selvisi miksi…..
Joo, TripAdvisor on kyllä aika surkea palvelu siinä mielessä, että siellä on mahdoton tietää millä odotuksin arvostelijat ovat minnekin menneet – joku saattaa olla ensimmäistä kertaa viiden tähden hotellissa, ja pitää sitä upeana, vaikka kokeneemmat viiden tähden kävijät antaisivat hotellille korkeintaan 4 tähteä. Sama tietysti toisin päin, hyvään tottunut saattaa arvioida todella ankarasti jotain vaatimattomampaa palvelua, vaikka se olisi juuri sitä mitä luvataankin. Siksi TripAdvisoriin ei voi oikein luottaa.
Hyvää rehellisyysmarkkinointia! Esimerkit on mielenkiintoisia! Itsekin mieluusti majapaikoista näen realistiset kävijöiden kuvat enkä siloiteltuja kuvia, ja näin ei tarvitse pettyä.
Esimerkeissä oli se harmillinen puoli, ettei niitä oikein löytynyt enempää. :D
Erittäin mielenkiintoinen artikkeli ja hyviä esimerkkejä! Tästä irtosi heti ideoita omaankin (työ)elämään hyödynnettäväksi.
Hyvä juttu! Kiitos!
Kunpa kaikki hotellit ja varsinkin airbnb:läiset ottaisivat tämän tavan markkinoida, silloin löytyisi kaikille kerralla mieluinen paikka eikä tarvitsisi jälkikäteen reklamoida.
Hyvin kyllä sopisi lentoyhtiöillekin, vertaileminen on välillä haasteellista kaikenmaailman lisämaksujen kanssa.
Musta on tavallaan uskomatonta, ettei tätä tajuta – kyse on kuitenkin ihan tavallisesta odotusten hallinnasta, jonka ei pitäisi olla kenellekään bisnestä pyörittävälle vieras käsite. Reklamaatioiden käsittely on kurjaa ja vie aikaa sekä rahaa, ja lopuksi kaikilla on huono mieli. Tätä ei kai jotenkin osata ajatella etukäteen.
Maailma olisi parempi paikka, jos kaikessa hyödynnettäisiin rehellisyysmarkkinointia! Okei, aika mutkat suoriksi -toteamus, mutta suurin piirtein noin ajattelen. Tosin esimerkiksi suomalaisilla tuntuu olevan kompleksi aliarvoida omaa työtään, eli rehellinen mainos muuttuisikin äkkiä aliarvoivaksi, mikä nyt ei taas ole asiakkaan eikä palvelun tarjoajan kohdalla hyvä. Noiden ho(s)tellien aamupalakuvausten kanssa oisin usein kaivannut rehellistä markkinointia, samoin kuin toimivan wifin mainostamisen suhteen… :D
Haha, suomalaiset ensin itsetuntokurssille, ja siitä suoraan markkinoinnin luennolle. Sitten tulee hyvä. :D
Todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä postaus. Mielestäni matkailumarkkinointi (eritoten eri kuntien ja kaupunkien markkinointi) saisi olla huomattavasti särmikkäämpää, eikä rakentua vain samojen ainaisten tekijöiden ympärille (puhdas luonto, vaihtelevat vuodenajat, toimivat palvelut) – sitä samaa, mitä kaikilta muiltakin Suomen kunnilta odottaa. Mulle itselleni sarkastinen huumori, itsensä pilkkaaminen (ei niinkään kilpailijoiden välttämättä) sekä oman outouden korostaminen voisi toimia ja olla raikas näkökulma erityisesti matkailumarkkinoinnissa.
Nimenomaan kohdemarkkinointi kaipaisi minustakin todella paljon tällaista lähestymistä. Kuitenkin esim. suomalaisten kaupunkien kohdalla tilanne lienee se, että matkailumarkkinoinnista vastaa jokin kunnan virallinen matkailutoimisto tai muu vastaava ”virastotyyppinen” ratkaisu, ja tällaisessa voivat markkinoijan kädet olla kovinkin sidotut. En siis tiedä, mutta luulisin että näin voi olla.
Hauska ja mielenkiintoinen kirjoitus!
Vaatisi kyllä moneltakin matkailunähtävyydeltä pokkaa tunnistaa omat puutteensa sekä tehdä ne näkyviksi, ja siihen ei kyllä kaikilla rahkeet riitä. Ehkä kuitenkin kannattaisi!
Hyvin tehty huumorimainonta puree aina -ainakin minua.
Sama juttu, olisin onnellinen jos kaikki markkinointi olisi fingerporia!
Loistava teksti! Persoonallinen ja rehellinen markkinointi puree aina paremmin itsestään selvien latteuksien rinnalla. Valitsen tästä lähtien sen kaikkein särmikkäimmän hostellin tai palvelun.
Mun suosikkeja on ne, jotka mainostavat että ”meillä on hyvä palvelu”. ;-)
Hehe :D Taisin juuri itse käyttää viimeisimmässä blogipostauksessa rehellisyysmarkkinointia alppihotellista. Ei hulppeaa huonetta, eikä kaikissa huoneissa edes vessaa, mutta se sopii niille, jotka arvostaa komeita maisemia. :D Itseasiassa olen käyttänyt muutamaankin otteeseen rehellisyysmarkkinointia. Sitä en sitten tiedä, mitä itse kohteet tästä ajattelevat, mutta itse tykkään mennä rehellisyys edellä. Peukku siis rehellisyysmarkkinoinnille myös matkailun saralla!
Siinähän se onkin, että kun kerrotaan kuten asiat ovat, osaavat oikeanlaiset tyypit tulla asiakkaiksi. Samalla tulee painetta kehittää omia palveluja oikeasti, kun markkinoinnin taakse ei voi ”mennä piiloon”.
Kiinnostava juttu, eipä ole ennen tullut ajateltua markkinointia tästä näkövinkkelistä. Nuo hostellin mainoskuvat kyllä aiheuttivat pienoisia epäuskoisia naurunpyrskähdyksiä, voi apua. :D Ehkä tuo alkaa olla jo enempi huumorimarkkinointia kuin varsinaista rehellisyysmarkkinointia, samoin kuin Puolangan videot, mutta hyvä että toimii! Pettymyksistä ei tykkää kukaan, joten lisääkin rehellisyyttä saisi mainontaan ilmaantua.
Tuolla hostellilla on pitkä liuta vastaavia kuvasarjoja, osa on parempia ja osa sitten ei. Olennaisempi osa markkinointia ovatkin nuo realistiset kuvat itse huoneista. :D
Esimerkit eivät olleet tuttuja, mutta etenkin nykyisin kovin sekavassa lentojen hinnoittelumaailmassa soisin kovasti näkeväni kerralla lisäkulut. Jos esimerkiksi pitkän lennon hintaero on muutamia kymppejä, niin vaikka se, että sisältääkö se ruokaa vai ei, muuttaa taas edullisuusjärjestyksen ehkä toiseksi. Ja selvitä nyt niitä kaikkia, matkalaukkuja, mahdollista paikanvarausta, aterioita ym. kuluja ennen kuin varaat jotain – kun olet sen tehnyt, niin haluamiesi lentojen ”perushinnat” ovatkin jo taas muuttuneet toisiksi. Sigh!
Esimerkin lentoyhtiö on kyllä todellakin pureutunut asiakkaan konkreettiseen tuskaan tuota markkinointikulmaa valitessaan. Hyvä veto!
Rehellisyysmarkkinointi osuu ja uppoaa, ainakin minuun. Tosi kivoja ja erilaisia esimerkkejä toit esiin. Matkailun saralla tämä on erityisen tärkeä, sillä jos jokin ärsyttää, niin kiillotetut kuvat ja kuvaukset aamiaisista ja hotellihuoneista. Tämmösiä juttuja on muuten kiva lukea ;)
Hihii, kiitos! Näitä on mukava myös kirjoittaa, kun yhdistävät kivasti inhimot matkailu ja markkinointi. :D
Mahtava kooste erilaisia firmoja! Välillä sitä tosiaan toivoisi firmojen olevan rehellisempiä ihan jo sen takia, ettei minun tarvitsisi pettyä :D Useamman kerran olen pettynyt neljän tähden hotelliin, mutta toisaalta ymmärrän, ettei tähtiluokituksesta ole helppoa luopua, kun sen on kerran ansainnut, vaikka asiakkaiksi valikoituisikin tyytyväisempiä asiakkaita, joiden odotukset olisivat todellisuuden tasolla.
Siinäpä se, että rohkeuttahan tämä vaatii paljon enemmän kuin se, että laitetaan framille kivoja kuvia ja ylisanoja. :-)
On tosiaan totta, että matkailussa ihmisillä on yleensä isot panokset pöydässä. Me kun matkustamme suhteellisen usein, on myös varaa kohdata pieniä epäonnistumisia. Sen sijaan tiedän paljon ihmisiä – ja varsinkin lapsiperheitä – jotka ovat säästäneet vuosikausia yhteistä matkaa varten. Heillä saattavat olla matkassa kiinni pitkän ajan säästöt ja ansaitut lomat, niin silloin haluaisi saada juuri sitä, mitä on tilannut. Jos hotelli mainostaa sisäuima-allasta, sen pitäisi olla uima-allas sisällä eikä telttakatoksen alla. Jos hotellin alueelle luvataan jotain palveluja, täytyy muistaa mainita, jos ne palvelut ovat tiettyyn aikaan vuodesta kiinni. Kaikki tällainen vaikuttaa ja kovan panostuksen jälkeen pienetkin epäonnistumiset saattavat viedä matkahalut pitkäksikin aikaa.
Juuri näin! Näissä sahaavat matkanjärjestäjät helposti omaa oksaansa pitkällä tarkastelujaksolla. Vaikka kerran saisikin nyhdettyä rahat yhdeltä perheeltä, eivät pettyneet varmasti tule enää uudestaan asiakkaiksi – ja kertovat sen myös ystävilleen.
Ihan mahtava noi hostellin mainokset – story of my life ja sitä rataa. :D Voi kumpa kaikki olisi rehellisyysmarkkinoinnin parissa, elämä olisi paljon helpompaa ja olisi helpompaa luottaa esimerkiksi hotelleihin, vuokra-autoihin ja vastaaviin, kun ei olisi liioiteltu mitään vaan ilmoitettaisiin asiat juuri niinkuin ne oikeasti on. Hauska postaus ja hyvä aihe!
Kiitos! :D
[…] Vida Locan Sari kirjoitti mainion artikkelin rehellisyysmarkkinoinnista matkailussa, ja tässä on mielestäni todella paljon järkeä. En voinut kuin nyökytellä tätä […]
Tää oli tosi hyvä kirjoitus! Ihan totta. Niin monta kertaa on pettynyt, kun kohdetta on ylisetetty tai kuvat ovat todellakin jotain täysin muuta kuin todellisuus. Parempi yllättyä positiivisesti – silloin niitä ylistäviä arvioita keskiverrollekin paikalle tulee. Nää esimerkit oli ihan loistavia ja Puolangan kamppis on saanut kiinnostumaan kohteesta paljon enemmän kuin geneeriset mainoslaiseet. :-)
Aaahhh olispa kiva päästä joskus tekemään joku oikein kunnon rehellisyysmarkkinointikamppis jollekin suomalaiselle kaupungille… :D
Erittäin mielenkiintoinen näkökulma! Ja virkistävä teksti! Luulisi toimivan erityisen hyvin Suomessa, jossa rehellisyyttä kuitenkin arvostetaan. :)
Niinpä, mutta toisaalta meillä osataan myös olla nynnyjä ja pelätä arvostelua. :-)
Kyllä monesti olisi kaivannut rehellisyysmarkkinointia, ainakin silloin kun hotellihuone ei ole tippaakaan luvatun näköinen ja sen ulkouima-altaan päälle on laitettu talvipressu. Asia erikseen on mielestäni tuo huumorimarkkinointi, sarkasmi huumorin lajina ei koskaan aukene kaikille joten sen kanssa sietää kyllä olla varovainen.
Juttu oli hyvin kirjoitettu ja olit nähnyt paljon vaivaa esimerkkien valinnassa.
Mä kerran valitsin Rio de Janeirossa hostellin, joka mainosti uima-allasta. Paikan päällä selvisi, ettei kyseisessä altaassa ollut ollut vettä varmaan vuosikausiin. :D
Tosi hauska ja erilainen postaus! Tuo on budjettimatkaajalle aika perus, että halvoissa majapaikoissa ”breakfast included” tarkoittaa 90-prosenttisesti paahtoleipää ja hilloa, mutta kokemusten perusteella sitä ei kyllä enempää odotakaan. Pari kertaa on sattunut kohdalle myös ylellinen buffet-aamiainen muutaman euron hostellissa, mikä on ollut tosi iloinen yllätys. Yleensä faktat majapaikoista selviää paremmin muiden asiakkaiden palautteista kuin hotellin tai hostellin omasta kuvauksesta.
Juuri näin, ja siksi itse aina etsin erityisesti blogijuttuja paikoista, joihin olen menossa. :-)
Ihan aiheeseen liittymätön kysymys, mutta kun oon tätä sun blogia nyt kahlannut sivutolkulla läpi ja ihaillut noita kuvia niin on pakko kysyä, että millainen kalusto on käytössä? Bongasin 7D:n jostain kuvista, mutta joku astetta parempi linssi siinä nokalla varmaan keikkuu kun noista kuvista tulee niin täydellisiä :D Heitätkö jotain valmista presettiä kuviin vai tuleeko ne vaan ihan itsestään? t. Valokuvaaja, joka ei vaan ikinä onnistu saamaan yhtä mielenkiintosia kuvia vaikka kuinka haluais :’D
Hahah, ihana kommentti! Mulla on 7D sekä 100D -rungot, ja yleensä kuvaan joko kiinteillä 24mm tai 50mm linsseillä. Näistä 24mm on kai Canonin halvin mahdollinen linssi (ellei kittilinssiä lasketa!), eikä tuo 50-millinenkään mikään huippu ole, vaikka onkin f 1.4-versio. :-) Liekö sitten tuuria pelissä vai mitä! 8-) Mulla on muutamia valmiita itse tehtyjä presettejä, joita käytän vähän kuvien tunnelmasta riippuen. :-)
Kilpailijoihin vertaaminen markkinoinnissa on Suomessa kirosana. Ainakin sillä alalla missä työskentelen sitä pidettäisiin mauttomana, vaikka mielestäni joskus olisi hyvä herätellä ihmisiä tutkimaan hintoja oikeasti. Itseään edullisena mainostava firma ei sitä välttämättä ole, jos kaikkien kilpailjoiden hinnat laitetaan riviin. Matkailuun kaipaisin lisää rehellisyysmarkkinointia, varsinkin lentoyhtiöiden mainontaan. Mainioita esimerkkejä olet löytänyt :)
Joo, kyllähän siinä saisi varovainen olla jos tuohon lähtisi. En välttämättä itsekään ihan helpolla pitäisi vastaavaa tyylikkäänä, mutta toisaalta… :D
Hyvä aihe :) Ja on kyllä ihan virkistävän erilaista, että ollaan rehdisti ja rintarottingilla sitä mitä ollaan, rupusuudestakin tulee heti magneetti ja myyntivaltti! Katu-uskottavuus, toimii. ”Sitä saa mitä tulee” :)
Jonkun pitäisi oikeesti alkaa käyttää tota ”sitä saa mitä tulee”-slogania. :D