Istanbulista on kantautunut viime aikoina aivan liian paljon surkeita uutisia. Se on hirvittävä sääli, sillä kaupunki on kaunis ja ihmeellinen. Historiallista nähtävää on enemmän kuin ehtii tutkimaan. Shoppailumahdollisuudet ovat rajattomat, yöelämä kukoistaa. Ruoka on hyvää ja vaihtoehtoja on valtavasti.
Istanbul myös sijaitsee vain parin tunnin lentomatkan päässä Helsingistä, ja sinne olisi todella helppo tehdä esimerkiksi viikonloppumatkoja. Moni vain ei uskalla.
Ja kyllähän minä sen tavallaan ymmärrän, paitsi että en ehkä sittenkään. Vastahan minä siellä olin, kuten myös ne miljoonat paikalliset, jotka elivät aivan tavallista elämää tavanomaisten askareidensa parissa. Tuntuu absurdilta vältellä niin suurta kaupunkia satunnaisen pelon vuoksi. Ja sitten, silti vähän myös ymmärrän.
Joka tapauksessa, Istanbul-raasu ansaitsee myös sen, että sen parhaista puolista muistutetaan.
Tässä siis yhdeksän syytä rakastua Istanbuliin:
TUNNELMA
Kaikessa rosoisuudessaan, likaisuudessaan ja jopa marraskuisessa harmaudessaankin Istanbulin tunnelma on ennen kaikkea lämmin ja ystävällinen. Kaupunki ei nuku koskaan, kaikkialla on ihmisiä, muttei kuitenkaan liikaa. Jos tykkäät rososta, tykkäät aika varmasti Istanbulista.
HERKUT
Tunnustan, olen heikkona herkkuihin, ja ruokamatkailu on suurin rakkauteni. Siksi olen alkanut taas treenaamaan – voidakseni herkutella vieläkin enemmän. Istanbulissa herkkuja myydään joka kulmalla ja kulmien takana, kulmien alta ja päältä.
YÖELÄMÄ
En useinkaan suorita tutkivaa journalismiani yöelämässä, edes matkoilla. Yleensä vain ahdistun tungoksesta ja metelistä. Istanbulissa tein kuitenkin poikkeuksen, ja lähdin katsomaan millainen Taksimin alue oli yöllä. Mahtava!
Tiesittekö muuten, että turkkilaisilla on oma, pettämätön lääkkeensä krapulaan? Kyseinen ihmerohto on mahasoppa, joka toimii nimenomaan ennaltaehkäisevästi. Soppaa on kuulemma tapana syödä aina kosteiden baari-iltojen päätteeksi, eikä krapulasta ole seuraavana aamuna tietoakaan.
Byök. Arvaatte varmaan, että mahasoppaa en maistanut, mutta olen melko varma, että jos olisin, olisi se päätynyt tämän listan sijasta ”yököttävimmät yllätykset maailmalla”-postaukseen.
Krapulan voi hankkia esimerkiksi tarttumalla tarjoukseen: 35 shottia 40 eurolla! Sehän on kuin laittaisi rahaa pankkiin.
TURKKILAINEN KARVAKAHVI
Tietäjät tietää. Turkkilainen kahvi lienee tosin syy rakastua koko Turkkiin, eikä pelkästään Istanbuliin. Ah.
HISTORIA
Istanbulissa on historiallisuus nivoutunut mielenkiintoisella tavalla yhteen modernin maailman kanssa. Siinä riittäisi ihmeteltävää pidemmäksikin aikaa – kuulemma jotkut tekevät jopa useamman kuukauden historiamatkoja pelkästään Istanbuliin. Siinä tosin vaaditaan jo hieman astetta pidemmälle vietyä harrastelijaisuutta, sanon ma. Mutta kuitenkin tutkittavaa siis rittää.
BOSBORINSALMI
Life can’t be all that bad,’ I’d think from time to time. ’Whatever happens, I can always take a long walk along the Bosphorus.
BASAARIT
Istanbulin basaarit ovat hurmaavia kauppapaikkoja, joissa myyjät eivät yleensä ole liian päällekäyviä.
JULKISET KOIRA- JA KISSAPOLIITTISET HUOLTOTOIMENPITEET
Istanbulissa maksetaan erillistä pientä vero-osuutta, jolla rahoitetaan kaksi kertaa vuodessa tehtävä operaatio: kaupungin kulkukoirat- ja kissat otetaan kiinni, rokotetaan, kastroidaan ja päästetään sitten takaisin vapaiksi. Rokotetuilla ja kastroiduilla eläimillä on korvassaan tästä kertova merkki. Näillä kahdella koiralla merkki oli, kissalla ei.
Kulkukoirat näyttivät olosuhteisiin nähden varsin pulskeilta ja hyvinvoivilta, kissoillakin kiilsi turkki. Aika poikkeuksellista, en ole vastaavaan käytäntöön törmännyt missään muualla. Oletteko te?
HYVÄT SELFIE-SPOTIT
Tunnustan taas: en ottanut Istanbulin matkan aikana yhtään selfietä. Hyviä paikkoja moiseen olisi kuitenkin selvästi ollut tarjolla.
Anna sinäkin Istanbulille mahdollisuus. ♥
Käy tykkäämässä La Vida Locan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi.
Seuraa seikkailuja myös Twitterissä (@sarrrrba) ja Instagramissa (@vidalocasari)!
Voit myös tilata uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi tästä.
10 Kommenttia
Kreikassa on ainakin Ateenassa joku pariskunta joka huolehtii vastaavalla tavalla kulkukoirista :) eli tapa on toivottavasti leviämässä muuallekin. Italiassa on kissanruokkijoita jotka vievät katukissoille ruokaa. Sardiniassa katukoirille juotettiin pullovettä ja tavallinen leipä ei kelvannut niille
4yqhzt
b014rm
ndgcrf
sst0j7
4bn1uz
r2xmis
6tem39
e2229d
4tofbh