En ole koskaan ollut suuri olutfani, vaikka olen toki opiskeluaikoina saattanut juoda oluen jos toisenkin. Siis niihin samoihin aikoihin, kun kyykkäsin Alkosta alahyllyn viinejä, ostin marketista siideriä ja suosin halvinta sangriaa.
”Tuuli tuule sinne missä oluseni on” oli mottoni, ja 50 senttiä riitti maksuksi kahdesta madridilaisen hostellin jääkaapista napatusta tuopposesta. Niin, että varsinaisesti en tutustunut siihen kaikkein laadukkaimpaan päätyyn. Ei siis ihme, että tympäännyin lopulta koko olueen, eikä sitten tullut edes mieleen, että niitä voisi olla hyviäkin.
Tietämykseni olusista oli ennen viime torstaita tällä tasolla:
- On tummaa ja on vaaleaa, tummasta en tykkää ja vaaleastakin vain harvoin
- Peruslager sopii pulled porkin keitinliemeksi (mutta mitä ihmettä on lager?)
- Guinessia tehdään Irlannissa ja se on erityisen hirveää
- Kaljasta saa kaljamahan
Tältä pohjalta lähdin olutmaisteluun ”for Dummies” – sellaiseen, jonka kohderyhmää olimme me anonyymit normaalisti vain viiniä lipittelevät tyypit, jotka ovat aina luulleet oluen olevan höttöä ja kakkaa. Maistelun järjesti Hopping Brewsters-niminen pienpanimo Ravintola Kustaa Vaasassa.
Maistoimme yhteensä kuusi erilaista olutta. Näistä eniten tykkäsin Flight Cadetista mallia APA. Toiseksi parhaalta maistui Warthog IPA, ja kolmanneksi Witch Dance Gruit Pale Ale. Ihan niin pitkälle en tässä vaiheessa vielä päässyt, että olisin sen tarkemmin ymmärtänyt mistä missäkin oli kysymys, eli seuraavaksi täytynee selvittää näiden erilaisten lyhenteiden ja muiden termien merkitys.
Kamalimmalta maistui Twilight Tiffany stout, joka oli lopulta myös ainut joka jäi tyystin juomatta. Hankaluuksia oli myös ”muinaisoluen”, eli ilmeisesti jonkinlaisen etikettömän gruit alen kanssa, mutta ei se mikään kammottava kokemus ollut kuitenkaan.
Niin, ja tarinahan siinä oli se mielettömin osa-alue – Hopping Brewstersin pääkeittäjä Kimmo sattuu olemaan entisen elämänsä tutkinnolta arkeologi ja historioitsija, joka on perehtynyt erityisesti erilaisiin vanhoihin teknologioihin, kuten nyt vaikkapa oluenvalmistusmenetelmiin. Meillä maistatettu juoma oli jonkinlainen tällaista vanhoja menetelmiä mukaillen tuotettu tuotos, eli takuuvarmaa hipsterikauraa.
Oluen yhdistäminen erilaisten ruokien kanssa olisi kiinnostanut enemmänkin, mutta tässä maistelussa keskityttiin vähän enemmän itse olusiin. Ruokaa oli kyllä jonkun verran, mutta ne loppuivat kesken jo puolivälin paikkeilla.
Ratkaisu ongelmaan tosin lienee ilmeinen: täytyy ryhtyä kulkemaan vielä entistä enemmän ravintoloissa – tutkivan journalismin nimissä tietenkin – syömässä mahdollisimman paljon erilaisia herkkuja, ja testailla miten mitkäkin oluet sopivat mihinkin.
Mutta yksi juttu on, josta en vain pääse yli: nuo kaiken kirjavat logot ja kultareunukset eri paria olevissa laseissa. Tuntuu suoranaiselta vääryydeltä juoda oikeastaan yhtään mitään tällaisesta lasista. Ei jatkoon.
Mutta muilta osin Hopping Brewsters jatkoon, syvempi oluihin tutustuminen jatkoon, Spiegelaun Craft beer-tasting setin ostoaikeet jatkoon. Kyllä näistä löytyy kuin löytyykin oma suosikki ihan jokaiselle sellaisellekin, joka ei vielä sitä tiedä.
Mutta kertokaapa te, jotka enemmän tiedätte: mitä sitä kannattaisi kokeilla seuraavaksi?
Käy tykkäämässä La Vida Locan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi.
Seuraa seikkailuja myös Twitterissä (@sarrrrba) ja Instagramissa (@vidalocasari)!
Voit myös tilata uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi tästä.
21 Kommenttia
Mun tänhetkinen suosikki on virolainen Põhjala Saak Pumpkin Ale, jota saa ainakin City-käytävän Kitty’sistä. Vaikka suuri oluen ystävä olenkin niin varsinaista tietämystä ei ole muille jakaa, mutta tämä bisse maistuu syksyisen mausteiselta ja hyvältä. Suosittelen maistamaan! Esim. allekirjoittaneen seurassa tässä pikkujoulukaudella vaikka :D
Kuulostaa hyvältä idealta, ja siis ihan sen tutkivan journalismin nimissä tietysti…..! ;—D Nuo joista nyt tykkäsin olivat tosi hedelmäisiä ja melkein sitruksisia, hmm.
Kivasti kirjoitettu juttu mukavasta tapahtumasta! Eniten itseä maistelutilaisuudessa huvitti se, että en oluen harrastajana pysynyt aloittelevien tahdissa :-D
Kokeile seuraavaksi Lindemans Kriek -nimistä fruit beeriä. Voit käydä sellaisen hankkimasta vaikka Alkosta, kun haluat testata Spiegelaun laseja ;-) Tosin täytyy muistaa, että olut on aina parasta ravintolassa juotuna hyvässä seurassa :-) Eli kiitos maisteluseurasta ;-)
Haha, tahti oli kyllä aika kova ;–D ! Tänään jo kaupassa katselin olutvalikoimaa, mutta en vielä uskaltautunut ostamaan mitään. Ensin tarvitaan ne oikeanlaiset lasit, ettei jää ainakaan siitä kiinni… ;–)
[…] Vahvasti humaloidut IPA-oluet saattavat suurelle yleisölle maistua aivan liian vahvoilta, mutta monen oluenharrastajan mielestä ne ovat parasta mahdollista janojuomaa. Toisaalta moni olutharrastaja karttaa muinaisoluita, mutta ne saattaa toimia normaalisti viiniä nauttiville. Hopping Brewsters’in Witch Dance ja Thora toimivat tällaisinä esimerkkeinä. Omasta mielestäni Venäläisen Sari kirjoitti varsin mukaansatempaavasti olutmaistelusta ensikertalaisen tunnelmin. […]
odtwwl
p894y7
zdvdpo
08mgvn
arzy81
6er8s9
5vidjt
ng2cqt
8kdym4
ferwgl
jd0zpd
24zsdl
rln0ys
wwpz73
0ooglq
sh0chh