Huippuvuoret on siitä(kin) poikkeuksellinen matkakohde, että sieltä löytyy verrattain pieneltä alueelta kuin kokonaan toisenlaisia todellisuuksia. Yksi näistä on hylätty venäläinen kaivoskaupunki Pyramiden.
Alkujaan Pyramidenin perustivat ruotsalaiset vuonna 1910, mutta sittemmin kaupunki myytiin Neuvostoliitolle vuonna 1927. Neuvostoaikana Pyramidenin elintaso oli poikkeuksellisen korkealla: asuminen, kaikki palvelut (mm. koulut ja kirjasto), viihdykkeet (uimahalli, elokuvateatteri, kulttuuritalo), ruoka ja juoma olivat asukkaille ilmaisia, jonka lisäksi heille maksettiin työstä verrattain hyvää palkkaa.
Pyramidenissa työskentely olikin haluttu etuoikeus, joka suotiin vain harvoille ja valituille, mutta aina vain kahden vuoden määräajaksi: työsuhteet Pyramidenilla olivat aina komennuksia, joiden päättymispäivä oli etukäteen tiedossa. Näin varmistettiin, että mahdollisimman monella oli mahdollisuus käyttää kaksi vuotta työntekoon ja vaurastumiseen.
Tätä jo kauan sitten kadonnutta utopiaa valvoo Pyramidenin pääaukiolla maailman pohjoisin Leninin patsas.
LUE MYÖS ► Matkapäiväkirja: Tromssa, Huippuvuoret, Narvik ja Tornio
Neuvostoliiton hajoaminen käynnisti Pyramidenin hiljaisen hiipumisen
Pyramidenin hidas, mutta sitäkin varmempi alamäki alkoi Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991. Kaivostoiminta Huippuvuorilla ei ole koskaan ollut erityisen tuottoisaa, mutta sitä on pidetty yllä poliittisien intressien vuoksi: Svalbard-sopimuksen mukaan sopijaosapuolten kaikkien maiden kansalaisilla on oikeus hyödyntää saarten mineraalivaroja vapaasti, ja niin kauan kuin kaivostoiminta jatkuu, voi esimerkiksi juuri Venäjä pitää Huippuvuorilla tukikohtaa.
Kaivostoiminta Pyramidenilla hiipui hiljalleen kalliina ja kannattamattomana, ja ns. viimeinen niitti saapui paikalle lento-onnettomuuden muodossa vuonna 1996: lentokoneellinen kaivosyhtiön työntekijöitä perheineen menehtyi koneen lennettyä miehistön virheen vuoksi päin vuoren seinää. Lopullisesti kaupunki autioitui vuonna 1998, jolloin kaivostoiminta Pyramidenissa lopetettiin.
Nykyisin Venäjä jatkaa Svalbard-sopimuksen mukaista kaivostoimintaa toisessa Huippuvuorten merkittävässä kaivoskaupungissa Barentsburgissa, ja Pyramidenista yritetään usean hiljaiselovuoden jälkeen tehdä houkuttelevaa kohdetta turisteille.
Kolmen ihmisen koti eristyksissä muusta maailmasta
Vielä 80-luvulla, kaupungin huippuaikoina, Pyramidenissa asui hieman yli 1 000 ihmistä. Tällä hetkellä vakituinen asukasluku käsittää kolme henkeä, joiden lisäksi sesonkityöntekijöitä on paikalla osan vuodesta. Nämä pitävät kaupungin siinä määrin käynnissä, että turistien vierailut onnistuvat. Pakko sanoa, että itse todennäköisesti menettäisin järkeni Pyramidenissa varsin nopeasti – etenkin talvella, jolloin aurinko ei nouse 99 päivänä lainkaan, eikä edes katuvaloja ole olemassa. Siihen vielä päälle pientä lisäjännitystä jääkarhujen muodossa, ja johan siinä onkin kestämistä.
Pyramiden on niin syrjässä, ettei siellä kuulu puhelin, toimi netti tai näy telkkari. Yhteyttä ulkomaailmaan pidetään kaksi kertaa päivässä soittamalla sateliittipuhelimella Barentsburgiin. Näin saadaan selville mm. se, onko kukaan tehnyt varausta Pyramidenissa sijaitsevaan hotelliin, sekä minkä kokoinen turistiryhmä kaupunkiin on milloinkin saapumassa.
Pyramideniin ei myöskään ole minkäänlaista tieyhteyttä Longyearbyenistä, vaan sinne kuljetaan kesäisin laivalla, ja talvisin moottorikelkalla. Ruoka- ja tarvikelähetykset tehdään helikopterilla.
Matkailijan näkökulmasta erityisen mielenkiintoisia Pyramidenilla ovat vierailut hylättyihin rakennuksiin, kuten kulttuuritalolle, uimahalliin sekä kanttiiniin. Kaikki on jätetty niin sanotusti niille sijoilleen, ja vierailu Pyramidenissa tuntuu aikamatkalta Neuvostoliittoon.
👩🎓 Pyramiden, Huippuvuoret: Päiväretki Aurora Explorerilla
► Käytimme matkan tekemiseen Arctic Explorer -nimisen matkanjärjestäjän palvelua, ja matka taitettiin heidän Aurora Explorer -katamaraanillaan. Tällä reitillä liikennöidään toukokuusta syyskuuhun, eli kun meriyhteys Pyramideniin on auki.
► Merimatka Longyearbyenista Pyramideniin noin kaksi ja puoli tuntia.
► Aurora Explorerin reitti kulkee ensin aamulla Longyearbyenista Barentsburgiin, jonka jälkeen palataan takaisin välipysähdykselle pääkaupunkiin. Laiva jatkaa heti matkaansa kohti Pyramidenia, ja laivalla on mahdollisuus tehdä joko pelkästään aamun tai iltapäivän ekskursio, mutta rohkeimmat käyvät tietysti molemmat kaupungit saman päivän aikana. Matkalla Pyramideniin pysähdytään ihailemaan myös Nordenskioldbreenin jäätikköä.
► Koko matka maksoi (heinäkuussa 2018) yhteensä 2900 NOK (n. 300€) per aikuinen. Hinta sisälsi oppaiden palvelut molemmissa kohteissa, kuljetukset hotellilta satamaan ja takaisin, sekä kahvit ja teen laivalla. Laivalla oli myös kioski, josta sai ostaa pientä syötävää ja juotavaa. Hinta oli mielestäni erittäin kohtuullinen ja olimme oikein tyytyväisiä valitsemaamme matkanjärjestäjään.
► Oma suositukseni on, että jos on pakko valita Huippuvuorilla vain yksi retki, valitse Barentsburgin sijasta paljon mielenkiintoisempi Pyramiden.
► Erilaisia matkanjärjestäjiä on paljon, ja eroa on eniten laivojen nopeudessa sekä siinä, tarjoillaanko päivän aikan ruokaa vai ei. Oppaat ovat kaikilla matkanjärjestäjillä kohteissa samat. Opastusta on saatavilla englannksi, norjaksi sekä venäjäksi.
► Pyramidenissa vierailee säännöllisesti jääkarhuja, eikä kaupunki siten ole mikään varsinainen omatoimikohde – siellä on liikuttava joko aseistetun oppaan kanssa, tai mukana on oltava oma ase sekä aseenkantolupa. Siten ”perusturistin” on Pyramidenilla liikuttava ryhmän mukana, ja noudatettava oppaan antamia aikatauluja ja ohjeita.
Lisää vinkkejä ja tietoa matkailusta Huippuvuorilla:
Lähtisitkö (silloin kanssani Pyramideniin)?
16 Kommenttia
Mä olen lähdössä muutaman päivän päästä Huippuvuorille ja tästä oli tosi kiinnostava lukea, vaikka Pyramiden ei valitettavasti taida mahtua tämän reissun aikatauluun. Olen siis lähdössä sinne neljän päivän vaellukselle, mutta jos en siitä liiaksi traumatisoidu, lähden käymään siellä varmasti myös uudelleen :D Silloin voisin tutustua enemmän Huippuvuorten muuhun antiin, kuten tuohon Pyramideniin.
Makeen kuulonen reissu sulla, varmasti yksi mieleenpainuvimmista!!
Yleltä tuli joku viikko sitten ohjelma Huippuvuorilta, mä en oo tajunut kuin turistimesta se nykyään on!!
Siellä oli ihan hillitön määrä porukkaa, koska oli auringonpimennys tulossa.
Muutenkin kuulemma vuosittaiset turistimäärät on kasvaneet valtavasti ja raja on tulossa vauhdilla vastaan.
Hullua oli myös se että moottorikelkkoja oli tuplaten verrattuna asukkaisiin.
Ne kävi jossain syrjässä olevassa hotellissa siellä jossa oli myös museo samalla. Varmaankin oli tuo Pyramiden jossa kävit!! Tuskin muita vastaavia siellä on.
Siellä se tyyppi asuteli pääasiassa yksin, en ymmärrä miten jaksaa… Hullua!!
Mua on kiinnostanut lähteä käymään siellä kyllä, vaikka talvesta en pidäkkään.
Jotenkin kiehtoo nuo jäätiköt ja jääkarhut ja hylätyt paikat…
Mikä sai sut lähtemään tuonne?!
Oijoi, Huippuvuoret on ollut pitkään reissulistalla, eikä tämä ainakaan matkakuumetta vähentänyt. Mielettömät ja jotenkin epätodelliset maisemat.
Huh olisipa kamala duuni asua tuolla saarella en selviäisi varmaan päivääkään mutta kyllä, erittäin mielenkiintoinen ja kutkuttavan kuuloinen paikka. Todella käymisen arvoinen!
Oi vau, mikä paikka! Tuolla pitää ehdottomasti päästä käymään, jos joskus Huippuvuorille päädyn. Tällaiselle omatoimiselle matkailijalle ryhmän mukana kulkeminen on aina vähän haasteellista, mutta ymmärrettävästi joissain paikoissa siihen täytyy vain tyytyä.
Mua alkaa kohta jo ahdistaa, kun näitä pohjoisia kiinnostavia matkakohteita olisi niin paljon! Huippuvuoret, Färsaaret, Lofootit… Mitenhän saisi ajan riittämään, jotta joskus pääsisi näkemään kaikki upeat kohteet.
Tämä oli todella mielenkiintoista – ei varmasti olisi ilman tällaisia postauksia edes oman tutkan tavoitettavissa mutta nyt alkoi heti kiinnostaa.
3o1qwc
ra01dx
4apxmj
cz6yq7
z0ollw
gksmk6
ypa295
4dsp42
5khohg
x2foax