Siinä missä Suomi on tuhansien järvien maa, on Amsterdam kymmenien kanaalien kaupunki.
Tarkalleen ottaen kanaaleita tosin on 165, noin sadan kilometrin verran. Kanaaleita on lähes yhtä paljon kuin Venetsiassa, ja Amsterdamin lempinimi onkin ”Pohjoisen Venetsia”. Siltoja Amsterdamissa kuitenkin on Venetsiaan verrattuna kolminkertainen määrä.
Vesi Amsterdamin kanaaleihin virtaa Amstel-joesta, jonka mukaan kaupunki on myös saanut nimensä. Nimen perään liitetty dam-liite tulee 1200-luvulla rakennusta padosta (dam=pato), jolla joen pinnan korkeutta säädeltiin. Joen pinnan lisäksi samalla säädeltiin myös Eurooppaan suuntautuvaa kauppaa. Vanhan padon paikalla sijaitsee nykyisin Dam-aukio.
Herrat, prinssit, keisarit ja UNESCO
Amsterdamin kanaalit on rakennettu 1500- ja 1600-luvun taitteessa. Tällöin kaupungin laitamille muovaantui kanaalien muodostama kanavakehä, Grachtengordel, englanniksi simppelisti Canal District. Grachtengordel sai paikan UNESCOn maailmanperintöluettelossa vuonna 2010. Kanaalien muodostama lähes pyöreänmallinen keskustan asemakaava tuntuu haminalaisittain melkein kotoisalta.
Grachtengordelin alueeseen kuuluvat kaupungin kolme pääkanaalia: Herengracht (herrojen kanava), Keizersgracht (keisarien kanava) sekä Prinsengracht (prinssien kanava). Joidenkin määritelmien mukaan näiden lisäksi joukkoon lasketaan kuuluvaksi myös sisin kanavakehä Singel, joka aiemmin tunnettiin hetken aikaa mm. kuninkaan kanavana, Koningsgrachtina.
Singelin sekoittaa nimen perusteella helposti Singelgrachtin kanssa, mutta kyseessä on kaikesta yhdennimisyydestä huolimatta kaksi eri kanaalia.
Asuntoveneet ja botellit
Amsterdamissa on lähes 2500 aktiiviasuttua asuntovenettä. Joissakin näistä toimii myös majoituspalveluja (”botel”), mutta suurin osa on aivan oikeita amsterdamilaisten koteja.
Veneessä asuminen on kallista, sillä venepaikat ovat kovan kysynnän vuoksi erittäin hinnakkaita, eikä uusia asuntovenepaikkoja nykyisin enää myönnetä. Asuntoveneistä onkin tullut ensisijaisesti varakkaiden asumismuoto.
Tanssivat talot
Yhtenä Amsterdamin leimallisimmista tunnusmerkeistä voi pitää ”tanssivien talojen” rivistöjä kanaalien rannoilla. Näiden talojen erityispiirteitä ovat vinous, kaltevuus, kapeus ja vinssi.
Talot ovat kapeita, sillä aikoinaan taloista maksettiin veroa sen mukaan, minkä verran ne veivät katutilaa. Talot saattavat siis periaatteessa olla kuinka pitkiä tai korkeita hyvänsä, mutta kadulle päin näkyvä pääty pidettiin kapeana.
Talot ovat kanaaleihin päin kallellaan oletetusti siksi, että niihin oli siten helpompi nostaa tavaraa jokaiseen taloon vakiovarusteena kuuluvalla vinssillä. Kaltevuutta on säädelty vuonna 1565 asetetulla määräyksellä, jonka mukaan talojen kaltevuus saa olla enintään 1:25.
Vinous puolestaan johtuu Amsterdamin maaperästä yhdistettynä 1600-luvulle tyypilliseen tapaan tehdä talojen tukirakenteet puusta. Huokoiseen suohon upotetut puupaalutukset ovat ymmärrettävästi melko lailla mädäntyneet niille sijoilleen, ja tämä aiheuttaa rakennusten vajoamista.
Näitä kaikin puolin vinkuroita ja vänkyröitä taloja kutsutaan siten lempinimellä ’tanssivat talot’.
Kanaaleissa uimista ei suositella
Sanotaan, että jos kanaali on kolme metriä syvä, on siitä metri vettä, toinen mutaa ja kolmas polkupyöriä: vanhat ja/tai varastetut fillarit näet päätyvät usein kanaalien pohjiin.
Kaikkia asuntoveneitä ei vaatimuksista huolimatta myöskään ole liitetty kaupungin viemäriverkostoon, ja osittain tästä syystä kanaalien vesi on luokiteltu liian likaiseksi uimiseen sekä terveydelle haitalliseksi – siitäkin huolimatta, että kanaalien vesi on tällä hetkellä puhtaampaa kuin viimeiseen 400 vuoteen.
Kanaaleissa on myös runsaasti veneliikennettä, ja veneen yliajamaksi joutumisen riski on todellinen.
Siis ei uimista kanaalien kakkavesissä.
Kanaalit ovat yksi syy siihen, miksi Amsterdam on niin viehättävä. Ja sitten toisaalta kuitenkin kaikki kanaalit näyttävät loppujen lopuksi melko samalta. Vänkyrät kippuratalot sen sijaan ovat niin valtavan ihania, että haluaisin muuttaa hetkeksi Amsterdamiin vain asuakseni sellaisessa. Huokaus. Ihana pieni unelma.
Käy tykkäämässä La Vida Locan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi.
Seuraa seikkailuja myös Twitterissä (@sarrrrba) ja Instagramissa (@vidalocasari)!
Voit myös tilata uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi tästä.
15 Kommenttia
Yritin viime kesälle etsiä AirBnB:stä tuollaista asuntovenettä, mutta olivat pirun kalliita. No, selvisi sekin, jos ovat pääasiassa rikkaiden asumismuoto. Jos olisin rikas, niin kyllä mä ehkä kuitenkin mieluummin asuisin ihan oikeassa talossa kanaalin varrella, mutta jokainen tyylillään. :-p
Käppyrätalot ovat kyllä söpöjä, kuten koko Amsterdam. Ihan yks lemppareita!
Mä kyllä kanssa mieluiten asuisin tuollaisessa ihanassa kanaalin rannalla sijaitsevassa kippuratalossa, en suinkaan veneessä… :–D
Kai sä poltit pilveä siellä? Se on kyllä ihan must jos siellä käy.
Haha, jätin kyllä väliin. :–D
Ylisöpöt käppyrätalot ja kanaalit on kyllä just se, miksi tykkään Amsterdamista <3 Se on niin nätti kaupunki. Hyvä tietää, ettei parane hypätä kanaaliin aamu-uinnille. Tommosessa botellissa (ihana nimitys!) olisi kiva yöpyä, mutta voi olla että jää haaveeksi. Asumiseen valitsisin kyllä itsekin ehdottomasti mieluummin käppyrätalon.
Mustakin olisi kiva kokeilla asua tuollaisessa yö tai pari, mutta pysyvämpään asumiseen sitten ihan talo. :-D
Botellia vois olla kiva kokeilla yhden yön mut sen jälkeen kyl perinteiseen hotelliin. Noi värikkäät, kiemurat talot on kyl kiva näköisiä ja kelpais tuolla kanaalien varsilla muutenkin kävellä. Olen kerran ollut Amsterdamissa mutta siitä on niin pitkä aika, ettei muista juuri mitään.
Sun täytyy tehdä sinne siis uusintamatka :–D Mutta mene keväämmällä, älä tammikuussa!
Amsterdam näyttää vinoine taloineen kyllä niin söpöltä, etten voi uskoa etten ole vieläkään käynyt siellä. Ajatuksen tasolla botski tai tanssiva talo kuulostavat aivan ihanilta, mutta mitenköhän käytännön toteutus mahtaisi sujua. Hotellia tai vuokraamista toki voisi reissun aikana kokeilla! :) Mutta kääk noita kakkavesiä, selkeästi nyt tarvittaisiin joku kunnon ukaasi näille rikkaille veneessä asujille, jotka eivät viitsi hankkia kunnon septitankkeja vessoihinsa.
Haha. :–D Jonkun selvityksen luin, että vuoden 2016 loppuun mennessä oli kunnianhimoiset tavoitteet vihdoin saada kaikki asuntoveneet kiinni viemäriverkkoon. En tiedä miten kävi, mutta muistaakseni jo vuonna 2005 tuli jonkinlainen laki/määräys, että näin olisi pitänyt jo olla. Hah. :-)
Venehotellia olisi kiva testata! Mäkin tykkään Amsterdamista noiden symppisten talojen ja kanaalien takia. Tosi kiva kaupunki mielestäni: kaunis, eläväinen ja helposti lähestyttävä.
Huh, eipä olisi tullut mieleen uida Amsterdamin kanaaleissa, mutta tämän luettuani ei senkään vertaa :D
Kakkakanaali. Se onkin ehdottomasi se asia, minkä halua Amsterdamista tietää. Pystytkö kävelemään ripeämmin kuin viereisessä kanavassa oleva pökäle ui. Minusta on ehkä tullut nirppanokka, mutta kokemuksena tuo pistää ihon kananlihalle ja jos lahoilla perustuksilla oleva talo kaatuu minun ollessani siellä, toivon, etten päädy kakkakanaaliin. Ilmankos hollantilaisia pidetään omituisina. Tarvitsevat sitä kannabista sen takia, että kanavat löyhkäävät niin pahalta.
Voihan kakkakanaali :D Muuten tuli kyllä ikävä Hollantiin näitä kuvia katsellessa. Olin opiskeluvaihdossa Nijmegenissä aikoinaan, ja olisi hauskaa nähdä, miltä siellä nykyään näyttää. Amsterdamista muistan vain sen, etten ole palellut missään kuten siellä. lokakuussa Siksi haluaisin käydä siellä vähän lämpimämpänä ajankohtana :)
Aivan ihania kuvia! Kerran olen päässyt Amsterdamissa käymään ja silloinkin työmatkalla, joten kanaalien ja muiden nähtävyyksien katsominen jäi vähiin. Pitäisikin ottaa ja lähteä takaisin. Kiitos jutustasi!