Blogiyhteistyökuvioista on kuhistu jälleen, ja hyvä niin. Aihe on kaikessa monitahoisuudessaan todella mielenkiintoinen, joten viime viikonlopun aikana seurasin erityisen kiinnostuneena Archie Gone Lebanon-blogissa käytyä keskustelua lisääntyneistä yhteistyökuvioista matkablogeissa, ja kävin myös tutkimassa Pallontallaajien keskustelua, joka oli antanut inspiraationsa tuolle Inkan postaukselle.
No, itse keskustelu foorumilla oli ihan asiallinen ja hyviä pointteja oli paljon, vaikken monesta asiasta ollutkaan ihan samaa mieltä. Samalla tavalla monella itse postaukseen kommentoineella oli hyviä pointteja, ja koska kommenttikentässä olivat paljon äänessä lähinnä matkabloggaajat, oli helppoa nyökytellä monessa kohtaa hyväksyvästi. Fiksuja tyyppejä on Suomen matkablogiskene pullollaan, mä huomaan.
Vasemmalla: matkalla tutustumaan Helsingin edustalla sijaitsevaan saunasaareen venäläisen bloggaajapoppoon sekä Panun kanssa, Oikealla: Rantapallon järjestämä bloggaajien viinimatka maailman ympäri. Oli muuten ihan ensimmäisiä ellei jopa ensimmäinen Rantapallon järjestämä blogitapahtuma. :’)
Miten itse suhtaudun yhteistyöpostauksiin blogeissa?
Itselläni ei lähtökohtaisesti ole mitään sitä vastaan, että blogeissa esiintyy mainontaa, tuote-esittelyjä tai yhteistyökuvioita, ja olen itsekin raapustanut kokonaisen ammattikorkeakoulun lopputyön verran perusteluja sille, miksi matkabloggaajien käyttäminen (kohde-)markkinoinnissa nimenomaan ON fiksu ratkaisu. Siitä olen kuitenkin monien keskusteluun osallistuneiden kanssa yhtä mieltä, että yhteistyö kuin yhteistyö tulee hoitaa reilusti ja fiksusti, sovittuja pelisääntöjä noudattaen. Toisaalta en ole myöskään ihan niin turhantarkka, kuin monet muut tuntuvat olevan: en kannata suuria sääntökirjoja ja holhoamista, vaan jokaisen vastuuta omasta itsestään ja lukemastaan – kyllähän nyt aikuinen ihminen lopulta kuitenkin päättää itse mitä ostaa, riippumatta siitä kuka mainostajista on ollut kovaäänisin. Vai mitä? Vähän eri asia sitten tieytsti, jos blogin kohderyhmää ovat selkeästi alaikäiset.
Norjassa teimme pienimuotoista yhteistyötä Stavangerin matkailutoimiston kanssa: kävimme yhdessä illallisella, saimme läjäpäin tietoa Stavangerista ja meidät järjestettiin ilmaiseksi muutamaan museoon, joissa oli osassa myös meitä varten opastus. J kuvassa sensuroituna, koska näytti mielestään hassulta. ;D
Tavoitteena Win-Win-Win
Lähtöasetelmassa blogiyhteistyöstä hyötyvät sekä mainostaja että bloggaaja, mutta mikä tärkeintä: on erittäin keskeistä, että lukijakin saa yhteistyökirjoituksesta jotain irti – oli kyseessä sitten arvostelu rinkan tai matkalaukun ominaisuuksista, innostava uusi matkakohdesuositus, vinkki hyvästä tarjouksesta tai mikä hyvänsä. Mikäli ketjun kolmas osapuoli (yleisö) ohittaa yhteistyöpostauksen huonon toteutuksen vuoksi, hyötyy koko kuviosta lopulta korkeintaan bloggaaja, joka tosin samalla saattaa tulla karkoittaneensa ainakin osan lukijakunnastaan.
Tässä yksi esimerkki sellaisesta postauksen rakenteesta, jossa lukija aivan varmasti lopussa ainoastaan harmistuu siitä, että käytti aikaansa tällaisen joutavan läpinan lukemiseen. Suora lainaus Pallontallaajien foorumilta:
Viikonloppuna oli aikaa niin mentiin käymään maakuntakaupungissa X. Varattiin ketjuhotelli ja saatiin upgrade ja late checkout. Siellä oli hieno design ja ihanat valkoiset lakanat ja rentouttava sauna ja aamiaisella raikkaita hedelmiä. Menisin uudestaan jos menisin käymään maakuntakaupungissa X ja suosittelen kaikille. PS. tätä postausta sponsoroi ketjuhotelli.
Esimerkin mukaisesti rakennettu postaus on harmittavan yleinen näky monissa blogeissa, ja se on niin selkeästi vain huonosti toteutettu mainos, ettei voi oikeastaan yhtään olla varma siitä, oliko bloggaaja todella jotakin mieltä vai ei. Oliko hotelli todellakin niin hyvä kuin kerrottiin? Kun yhtäkään poikkipuolista sanaa ei ole uskallettu laittaa postaukseen mukaan, on sen informaatioarvo ja siten hyöty lukijalle pyöreä nolla. Kaikkea voi tarkastella objektiivisesti, vaikka sattuisi olemaan kuinka rakastunut johonkin.
Piz Buin antoi meille mukaan Norjan matkalle tuotteita mountain suncream-sarjastaan. Samalla reissulla Visit Oslo lahjoitti meille VIP-Oslopassit, joilla pääsi matkustamaan veloituksetta joukkoliikenteessä sekä vierailemaan ilmaiseksi museoissa.
Avainsanat: aitous ja rehellisyys?
Itse tein pari vuotta sitten yhteistyötä erään piilolinssifirman kanssa, ja minulle lähetettiin testiin linssit, joista sain toistuvasti kauhean migreenin. Minua muistutettiin tämän jälkeen useaan otteeseen, että saisin aivan vapaasti kertoa etteivät linssit sopineet minulle, sillä kyseinen firma nimenomaan halusi yhteistyökumppaniensa kirjoittavan rehellisesti siitä mitä olivat kokeneet. Tämä on minusta aivan ensimmäinen lähtökohta, jonka pitäisi olla ilmiselvä kaikissa blogiyhteistöissä: mielipidettä ei pidä voida ostaa.
Kokemukseni mukaan harva yhteistyökumppani vaatii tai edes hienovaraisesti pyytää bloggaajaa kirjoittamaan positiiviseen sävyyn, mutta varsinkin moni aloitteleva bloggaaja pelkää antaa ensimmäisistä yhteistyökumppaneistaan tai lahjaksi saamistaan tuotteista minkäänlaista kritiikkiä, vaikka siihen olisi aihettakin.
Yritykset ovat tosin hyvin suurilta osin ymmärtäneet tämän itsekin, ja siitä todisteena esimerkiksi tämä lainaus mainiosta artikkelista ”Matkabloggaaja on parempi kuin perinteinen mainos”:
”On tehokkaampaa, että bloggaajat kertovat ihmisille kokemustensa kautta meidän palveluistamme, kuin että kerromme niistä itse. Toisaalta bloggaajat kirjoittavat rehellisesti siitäkin, jos kaikki ei mene hyvin. Myös sen kuuleminen on meille tärkeää”
– Outi Vitie, Markkinointijohtaja, SOK:n matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus.
Summa summarum, hyvin toteutetuista blogiyhteistöistä hyötyvät bloggaajan ja mainostajan lisäksi myös lukijat.
Itse pyrin noudattamaan yhteistyökuvioissani seuraavanlaisia ohjenuoria:
- Teen yhteistyötä vain sellaisten tuotemerkkien/yritysten kanssa, joita käyttäisin/kokeilisin muutenkin (ts. voisin laittaa niihin kiinni omaa rahaa)
- En mainosta mitään vain siksi että saisin jotain ilmaiseksi, tai ujuta tekstin sekaan linkkejä kyseenalaisille nettikasinolle vaikka saisin siitä rahaa (näitä mahdollisuuksia tarjotaan aika usein!)
- Pyrin aina tekemään yhteistyökuvioihin liittyvät postaukset siten, ettei niistä tule pelkkiä tyhjiä mainostekstejä, vaan niin että niistä voisi joku saada jotakin hyötyä irti
- En julkaise sellaisia yhteistyöjuttuja, joita en jaksaisi itse lukea jonkun muun blogista
Olisi kiva kuulla millaisia ohjenuoria muut matkabloggaajat yhteistyökuvioissaan käyttävät? Lukijakunnalta puolestaan olisi kiva kuulla mielipiteitä siitä, millaiset jutut ovat ehdoton turn off, ja millaiset vastaavasti ovat niitä hyviä juttuja?
55 Kommenttia
Jep. Samaa mieltää oon sun kanssa. Eipä tähän paljon lisättävää ole :D. Mun mielestä asiasta valittaminen on ihan turhaa, hölmöä on kuvitella että kovin moni jaksaisi vuositolkulla viettää niin paljon aikaa blogin parissa että se käy jo osa-aikatyöstä, saati sitten täysipäiväisestä työstä, jollei siitä saa itselleen mitään hyötyä. Elääkin kun täytyy… mainonta nyt vaan on se keino millä tälläsiä hommia pyöritetään. Me suomalaiset ollaan ehkä vaan niin totuttu siihen että asioita saa ilmaiseksi että vaaditaan mainontavapaata ilmaista blogisisältöäkin.. en tiedä. Hah. No mutta aikuisten ihmisten nyt pitäisi mielestäni osata tosiaan itse ohittaa itseään kiinnostamaton mainonta. Sen vuoksi on tietty suotavaa, ettei sitä mainontaa oo blogissakaan liikaa. Ei kukaan pelkkiä mainoksia jaksa selata.
No niin just. Liika on liikaa ja keskitie on hyvä. :D Yritin keksiä vielä jonkun kolmannen lattean jutun, mutten taida viitsiä. Tietyllä tavalla nämä on tosi ilmiselviä juttuja, mutta sitten toisaalta taas… Kamalan mielenkiintoista joka tapauksessa. :)
Mielenkiinnolla olen myös keskustelua seurannut ja asiaa mietiskellyt omalta kannalta. Toit juuri sen esiin mikä tuli itselleni tässä myöhemmin viikolla mieleen, eli sen kuinka yhteistyötaholle ei ole palkitsevaa se, että bloggaajat vaan kehuvat tuotteita tms. Siksihän monet haluavat tehdä blogiyhteistyötä, että saavat itsekin kuulla omista tuotteista ja palveluista niitä aitoja kokemuksia ja tarinoita. Täysin samoilla linjoilla kanssasi ohjenuorista ja siitä, että yhteystyö pitää tehdä hyvää makua noudattaen. Hyvä postaus Sari!
Kiitos Milla! Luin tietysti myös kommenttisi tuonne Inkan postaukseen, ja se oli todella hyvä. Onneksi ketään ei väkipakolla raahata mihinkään blogiin lukemaan kamalia mainoksia jos ei niitä missään nimessä halua nähdä! :D
Jäin miettimään tuota hotellipostaus-esimerkkiä. Olen muutaman tehnyt esim. Sokos-hotellien kanssa yhteistyössä. Miksi lukija ärsyyntyisi jutuistani, joissa kerron monipuolisesti kokemuksistani (olleet tosi hyviä) ja lopussa on lauseke Yhteistyössä Sokos Hotellien kanssa? Jutut ovat samanlaisia kuin juttuni muutenkin, yhtä aidosti minua ja yhtä rehellisiä kuin muutkin juttuni. Mielelläni kuulisin, miten sinusta jutut pitäisi rakentaa?
Tuskin ärsyyntyisi, koska kertoisit (ja tiedän juttusi lukeneena että kerrot) monipuolisesti. :) Tuossa on enemmän kysymys siitä että vain hehkutetaan että ihanaa ihanaa, eikä sellaista todellista sisältöä ja nimenomaan sitä objektiivista tarkkailua ole haluttu, uskallettu tai osattu tehdä.
Sun hotellipostauksissa on mun mielestä ollut nimenomaan sitä monipuolisuutta, ja ne on tehty hyvällä maulla. Ei siis ole kysymys siitä että hotellipostaus olisi lähtökohtaisesti huono postaustyyppi, vaan siitä että moni innostuu ilmaiseksi saamastaan hotelliyöstä niin paljon ettei uskalla muuta kuin hehkuttaa sitä.
Edit: niin joo ja mä kannatan sitä että se käy jostain melko alusta jo selväksi että kyse on yhteistyöstä, eikä niin että se puolihuolimattomasti lopussa mainitaan kuin ohimennen. :)
En ole ajatellut sen, että kyseessä on yhteistyö, olevan kovin oleellista, koska olisin mennyt ko. paikkoihin joka tapauksessa. Minusta selvä maininta lopussa ei ole puolihuolimatonta. Postauksen alkuun mainintaa ei voi laittaa, koska kun juttua jakaa, on ihan tosi kökköä, että ekana lukee Yhteistyössä X:n kanssa ja sitten vasta alkaa leipäteksti. Jos taas joku alkaa selittää, että en muuten maksanut tästä, ajattelisin itse, että entä sitten, kerro nyt siitä kohteesta. :) Tästä taas huomaa, että tekee niin tai näin, menee jonkun mielestä väärin päin. :)
Joo mä en kyllä tykkää niistäkään joissa se juttu alkaa just tolla tavalla. Se on niin tönkkö! Olen itse yleensä johdantokappaleessa jotenkin tuonut sen esiin, ja olen käyttänyt myös ihan vaan tuota mainintaa tekstin lopussa. Musta tää ei ole mikään sellainen kovin tärkeä asia, jos itse postaus on kunnossa. :D Mun mielestä tossa palliksen foorumin esimerkissä kiteytyi hyvin se, että ”no menin nyt kun ilmaseks sain, ihkuu oli” ja loppuun salakavala livautus että tää oli muuten sponssattu. Hyvässä postauksessa on sitten ihan samantekevää kuka sen lystin maksoi ja miten se kerrotaan, koska sen jutun lukisi muutenkin. :)
Tää oli todennäköisesti sekavimmin rakennettu kommentti jota oon hetkeen kirjoittanut…….
Esim. WordPress SEO -pluginin avulla voi listätä mieleisensä tekstin, joka juttua jaettaessa tulee näkyviin. Tällöin ei ole merkitystä sillä mitä postauksessa lukee ensiksi.
Mä en itse asiassa nyt ollenkaan puhunut tässä SEO:sta, ehkä koska musta on ilmiselvää että noin tehdään. Tarkoitin siis sitä, että en tykkää siitä että jutun ensimmäinen lause on joku ”yhteistyössä tämä ja tämä”, vaan olen enemmän sen fani että se yhteistyöasia jotenkin kerrotaan luontevasti tekstin seassa. :)
[…] ollut hetkeen pysähtynyt pohtimaan tätä teemaa sen syvällisemmin, mutta Inkan ja Sarin blogikirjoitukset sekä näiden vilkas kommentointi saivat minut mietteliääksi. Lopetinhan itsekin […]
asiallista pohdintaa. Kaikkia ei voi kai (tässäkään asiassa) miellyttää. Joillain lukijoilla nousee karvat pystyyn kaikesta ”kaupalliseen vivahtavastakaan”, toisaalta jotkut blogit ovat sitten pelkkää epätodellisen kuuloista hehkutusta…
Sepä se, mutta luojan kiitos ketään ei väkipakolla raahata mihinkään blogiin lukijaksi, vaan tarjontaa on niin paljon että voi sieltä sitten valita mitä haluaa seurata ja mitä ei :)
Mielenkiintoinen ja ajankohtainen postaus! Olen näitä itsekin viimeaikoina miettinyt enemmän koska sähköpostiin on tippunut yhä enemmän yhteistyöpyyntöjä, osa vaikuttaa puoliksi järkeviltä ja välillä päätös on vaikea tehdä, että mihin kannattaa oikeasati lähteä mukaan! Itse olen kaupallisen yhteistyön kannalla, mutta silloin kun se on rehellistä. Bloggaajana tulee joskus vaikeita tilanteita kun on vaikka yöpynyt hotellissa yhteistyönä, mutta kokemus onkin pettymys. Itse olen välillä huono sanomaan negatiivisiakin asioita näissä tapauksissa, mutta kaikkea sitä oppii :)
Tuo on kyllä vaikea tilanne, jos kokemus onkin pettymys. Mulla kävi kerran niin että sain testiin yhden tuotteen joka ei toiminut ollenkaan enkä olisi mitenkään voinut kirjoittaa siitä objektiivisesti, koska koko kokemus oli yksiselitteisesti huono. Keskustelin sitten asiasta sen tuotteen valmistajan kanssa, ja ehdotin että keskeytetään yhteistyö enkä kirjoita koko hommasta mitään. Tämä sopi heille, vaikka olivat tietysti pahoillaan. Myöhemmin luin muiden bloggaajien kokemuksia tästä samasta tuotteesta, ja minusta kyllä tuntui että ne olivat aika väkisin väännettyjä, en sitten tiedä…
Tosi hyvä artikkeli! Minä olen vasta ihan alussa blogitaipaleellani, niin en ole mihinkään yhteistyökuvioihin asti edennyt enkä tullut miettineeksikään näitä asioita, mutta kyllä mullekin tärkeintä olisi, että lähtisin juttuun mukaan vain jos se oikeasti kiinnostaa ja kirjoittaisin aidosti kokemuksistani. Sehän bloggaamisen idea käsittääkseni on.
Siinäpä se. :) Mä olen vähän tullut siihen tulokseen, että pääosin ne ovat niitä kaikkein nuorimpia bloggaajia, jotka helposti lähtevät mihin tahansa yhteistyöhön mukaan vain koska saavat jotain ilmaiseksi. Joskus on nähty bloggaajien mainostavan jopa vessapaperia! Ei tosin matkablogeissa, mutta silti… ;)
”Aikuisten” bloggaajin kohdalla tilanne on vähän erilainen, koska sen saman tuotteen/palvelun voisi usein ostaa omallakin rahalla, ja yhteistyötä tehdään tosi paljon myös bloggaajien omasta aloitteesta.
Tämä on aina yhtä mielenkiintoinen aihe ja olen hyvin samoilla linjoilla kanssasi. Liikaa en halua blogimainontaa ohjeistettavan, kunhan kaikille on selvää mitä on piilomainonta ja miksi se on kiellettyä. Ja ehdottomasti pitää saada kertoa negatiivisista puolistakin, vaikka täytyy myöntää että olen siinä itse aika huono. Olen mieluummin hiljaa kun kirjoitan negatiivisen kokemuksen, vaikka juuri se negatiivinen viesti voi olla lukijan kannalta tärkeämpi kuin positiivinen kokemus.
Hankalaahan se on, kun kuitenkin aina on suomalaisille opetettu että ruokkivaa kättä ei saa purra, tai ”sen lauluja laulat jonka leipää syöt”. :)
Tavallaan annan anteeksi untuvikolle, joka lataa yhteistyöhotellikirjoituksen täyteen vaaleanpunaisia sanoja, vain siksi, kun ilmaiseksi sai. Siis tavallaan. Jos huomaan , että ei muutenkaan pysty kirjoittamaan mitään kriittistä, niin antapaa blogin rauhassa kasvaa…Jos pidempään blogannut syyllistyy samaan, niin kyllä mä tunnustan katsovani vähän kieroon muitakin hänen tekstejään.
Muistan itse oikein hyvin ensimmäiset blogiyhteistyöt. Oli tavattoman vaikeaa tajuata se, että myön negatiivinen tunne on kokemus. Vielä vaikeampaa oli oppia (ja edelleen opettelen), kuinka tuollainen asia käsitelllään blogissa. Ei yksi oikutteleva viemäri voi pilata koko hotellikokemusta, samoin kuin ei yksi kuoharipullo sitä tee kokonaan positiiviseksi.
Itse teen blogiyhteistyötä useinkin omasta ehdotuksestani. En siis odottele niitä kuponkitarjouksia (Ihan kamalalia), vaan otan yhteyttä suoraan tomijaan ja kerron ideani.
Kieltäydyn yhä enemmän myös suoraan ehdotuksista, koska ne eivät ole minun vinkkelistä mielenkiintoisia. Olen vähän kranttu, ja siksi esim. nämä nyt paljon tarjotut kotimaan blogiretket eivät ole kiinnostaneet minua. Luen kyllä niistä tehtyjä postauksia mielelläni. Samoin joku perushotellin ilmainen yö on hankala minulle, koska en muutenkaan kirjottele sellaisista.
Samoilla linjoilla. Aika monta blogiyhteistyötä olen toteuttanut juuri omasta aloitteestani, mutta tällaisten keissien kanssa minulle on käynyt pari kertaa niinkin, etten ole saanut mitään vastausta yhteydenottooni. Se on tosi ikävää, koska en kysyisi yhteistyömahdollisuutta ihan mistä tahansa firmasta, vaan just niiltä joita oikeasti arvostan ja käytän muutenkin. Siitä tulee sellainen fiilis että no, pitääkö mun nyt etsiä joku ihan toinen paikka josta hoidan vaikka kaikki nämä ja nämä ostokset? Yksi tällainen firma on ollut sellainen, johon olin kantanut tuhansia euroja pelkästään yhden talven aikana. Ehdotin yhteistyötä, mutta en koskaan saanut vastausta. Epäilin jopa ettei viestini ollut mennyt perille ollenkaan, mutta tiedustellessani minulle kerrottiin että ”viestisi on välitetty markkinointiosastollemme” tms. Huono viestintä firmojen suunnalta saa multa aina niskavillat pystyyn, koska olen itse siviilissä viestintäammattilainen. :P Vastaisivat vaikka että kiitos mutta ei kiitos, pelkkä kokonaan vastaamatta jättäminen on pelkästään epäkohteliasta.
Minua voisi nyt kesällä kiinnostaakin joku kiva kotimaan blogiretki, jos sellaista tarjottaisiin. :D
jep. vähän samat fiilikset muutaman firman kanssa. Olen kannattanut merkkiä paljon, ja sitten ei tule mitään vastausta. Tulee vähän sellainen olo, että antaapa jatkossa olla…
Luin tämän postauksesi jo aiemmin, mutta jäin pureskelemaan aihetta. Tuntuu, että yhteistyökuviot tosiaan jakavat niin bloggaajat kuin lukijat. Minä katson aina yhteistyön sisältöä ja sitä voisiko se kiinnostaa minua. En lähde mihinkään mukaan siksi, että saisin jotain ilmaiseksi. Tykkään lukea yhteistyöpostauksia ja arvostan rehellisiä mielipiteitä, myös niitä negatiivisia.
Se on aina sen mainostajankin etu, jos bloggaaja ei lähde mukaan siksi, ettei koe jotakin juttua omakseen tai oman blogin aihepiiriin sopivaksi. :)
Taisinkin FB:n puolella tätä kommentoida, tai ainakin jotain näistä yhteistyöjutuista.
Jos tulee niitä netticasinomainospostauksia, niin niitä en kyllä jaksa. Ja nellypostaukset on toinen (ja oikeastaan syy, miksi lopetin monien lifestyle/muotiblogien lukemisen).
Musta on hyvä juttu, että tästä aiheesta puhutaan avoimesti ja pohdiskellen. Yhteistyöjutut kun tuntuu aina olevan sellainen hirveä tabu josta ei voi puhua ääneen..
Ne Nellykollaasit on kyllä karmeita :D Ne on todellakin kääntyneet tosi pahasti itseään vastaan.
Hyvä postaus ja mielenkiintoista luettavaa myös kommentit. Aika saman suuntaisia ajatukset tuntuvat olevan, tosin kommentoijatkin ovat pääasiassa kokeneempia matkabloggaajia niin ei ihme sinänsä :-)
Kuten sanoin, fiksuja bloggaajia on Suomen matkablogiskene pullollaan :)
Mielenkiintoisia nämä keskustelut, varsinkin kun yhteistyökuvioita on katsonut vain ulkopuolisen silmin. Itselleni ei mitään yhteistyötä blogini kautta ole tarjoutunut, mutta toivottavasti tulevaisuudessa. Kiinnostavia seikkoja muutenkin ihan ammattimielessä ja yleissivistyksen takia!
Ihannetilaneteessahan näitä just mietitään vähän jo etukäteen ennen kuin lähdetään suin päin mukaan ties mihin kampanjoihin :) Eli kiva jos keskustelut jaksavat kiinnostaa!
Tää on aina tosi mielenkiintoinen aihe, joka jakaa lukijat ja bloggaajat. :)
Mulla ei sinänsä ole mitään yhteistöitä vastaan. Monet bloggaajat kuluttavat helposti sen kahdeksan yhdeksän tuntia päivässä blogia työstäen, ja on mielestäni vain reilua saada jonkinlainen korvaus. Itselleni kuitenkin kaikista tärkein tekijä on se, miten postaus on rakennettu.
Yhteistyöpostaus 1.
Mielestäni seuraavilla postaustyypeillä on iso ero. ”Lähdin paikkakunnalle X lomailemaan ja majoitun ihanassa hotellissa Y, tarjottiin skumppaa ja aamupala oli aivan taivaallinen. PS. Yhteistyössä hotelli Y:n kanssa.”
Yhteistyöpostaus 2.
”Hotelli Y kutsui minut viikonlopuksi lomailemaan paikkakunnalle X. Oli kiva reissu, mutta aamupalabuffetista loppui leikkeleet kesken.”
Kuten sanoinkin, lukijana minua ei haittaa lukea mainoksia, mielestäni on mahtavaa saada vinkkejä ns. oikeilta ihmisiltä. Olisi kuitenkin kiva tietää antaako bloggaaja olettaa, että lähti muuten vain lomailemaan vai lähtikö reissuun ilmaisen hotelliyön perässä.
Sori, rivit vähän pomppivat tuossa esimerkkien kohdalla!
Juu, on siinä ero. Ei minuakaan haittaa, paitsi silloin harmittaa kun tuntuu että on huijattu lukemaan jotain huttua :D
Onpas aikamoinen keskustelu saatu tän aiheen ympärillä aikaiseksi blogeissa ja palstoilla! Paljoa en ole kerennyt tätä tohinaa seurata, mutta fiksua pohdintaa sulla :) Tää kyllä jakaa mielipiteitä ihan kunnolla! Mä oon (näin pähkinänkuoressa) sitä mieltä, että jokainen bloggaaja tekee niin itsestä hyvältä tuntuu – kukaan ei pakota lukijoita lukemaan sellaista, mitä ei halua :) Kaikille löytyy varmasti jotain!
On ollut mielenkiintoista lukea postauksia tästä aiheesta ja niihin liittyvää keskustelua. Keskustelu on ollut arvokasta, koska moni kirjoittaja ja lukijakunta ovat varmasti ymmärtänyt toisiaan paremmin sen jälkeen. Vaikka monet varmasti vieläkin ovat vain periaatteesta blogiyhteistyötä vastaan.
Hyvin toteutettu yhteistyöt todellakin palvelee kaikkia osapuolia. Nettikasinolinkit eivät ketään.
Niin, jotkut kai ajattelevat että kaikki mainonta on pahasta, joka on ihan hassu ajatus. Sitten voi olla vaikeaa ihan kaikkialla muuallakin, kuin vain blogimaailmassa. :D
Tämä aihe saa kyllä mietteliääksi edelleen, vaikka itsekin jo kirjoitin aiheesta ja pyörittelin sitä päässäni monelta kantilta. Tällä hetkellä mietin tuota hotelliyhteistyöjuttua. Mulla on ollut vaan oikeestaan yks hotelliyhteistyö sellaisen hotellin kanssa, jossa oli aika paljon vikaa. Kyllä minä niitä sitten siihen postaukseen kirjoitin. Mutta muuten olen ollut tyytyväinen hotelleihin, ja voi olla, että joku kokee lukiessaan sen jotenkin epärehellisenä. Täytyy alkaa kehittämään uusia tyylejä noihin teksteihin, jos niistä saisi jotenkin mielekkäämpiä lukijoille. Tämä koko aihe on kyllä aika haastava. Hyvä kuitenkin, että tämä keskustelu on olemassa. Se on saanut minut miettimään omia toimintatapojani ja ehkä voin jopa kehittyä näissä jutuissa :P.
Tuskin siinä on kyse siitä että ponko ollut tyytyväinen vai ei, vaan siitä pystyykö arvostelun kirjoittamaan objektiivisesti niin, että siinä tulee otettua huomioon erilaiset näkökulmat. :) Onneksi aina voi oppia lisää!
Todella mielenkiintoista keskustelua ollut taas tämän aiheen ympärillä! Kyllähän näitä jokainen bloggaaja joutuu jossain vaiheessa miettimään ja löytämään oman linjansa. Ja vaikka ensin miettiessä tuntuu siltä, että täähän on ihan selkeä juttu, niin käytännössä se rajan piirtäminen ei aina olekaan niin helppoa. Esimerkiksi mulla on blogissani tapana muutenkin keskittyä hyviin juttuihin ja hehkuttaa niitä. Sitten yhteistyöpostauksen kohdalla tulee mietittyä, että pitääkö tässä yhteydessä nyt olla kriittisempi kuin yleensä. Ettei vaan vaikuta siltä, että kehun koska kyseessä oli yhteistyö. Hassua sekin.
Olen siis ottanut tavoitteekseni kirjoittaa yhteistyöjutut samalla tyylillä kuin muutkin, tuoden kuitenkin selvästi esille, että kyseessä on yhteistyö. Ja yhteistyöhön lähden vain niiden tahojen kanssa jotka oikeasti kiinnostavat ja joiden tuotteita voisin muutenkin käyttää.
Minua itseäni ei blogiin sopivat yhteistyöjutut ollenkaan häiritse, päinvastoin. On mukava lukea kokemuksia mielenkiintoisesta tuotteesta/palvelusta ihmiseltä, jonka mielipiteisiin luotan. Ja tämähän se oleellinen osa taitaa yhteistyöpostauksien kannalta olla: lukijoiden pitää pystyä luottamaan bloggaajaan.
Yhdyn kyllä melko pitkälti sun mielipiteisiin tässä asiassa. Yhteistyö on jees, kunhan sen tekee tyylikkäästi ja niin, että seisoo sanojensa takana. :)
Niin just! Eikä myy sieluaan netticasinoille. :D
Jes, mahtavaa jos mun provosoivasti otsikoitu postaus herätti ajatuksia jopa kokonaisen blogipostauksen verran, aika kova juttu!
Hyviä pointteja tuli tässäkin esille, ja on kyllä mielenkiintoista lukea, mitä mieltä näistä yhteistyökuvioista ollaan. Siinä taitaakin olla semmoinen aihe jossa ei muiden mielipiteiden kiintoisuus lopu sitten millään, vaikka toisaalta puhutaan asiasta, jossa pitäisi todellakin tehdä kuten itsestä parhaalta tuntuu, kuten taidettinkin jo kommentoida.
Oli sitten mitä mieltä tahansa, tärkeintä lienee kuitenkin herättää keskustelua näinkin tärkeiltä tuntuvista asioista, vaikka loppupeleissä, kuten Merikin jo aikaisemmin totesi, kyseessä on vaan blogit. Mutta jos jotain tehdään, niin sama kait se on tehdä kunnolla.
No joo, itse kyllä luen vain sellaisia ”tehdään nyt sitten kunnolla jos tehdään”-blogeja, ja kieli poskella sutaistut jätän muille. Onneksi on varaa valita, minulla hyvin tehtyjä blogeja ja muilla blogeja ilman mainoksia. :)
Tästä on jo niin paljon sanottu, että eipä tähän paljoa lisättävää ole. Bloggaajan kannalta mielestäni kannattaa kyllä myös miettiä omaa linjaansa ja uskottavuuttaan: esimerkiksi Sokoksen kampanjan jäljiltä on niin paljon hotellihuonejuttuja, että alkavat ehkä jo vähän kääntyä itseään vastaan.
Itse pohdin tätä sapattivapaallani, kun aikaa vaikka tehdäkin jotain juttuja olisi saattanut olla, mutta lopulta sitten totesimme, että emme tee yhtään juttua, jota emme aidosti halua tehdä, eli tekisi vaikka ilmankin mitään yhteistyötä, saada jotain ilmaiseksi ei ole sen arvoista, ei aikamme eikä blogimme uskottavuuden kannalta.
Siinäpä se, sitä kuvittelisi ettei kovin moni olisi valmis myymään sieluaan vaikka parista tuubista ripsiväriä, mutta näkeehän niitäkin. Tuo on minusta tosi hyvä ohjenuora, että tekee jos olisi muutenkin valmis laittamaan siihen rahaa, koska silloin on varmasti oikeasti kiinnostunut aiheesta.
Tämä on tosi mielenkiintionen aihe ja hyvä että siitä keskustellaan! Kiitos siis sinulle, Inkalle ja Mirkalle. :) Minulla ei ole yhteistöistä minkäänlaista ongelmaa, kunhan ne on toteutettu hyvällä maulla ja niissä on maininta yhteistyöstä. Ne hyödyttävät parhaimmassa tapauksessa kaikkia, lukijaa, bloggaajaa ja yritystä.
Blogeissahan yhteistöitä on ollut kautta aikojen, tuntuu että matkabloggaajilla niitä ei oikein suvaita… tiedä sitten, miksi.
Mä en varmaan koskaan kyllästy tähän aiheeseen :D Liian mielenkiintoista kaikkine nyansseineen. :)
Aivan kuten Pirkko sanoo, tästä aiheesta on puitu jo kaikki puolet ja vaikea enää tuoda mitään uutta keskusteluun, joten tyydyn vain nyökyttelemään muiden mukana. Yhteistyössä ei ole mitään vikaa, kunhan se on osattu tehdä oikein ja bloggaaja seisoo sanojensa takana.
Word!
Liika on liikaa, eli kunhan muistaa kohtuuden ja yhteensopivuuden omaan profiiliin, homma toimii kaikille osapuolille.
Niimpä just! Eli ei siivousvälinekamppiksia matkablogeihin ;D
Hyvät noi sun ohjenuorat, ja aika samanlaiset mitä olen itse tähän mennessä yhteistyöpostauksissa noudattanut. Kuukauden päästä minulla on tulossa hotelliyhteistyö Key Westissä, ja esimerkiksi sen hankkiminen meni niin, että varasin ensin huoneen hotellista ja kysyin vasta sitten yhteistyömahdollisuutta. Eli jos eivät olisi halunneet lähteä yhteistyöhön, niin olisin mennyt hotelliin joka tapauksessa -> nyt kun olen tekemässä yhteistyötä, niin eipä ainakaan kukaan voi syyttää, että menisin hotelliin vain ilmaisen yön perässä. :D
No eipä tosiaan voi syyttää! :D Toi on muuten hyvä, mutta siinä mielessä riski temppu että mulla ainakin vois tulla sellainen ”pitäkää tunkkinne”-fiilis, jos hotelli vastaisikin että ”sorry, ei kiinnosta tollaset turhat bloggaajat”… :D
Mielenkiintoinen postaus. Oma suhtautumiseni aiheeseen on vahan kaksijakoinen. Toisaalta yhteistyot voivat lisata bloggaamisen demokraattisuutta, jos vaikkapa tiettyssa museossa kayminen tai retkelle osallistuminen ei riipu pelkastaan bloggaajan omasta taloudellisesta tilanteesta. En siis myoskaan ole sita mielta, etta bloggaaja saisi hyvaksya yhteistyotarjouksia vain tahoilta, joiden tuotteisiin kayttaisi rahaa muutenkin. Esimerkiksi kuumailmapallolento voisi sopia hyvin matkablogiin ja olla mielenkiintoista luettavaa seuraajille, vaikka bloggaaja ei sellaista omasta pussistaan olisi pystynytkaan kustantamaan.
Vahan varauksellisemmin suhtaudun yhteistyohon, jossa bloggaajalle maksetaan sen perusteella, etta lukija ostaa/varaa jonkun palvelun blogin kautta. Tallaisen diilin kohdalla on entista tarkeampaa tuoda selkeasti esille, etta kyseessa on yhteistyo, jottei lukija luule bloggaajan kehuvan jotain juttua lahinna provikoiden toivossa (en vaita, etta kukaan bloggaaja nain tosiasiassa tekisi).
Mutta mita tulee hehkuttamiseen, huomaan joskus itse kirjoittavani ihan tavallisia (millaan tapaa sponssaamattomia) postauksia ”ylitoposiitivisesti” – siihen malliin, etta pelkaan lukijoiden pitavan niita mainoksina. Mutta jos itse todella tykkasin tietysta lomakohteesta/hotellista/kirjasta kympilla, tuntuisi omituiselta keksia siita huonoja puolia. Ehka pitaisi ottaa kayttoon Tama ei ole mainos -disclaimer, haha!
Hmm, mä en itse asiassa tarkoittanut tuolla sitä että siihen asiaan pitäisi olla itselläkin varaa, vaan että jos raha ei olisi ongelma niin olisi valmis maksamaan siitä asiasta. Koska esim. ei mulla ole läheskään kaikkeen siihen varaa mihin olisin valmis sijoittamaan jos olisin vähän varakkaampi. :D En tiedä selventääkö tämä tuota yhtään?
Ja juu, affiliate-yhteistyöt on minustakin ehkä reilumpaa ilmoittaa selkeämmin, joskin en ole ihan varma miksi olen sitä mieltä… Ehkä siksi että olen lukenut niin miljoona keskustelua siitä, kuinka lukijat ovat ärsyyntyneet piilotetuista mainoslinkeistä ja tuosta tulee kyllä kieltämättä helpommin sellainen kelmi fiilis jos ei olla ”rehellisiä”. :P
Mulla on muuten käynyt ihan sama monta kertaa, että olen tykännyt jostain asiasta niin paljon, että siitä kirjoitettu juttu on alkanut näyttää mainokselta! Ja kyllähän noita ”tämä ei ole mainos”-heittojakin blogeissa näkee, ilmeisesti ei olla ainoat tämän ongelman kanssa! ;D