X

Mitä tehdä Stavangerissa? 🇳🇴

Jäimme Stavangeriin paikallisen matkailutoimiston houkuttelemana hieman pidemmäksi aikaa kuin oli alunperin tarkoitus. Jos sinulla on samansuuntaiset aatokset ja mietit mitä tehdä Stavangerissa, tässä sinulle muutama idea!

Kaiken tässä postauksessa mainitun ehtii nähdä yhdessä päivässä. Katso myös aiemmin kirjoittamani juttu Ihanista ihanin Stavanger – löydät sieltä lisää vinkkejä Stavagerin tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Norjan öljymuseo


Stavangeria pidetään yleisesti Norjan öljypääkaupunkina, ja aloitimmekin päivän tutustumalla Norjan öljymuseoon, joka sijaitsee Stavangerin satamassa.

Öljymuseo saattaa äkkiseltään kuulostaa tylsältä, mutta se oli ehdottomasti yksi parhaiten rakennetuista museoista joissa olen käynyt, ja J oli samaa mieltä. Öljyteollisuutta käsitellään monelta eri kannalta, eikä ongelmakohtiakaan jätetä pimentoon. Museo antaa laajan katsauksen öljynporauksen historiaan, taloudellisiin vaikutuksiin sekä myös tieteellisiin näkäkulmiin.

Museo on suunniteltu niin, että vierailija pääsee itse kokeilemaan ja oivaltamaan mahdollisimman paljon. Tässä alla olevassa kuvassa esimerkiksi pystyi pyörittämään renkaita, ja tarkkailemaan erilaisten öljyjen käyttäytymistä putkissa. Selityksen olivat ytimekkäitä, ja ne jaksoi lukea myös tällainen vähän kärsimättömämpi museokävijä. ;–)

Kosketusnäyttöjä oli siellä sun täällä, ja niiltä löytyi vielä lisää tietoa niille, jotka janoavat saada tietää maailmassa mm. kaiken. Kuten vaikka tämä kuvassa oleva tyyppi.

Museo myös kysyi yleisön mielipidettä siitä, että mitä Norjan tämänhetkisillä öljyvarannoilla olisi järkevintä tehdä. Suurin osa oli ilmeisesti vastannut, että tärkeää olisi panostaa edelleen koulutukseen ja sen laatuun, tai että olisi hyvä säästää varantoja myös jälkipolville.

Yhdessä salissa esiteltiin erilaisia öljynporauslauttoja.

Museon yhteydestä löytyy myös vierailijoiden töllisteltäväksi pienoisöljynporauslautta, jonka komentokeskus on aitoa vastaavaksi lavastettu. Siellä pääsee istumaan hallintakoneisiin, painelemaan nappuloita ja kokeilemaan kaikenlaista. Aika hauska.

Kierros päättyy ympäristönäkökulmien läpikäymiseen. Erilaiset uhkakuvat ja mahdollisuudet esitellään, ja uloskäynnillä jokainen saa ”äänestää”, että miten arvelee kaikessa lopulta käyvän. Verhon toisella puolella näytöltä voi seurata äänestytilannetta. :D Suurin osa oli kulkenut vihreästä portista.

Stavangerin satama-alue


Museokäynnin jälkeen vähän tallustelimme satamassa. Vaikka Stavanger onkin satamakaupunki, sieltä ei löydy ollenkaan sellaista ihanaa kalatoria, jollaisella olisimme halunneet päästä vierailemaan. Rannassa oli kuitenkin kaksi pientä kalastusvenettä, joista kalastajat möivät päivän saalista ohikulkijoille.

Satamasta löytyy myös pieni, hieman harhaanjohtavasti nimetty (Fisketorget) kalakauppa, josta saa ostaa tuoretta kalaa. Kaupan yhteydestä löytyy myös pieni ravintola ja terassi, ja kalaherkkuja saa syödä ihan paikan päälläkin.

Maistiaiseksi ostimme yhden kalakakun, joita myytiin muutenkin aika joka paikassa. Hinta oli 10 kruunua. Kalakeittoa olisi saanut n. 200 kruunulla, ja se tuntui vähän turhan paljolta, vaikka hyvältä toki näyttikin.

Stavangerin satama-alue on hyvin kaunis, ja vetoaa tällaiseen merimiehen tyttäreen ihan täysillä. Aurinkoisena päivänä tuolla on ihana istuskella katselemassa ohikulkevia ihmisiä ja bongailla joka paikassa vilahtelevia mäyräkoiria! Norjalaiset ovat selkeästi älykästä väkeä, kun mäyräkoiriakin on kaikkialla. Pus!

Stavangerin arkeologinen museo


Satamassa hengailun jälkeen suunnistimme arkeologiseen museoon, koska halusimme nähdä siellä esillä olevan viikinkinäyttelyn. Suureksi pettymykseksi kaikki tekstit ja selostukset olivat pelkästään norjaksi. Tätä kompensoitiin englantia puhuvilla oppailla, mutta sellainen omatoiminen tutustuminen tähän museoon ei oikein onnistu jos ei osaa norjaa.

Epäjohdonmukaisuuden nimissä joitakin yksittäisiä pikkujuttuja löytyi myös englannin kielellä.

Minulla tällainen kiitos!

Hauskinta tässä museossa olivat lapsille suunnatut huoneet, joissa pääsi mm. kokeilemaan miltä oma nimi näyttää riimukirjoituksella kirjoitettuna, ja kaivelemaan hiekkalaatikkoa arkeologin välineillä. Kertooko se sitten enemmän minusta vai museosta, en tiedä….

Kirkko, kaupunki ja kaupunkipuisto


Museoiden jälkeen palasimme kaupungille aikeinamme käydä vielä vakoilemassa aiemmin auton ikkunasta bongattua hienoa kirkkoa, sekä tätä maailman ihaninta puistoa:

Norja on hoitanut asiansa monella saralla oivallisen hyvin, ja yksi loistavista päätöksistä on ollut kirkon ja valtion erottaminen toisistaan. Tämä on kuitenkin johtanut siihen, että joihinkin kirkkoihin sisään päästäkseen joutuu maksamaan pääsymaksun. Stavangerin tuomiokirkko ei kuitenkaan lukeutunut niihin, vaan sinne pääsi ihan vapaasti kulkemaan sisään. 

Päivän päätteeksi kävimme pikku ajelulla toisella puolen kaupunkia. Sieltä löytyivät mm. kymmenmetriset kiveen isketyt miekat:

Three enormous bronze swords stand monument to the battle of Hafrsfjord in the year 872, when Harald Hårfagre (Fairheaded Harald) united Norway into one kingdom. The monument was designed by Fritz Røed (1928 – 2002) from Bryne, just south of Stavanger. It was unveiled by Norway’s King Olav in 1983. The swords, which are about 10 meters tall, stand for peace and unification. One sword is larger than the others. This was Fairheaded Harald’s sword. The swords are planted in solid rock – representing peace. (lähde)

…Sekä pitkä ja tuulinen hiekkaranta! Stavangerissa voi kuulemma surffatakin. En ole kyllä koskaan kuullut että kukaan lähtisi Norjaan surffaamaan, mutta tällä rannalla sellainen kai niinä tuulisempina päivinä onnistuu:

Mitä tehdä Stavangerissa? 🇳🇴 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (4)

  • Voi Stavanger, aivan ihana mesta! Ja kiva nähdä kuvia toiselta puolen kaupunkia, me kun emme sinne jalkaisin ehtineet. Nuo miekat varsinkin ovat hienot!

    • Me jotenkin yllätyttiin siitä valtavan pitkästä hiekkarannasta :D Ajeltiin ja sitten se vain yhtäkkiä oli siinä!

  • Kävimme Stavangerissa 2013, öljymuseo oli mielettömän mielenkiintoinen. Nyt siellä olisi varmaan jo taas jotain uutta nähtävää.

  • É notável o renascimento do militarismo em Alagoas, fazer greve para exigir direitos é sinônimo de prisão dos sindicalistas. Até ameaçados de não receber os décimos estamos. Mas vamos em frente!

Samantyylisiä