X

KOOSTE: Lappi, Pohjois-Norja ja Lofootit autolla (5902km) 🇳🇴 🇫🇮

AJETUT KILOMETRIT: 5902 km, keskimääräinen päivämatkan pituus oli 200-300 km (pari-kolme tuntia) poislukien muutamat hieman pidemmät ajopäivät sekä yhdellä kertaa rykäistyt välit Kirkkonummelta Tornioon ja paluumatkalla sama takaisin. Autossa istumista tuli siis kaiketi aika paljon, mutta toisaalta tämä ei tuntunut lainkaan siltä että olisi ollut liikaa.

KÄYTETTY AIKA: 22 päivää (joista 3 Huippuvuorilla) kesä-heinäkuun vaihteessa 2018.

REITTI: Kirkkonummi — Tornio — Muonio — Saariselkä — Pykeija — Karigasniemi — Honningsvåg — Nordkapp — Alta — Kilpisjärvi — Harstad — Nusfjord — Å i Lofoten — Henningsver — Svolvaer —Tromssa — (Huippuvuoret ✈️) — Narvik — Tornio — Kirkkonummi.

TARKEMMAT KUVAUKSET MATKAPÄIVISTÄ:

Matkapäivät 1-4: Suomen läpi Bugøynesiin
Matkapäivät 5-8: Karigasniemi, Honningsvåg, Nordkapp, Alta, Kilpisjärvi
Matkapäivät 9-15: Lofootit päästä päähän
Matkapäivät 16-22: Tromssa, Huippuvuoret, Narvik ja Tornio

MAJOITUKSET: Hotel Park Tornio, Aurora Dome (Harriniva Hotels & Safaris, Muonio), Majatalo Kuukkeli Teerenpesä (Saariselkä), Jäämeren Sauna (Pykeija), Kalastajan majatalo (Karigasniemi), Scandic Bryggen (Honningsvåg), Holmen Husky Lodge (Alta), Santa’s Chalets Rakka (Kilpisjärvi), Scandic Harstad, Nusfjord Rorbuer (Lofootit), Lofoten Planet Basecamp (Sorvågen), Scandic Svolvaer (Lofootit), Clarion Edge (Tromssa), Svalbard Hotell Polfareren (Huippuvuoret), Scandic Narvik + sukulaiset Torniossa ♥.

Nämä kaikki olivat hyviä ja hinta-laatu -suhteeltaan suositeltavaksi kelpaavia majapaikkoja noilla seuduilla matkaileville. Lofoottien majotuksista on kerrottu muutamalla sanalla täällä: Kohdeopas | Lofootit autolla.

HIENOINTA: Tämä on vaikea, sillä lähes kaikki matkan varrella oli joko upeaa tai ihanaa. Tietyllä tavalla hienoimpia paikkoja olivat lopulta kuitenkin ehkä Nusfjord sekä Henningsvaer Lofooteilla, Pykeija Jäämeren rannalla, Huippuvuoret sekä Tromssa. Suomen puolella tykästyin erityisesti Kilpisjärveen sekä Tornioon.

Suomen puolelta jäi mieleen myös Tenontie Utsjoelta Karigasniemelle: tällä tieosuudella oli todella kauniit maisemat, ja sitä onkin kuvailtu Suomen kauneimmaksi tieksi.

LUE MYÖS ► Kalastajakylä Nusfjord — parasta Lofooteilla 

Tenontie Utjoski – Karigasniemi

VÄHITEN HIENOA: Vähiten  tykkäsin Harstadista sekä Nordkappista, vaikka näissä ei mitään varsinaista vikaa ollutkaan. Esimerkiksi Nordkappin osalta erityisesti sää laimensi fiilistä, sillä tuuli oli kova ja sumu sakea. Lisäksi koko homma tuntui vähän rahastukselta.

Harstad puolestaan oli kyllä kieltämättä kaunis paikka, mutta jotenkin tuntui ettei siitä kuitenkaan saanut sen kummempaa irti. Lofooteilla suurin pettymys oli Reine, mutta tämä johtui varmasti siitä, että olin mehustellut sitä niin kovasti etukäteen ja totuus oli tarua tavanomaisempi.

Nordkapp

Nordkapp

MITÄ TEKISIN TOISIN: Olimme varanneet Lofoottien tutkimiseen viikon, mutta olisimme pärjänneet hyvin neljällä tai viidellä päivällä. Kilpisjärvellä ja Tromssassa sen sijaan tuntui, että yksi yö niissä oli aivan liian vähän. Jos siis lähtisin uudelleen samalle matkalle, varaisin hieman vähemmän aikaa Lofooteille, ja ottaisin yhdet ylimääräiset yöpymiset Kilpisjärvelle sekä Tromssaan. Panostaisin myös hieman enemmän Suomen puolelta mukaan otettaviin matkaeväisiin, kuten pussipuuroihin ja keittoihin.

Kilpisjärvi

MIKÄ YLLÄTTI: Ehdottomasti kaikkein yllättävintä matkalla oli se, miten paljon pidin Torniosta. Toisaalta yllätyin myös siitä, etten pitänyt Lofooteista niin paljon kuin olin etukäteen odottanut. Kolmas yllätys oli, ettemme tarvinneet lainkaan sitä valtavaa hyttystentorjunta-arsenaalia, jonka olimme varanneet mukaan.

PARAS RAVINTOLA: Matkan varrella oli kaksi sellaista ravintolaa, joihin tuli luotua jonkinmoinen rakkaussuhde. Intohimoisimmillaan tämä suhde leimusi King Crab Housen kanssa Honninsvågissa, kun taas toinen ihastus syntyi Fiskekompaniet Tromssassa. Ja koska kaikissa arvokisoissa jaetaan palkinnot kolmelle parhaalle, nimettäköön tässä vielä pronssimitalistikin: Bugøynes Bistro Pykeijassa. Näitä kaikkia kolmea yhdisti yksi ja sama tekijä: kuningasrapu.

PARAS OLUT: Maistelimme matkan varrella paikallisten pienpanimoiden tuotoksia, ja Norjasta näitä löytyykin varsin paljon. Suosikkejamme olivat Harstad Bryggerin Belgisk Wit, Tromssalaisen Graff Brygghusin Session IPA, Lofoten Pilsin Blonde Ale sekä Svalbard Bryggerin Spitsbergen IPA.

Kaiken kaikkiaan matka oli kaikessa ihanuudessaan ja erinomaisuudessaan 6/5. ♥ Lähtisin uudelleen! Matkan aikana kirjoitetut reaaliaikaiset matkakertomukset löytyvät seuraavien linkkien takaa:

Matkapäivät 1-4: Suomen läpi Bugøynesiin
Matkapäivät 5-8: Karigasniemi, Honningsvåg, Nordkapp, Alta, Kilpisjärvi
Matkapäivät 9-15: Lofootit päästä päähän
Matkapäivät 16-22: Tromssa, Huippuvuoret, Narvik ja Tornio

KOOSTE: Lappi, Pohjois-Norja ja Lofootit autolla (5902km) 🇳🇴 🇫🇮 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (19)

  • Ihana ollut lukea näitä ja mehustella Norja-jutuilla kun sinne ei nyt itse pääse hetkeen! :)
    Tromssa on tosiaan sellainen paikka, että ottaisin aina vähintään kaksi yötä kohteessa ja aina sekään ei riitä. Käytyjä kertoja onkin jo kertynyt useampi. Norjaan mennessä tapana on aina Kilpishallista tankata paljon pussipuuroja ja muuta valmissafkaa trangialla tehtäväksi, koska Norja vaan on niin sikakallis.
    Et ole muuten eka jolla ei Nordkapp ole sykähdyttänyt! Lapissa ohikulkevat saksalaiset ovat aina menossa sinne ja se on muidenkin tuttujen must-see. Itse en ole käynyt, eikä se kertomusten perusteella kuulosta miltään upeimmalta Norjalta.

    • Joo, jotenkin tuntui että kaikki olivat menossa tai tulossa Nordkapista. Altassakin kyselivät majoituksessa, että joko olette käyneet. Olihan se nyt hienoa, mutta..... No, tulipa käytyä. :-D Ei tarvitse mennä uudestaan!

  • Olen seurannut matkaasi Instagramista ja Norja on alkanut kiinnostamaan. Löysin eilen itseni googlettelemasta juttuja Lofooteista. Siellä on pakko lähteä käymään varsinkin kun asutaan niin lähellä (Oulussa). Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan hienoja maisemia ja kokemuksia metsästämään.

    • Norja on upea maa, ehdottomasti yksi upeimmista mielestäni. On ihanaa, että moisia maisemia on tarjolla niin lähellä meitä.

  • Kyllä vain kuningasravut - ne ovat parhaita. Ja ravut ylipäänsä. Minä kiersin noita Norjan pohjoisen kaupunkeja risteilyllä. Se oli leppoisaa matkailua.

  • Täytyy sanoa, että luen tätä ihan oppimismielessäkin. Eli yritän hahmottaa, mikä olisi hyvä tapa koostaa pitkät reissut yhteen juttuun luettavaksi ja informatiiviseksi kokonaisuudeksi. On kyllä huippu selkeä paketti, josta voi sitten lähteä syventämään niiltä osin kuin joku pätkä/hotelli/ym.- kiinnostaa. Saatan varastaa muutaman idean. Sorry :)

  • Juuri tämän tapaisesta reissusta olen haaveillut jo hyvän aikaa! Olisi ihana päästä taas vuosien tauon jälkeen näkemään Lappi kesällä ja kierrellä sen päälle vielä pohjois-Norjan maisemissa.
    Kiitos hyvistä majoitus- ja muista vinkeistä!

  • Enpäs ollut muuten tajunnut että Lofootteille voi mennä autollakin :D Jotenkin kuvittelin niiden olevan paljon kauempana mantereesta. Tällainen Norjan kiertomatka autolla olisi haaveissa, mutta toteutus on aika haastavaa kun ei ole omaa autoa ja matkabudjettikin on tyypillisesti aika pieni. Olisi muuten kiinnostavaa kuulla kuinka paljon teillä rahaa kului.

  • Teidän reissu näytti ihan mielettömältä! <3 Mä haluaisin kans tuonne Pohjois-Norjaan.

  • Huh, olihan tuossa kilometrejä :-) Meille, jotka yleensä tapaamme saada autossa istumiskiintiömme täyteen tuossa 300 kilometrin kohdalla (per päivä sentään) vaihtoehto, jossa lensimme Lofootteja lähimpään kaupunkiin (Bodöhön) tuntuu siis edelleen hyvältä valinnalta, vaikka siitä pari vuotta onkin. Norddkappiin menimme aikoinaan lastaamalla auton Pasilassa junaan ja ottamalla sen pois Kolarissa ja sitten paluumatkalla taas matkasimme Rovaniemeltä Helsinkiin autojunalla. Mutta hienoja paikkoja kaikki, ainakin siis Lofootit, Nordkapp ja Huippuvuoret. Nordkappilla tuo sää on aina vähän haasteellinen ja kesälläkin notkelmissa voi olla lunta ja jäätä.

  • Ihania kuvia! Tuollainen samantyyppinen road trip houkuttaa ihan sikana itseä myös. Jännä, että Lofootit olivat ehkä pieni pettymys, kaikka näyttää kuvissa ainakin niin satumaiselta aina. :) Itse en ole koskaan käynyt Norjassa muutenkaan ja Lofootit olisivat varmaan ykkösenä listalla.

  • Tää teidän reissu oli kyllä huikea, seurasin (puoliksi kateellisena) teidän reissua instan puolella. :’D Meillä oli tarkoitus startata hyvin saman tyylinen reissu ensi maanantaina, mutta sitten meille saapui yllättäen koiranpentu nopeammalla aikataululla. Nyt on reissu siirtynyt ensi kesään ja koira mukaan. :)

Samantyylisiä