X

Kalastajakylä Nusfjord — parasta Lofooteilla 🇳🇴

Lofooteilla, Flakstadøyan saarella sijaitseva Nusfjord on yksi vanhimmista ja parhaiten säilyneistä kalastajakylistä koko Norjassa – ja lisäksi meidän kokemuksemme mukaan myös kaunein ja sympaattisin. Nusfjord näet oli Lofoottien ainut sellainen paikka, jossa koko keho tuntui kääntyvän onnesta ylösalaisin. 

Nusfjordin kylä on paitsi elinvoimainen pieni kalastajakylä, myös elävä ulkoilmamuseo. Vanhimmat rakennuksista on rakennettu 1800-luvun alkupuolella, ja niiden kunnostaminen ja ylläpito on tehty tyylillä ja perinteitä vaalien – sielukkuudesta ei ole hävinnyt tämän myötä senttiäkään. Norjan museovirasto on määrännyt koko Lofoottien alueelta kaikkiaan kahdeksan rakennusta suojeltaviksi, ja kuvaavaa lienee, että näistä viisi sijaitsee Nusfjordissa.

LUE MYÖS ► Matkapäiväkirja: Lofootit päästä päähän

Kylässä pääsee näkemään muun muassa vuonna 1907 toimintansa aloittaneen sekatavarakaupan, jonka hyllyillä edelleen on nähtävillä monenlaisia tavaroita menneiltä ajoilta. Samalla kauppa on kuitenkin myös matkamuistomyymälä, kahvila sekä moderneja tarpeita täyttävä kioski kylmäkaappeineen ja jäätelöaltaineen. Todella hurmaava ja hyvin toteutettu kokonaisuus, joka henkii mennyttä aikaa. (Peltipurkkirakkaudella on osuutta ihastukseen.) 

Ja jos kaikkialla leijaileva vieno kalan haju ei häiritse, voi välipalaksi ostaa tuoretta leipää tai pullaa 1800-luvun lopulla rakennetusta leipomosta. Kylässä sijainneeseen vanhaan kalanmaksaöljytehtaaseen pääsee myös tutustumaan, ja osa venevajoista on niin ikään museokäytössä: niissä esitellään kalastustarvikkeita sekä kalastusperinnettä Lofooteilla.

Toki alueelta löytyy myös ravintola, jossa on mahdollisuus nauttia paikallisia perinneherkkuja hieman fiinimmässä muodossa. Suosittelen kuitenkin maksamaan laskun silmät kiinni, koska muuten saattaa hieman hirvittää.

Laskusta voi siirtyä toipumaan kylän ainoaan tavernaan, joka on pieni mutta sitäkin lämminhenkisempi.

Myös paljon muuta nähtävää Nusfjordissa on, ja siksi siellä kannattaakin viettää vaikka kokonainen päivä – ja mielellään myös yö, sillä Nusfjordissa sijaitsee myös paras majoitus, johon Lofooteilla törmäsimme ja jota haluan siten myös ihan erikseen suositella. Kyseessä on Classic Norway Hotels -ketjun omistama Nusfjord Rorbuer, joka tarjoaa majoitusta perinteisessä kalastusmökissä. Meille sattunut mökki oli satumaisen sympaattinen, ja sieltä löytyi paras sänky jossa olen mahdollisesti koskaan yötäni viettänyt.


👩‍🎓 Nusfjord, Lofootit

► Nusfjord sijaitsee Flakstadøyan saarella, päätieltä (E10) risteävän Fv807-tien päässä.

► Me vietimme Nusfjordissa kaksi yötä, sillä kylän sijainti on varsin ihanteellinen lähellä sijaitsevien rantojen bongailua ajatellen.  Etäisyyttä esimerkiksi Myrland beachille kertyy 22km, Haukland beachille 29km ja 31km Uttakleiv beachille. Skagsanden beach sijaitsee 12 kilometrin päässä, ja Ramberg  beach 14 kilometrin päässä.

► Lähin suurempi kaupunki on Svolvaerin suunnasta ajettaessa on 27 kilometrin päässä sijaitseva Leknes, josta kannattaa hankkia tarvittavat retkieväät sekä muut välttämättömyystarvikkeet mukaan Nusfjordin ekskursiolle. Å:n suunnasta tultaessa vastaava pysähdys kannattanee tehdä Rambergissa.

► Nusfjordin kalastajakylän historialliseen osaan tutustuakseen täytyy normaalisti pulittaa pieni pääsymaksu, mutta rorbuerissa majoittuvat maksavat tämän jo osana majoitustaan. Pääsymaksun voi välttää myös vierailemassa Nusfjordissa illalla, mutta silloin osa kohteista jää tietysti näkemättä. Tämä toki sopii, jos museot eivät kiinnosta.

► Nusfjordista löytyy mukavasti parkkitilaa, jonka lisäksi rorbuereissa majoittuville on tarjolla vielä erikseen omia pienempiä parkkipaikkoja.



Lähtisitkö (silloin kanssani Nusfjordiin)?

Kalastajakylä Nusfjord — parasta Lofooteilla 🇳🇴 was last modified: 30 heinäkuun, 2018 by Sari Venäläinen

Kommentit (17)

  • Kyllä on annettava uusi mahdollisuus Lofooteille. Olimme joskus kauan sitten ja emme huomanneet mitään sykähdyttävää. Viime aikoina olen kyllä lukenut ihan päinvastaista. Juuri tuollaiseen kylään haluaisin matkustaa.

    • Pakko sanoa, että eivät Lofootit niin paljon meitäkään sykähdyttänyeet, kuin olisi voinut etukäteen kuultujen hehkutusten perusteella ajatella. Mutta tämä Nusfjord oli siinä mielessä poikkeus, että täällä todella tuntui että kaikki on tähtien asennosta alkaen kohdallaan. Aivan ihana paikka, ja siksikin mielestäni parasta Lofooteilla. :-)

  • Enpä ole tajunnutkaan haaveilla lofooteista, mutta onhan tuo miljöö aikamoinen!
    Tuo majoitus vaikuttaa tosi ihanalta, kiinnostaisi tietää mitä tuollaisesta saa pulittaa?

    • Taisi olla jotain 230€ paikkeilla per yö jos nyt oikein muistan :-)

  • Näyttää ihan överi herttaiselta ja symppikseltä pikkukylältä Haluan kyllä päästä tonne joskus!

  • Oih!! Tuo näyttää aivan täydelliseltä! Voisin hyvin kuvitella viettäväni tuolla pari täysin rauhallista kesäpäivää. Päädyin postauksen innoittamana jo googlailemaan paikasta ja pakko oli tarkistaa mainitsemasi ravintolan hinnastokin :D

  • Lofootit ja nuo Norjan vuonot ovat kyllä ollut jo pienen ikuisuuden haavelistalla, mutta mikä ihme siinä on etten ole saanut aikaiseksi matkaa sinne varata. Tämä postaus kauniine kuvineen taas muistutti, että nyt hophop äkkiä tuonne!

  • Ihania kuvia oot ottanut!! Nusfjordin kylä näyttää ja kuulostaa aivan ihanalta! Tuli niin fiilis, että tänne on pakko joskus päästä!

  • Meillä on ensi kesälle suunnitteilla reissu matkailuautolla Norjan suuntaan ja haluaisin ehdottomasti käydä sillä reissulla myös Lofooteilla. Teidän reissu ja nämä valtavan upeat kuvat vain vahvistivat haaveita ja ajatuksia siitä, että tälle reissulle kannattaa varata rutkasti aikaa (ja rahaa...)!

  • Kun menen Lofooteille, menen Nusfjordiin. Pelkästään siksi, että luotan sinuun :-) Lofootit on ollut pitkään mielessä, mutta hieman intoa laskenut se, että sinne haluaa mennä kaikki. Siksi ehkäpä valloitan Norjaa suunnitelmani mukaan alhaalta ylöspäin tietyissä osissa. Seuraavaksi on vuorossa Bergenin ja Trondheimin väli, mikä ei ole itselle tuttu. Sen jälkeen voisi olla vuorossa Mo i Ranasta ylöspäin Lofootit ja Tromssa samalla reissulla. No saapa nähdä, alkoi teidän reissun jälkeen kiinnostamaan käsivarsi ja Lofootit...

  • Доброго времени суток,Вам утвердили билет на лото. Войдите по ссылке далее >>> https://forms.yandex.ru/cloud/62b713466855cca634ae6e31/?hs=34b3dd8cefdd9d2942ccce8da46c2ac4& :

    am58gy

  • Get free iPhone 14 Pro Max: https://uddip.org/uploads/go.php hs=34b3dd8cefdd9d2942ccce8da46c2ac4* :

    408nkm

Samantyylisiä