X

Miten Norjaan pääsee? 🇳🇴

Jos Norjaan haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt! Siitä ollaan varmaan päästy jo yksimielisyyteen, että Norja on upea ja hieno maa, ja sinne kannattaa ehdottomasti matkustaa.

Mutta miten sinne sitten pääsee ja kannattaa mennä? Tässä kolme erinomaisen hyvää tapaa:

1 – Omalla autolla


Omalla autolla matkustaminen Norjassa on näkemykseni mukaan paras vaihtoehto. Oma auto tuo vapautta liikkua milloin ja miten haluaa, eikä kalliin ja harvaliikenteisen joukkoliikenteen armoille tarvitse jäädä.

Norjassa on suomalaisen todella helppoa ja yksinkertaista ajaa, vaikka meille ei koskaan selvinnytkään että miten niissä joka paikasta löytyvissä liikenneympyröissä ja kiertoliittymissä pitäisi käyttäytyä. Tuntuu etteivät norjalaiset itsekään oikein tiedä, sen verran montaa erilaista tyyliä nähtiin. ;-)

Olemme tehneet Norjaan kaksi automatkaa, ensimmäisen vuonna 2013 Etelä-Norjaan, ja toisen vuonna 2018 pohjoiseen sekä Lofooteille. Ensimmäisellä kerralla kilometrejä kertyi koko matkan aikana yhteensä 4370, ja lopullinen reitti tuli näyttämään tältä:

Porvoo – Tukholma (A) – Oslo (B) – Dalen (C) – Stavanger (D) – Preikestolen (E) – Odda (F) – Sogndal – Nigardsbreen (G) – Bøverdalen (H) – Lom – Galdhøpiggen (J) – Trondheim (K) – Östersund (L) – Haaparanta (M) – Porvoo

Autolla matkustamisen huonoja puolia ovat paikoitelleen kalliit tietullit, joka paikassa kalliit parkkimaksut sekä kallis bensa. Näissä on toki eroja erityisesti Etelä- ja Pohjois-Norjan välillä, ja tietulleja on ennen kaikkea etelässä.

Bensan hinta vaihtelee hyvin paljon riippuen siitä mistä sitä ostaa. Syrjäisemmillä alueilla ei oikein ole muuta vaihtoehtoa kuin ostaa ja itkeä, jos auto ilmoittaa että tällä määrällä päästään 100km, ja edessä on serpentiinitietä sekä vuoren ylitys.

Syrjäseuduilla huoltoasemat ystävällisesti ilmoittavat tien varsilla, että kuinka pitkä matka seuraavalla asemalle on. Se saattaa hyvinkin joskus olla tuon 100km, jolloin ei jää muuta vaihtoehtoa kuin tankata sitä tuhannen euron bensaa ja yrittää olla katsomatta mittaritauluun.

Tiet ovat Norjassa aivan huippuhyvässä kunnossa. Kapeita teitä ja sitä kuuluisaa serpenttiiniä löytyy silti, ja joskus saattaa eteen osua jos jonkinlaisia pieniä, suuria, leveitä, kapeita tai määkiviä esteitä…

3 – Lentäen


Jos omaa autoa ei ole käytettävissä tai aikaa on vähän, on toinen hyvä vaihtoehto lentää. Jo aiemmin lentohinnat ovat olleet varsin edullisia, mutta nykyisin Norwegianin liikennöidessä monia reittejä Suomen ja Norjan välillä, ovat hinnat tippuneet entisestään. Norwegian lentää suoraan mm. Trondheimiin, Osloon, Stavangeriin, Bergeniin ja Tromssaan.

Yksi ihan varteenotettava vaihtoehto on ottaa lento vaikka Osloon, ja vuokrata sieltä auto käyttöön. Toisaalta Norwegianin edulliset lennot mahdollistavat nyt myös esimerkiksi pitkät viikonloput kauniissa kaupunkikohteissa, kuten nyt vaikka Stavangerissa tai Bergenissä.

3 – Laivalla


Norjaan ja sen vuonoille järjestetään usean laivayhtiön toimesta jos jonkinlaisia risteilyjä. Esimerkiksi Hurtigrutenilla liikennöi 12 laivaa, ja erilaisia reittejä on useita. Reittien hinnat näyttäisivät vaihtelevan melko edullisista kalliiseen. En ole näihin sen kummemmin perehtynyt, mutta tämäkin vaihtoehto kannattaa pitää mielessä, jos haaveilee reissusta Norjaan.

Millaisilla tavoilla te olette taittaneet matkaa Norjassa? Olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksia joukkoliikenteestä ja risteilyistäkin. :-)

Katso myös nämä blogin jutut Norjasta:

🇳🇴 10 syytä matkustaa Norjaan
🇳🇴 Preikestolenilla

🇳🇴 Pussiruokaa kansalle joka Norjassa vaeltaa
🇳🇴 Maailman söpöin kahvila
🇳🇴 Pohjois-Euroopan huipulla
🇳🇴 Päivä Stavangerissa
🇳🇴 Jännän äärellä Oslossa
🇳🇴 Vaellus Nigardsbreenin jäätiköllä
🇳🇴 Ihanista ihanin Stavanger
🇳🇴 KOHDEOPAS: Lofootit autolla


Miten Norjaan pääsee? 🇳🇴 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (19)

  • Norjassa en ole käynyt, mutta halusin vain kommentoida että upeita kuvia!
    Jos Norjaan lähtisin, niin mielelläni myös autolla, siinä on mukavaa liikkumisen vapautta.

    • Norja on kuin tehty autoilijoille :) Siellä on tienvierustat täynnä levähdyspaikkoja, joille on kiva pysähtyä vaikka evästauolle. Loistava maa! <3

  • Norjassa on tullut käytyä niin lentämällä, bussilla kuin autollakin. Joskus ollaan perheen kanssa ajeltu juurikin Turun ja Ruotsin kautta Osloon ja Haaparannan kautta takaisin, mutta pääsääntöisesti reissut ovat suuntautuneet Pohjois-Norjaan äitini asuessa siellä. :) Lentämällä pääsi (kahdella vaihdolla tosin) ja paikan päällä tuli testattua myös mainitsemasi Hurtigruten välillä Vadso - Kirkenes - Vardo. :) Huikea maa ja juurikin nuo eteläiset osat kiinnostaisivat hurjasti!

    • Vau, sä olet päässyt näkemään Norjaa tosi monelta kantilta! Mua ei oikeastaan kiinnosta se Pohjois-Norja niin paljon, vaikken toki kieltäytyisi jos sinne lähtöä ehdotettaisiin.. Mutta nuo etelän paikat on jotain ihan käsittämätöntä. Vielä jäi Bergen näkemättä... :)

    • Jaahas. Jostain syystä piti pistää kommentti ihan kahteen kertaan ;) Sori....

      • Se johtuu varmaan siitä, kun sellaiset kommentit tulee vähän viiveellä näkyviin joissa on mukana ulkopuolinen linkki. :D

  • Norjaan pääsee myös laiva-juna -kombolla suht pienellä vaivalla ja rahallisella panostuksella. Ensin Tukholmaan paatilla ja sieltä junalla Osloon. Muutama vuosi takaperin tämä väli oli halvimmillaan 36 euroa.

    • Tämä viimeistään todistaa sen, ettei Norjaan lähteminen tarkoita mitään välitöntä konkurssia!

  • Me ollaan käyty siellä asuntovaunun kanssa. Pari kertaa ollaan menty Vaasasta laivalla yli, muuten suoraan pohjoiseen tai Haaparannan kautta. Suurin osa kerroista suuntautui siis sinne pohjoisille alueille tai Lofoottien suuntaan, eteläisimmillään Bergeniin.

    • Aika paljon oli karavaanareita liikenteessä melkein joka paikassa. :) Aika suosittua taitaa siis tosiaan olla.

  • Vau, siisti meno. Kuvat ovat ihan järkyttävän hienoja :) Tuollaisia muistoja kelpaa taltioida. Itse olen myös kolunnut ympäri Norjaa ja on tullut käytyä bussilla kuin autollakin. Kaunis maa mutta kallis sellainen. Täytyy kuitenkin ehdottomasti taas lähteä kun ehdin. Juuri selailin lentoja momondo alle 100€ meno-paluu joten ehkä suunnitelmia täytyy aikaistaa. Hienoa lukea sinun kokemuksistasi, ja kiitos komeista kuvista ;)

    • Kuvista tulee väkisinkin hyviä, kun on noin hienot maisemat ^__^ !

  • Maanantaina Bergeniin, vuokra-auto alle ja pikku hiljaa kohti Stavangeria, josta kotiin. Stavanger, Odda ja Preikestolen on matkan varrella ja tuttuja jo aikaisemmalta reissulta. Odotan innolla, että pääsee patikoimaan upeisiin maisemiin ja ajeleen kauniin luonnon keskelle.

    • Ihana suunnitelma! Mahtavaa, odotan jo innolla kaikkia tulevia postauksia. :-) Houkuttelisi kyllä lähteä katsomaan Bergeniä, me skipattiin se viimeksi kun ei oikein sattunut reitille!

    • Sanoisin ehkä 300km, enemmänkin tietysti pystyy mutta riippuu paljon millaisia teitä ajaa ja minkä verran haluaa pysähdellä. :-) Vuonojen rannat ja ylängöt esim. ovat hitaita pätkiä suomalaisittain ajatellen. Sittenhän on tunneleita ja moottoriteitä olemassa joillakin pätkillä, mutta me ei käytetty niitä ollenkaan!

Samantyylisiä