X

Turvallisuus Latinalaisessa Amerikassa – perusvinkit, joilla pärjää

Lattareissa asuvan ja matkailevan on tärkeää muistaa muutamia turvallisuuteen liittyviä perusasioita. Jokaisella maalla on omat turistihuijauksensa, mutta näillä vinkeillä pötkii jo pitkälle. 

Ulkoministeriön matkustustiedote kannattaa toki lukea ennen matkalle lähtöä, mutta sen sisältöä ei kannata ottaa liian kirjaimellisti – muuten käy helposti niin, ettei uskalla poistua hotellilta ollenkaan.

Perusturvallisuutta lattareissa liikuttaessa lisäävät mm. seuraavanlaiset käyttäytymismallit:

  • Teeskentele että tiedät missä olet ja mitä teet. Epävarman näköinen tyyppi saa välittömästi kimppuunsa ties minkälaista ”auttelijaa” ja hännystelijää. Jos joku kysyy oletko ensimmäistä kertaa maassa, sano ettet ole.
  • Opettele edes vähän paikallista kieltä. Sinua on maailman helpoin huijata jos et ymmärrä mitään.
  • Älä kanna mukana suuria määriä käteistä rahaa, jätä luottokortti kotiin/hotellille jos et tarvitse sitä päivän aikana, minimoi taskuvarkaan mahdollinen saalis äläkä kulje kultakellot vilahdellen.

  • Älä hukkaa tai hajoita maahantulokorttiasi.
  • Älä koskaan jätä tavaroitasi vartioimatta. Ole aina tietoinen missä ne ovat äläkä varsinkaan laske niitä esim. ravintolassa lattialle. Suhtaudu varauksella jos joku tarjoutuu kantajaksi.
  • Ota vain laillisia takseja. Jos et tiedä minne olet menossa, ota turvataksi. Juttele taksikuskille ja anna ymmärtää että tiedät minne olet menossa. Lukitse ovet, älä hyväksy kyytiin muita matkustajia ja kuljeta matkatavatoistasi lattialla tai lukitussa takakontissa.

  • Jos matkustat yöbussilla, älä laita matkatavaroitasi matkatavarahyllylle. Kuljeta tärkeimmät tavarasi sylissäsi tai vaatteiden alle piilotettavassa turvapussissa. Maantierosvot ovat hyvin röyhkeitä ja taitavia, nukkuva matkustaja on helppo uhri.
  • Älä jätä lasiasi vartioimatta baarissa/discossa äläkä ota vastaan juomia tuntemattomilta. Sinut voidaan huumata, raiskata ja ryöstää. Ehkä myös tappaa, ja munuaiset myydä kolumbialaisille.
  • Pidä pankkikortin päivittäinen nostoraja minimissä. Sinut voidaan pakottaa pankkiautomaatilla nostamaan kaiken mitä irti saat ja luovuttamaan rahat ryöstäjille, vähemmän harmia koituu jos nostoraja hipoo pilvien sijasta maanpintaa.
  • Opettele ulkoa pankkikorttien sulkupalvelun puhelinnumero.

  • Ole erittäin tarkka rahoistasi – varsinkin perulaiset ovat äärettömän taitavia rahan väärentäjiä. Aidon setelin tunnistat vesileimasta ja  kohokuviosta. Opettele tunnistamaan oikeat setelit. Laske aina vaihtorahat äläkä luule että se että sait setelin automaatista tarkoittaisi että se on aito.
  • Lahjo tarvittaessa, mutta niin etteivät muut huomaa.

  • Opettele ulkoa mitä tehdä ja minne mennä esimerkiksi maanjäristyksen sattuessa. Tilanteen ollessa päällä on enää turha kysellä – silloin on jo tiedettävä mitä tehdä. Jos vietät pidempiä aikoja maanjäristysherkällä alueella on suositeltavaa että sinulla on aina oven vieressä odottamassa hätävarareppu josta löytyy taskulamppu, jotain syötävää (esim. tonnikalapurkki) ja jokin lämmin vaate kuten huppari.
  • Maanjäristyksen sattuessa reppu selkään ja ulos, suuntana lähin puisto. Älä yritä soittaa, lähetä tekstiviesti.

  • Ennen kaikkea, luota vaistoosi. Jos tuntuu siltä että joku asia on pielessä niin se todennäköisesti on. Juokse jos tuntuu siltä että pitäisi.
  • Vältä silti vainoharhaisuutta: vaikka Latinalainen Amerikka onkin tilastollisesti katsottuna paljon riskialttiimpaa seutua kuin vaikkapa Siilinjärvi, on silti enemmän kuin totta että miljoonat ihmiset elävät täällä ihan rauhassa ja onnellisina. Ja että Siilinjärvelläkin voi tulla ryöstetyksi.

Omat kokemukset?


Minun lattarihistoriani aikana on sattunut hyvin vähän mitään. On minut kuitenkin ryötetty onnistuneesti kaksi kertaa sekä yritetty ryöstää tuloksetta niin ikään kahdesti. Ensimmäinen ryöstäjä oli meksikolainen aseistettu poliisi, toinen tavallinen taskuvaras. Kaksi viimeisintä ryöstöyritystä on tapahtunut taksikuskien toimesta Perussa.

Maanjäristyksiä olen kokoenut kymmenittäin mutta yhtäkään vakavampaa ei ole vielä toistaiseksi tullut eteen ja hätävarareppu on kosketattomana odottamassa. Toivottavasti en koskaan tarvitse sitä!

Tutuilleni sekä myös läheisille ystävilleni on sitten käynyt ties millaista hirveyttä minunkin edestäni. Yksi parhaista ystävistäni Meksikossa kidnapattiin vain vähän sen jälkeen kun olin lähtenyt sieltä pois. Naapurissa asuvan ystäväni auto varastettiin aseella uhaten poliisien toimesta. Tuttuni joutui maantierosvojen uhriksi jossakin päin Chiapasia ja menetti alushousujaan myöten kaiken omaisuutensa. Argentiinalaisystävältäni yritettiin napata kaulakoru kaulasta Rio de Janeirossa keskellä kirkasta päivää.

Kyllähän näitä juttuja tapahtuu mutta itse ainakin pyrin elämään niin ettei tarvitse pelätä: en mene yksin epäilyttäviin paikkoihin enkä kanna liikaa arvotavaroita mukanani. Apua on myös siitä että yksinkertaisesti hyväksyy sen että joskus saattaa käydä hassusti, eikä sille aina voi mitään vaikka toimisi kuinka oikein.

Kannattaa aina ottaa etukäteen selvää kohteen tyypillisimmistä ryöstötaktiikoista sekä turistihuijauksista: esimerkiksi nyt vaikka Trujillon taksiryöstöjen toimintakaava on hyvä pitää mielessä että osaa hypätä tarpeen tullen kyydistä pois.

Joissain päin lattareita turistin reppu ja vaatteet saatetaan liata muka vahingossa, jonka jälkeen paikalle saapuu kuin taikaiskusta ystävällisiä avustajia auttamaan paikkojen putsaamisesssa. Putsausoperaatio onki varsin perusteellinen, sillä töhnän mukana lähtevät mukaan myös arvotavarat.

Jokaisella paikalla on omat ”erikoisuutensa” ja pahimmilta harmeilta voi välttyä surffailemalla vähän netissä tai tutkiskelemalla keskustelupalstoja. Niissä on yleensä mainittuna keskeisimmät vaaratekijät.

Aseellisen ryöstötilanteen sattuessa ei voi oikein muuta kuin pitää pään kylmänä ja muistaa ettei mikään tavara ole tärkeämpi kuin oma henki. Rahaa, puhelimia, kameroita ja passeja saa aina lisää ja uusia mutta omaa henkikultaa ei kannata riskeerata paikassa, jossa joku on oikeasti valmis tappamaan saadakseen sen vanhan nokialaisen itselleen.

Tärkeimmät kaikista näistä ohjeista ovat mielestäni kuitenkin:


1) Don’t panic ja 2) Deal with it.

Sanovat myös, että ”The only risk is wanting to stay”. ;)

Mitä unohdin? Mitä erikoisia ryöstötaktiikoita teillä on tullut matkan varrella vastaan lattareissa tai muualla? Onko joku joutunut jonkun tosi pahan ryöstön kohteeksi? Mitä vinkkejä teillä olisi lisättäväksi tähän listaan?

Turvallisuus Latinalaisessa Amerikassa – perusvinkit, joilla pärjää was last modified: 13 heinäkuun, 2017 by Sari Venäläinen

Kommentit (0)

Samantyylisiä