X

Mantaron laakso ja Siquillapucara 🇵🇪

Seitsemän tunnin bussimatkan päässä Limasta sijaitsee kaunis Huancayon kaupunki, johon kehitin itselleni aikoinani aikamoisen rakkaussuhteen. Tein koulussa parikin tutkimusta liittyen lähinnä alueen matkailuvetovoimaan, enkä voi kuin hämmästellä nyt jälkikäteen omia tuotoksiani: melkein sata sivua espanjaksi väkerrettyjä analyysejä ties mistä tilastoista ja taulukoista! Aika hurjaa.

Toisaalta hämmästyttävää ja tavallaan myös aika kurjaa on, että olen käyttänyt valtavasti aikaa ja vaivaa tutkiakseni aluetta nimenomaan matkailunäkökulmasta, mutta blogiin asti en ole saanut kirjoitettua aiheesta yhden yhtä kunnollista artikkelia. Paikallisista käsitöistä, mate buriladoista olen kuitenkin onneksi tehnyt jutun.

Huancayo sijaitsee Perun Andeilla reilun 3200 metrin korkeudessa, ja on Junínin hallinnollisen alueen (departamento) pääkaupunki. Sen ympäristöstä löytyy mieletön kirjo historiallisesti merkittäviä kohteita, ja Huancayoa voikin mainiosti käyttää tukikohtana Junínin alueen tutkimisessa, sillä välimatkat ovat suhteellisen lyhyitä ja eri tasoisia majoituspalveluja löytyy parhaiten juuri sieltä.

Mitään viiden tähden palveluja koko alueelta ei saa, mutta sellaisesta haaveilevalle tämä ei muutenkaan ehkä ole se kaikista ihanteellisin kohde. Espanjaa osaamattomille liikkuminen paikasta toiseen voi olla ajoittain haastavaa, mutta toisaalta paikalliset kyllä auttavat ihan mielellään ja asiat kyllä sitten lopulta selviävät.

Siquillapucara / Tunanmarca


Yksi suosikeistani Huancayon läheisyydestä löytyvistä paikoista on 3800 metrin korkeudessa sijaisteva Siquillapucaran rauniokaupunki, joka tunnetaan nykyisin paremmin nimeltä Tunanmarca. Sen asukkaita olivat huanca/wanka-kulttuurin edustajat, eli huancat. Kaupunki sijaitsee Mantaron laaksossa puolentoista tunnin ajomatkan päässä Huancayosta, läheltä Perun ensimmäistä pääkaupunkia Jaujaa (Xauxa).

Tunanmarca oli huanca-kulttuurin pääkaupunki, ja siellä asui 1200-1400-lukujen välisenä aikana arviolta lähes 15.000 asukasta, ja kuvissa näkyviä pyöreitä taloja ja niiden perustuksia on löydetty alueelta yli 3000. Kaupungin nimi on quechuaa, ja sillä tarkoitetaan vuoren päällä sijaitsevaa kylää.

Huancat elivät maataloudesta sekä karjanhoidosta, ja tyypillisimpiä ruokia olivat marsut, maissi, joen kalat ja peruna. Koko Perussa hyödynnettiin kuitenkin laajasti hyviä kauppasuhteita: kauppaa käytiin niin rannikon kuin viidakon asukkaiden kanssa, ja ruokavalioon saatiin tällä tavalla paljon toivottua monipuolisuutta. Tätä costa-sierra-selva-jaottelua olen avannut jonkin verran myös täällä.

Inkat saapuivat Mantaron laaksoon 1460-luvulla, ja antoivat huancoille kaksi vaihtoehtoa: liittyä heidän imperiumiinsa, tai selvitellä homma aseellisesti. Huancat eivät suostuneet inkojen alamaisiksi, mutta hävisivät kokemattomina sodankävijöinä taistelussa joutuen siten alistumaan osaksi inkavaltakuntaa. Huancojen sotilaat liitettiin osaksi inka-armeijaa, eikä Tunanmarcaa enää tämän jälkeen asutettu tai kunnostettu ollenkaan.

Tästä ei tietenkään erityisemmin pidetty, ja alistettu kansa koki tilaisuutensa tulleen kuullessaan espanjalaisten valloittajien saapumisesta Peruun. Huancat tukivat espanjalaisia joukkoja, ja osallistuivat taisteluihin heidän rinnallaan onnistuen näin saamaan osan itsenäisyydestään takaisin. Huancakulttuurin aktiivinen aikakausi katsotaan kuitenkin päättyneeksi juuri inkojen invaasioon ja Tunanmarcan autioitumiseen, sillä se oli viimeinen inkojen vallan alle alistunut huanca-kaupunki.

Peru on historiallisesti ehdottomasti yksi minua eniten maailmassa kiinnostava maailmankolkka, ja tällaisesta yhtään innostuvalle matkailijalle varmasti yksi ihanimmista kohteista matkustaa. Käsittämättömimmältä minusta on aina tuntunut se, ettei esimerkiksi inkavaltakunnan aikakaudesta niin kauaa ole.

Esimerkiksi Porvoon pitäjästä löytyvät ensimmäiset asiakirjamerkinnät jo 1300-luvulta, kun inkojen aikakausi Perussa käynnistyi vasta sata vuotta myöhemmin.


Käy tykkäämässä La Vida Locan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa seikkailuja myös Twitterissä (@sarrrrba) ja Instagramissa (@vidalocasari)!


Mantaron laakso ja Siquillapucara 🇵🇪 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (46)

  • Mä niiiin haaveilen matkasta jonnekin espanjaa puhuvaan maahan, nyt kun tuota kieltä osaan. Aiemmin minulla ei ole ollut juurikaan intohimoja lähteä Etelä- tai Väli-Amerikkaan, mutta nyt kyllä. Saisi niin paljon enemmän irti. Pitäisi vaan saada tuo parempi puoliskonikin innostumaan...

    • Tuolla, kuten varmasti missä tahansa, saa parhaiten kaikesta irti kun puhuu paikallisten kanssa samaa kieltä. :)

  • Aivan törkeen hienoja kuvia sulla blogissa! Ja tosi mielenkiintoista lukea tällaisista erilaisista paikoista.

  • Mua ei ihan hirveesti jotenkin toi Etelä-Amerikka oo matkakohteena kiinnostanut, mutta Peru kiinnostaisi kyllä ehdottomasti, varsinkin sun blogin ansiosta. Tosi jännännäköistä tuo punaruskea pelto. Rauniot ovat myös aina kiinnostavia varsinkin, kun tietää oikeasti alueen taustoista. Kiinnostava postaus!

    • Peru on ihana, samoin kuin koko Latinalainen Amerikka ainakin niiltä osin kun olen tutustunut. Mutta onhan se omalla tavallaan haastava ympäristö, en sitä kiellä, ja siksi ymmärrän etteivät monet sitten tule lähteneeksi välttämättä koskaan. Harmi. :)

  • Etelä-Amerikka on minulla melkein kokonaan käymättä. Se kiinnostaisi kovasti, mutta toistaiseksi olen kuunnellut liian tarkalla korvalla kaikista poliittisista epävakauksista ja turvallisuusriskeistä, jotka luultavasti ovat suurimmalta osalta korvieni välissä. Koko Perun olemassaolokin on melkein unohtunut. Niin kaunista on ja erilaista, että ehkä jonain päivänä..

    • Voidaan lähteä yhdessä, mulla on kokemusta poliisiryöstöistä ja rajavartijoiden lahjomisesta joten eiköhän me pärjätä! ;D

  • Näyttää todella kivalta trekkimaisemalta! Lievästi harmittaa ettei jaksettu Etelä-Amerikkaa rtw:llä, mutta toisaalta, onhan tässä elämässä toivottavasti aikaa hämmästyä ja seikkailla tällaisissa paikoissa paremmalla jaksamisella. :)

    • Tuolla alueella on tosi hienot paikat vaellukseen ja luontomatkailuun, mutta vaatii jo vähän klimatisoitumista ja monta kuppia kokateetä. :)

  • Jonkinlainen pettymys on minulle ollut inkavaltakunnan nuoruus kanssa, sillä ne rakentelivat pyramideja ja nostelivat monoliitteja eli elivät muinaisen Egyptin tasolla aikana jolloin Euroopassa oli rakennettu katedraalit ja perustettu ensimmäiset yliopistot. No, jotkut ovat sanoneet, että muhkeat monoliitit oli asetettu paikoilleen huomattavasti aikaisemmin, ken tietää ja ken uskoo. Onhan Machu Picchullakin monoliitteja ja se on kuitenkin hyvin nuori.
    Inkoissa oli myös se piirre, että vaikka ne rakensivat suuren valtakunnan, ne ottivat köniinsä lähes kaikilta alueen kansoilta.
    Joka tapauksessa, monoliittien raahaaminen lähes kolmen kilometrien korkeuteen on saavutus, jota pitää kunnioittaa, vaikka se olisi tapahtunut eilen.
    Tykkään inkakulttuurin raunioista ja raunioista ennen inkoja sikäli kun ne ovat paikoissa, missä ei ole turreja, toisin kuin Machu Picchulla, ja raunioitahan Perussa riittää! Minä olen sanonut, että jos näkee vain Machu Picchun on se sama kuin menisi Loiren laaksoon ja näkisi vain yhden linnan. Perussa on paljon paikkoja, mitä turismi ei ole vielä pilannut ja tämä on ilmeisesti niistä yksi.

    • Juu, tämä on juuri sellainen paikka josta harva turisti varmaan tulee kuulleeksi. Machu Picchu ei ole minua koskaan kiinnostanut, mutta näitä pikkurauniopaikkoja olen kiertänyt monta. Inkoja paljon mielenkiintoisempia ovat loppujen lopuksi kaikki ne ennen heitä kukoistaneet kulttuurit! Inkojen tuho nyt ainakin oli lähinnä nolostuttava. :)

  • rakastan tällaisia historiapostauksia! Kiitos!

    • En tykännyt historiasta koulussa, mutta nykyään sitten senkin edestä!

  • Mielenkiintoista lukea välillä tällaisia historiapitoisia postauksia. Enpäs tiennytkään inkojen ajasta olevan vain noin vähän aikaa! Ja sulla taitaa olla aika pirun hyvä espanjan kielen taito kun pystyt kirjoittamaan 100 sivua analyysejä! Vau! :)

    • Kun lähdin ekaa kertaa Meksikoon niin päätin, etten puhuisi sanaakaan englantia vaan opettelisin ihan väkisin espanjaa hyvin. Onnistui! :D Kirjoittaminen harjaantui sitten Perussa kun piti oikeasti opiskella ja kirjoittaa akateemisia tekstejä. :P

  • Kiva lukea paikasta, minne itsekin haaveilen pääseväni. Espanjaa opiskellaan eli sekin tarpeen...oletko käväissyt Macchu Pichussa myös?

    • En oo käynyt MaPilla :P Oon kiertänyt näitä pieniä ja tuntemattomia rauniopaikkoja

  • Mie luen näitä niin ristiriitaisin tuntein välillä kun Markulta sai niin erilaista kommenttia. Kuitenkin nuo paikat mitä espanjat ja perulaiset eivät ole vielä kerenneet "pilata", haluaisin nähdä. Inkakulttuuri, kaikki se mystisyys mitä tuohon maailmaan liittyy on kiehtonut tiedelehtien sivuilla jo pitkään. Haluaisin matkustaa tuonne ja käydä katsomassa Nazcan linjat (löysin ne jostain lehdestä jo kahdeksan vuotiaana ja imin kaiken informaation), Pääsiäissaaren patsaat ja nuo Perun inkavaltakunnan rippeet.

    • Mua kiinnostaisi tietää että mitä paikkoja espanjalaiset ja perulaiset ovat pilanneet, ja miten?

Samantyylisiä