X

Perulainen joulu 🇵🇪

Perulainen joulu ja sen viettotavat riippuvat paljon siitä missä päin Perua ollaan ja millainen varallisuustilanne perheellä on. Yhdistävä tekijä on – kuten Suomessakin – se että jouluna ollaan yhdessä koko perheen voimalla. Uskonto on tärkein syy joulun viettoon usein keskiluokkaisille kun taas rikkaimmille pääsyitä taitavat olla lahjat ja ruoka. Köyhimmät syövät useimmiten samaa kuin aina muulloinkin mutta viettävät joulua tiiviisti yhdessä.

Rikkaimpien joulunviettotavoissa näkyy vahvasti Yhdysvaltojen vaikutus, amerikkalainen unelma on ujuttanut lonkeronsa tännekin. Rikkailla on joulukuuset (muovia, tietysti), puhallettavat lumiukot pihoilla (eihän täällä edes sada lunta!) ja joulupöydässä kuumaa kaakaota (keskellä kesää). Jouluvaloista askarrellut porot vetävät rekeä täällä katoilla vaikka poro ei ”varsinaisesti” kuulu perulaiseen eläimistöön. Yhdessä kauppakeskuksessa tässä lähellä on satanut koko joulukuun TEKOLUNTA. Joo, ihan oikeesti….

Lahjat ja niiden määrä riippuu ennen kaikkea perheen varallisuustilanteesta, mutta ne ovat kaikesta huolimatta vähemmän tärkeitä kuin Suomessa. Yleisiä lahjoja ovat vaatteet, kauneudenhoitotuotteet, lelut, hajuvedet sunmuut sellaiset mitä nyt Suomessakin. Tosin ei minulla tulisi Suomessa mieleenkään antaa aikuisille joululahjaksi vaatteita kun täällä se taas on kaikkein yleisin lahja ja niin taisi olla muuten Meksikossakin.

Tärkein jouluruoka on – jälleen kerran varallisuudesta riippuen – joko kana tai kalkkuna. Superrikkaat saattavat kattaa pöytäänsä jopa meille tutun joulukinkun. Erilaisia lihoja, kanaa, hedelmäsalaatteja, riisiä ja leipiä löytyy useimmasta perulaisesta joulupöydästä mutta perulaisilla ei ole sellaista tiettyä jouluruokakaavaa kuin meillä suomalaisilla jotka syömme aina ne perinteiset laatikot, kinkut ja rosollit. Ruokajuomana toimii useimmiten viini tai olut.

Andeilla vietetään ns. fuusiojoulua jossa yhdistyvät katolilainen uskonto sekä Andien omat tavat. Joulupöydästä esimerkiksi harvemmin löytyy kuumaa kaakaota tai kalkkunaa, sen sijaan kokatee, marsu ja maissi ovat tärkeässä roolissa. Andeilla on myös ilmeisesti jonkin verran sellaisia, jotka eivät edes tiedä joulun olevan uskonnollinen juhla, he vain tietävät että 24. joulukuuta kuuluu olla perheen kanssa yhdessä. Viidakossa on myös omat tapansa, mutta niihin en ole erityisen perehtynyt.

Yksi ihan käsittämätön jouluasia minun makuuni täällä on PANETON, sellainen kammottava iso kuivakakku/leipä jossa on sisällä jotain kummia kuivahedelmäpaloja. HYI. Ja niitä mainostetaan tienvarsilla, telkkarissa, radiossa ja lehdissä. Toistan, HYI.

Jouluseimen rakentaminen on myöskin tärkeä osa jouluperinteitä ja jälleen kerran asuinpaikasta, tavoista ja mieltymyksistä riippuu millainen siitä lopulta tulee. Näitä löytyy jättikokoisina tien varsilta ja kauppakeskuksissa, meillä täällä La Molinassa on yhden avenidan varrella kokonaan kierrätysmateriaaleista rakennettu jouluseimi sekä joulukuusi. Innovaatio huipussaan! Siellä on kaikkea vanhoista muovipulloista munakennoihin ja vanhoihin cd-levyihin.  Seimi on tyhjänä jouluaattoyöhön klo 12 asti jolloin ”jeesuslapsi” syntyy ja se lisätään rakennelmaan.

Jouluaattona jouluillallinen alkaa vasta keskiyöllä, ja juuri ennen sitä avataan lahjat, nostetaan malja ja halaillaan. Tapana on myös ampua ilotulitusraketteja koko jouluyö. Joulupäivänä uskonnollisimmat vaeltavat joulupäivän messuun.

Onko kukaan muu viettänyt joulua Perussa? Olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksia.

Perulainen joulu 🇵🇪 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (24)

  • Samanlaisia kuivakakkuja löytyy Italiastakin, enkä ole koskaan vielä päässyt niiden makuun :D Mutta kiva postaus, kiitos kun teit sen <3

    • Paneton on alunperin italialainen hirvitys, mysteeri on miten se on ajautunut tänne :D

      Pus <3

  • Kiinnostavaa! Enpä tiennyt aiemmin (yllätys, yllätys) mitään perulaista joulusta. Muutamista jutuista – tekolumesta ja poroista – tuli pieni myötähäpeän tunne, mutta mikäpä minä olen arvostelemaan. Globalisoituneessa maailmassahan sitä eletään.

    P.S. Aivan huippu tuo uusi bannerisi!

    • Meksikossakin oli puhallettavat lumiukot katoilla jo lokakuussa ja täällä sama homma. Ihan hassulta tuntuu.

      Kiitos :)

  • kuulostaa ihan italialaiselta joululta :P ja panettone on niin hyvää!!!!!!! :P mä muistan kun olin vaihdossa italiassa meijän luokkalaisen isä teki noita jouluseimenia työkseen! niil oli koko talo täynnä noita :D isoin oli tyylii reaalikokone :D:D

  • Kiva tuo uusi banneri! Ja hauska kuulla miten ne jouluperinteet menee siellä! Olen viettänyt yhden joulun poissa kotoa (Kuubassa) ja siellä tunnelma oli niin surrealistinen ettei edes tajunnut että on joulu. Juotiin pina coladaa, pelattiin rantalentistä ja illalla mentiin juhlimaan. Unohtui koko jouluaatto :)

    • Joulu Kuubassa! Ihme juttu :D Meillä kuunneltiin Meksikossa jouluaattona reggaetonia ja se oli ihan kamalaa! :D

  • Haminan Lidlissä näytti olevan tota paneton-kakkua, että onpa se rantautunut tänne Suomeenkin! :D

  • Se paneton-kakku tosiaan ilmeisesti on rantautunut Suomeen, sillä sain sitä viime vuonna joululahjaksi työpaikalta. Ihan hirveää moskaa, alkaa ällöttää kun ajatteleekin sitä :D :D

    Puhallettavat lumiukot lienee aika koomisia :D

  • Olen aina inhonnut tuota pannetonea, jos sitä on jossain joutunut syömään, mutta Argentiinassa perheen mummi tekee niiiiin taivaallisen hyvää pannetonea, että söin sitä ihan liikaa. Siinä oli jätetty kuivahedelmät vähemmälle, kakku ei ollut niin ällöttävän sitkeää ja siinä oli enemmän pähkinöitä. Nam! Kannattaa siis antaa kotitekoiselle pannetonelle mahdollisuus! :)
    Olisi kiva nähdä siitä kierrätysmateriaalista tehdystä seimiviritelmästä kuva.

    • Suostun antamaan kotitekoiselle mahdollisuuden jos sellainen tulee eteen :D Palaan Limaan 26. pvä, käyn sitten ottamassa sen kuvan :)

  • Olipa mielenkiintoinen postaus. Eroaako sun mielestä Perulainen ja Meksikolainen joulu kovinkaan paljon toisistaan? ja jääkä teitä vaihtareita paljon viel Peruun jouluksi vai suuntaako melkein kaikki kotiin?

    Ja niin ymmärrän ton että ihan itkettää kertoa toisen maan joulusta jos tietää ettei jouluna pääse itse Suomeen. Joskus on tuntunut ihan lapselliselta nyyhkiä vaan joulusta mutta ei sitä voi kukaan muu kuin suomalainen ymmärtää ;)

    • Eroaa aika paljon, toisaalta on myos yhtalaisyyksia. Tai sitten se ero johtuu siita etta Meksikossa asuin varakkaassa perheessa ja talla kertaa tilanne on ihan eri, ehka osaan vastata tahan paremmin joulun jalkeen kun "kaikki on nahty" :)

      Kaikki muut vaihtarit ovat haipyneet, jain yksin tanne :(

  • Olipa kiva lukea sinun selostuksia perulaisista joulutraditioista. On niin helppo unohtaa että teillähän on kesä siellä.
    Olimme Meksiko Cityssa joulun jälkeen 2008. Siellä me käytiin ihastelemassa juuri noita seimiä, nacimientos, joita oli ihan joka puolella. Ne olivat todella hienoja luonnoksia.
    Meiltä täältä ovat monet taas menneet sinne rajan taa sukuloimaan vaikka tuo raja onkin vähän epäilyttävä. Narcosota vielä jatkuu, mutta on lievennyksen merkkejä kuulema on.
    Kaipaan matkoja Meksikoon... kyllä me sinne vielä mennään.
    Muuten onko se Berenson juttu siellä kovasti esillä? Se on ihmeellinen tapaus.

    Ota kaikki irti joulusta siellä jos ja kun vielä palaat ikuisiksi ajoiksi Suomeen niin kyllä sitä suomalaista joulua sulle vielä riittää!
    ¡Feliz Navidad! :)

    • Minakin kaipaan Meksikoon aina tasaisin valiajoin vaikka taalla onkin ihanaa :D !

      Kun olin siella viimeksi puoli vuotta sitten niin oli kylla ikavaa huomata miten oma kotikaupunki oli muuttunut. kukaan ei enaa kaynyt edes ulkona kun kidnappauksen riski oli liian suuri ja koko malecon ihan taysin kuollut :(

      ¡Feliz Navidad!

Samantyylisiä