X

Bangkok – 8 mielenkiintoista faktaa 🇹🇭

Bangkok on aina vähintäänkin jollakin mittarilla maailman suurin, kaunein, kuumin, kultaisin tai jokin muu superlatiivi. Enkelten kaupunki, idän Venetsia, maailman pääkaupunki sekä smaragdibuddhan asuinsija. Näitä nyt ainakin.

Tässä kahdeksan mielenkiintoista tunnettua ja vähän tuntemattomampaakin faktaa Thaimaan pääkaupungista.

1 – Bangkokin virallinen nimi on กรุงเทพมหานคร อมรรัตนโกสินทร์ มหินทรายุธยามหาดิลก ภพนพรัตน์ ราชธานีบุรีรมย์ อุดมราชนิเวศน์ มหาสถาน อมรพิมาน อวตารสถิต สักกะทัตติยะ วิษณุกรรมประสิทธิ์

Jos tahdot yrittää lausua tuon, tässä sama länsimaisin kirjaimin: Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit.

Tämä litania opetetaan kaikille lapsille jo koulussa, tosin sen virallinen merkitys jäänee monelle epäselväksi, sillä seremonianimi juontaa juurensa muinaisintialaisiin kieliin, jotka eivät juuri muistuta thain kieltä.

Suomeksi Bangkokin virallinen nimi tarkoittaa enkelten kaupunkia, mahtavaa kaupunkia, Smaragdibuddhan asuinsijaa, jumalan valloittamatonta kaupunkia Indraa, maailman pääkaupunkia, jolle on suotu yhdeksän arvokasta jalokiveä, onnellista kaupunkia, Kuninkaallisen Palatsin runsautta, joka muistuttaa taivaallista majaa jossa hallitsee uudelleensyntynyt jumala, Indran antamaa sekä Vishnukarnin rakentamaa kaupunkia.

Ei mitenkään liian monimutkaista. Helppo muistaa!

2 – Maailman suurin Chinatown

Kun Bangkokista tuli Thaimaan pääkaupunki, pakkosiirrettiin kaupungissa asuneet kiinalaiset omaan kaupunginosaansa Yaowaratiin kaupungin muurien ulkopuolelle. Nykyisin Yaowaratissa asuu yli miljoona kiinalaisen alkuperän omaavaa asukasta, jotka tässä vaiheessa ovat useimmat toisen tai kolmannen sukupolven kiinalaisia.

3 – Kaikki Thaimaan kolikkojen temppelit sijaitsevat Bangkokissa

1 bahtin kolikko – Wat Phra Kaew, eli Smaragdibuddhan temppeli on osa Grand Palacea, joka sijaitsee Rattanakosinin saarella vanhassa kaupungissa. Temppelin päärakennuksessa palvotaan vihreää, jadesta valmistettua buddhapatsasta, joka on yksi thaimaalaisten tärkeimmistä pyhäinjäännöksistä.

2 bahtin kolikko – Wat Saket, eli Kultaisen vuoren temppeli sijaitsee Bangkokin Chinatownissa. Temppelin buddhapatsas on noin kolme metriä korkea, ja se on päällystetty kauttaaltaan puhtaalla kullalla.

5 bahtin kolikko – Wat Benjamabophit, eli Marmoritemppeli sijaitsee Dusitin alueella. Se on listattu myös Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Temppelissä sijaitsee Phra Buddhajinaraja -niminen buddhapatsas, ja temppeli luokitellaan monesti yhdeksi Bangkokin kauneimmista rakennuksista.

10 bahtin kolikko – Wat Arun, eli Aamunkoiton temppeli sijaitsee Bangkok Yain kaupunginosassa Chao Phraya -joen länsirannalla. Wat Arun on Bangkokin kuuluisin nähtävyys sekä samalla myös kaupungin tunnus.

4 – Yli 400 temppeliä

Matkailijat bongaavat Bangkokissa yleensä ne kaikista tunnetuimmat, suurimmat ja kauneimmat temppelit (tyypillisesti Wat Phra Kaew, Wat Arun sekä Wat Pho), mutta valinnanvaraakin olisi: Bangkokissa sijaitsee näet yhteensä yli 400 temppeliä.

5 – Bangkok on yksi 42 idän Venetsiasta

Bangkokia kutsutaan monesti Aasian Venetsiaksi, ja kaupungissa kannattaakin harkita jokiveneellä liikkumista paikasta toiseen. Venetsian lailla myös Bangkok vajoaa hiljalleen – n. 2-3 senttiä vuodessa. Toisaalta idän Venetsiaksi kutsutaan myös (ainakin) 42 muuta aasialaista kaupunkia, joten tiedä sitten miten uniikkia tämä lopulta onkaan.

6 – Maailman suurin täysin kultainen buddhapatsas

Phra Phuttha Maha Suwan Patimakon -niminen, täyttä kultaa oleva ja 5,5 tonnia painava buddhapatsas asuu Bangkokin Wat Traimitin temppelissä Chinatownissa. Patsaan alkuperä on historiantutkijoille tuntematon, mutta patsas on toteutettu 1200-1300 -luvuille tyypilliseen tyyliin.

Lisäksi patsas näyttää erehdyttävästi Star Warsien C-3PO:lta.

7 – Bangkok on keskimääräisesti maailman kuumin kaupunki

Koko vuoden keskiarvolla mitattuna Bangkok on 28 asteellaan maailman kuumin kaupunki. Viileintä kaupungissa on marras-helmikuun välisenä aikana, kuuminta taas maaliskuusta toukokuuhun.

8 – Maailman suurimmat markkinat

Toki myös yhdet maailman suurimmista katumarkkinoista sijoittuvat Bangkokiin. Chatuchak Weekend Market järjestetään joka viikonloppu, ja arvioiden mukaan paikalla on tällöin yli 15 000 myyntikojua. Vierailijoita markkinoilla käy päivän aikana yli 200 000, eli ruuhkaan kannattaa varautua.

Montako tiesit ennestään? 

Ps. Katso myös 13 hauskaa faktaa Pariisista!

Bangkok – 8 mielenkiintoista faktaa 🇹🇭 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (18)

  • Nuo markkinat voisi olla kiva kokea! Kolikkofaktakin oli aika hauska :)

    • Tykkäsin markkinoista, eikä se väenpaljouskaan niin isolla alueella sitten lopulta ihan niin kamala ollut. :-)

  • Markkinoilla ja Chinatownissa olen käynyt, kultaisen buddhankin nähnyt. Mutta en edes yritä lausua Bangkokin virallista nimeä! :D Hauskoja faktoja, paljon nippelitietoa! Mä en muista, että Chatuchakin markkinat olis niin ruuhkaiset ollut, mutta ehkä aika on vaan kullannut muistot. Hirrrrvee määrä jengiä, jos viikonlopun aikana käy 400 000 vierailijaa.

    • Eivät ne minustakaan niin kamalan ruuhkaisilta tuntuneet, korkeintaan siinä "alkupäässä", mutta syvemmälle mentäessä oli välillä jopa ihan väljää. Kaipa se alue on niin iso, että sinne sitten vain mahtuu. Juna-asemalla tosin oli ihan hirvittävä ruuhka. :D

  • Mielenkiintoisia ja hauskoja faktoja - Bangkokista kun vähemmän tietää näitä nippelitietoja! ^_^

    • Mä rakastan nippelitietoa, ja olen ottanut tavaksi aina uuteen kohteeseen mennessä tutkia näitä :D

  • Ainoat, joista olen kuullut, on temppelit ja markkinat. Muutoin kiva erilaiset jutut. Harvoin saa esim lukea, mitä asioita voisi Bangkokissa käydä katsomassa.

    • Bangkok on ihana, ja siellä todellakin riittäisi katsottavaa! Pakko päästä pian uudestaan.

  • Faktanikkari. :) Lopetan reissuni 1,5 viikon päästä taas Bangkokiin. Pitääpä tutkailla kolikoita tarkemmin. Markkinoiden väkimäärä alkaa olla jo pelottava tällaiselle, jonka oman tilan ja henkilökohtaisen territorion tarve on aika iso. Chinatownin iltaryysiksessä vähän samaa.

    • Minä jännitin niitä markkinoita hurjasti etukäteen, sillä en tykkää yhtään ruuhkasta ja tungoksesta, mutta yllättäen väkimäärä oli enimmäkseen ihan siedettävä. Oltiin tosin paikalla päivän kuumimpaan aikaan (ja läkähtymäisillämme), eli ehkä muut olivat fiksuina käyneet jo aamulle tai tulossa vasta illalla. :D

  • Hahaa, nauroin niin paljon tuolle Bangkokin viralliselle nimelle! :) En ole vielä käynyt Bangkokissa ollenkaan, tarkoituksena olisi ensi vuonna tehdä pidempi matka jolloin paluulento olisi Bangkokista. Kertomustesi perusteella vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta suurkaupungilta! Ja nuo markkinat täytyy toki käydä myös katsomassa!

    • Bangkok oli kyllä todella positiivinen yllätys kaikin puolin! En odottanut juuri pitäväni siitä, mutta toisin kävi. Aivan ihana paikka. ^__^

  • Minä <3 Bangkok. Ihana kooste! Tiesin melkein kaikki, tuota Bangkokin oikeaa nimeä en muistanut ollenkaan, muuten kuin sillä tavalla että se on jäätävä sanahirviö :----D Hahah. Haluan pian taas Bankkariin<3

  • Mulle oli uutta kohdat kaksi ja kolme, joista varsinkin tuo kohta kolme oli itseä kiinnostava nippelitieto :-) Aika monessa noissa postauksen kohteissa olen käynytkin, mutta Wat Arun jäi käymättä. Siihen on omat syynsä, joista merkittävin oli se, että tykkäsin ajella niillä jokilautoilla edestakaisin ja kuvailla kaupunkia eri valoissa. Wat Arunistakin löytyy jokunen sata kuvaa joelta kuvattuna :-D

    Toi idän Venetsia, että niitä on 41 eli Raimo Helmisen verran muitakin, on kyllä kova luku :-D

    Olipas taas sellainen postaus, että tekisi mieli mennä heti Bangkokiin. Auttaisi vähentään matkakuumeen nousua, jos ottaisit huonompia kuvia :-D

  • Withdrawing 31 205 $. Withdrаw => https://forms.yandex.com/cloud/65c1e6d5e010db025f2eb7b6/?hs=c6000b8e3591f57152b42c114db776a1& :

    n6rk8t

  • You got 43 568 $. GЕТ >> https://forms.yandex.com/cloud/65c5cc56c769f1499f1e7eed/?hs=c6000b8e3591f57152b42c114db776a1& :

    hdgnxt

Samantyylisiä