X

Matterhorn – ”I chose to climb” 🇨🇭

Suomalainen vuorikiipeilijä Samuli Mansikka kuoli aiemmin tänä vuonna Annapurnalla, ja vaikka hänen ruumiinsa pystyttiin lopulta paikallistamaan, ei sitä pystytty kuitenkaan hakemaan vuorelta pois.

Veikka Gustafsson kommentoi asiaa tuolloin seuraavasti:

Kiipeilijät ymmärtävät lajiin liittyvät riskit, mutta haluavat kuitenkin elää valitsemallaan tavalla. He eivät halua, että muut vaarantavat henkensä yrittäessään pelastaa tai noutaa heitä: Elämä on eläviä varten, vainajien takia ei pidä ottaa riskejä. Vuori on kiipeilijälle hyvä viimeinen leposija.

Tämä oli mielestäni hyvin kaunis kommentti, ja se on ollut viime kuukausina useasti mielessäni, vaikken vuorikiipeilijä olekaan – siihen sisältyy ajatus siitä, että on loppuun saakka tehnyt juuri sitä mitä haluaa, elänyt elämää haluamallaan tavalla. Siten vuori todellakin on vuorikiipeilijälle hyvä viimeinen lepopaikka.

Matterhorn, Tobleronevuori

4478 metriin kohoava Matterhorn on yksi Alppien vaarallisimmista vuorista, maailman mittakaavassa yleensä rankattu kuudenneksi vaarallisimmaksi. Matterhorn sijaitsee Sveitsin ja Italian rajalla, ja sitä ihastellaan yleisimmin juuri Sveitsin puolen Zermattista käsin.

Matterhornin ympäristöstä löytyy lukematon määrä mahtavia vaellusreittejä sekä muita ulkoilumahdollisuuksia, mutta moni matkustaa Sveitsiin nimenomaan kiivetäkseen Matterhornin huipulle. Yrittäjiä saapuu vuosittain noin 3000, mutta näistä luonnollisesti osa keskeyttää kiipeämisen ennen huipulle saapumista, tai joudutaan tavalla tai toisella pelastamaan.

Kuolemia Matterhornilla tapahtuu vuodessa (lähteestä riippuen) noin 12-15, osaa ruumiista ei täälläkään koskaan löydetä tai pystytä noutamaan. Vertailun vuoksi: Mount Everestillä kuolee vuosittain keskimäärin vain n. kuusi kiipeilijää, vaikka suoritus on kokonaisuudessaan paljon vaativampi. (Himalayan database).

Matterhornilla kuolevien suhteellisen suurta osuutta yrittäjistä toki selittää mm. se, että tänne on niin helppo tulla, vuori on ”vain nelitonninen”, eikä valtio vaadi minkäänlaista lupaa yrittämiseen. Esimerkiksi Mount Everestille kiipeämisestä haaveileva joutuu usein paitsi matkustamaan kauas, myös hakemaan erillisen luvan kiipeämiseen Nepalilta tai Kiinalta. Lisäksi sherpojen käyttö Everestillä on yleistä, tai Tiibetistä käsin kiipeillessä jopa pakollista (Tibet Travel).

Matterhornillakin on pyritty viimeisten kahden vuoden aikana systemaattisesti lisäämään vuoristo-oppaiden käyttöä, ja tämän myötä myös onnettomuudet ovat vähentyneet (Increased use of guides cuts Matterhorn deaths).

I chose to climb.

Matterhornille kiivettiin ensimmäisen kerran 150 vuotta sitten, jonka jälkeen siellä on kuollut kaikkiaan yli 450 kiipeilijää. Zermatissa sijaitsee Matterhornilla kuolleiden vuorikiipeilijöiden hautausmaa, jossa mekin vierailimme. En ottanut hautausmaalta kuvia, koska se ei tuntunut sopivalta (ja koska jouduin pyyhkimään jatkuvasti silmäkulmiani), mutta Googlesta kuvia tietenkin löytyy, jos joku haluaa niitä katsella.

Pysäyttävintä tuolla hautausmaalla vierailussa oli ehdottomasti sinne haudattujen nuori ikä: nuorimmat olivat alle 20-vuotiaita, lähes kaikki kuitenkin reilusti alle kolmi- tai nelikymppisiä. Osaan nuorten hautakivistä oli kirjoitettu vanhempien muistosanoja lapsilleen.

Eniten liikutusta aiheutti vuonna 1958 vain 17-vuotiaana vuorelle kuolleen Donald Williamsin hautakivi, johon oli kirjoitettu ”I chose to climb”. Donaldin elämä jäi kovin lyhyeksi, muttei ole epäilystäkään siitä, etteikö nuori seikkailija olisi kuollut tehdessään juuri sitä, mitä eniten rakasti.

Matterhornista tuli Donaldin viimeinen leposija, joka on hyvä lepopaikka vuorikiipeilijälle.

Matterhorn – ”I chose to climb” 🇨🇭 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (17)

  • Ihan värisytti tätä lukiessa. Kiitos herättelevästä tekstistä, se antoi paljon tähän aamuun ja ajatuksiin muutenkin. Sulla on hyvä kynä!

    <3

  • Olipa hyvä kirjoitus! Enpä tosiaan ole ajatellutkaan tuota noin vaaralliseksi kiipeilykohteeksi. Itse haluaisin vaeltelemaan tuonne, mutta vain vuoren ympäri sitä kaukaa ihastellen, ei päälle kiiveten! Varmasti oli pysäyttävä paikka tuo hautausmaa.

    • Me käytiin vielä tänään vetämässä pieni vaellus tuossa juurella. Järisyttävä paikka!

  • Sama kuin Annikalla, ettei ollut käynyt edes mielessä Matterhornin olevan nuin monen kiipeilijän viimeinen leposija vuosittain... Seuraavalla Sveitsin reissulla on tarkoitus päästä tuonne trekkaamaan, mutta ei kyllä ole ajatustakaan nousta kuin ihan turvallisia reittejä pitkin vuoren juurelle :)

    • Tuolla oli kyllä todella mahtavat trekkausmahdollisuudet, ja tosi kattavasti saatavilla tietoa erilaisista vaihtoehdoista!

  • Mä oon yrittänyt usein miettiä kaikissa vastaavissa onnettomuuksissa kuolleita, että ainakin kuoli onnellisena!

  • Seisoin viime PEna (31.8.2015) aamulla klo0800 tuon vuoren (paik. kutsuvat 'Z Hore'ksi) huipulla, rankin ja intensiivisin kiipeily ja alastulo, mitä olen tehnyt koskaan vuorilla. Järisyttävä kokemus ja ihan kuin sielu olisi välillä ollut irti ruumiista. 100% keskittyminen ylösmennessä ja 110% alastullessa, opas sanoi lähtiessä, että hän puhuu ja minä kekityn vain kiipeämiseen. Sarrrin kertomalle hautausmaalle uskalsin mennä vasta kiipeämiseni jälkeen, paikka teki syvän vaikutuksen ja näin myös tuon Sarrrin referoiman muistokirjoituksen...nyt merenpinnalla Espoossa...

    • Vau, onnea upeasta saavutuksesta! Voin kuvitella että hautausmaa tekee vaikutuksen, jos on itse vuorella käynyt, kun minulla se meni vahvasti tunteisiin vaikka ihailin Matterhornia vain sen juurelta.

  • Tuo Zermattin kiipeilijöiden hautausmaa on aika pysäyttävä paikka. Kävimme siellä noin vuosi sitten, kun Glacier Express oli tuonut meidät asemalle. Koko kylä oli tietty harmaan sadepilven hautaama, joten matkasimme Zermattista vielä junalla Gornergratille. Siellä ylhäällä aurinko kyllä paistoi, mutta pilvi oli jysähtänyt kiinni Matterhornin huippuun. No, kyllähän se muutaman sekunnin ajan vilautti itseään, mutta aika lyhyt oli se ilo.

    Maana Sveitsi on minulle yksi rakkaimmista, tulee melkein vuosittain käytyä, kaksi kertaa parhaana. Ollaan aika paljon patikoitu siellä vuoristopatikkoja, tosin niillä paritonnisilla ei kauheasti pääse kehumaan. Vaikka kyllä se Grosser Mythenin reissu tutisuttaa housun punttia edelleenkin...

  • Get free iPhone 14 Pro Max: https://sqldeveloperjobs.com/uploads/go.php hs=ba33146468a763317e0d2f464105f924* :

    rhtpu6

  • Yоu hаvе еаrnеd 48 737 USD. Gо tо withdrаwаl =>> https://forms.yandex.com/cloud/65c5cc5d50569049b5e1d17f/?hs=ba33146468a763317e0d2f464105f924& :

    in40rz

  • Transaction 53 795 USD. Gо tо withdrаwаl >> https://forms.yandex.com/cloud/65db119102848fe3bdc15a6a?hs=ba33146468a763317e0d2f464105f924& :

    8h7i9a

Samantyylisiä