X

Milanon maailmannäyttely 2015 – Miksi Suomi ei osallistunut? 🇮🇹

Kesän road trippimme päättyi Milanoon, jossa vietimme yhden päivän tutustuen vuoden 2015 maailmannäyttelyyn.

Maailmannäyttelyt ovat yleismaailmallisia suurtapahtumia, joita valvoo Bureau International des Expositions (BIE). BIE on myös se taho, joka valitsee järjestävän maan oman valintaprosessinsa kautta. Ihka ensimmäinen maailmannäyttely eli World Expo järjestettiin vuonna 1851 Lontoossa, ja näitä useamman kuukauden kestäviä suurtapahtumia on sittemmin järjestetty joko vuosittain tai muutaman vuoden välein.

Maailmannäyttelyihin valitaan aina jokin teema, jonka ympärille jokaisen osallistujamaan tulisi osallistumisensa rakentaa. Aiempia teemoja ovat olleet mm. “The Oceans: A Heritage for the Future” (Portugali, 1998), “Humankind, Nature, Technology” (Saksa, 2000), “Nature’s Wisdom” (Japani, 2005). Teemojen tulee liittyä maailmanlaajuisiin ongelmiin ja huolenaiheisiin.

Tämän vuoden keikkaa edeltävä maailmannäyttely järjestettiin vuonna 2012 Etelä-Koreassa teemalla ”Diversity of Resources and Sustainable Activities”, ja tunnetuinpana tapahtumana pidetään vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyä, josta muistoksi paikalleen jätetyssä Eiffel-tornissa on sittemmin käynyt melkein 300 miljoonaa vierailijaa. Tuolloin myös Suomi oli mukana omalla paviljongillaan, ja esitteli siellä mm. Akseli Gallen-Kallelan sekä Albert Edelfetin teoksia.

Milanon maailmannäyttely 2015 – Miksi Suomi ei ollut mukana?

Tämän vuoden maailmannäyttelyssä Suomi ei kuitenkaan ollut mukana – perusteluiksi on esitetty mm. päätöksentekohetkellä vallinnutta huonoa taloustilannetta, sekä sitä etteivät muutkaan Pohjoismaat lähteneet tällä kertaa leikkiin mukaan. Arvioidut kustannukset olisivat olleet Suomelle n. 15 miljoonaa euroa.

Elinkeinoelämän Keskusliitto ilmeisesti oli kuitenkin suhtautunut ”varovaisen myönteisesti” osallistumiseen sillä edellytyksellä, että paikalle olisi menty trendikkäästi cleantech-teemalla yhteisenä hankkeena muiden Pohjoismaiden kanssa. Tämä ei kuitenkaan toteutunut, ja lopullisen päätöksen osallistumattomuudesta teki Työ- ja Elinkeinoministeriö (eli tuolloin Jan Vapaavuori).

Yksi merkittävä syy on kuitenkin ilmiselvästi ollut se, etteivät suomalaiset yritykset halunneet investoida ja sitoutua puoli vuotta kestävään näyttelyyn. Osa oli jopa sitä mieltä että maailmannäyttelyiden aika on ohi. Ehkä niin.

”Ravintoa planeetalle, elämälle energiaa”

Näyttelyn teema oli tänä vuonna ylevästi “Feeding the Planet, Energy for Life”, siis yksinkertaistettuna ruoka ja sen riittäminen ylikansoitetun maailman tarpeisiin, jossa toisaalla kärsitään nälästä, ja toisaalla heitetään ruokaa roskiin.

Tästä huolimatta oli selkeästi nähtävissä, että kautta linjan kaikki maat olivat paikalla nimenomaan kiillottamassa maabrändiään.

Väitän, että tällä kärjellä Suomenkin olisi kannattanut olla mukana, eikä lähteä tapahtumaan yritykset edellä. Jos maailmannäyttelyjen aika on suomalaisyritysten mielestä ohi, voisi olla aika keksiä jotain ihan uutta. Maabrändistä on puhuttu paljon, mutta toistaiseksi ollaan pitäydytty aika paljon siinä puhumisessa.

Muutenkin on ehkä vähän hassu ajatus, että maailmannäyttely toimisi ensisijaisesti myyntikanavana yksityisille yrityksille, sillä eihän maailmannäyttely ole mikään tavallinen messutapahtuma. En muista Milanon Exposta juuri muita yrityksiä, kuin Nutellan ja jonkun toisen suklaakaupan, lisäksi tietysti paikallinen Eataly oli isosti mukana. Muuten kyse oli ennen kaikkea maabrändeistä.

Tästä puhui myös EK tiedotteessaan* vuonna 2013:

Globaalissa mittakaavassa Milanon kaltaiset maailmannäyttelyt palvelevatkin ennen kaikkea yleistä näkyvyyttä ja maakuvaviestintää sekä jossain määrin kuluttajaviestintää. Vasta kun osallistumisen sisältö ja kustannukset ovat tiedossa, on yritysten vuoro päättää sitoutumisestaan omaan osuuteensa näyttelyssä. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa valtio teettää ensin itse tarvittavat selvitykset, laatii maakuvaa tukevan osallistumiskonseptin ja vasta sitten kartoittaa kiinnostuneet yritykset.

Arvioidusta 15 miljoonasta n. 11 miljoonaa euroa olisi tullut valtion maksettavaksi, ja loppu olisi jäänyt EK:lle. Kaikella kunnioituksella, minusta 11 miljoonan euron säästäminen markkinointikuluissa tuntuu pikkunäpertelyltä, kun katsoo kokonaiskuvaa sekä kaikkea sitä mihin Suomi surutta rahojaan syytää. Toisaalta minäpä olenkin markkinointi-ihminen ja tietysti puolueellisesti sitä mieltä että markkinointiin pitää aina panostaa, eli liekö tuo kanta sitten objektiivinen vai ei…..

Kritiikkiä

No, kuten suurtapahtuman luonteeseen kuuluu, on Milanon maailmannäyttely herättänyt myös voimakasta kritiikkiä, ja avajaisten aikaan Milanon kaduilla mellakoitiin, näyteikkunoita rikottiin ja autoja poltettiin. Mielenosoitukset liittyivät ennen kaikkea Italian mafian vastustamiseen, sillä mafian on epäilty/tiedetty ulottaneen lonkeronsa tarjouskilpailuihin ja rakennusurakoihin. Tähän liittyen myös seitsemän entistä kansanedustajaa pidätettiin kesällä 2014 epäiltynä nimenomaan maailmannäyttelyn rakennusurakoihin liittyvästä korruptiosta. Yksi heistä oli Expo Milanon hankintajohtaja.

Toisaalta kritiikki kohdistuu mafian ohella myös siihen, että tapahtuman ylevästä teemasta huolimatta edustaa se kuitenkin väliaikaisine rakenteineen juuri tuhlaamisen kulttuuria. Tästä on huomauttanut mm. Paavi Franciscus.

Milanon asukkaat ovat tietysti joiltakin osin olleet sitä mieltä, että Expoon sijoitetut massiiviset rahavarat ovat kaupunkilaisten omista hankkeista ja siten hyvinvoinnista pois. Toisaalta näyttely on houkutellut paikalle valtavasti turisteja sekä näytteilleasettajamaiden työntekijöitä. Tapahtuma on myös luonnollisesti toiminut merkittävänä työllistäjänä alueella.

20 miljoonaa kävijää?

Expo Milano on käynnissä vielä lokakuun loppuun saakka. Lopullista kävijämäärää ei vielä tiedetä, mutta järjestäjät ovat odottaneet ainakin 20 miljoonan kävijän rajapyykin rikkoutuvan. Tämä tarkoittaisi n. 60.000-70.000 kävijää päivässä, mielenkiintoista nähdä onko tähän tavoitteeseen päästy.

Toistaiseksi maailmannäyttelyiden kävijäennätystä pitää hallussaan Shangaissa vuonna 2010 järjestetty näyttely, jossa vierailijoita kävi yli 73 miljoonaa.

Entäs turistinäkökulma?

Olen iloinen että kävimme tuolla, ja kaikenkaikkiaan maailmannäyttely oli hieno kokemus. Yksi päivä ei riittänyt mihinkään, mutta toisaalta se riitti kaikkeen tarvittavaan – emme ole tarpeeksi kärsivällisiä jonottajia, joten moni hienompi paviljonki jäi meiltä näkemättä. Toisaalta perehdyimme sitten paremmin pienempien maiden paviljonkehin, jotka olivat yleensä sitä innovatiivisempia, mitä alkeellisemmaksi oli mielikuvissaan maan kuvitellut. Oli hienoa nähdä miten monet maat olivat oikeasti panostaneet tähän.

Vietimme alueella 9 tuntia, ja kävelimme sinä aikana 22,3km ympäriinsä. Lämpötila oli tuona päivänä +38C. Olin päivän päätteeksi aikamoisen rättiväsynyt.


Lisää kuvia Expo Milanosta löydät La Vida Locan Facebook-sivulta. Seuraa myös Twitterissä (@sarrrrba), Instagramissa (@vidalocasari) ja Snapchatissa (@vidalocasari)!


Ps. Kiinnostaako trekkausmatka Mount Everestin base campiin? Faralongilla on kilpailu käynnissä, voit voittaa matkan osallistumalla kisaan lokakuun loppuun mennessä!


Milanon maailmannäyttely 2015 – Miksi Suomi ei osallistunut? 🇮🇹 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (43)

  • Mustakin tämä oli mielenkiintoinen kokemus, MUTTA olin siellä parisen viikkoa sitten. Mesta oli ihan liian täynnä. Kävijämäärä oli ihan liian suuri että KUKAAN pystyy siitä nauttia. Jonot oli ihan älyttömät ja väkeä niin pirusti, että loppujen lopuksi kukaan meidän isosta porukasta ei oikein jaksanut jonottaa mihinkään paviljonkiin. Ruokaakin oli hankala saada, kun oli niin täyttä joka puolella.

    Mustakin olisi ollut kiva jos pohjoismaat olisi ollut edustettuina. Mulla on tosin joitakin kavereita, jotka ovat olleet töissä mm. Saksan paviljongilla. Kun harmittelin sitä ettei Suomi (tai Skandimaat) ole edustettuina, he totesivat vaan että "yeah, you're too smart for this" ;)

    Ai niin, yksi suosituimmista paviljongeistahan on ollut Coca Colan paviljonki ;)

    • Joo, siellä oli ihan mielettömästi jengiä silloin heinäkuussakin, meiltä jäi just jonottamisen takia moni paviljonki käymättä. Tuntui ihan hullulta kun näki ihmisiä jonottamassa jopa tunnin siellä kuumuudessa.

      Allekirjoitan myös tuon että ruokaa oli hankala saada, me syötiin lopulta tacoja Meksikon paviljongissa ja illalla vielä eatalyssa. Tacot olivat aivan törkeän kalliit, mutta onneksi sekoiltiin sen verran että saatiin vahingossa tuplamäärä yhden satsin hinnalla. :D

      Kokiksen paviljonkia käytiin katsomassa, muttei menty sisään kun siellä oli joku pakollinen opastettu kierros jolle ei haluttu edes ilmaisen limun toivossa. ;----)

  • Mun kaveri on jo viime keväästä saakka puhunut, että tuonne haluaisi käymään ja lupauduinkin jo aikaisemmin mukaan, mutta vähän aikatauluista johtuen ei sitten kuitenkaan päästy lähtemään. Varmasti mielenkiintoinen kokemus!

    • Oli! Ja vaikka maabrändäys olikin tuolla "se juttu", niin kyllä monet maat silti olivat panostaneet ihan siihen "teeman mukaiseen" touhuunkin, ja esim. Venäjän paviljongissa oli paljon ihan ehdotuksia erilaisiksi ratkaisumalleiksi siihen, miten ruoka saadaan tulevaisuudessa riittämään. Oli erittäin mielenkiintoista. :)

  • Eipä ole tullut näitä maailmannäyttelyitä seurattua, mutta kyllähän monesti jälkeenpäin ne tulee johonkin kohteeseen mennessä esiin turistikohteina. Eiffel-torni tietysti näkyvin muistutus niistä. Jos joskus reissu maailmannäyttelyn aikaan johonkin osuisi, niin varmasti tulisi käytyä katsastamassa mitä paviljongit näyttävät. Oli mukava lukea myös näyttelyiden taustoista!

    • Joo, ei mekään kyllä olisi lähdetty ihan vartavasten maailmannäyttelyä varten tuonne, mutta nyt kun satuttiin olemaan paikalla niin tottakai haluttiin käydä. Mielenkiintoista nähdä jääkö tuosta jälkeen mitään, mitä ihmiset kävisivät sitten jatkossakin katsomassa...

  • Huh, olispas kalliit osallistumiskustannukset! Jotenkin mulle on aina ollut epäselvää, mitä nämä maailmannäyttelyt on, joten tämä selvensi paljon. Varmasti kyllä mielenkiintonen vierailukohde, ainakin kuvien perusteella näyttää upeelta :)

    • No mikä nyt on kallista ja mikä halpaa, minusta tuon 15 miljoonan "säästämisessä" on ollut jostain ihan muusta kysymys, koska tuo on kuitenkin noissa piireissä ihan pikkuraha. :P

  • On varmasti ollut kiinnostava kokemus käydä maailmannäyttelyssä. Menisin itsekin tosi mielelläni joskus vastaavaan, mutta kauheat ryysiset kyllä ahdistaa. Ihania värikkäitä kuvia! :)

    • Tavallaan ryysis ei ollut niin paha, koska alue oli niin valtava. Jonot olivat kyllä moneen paikkaan ihan hirveät.

  • Aaah aivan, tätähän mainostettiinkin jo joulukuussa, kun Milanossa kävin. Maailmannäyttely voisi kyllä joskus olla ihan jännä kokemus. Mutta noh, itse taas ehkä vähän pessimisesti ajattelen, etten tiedä olisiko se 15 milliä itseään ikinä maksanut takaisin (vaikka kuinka olkoonkin kyse siitä brändistä, jota rahalla ei voi aina arvioida) ja tämänhetkisten leikkausten aikana pistäisin ne ehkä mieluummin johonkin muuhun kuin markkinointiin. Vaikkapa tämänhetkisen pakolaiskriisin ratkomiseen, se auttaisi ihmisiä ja kohottaisi Suomen mainetta maailmalla samanaikaisesti. Mutta toisaalta jännä, että maat kuten Viro tai Ecuador ovat messissä mukana, mutta Suomi ei. Melkoisen urheilusuorituksen te olette kyllä tehneet päivän aikana!

    • Siellä oli todella paljon myös ns. köyhiä maita, ja panostuksia oli erilaisia - reuna-alueilla oli myös halvempia ratkaisuja, jotka eivät ole maksaneet todennäköisesti paljon mitään. Sellaiseen tosin en tahtoisi Suomen lähtevän, sillä se olisi suora imagotappio. Halvemmat ratkaisut kuitenkin ovat mahdollisia myös maailmannäyttelyissä. Hyvin suunnittelemalla tuokin keikka olisi voinut olla investointi, ei kulu.

  • no on tuolla varmasti riittänyt ihmeteltävää silti - upeita kuvia. Hassua, tuo ensimmäinen kuva muistutti jostain Finnfrestin monumentista johon olen jossain päin Espanja (Sevillassa?) törmännyt.

    • Heh, se ensimmäinen kuva on Turkin paviljongista, jossa juotiin muuten aivan taivaalliset turkkilaiset kahvit! :D

  • Minustakin on vähän kummallista, miksi Suomi ei ole lähtenyt mukaan, muistaakseni Shanghaissa Suomi oli mukana. Mutta mikäpä Suomen maabrändi on nykyään muuta kuin säästäminen. Silloin Suomen paviljonkiin voitaisiin laittaa pettuleipä. Ai niin, muukalaisviha on osa Suomen brändiä kanssa. In Finland this is called "Reilu meininki".

    • Juu Shanghaissa oltiin mukana. OIkeastaan tuo on ihan totta, että Suomen totuudenmukainen maabrändi liittyisi oikeastaan säästämiseen, naurettavin sääntöihin ja kaikenkattavaan holhoamiseen. :D

  • Enpä ole oikein ikinä edes tiennyt, minkälaista maailmannäyttelyssä on. Tai no en ole vieläkään käynyt, mutta tästä sai sentään jotain tietoa! 20 miljoonaa kävijää on aika tosi raju, huhhuh. Väittäsin että Suomen kannattaisi olla mukana esillä vahvastikin tuolle yleisölle, ehkä myös puolueellisesti markkinointi-ihmisenä :D

  • Lueskelin tuosta maailmannäyttelystä junamatkalla Triestestä Venetsiaan, joku oli jättänyt penkilleni esitteen :D. Olisin itsekin käynyt, jos olisin sattunut oikeilla kulmilla olemaan, nyt jäi kuitenkin väliin, vaikka kesällä tuli pariinkin kertaan käytyä Italiassa.

    • Joo, no eipä tuonne nyt varta vasten lähtisi ihan vaan tuota varten :) Mutta oli kyllä todella hienoa käydä!

Samantyylisiä