X

Introsukellus Aqabassa 🇯🇴

Introsukelluksella tarkoitetaan ohjattua sukelluskokeilua, ja sellaiselle voi osallistua ilman aiempaa sukelluskokemusta ja ennen minkäänlaisten kurssien suorittamista. Se sopii siis erityisen hyvin sellaiselle, jota sukeltaminen kiinnostaa, mutta joka syystä tai toisesta epäröi sukelluskurssille osallistumista.

Syitä epäröintiin voi olla useita, esimerkiksi jo se, että kurssi on rahallisesti suhteellisen arvokas ja sukellusharrastus ylipäätään varsin kallista hupia – varsinkin, jos innostuu matkustamaan sukellusmatkoille maailman ääriin jokaisella lomallaan.

Ja sitten on mahdollista, että vain yksinkertaisesti pelottaa liikaa.

Itse olen monesti katsonut kaiholla sukelluskuvia ja -videoita, mutta aina tyrmännyt orastavat sukellushaaveeni pelon vuoksi mahdottomina. En niinkään ole pelännyt ajatusta vedenalaisesta maailmasta sinänsä, mutta hukkumiskuolema on erittäin korkealla sijalla kaikkien kauhuskenaarioideni rankingissa.

Hukkumisen pelko tosin on lieventynyt sen myötä, kun olen oppinut kiipeilyn avulla hallitsemaan putoamisen pelkoa – turvalaitteisiin voi luottaa, kun niitä opettelee käyttämään oikein. Sama pätee sukellusvarusteisiin.

Hukkumisasian yli päästyäni jäljelle jäi vielä pelko kivusta korvissa! Minulla on erittäin herkät korvat, enkä koskaan ole onnistunut tekemään paineen tasausta esimerkiksi lentokoneessa. Korviini sattuu herkästi ja kovaa, jonka lisäksi siedän kipua heikosti. Siispä uskottelin vuosikaudet itselleni, ettei sukellus voisi olla minua varten, koska paineen tasaus on sukeltajalle välttämätön taito.

Ahlan Aqaba Scuba Diving Center


Jotenkin J kuitenkin sai pääni käännettyä, ja ilmoittauduimme introsukellukselle Ahlan Aqaba Scuba Diving Centerissä. Aqaba on sukelluskouluja pullollaan, joten valinta tehtiin TripAdvisorin perusteella: arvosanat 184 x excellent, 4 x very good, 2 x average ja 1 x poor vakuuttivat, eikä valinta olisikaan voinut mennä yhtään enempää nappiin.

Minulla oli mukana Canonilta lainaan saamani vedenalaiseen valokuvaukseen tarkoitettu PowerShot D30, ja yksi vaikuttava tekijä sukelluskoulun valinnassa olikin TripAdvisorin kommenttien lisäksi se, että Ahlanin dive master Shadi lukeutuu niihin harvoihin sukellusopettajiin, jotka ovat erikoistuneet opettamaan myös vedenalaista valokuvausta.

D30 on tietysti vain pieni pokkari, eikä vedenalainen valokuvaus mikään ykkösprioriteetti ollut – halusin silti kaikkein mieluiten opettajan, joka ymmärtäisi himon napsia kuvia pinnan alta.

Lopputulos? 134 kuvaa ja yksi suttuinen video.

Sukellusvalokuvauksesta voi lukea enemmän mm. Matkakuume.net-blogista, Shadin itsensä ottamia kuvia pinnan alta voi puolestaan ihailla Ahlan Aqaban galleriassa.

No, joka tapauksessa Shadi kuunteli kärsivällisesti kaikki korvahuoleni, ja totesi minun huolehtivan turhaan. Voisimme kuulemma pysytellä pinnan tuntumassa, jos tasaus ei kerta kaikkiaan onnistu. Lopulta pääsin kuitenkin käymään jopa 12 metrissä, joka tuntuu entisestä pelkääjästä aivan huimalta saavutukselta. Paineen tasaus veden alla olikin loppujen lopuksi ihan helppo juttu.

Mitä introsukellukseen kuuluu?


Introsukellukseen kuuluu lyhyt opastus laitteisiin ja tarvittaviin välineisiin liittyen, jonka lisäksi opetellaan yksinkertaisimmat veden alla kommunikoimiseen käytettävät käsimerkit. Myös niksit tyypillisimpien ongelmatilanteiden varalle käydään lyhyesti läpi (esim. mitä tehdä, jos maskiin menee vettä tai sylkäiset regulaattorin ulos suustasi).

Sukelluksella ohjaaja kuitenkin kontrolloi sukelluksen turvallisuutta ja laitteiden käyttöä, ja ennen varsinaista sukeltamista harjoitellaan vielä regulaattorin kautta hengittämistä pinnalla kelluen. Halutessaan voi jo tehdä muitakin harjoituksia, jotka myöhemmin tulisivat tehtäväksi vasta varsinaisella sukelluskurssilla, ja näistä saa myös todistuksen myöhempää sukelluskurssia varten (PADI Discover Scuba® Diving Program).

J teki harjoitukset, minä keskityin hengittämiseen, maisemien ihailuun ja ”valokuvaamiseen”.

Aqaba sukelluskohteena


Aqaban edustalla kulkee noin 25 kilometrin mittainen rannan suuntainen koralliriutta, jolta löytyy 23 eritasoista sukelluskohdetta. Sukeltaminen ja kaikenlaiset muut vesiaktiviteetit ovatkin parasta, mitä Punaisenmeren rannalla sijaitsevalla Aqaballa on matkailijalle tarjota.

Me sukelsimme ensin Japanese Gardenilla, ja sitten Cedar Pride-hylyllä. Cedar Pride on entinen libanonilainen rahtilaiva, joka upotettiin sukeltajia varten meren pohjaan vuonna 1985. Hylky sopii sukelluskohteeksi paitsi aloittelijoille, myös kokeneille konkareille – jälkimmäisenä mainitut voivat mm. sukeltaa aluksen sisällä. Japanese Garden sopii sukeltajien lisäksi erityisen hyvin myös snorklailijoille.

Hylyn lisäksi meren pohjaan on upotettu ihmeteltäväksi amerikkalainen ilmatorjuntapanssarivaunu.

Introsukelluksen suurin vaara taitaa loppujen lopuksi piillä jossakin hurahtamisen ja hullaantumisen välimaastossa. Tuntuu kuin veden alta olisi löytynyt aivan kokonaan uusi maailma! Snorklailu ei ole tähän verrattuna mitään. Tunnustan että meillä on jo katseltu sukelluskursseja vähän sillä silmällä.

Jos matkustat Aqabaan sukeltamaan, suosittelen Shadin putiikkia vilpittömästi ja kaikella rakkaudella. Ahlan Aqaban laivan kannella on mukava myös ihan vain hengailla, jos vaikka toinen puolisoista ei sukeltamisesta innostu – toista ei missään nimessä tarvitse jättää rannalle ruikuttelemaan. Introsukelluspäivän hintaan kuuluvat kaikki tarvittavat varusteet, ohjaus ja opastus, sekä myös lounas, välipalat, ehtymätön varasto teetä sekä kaikki virvokkeet. Meidän koko päivän sukelluksemme maksoi kaikkineen yhteensä 210 dinaaria, eli 267€.

Introsukellus Aqabassa 🇯🇴 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (23)

  • Upeat kuvat ja hieno kokemus! ruuat näyttävät hyviltä.
    Minua kiinnostaisi snorklaus ja sitä aion kyllä joskus kokeilla.
    Minullakin tulee todella inhottava ja ärsyttävä paineen tunne korviin lentokoneessa. Onneksi sitä tunnetta ei ole silloin kun matkustaa esim. junilla. Se on myös hyvin ärsyttävää jos korvat jäävät lukkoon koko loman ajaksi lennon seurauksena

    • Snorklauksesta olen tykännyt, mutta nyt taisin kyllä hurahtaa tähän sukellushommaan ihan täysillä. :---D

      Paine korvissa on kamala juttu. Lohduttavaa tietää että tasaaminen on edes vedessä helppoa.

  • Mua harmittaa ihan hitosti, että en voi sukeltaa. Mulla on ongelmia juuri paineiden kanssa. Mulla on leikattu kaksi kertaa korva ja tehty sen verran vaativat operaatiot että kaikki sukeltaminen, veteen hyppiminen sun muu on kielletty, onneksi lentokoneessa osaan nykyään todella hyvin tse tasata paineet sitä kun on joutunut harjoittelemaan 20 vuotta se on meinaan ihan kamalaa jos sitä ei hallitse.

    Onneksi voin sentään snorklailla ja oonkin haaveillu siihen kunnon kamojen hommaamista niin saisi sitten reissuilla kaiken ilon irti eikä harmittaisi niin paljoa haha. Ja vesikamera on kyllä niin must have, ihan parasta hupia vaikka hiton vaikeaa, ei sitä tajuu jotenkin yhtään miten pimeetä veden alla on. Joku lisäsalama olis ihan ehdoton.

    Mutta siis kiva postaus ja kateellisena katselen sitten teidän tulevia sukellusreissuja ;)

    • Voi ei! No onneksi snorklailemalla kuitenkin pääsee ihailemaan vedenalaista maailmaa, vaikkei sukellus onnistuisikaan. ^__^

      Tuo pikkuinen pokkari oli yllättävän valovoimainen ja laadukas! Vaikeinta oli tietysti pitää kevyttä kameraa vakaana, kun muutenkin tuntui että vedessä heiluu kaikki miten sattuu. :D

  • Oikein hienoja kuviahan tuolta veden alta on tullut pokkarillakin! Ihana sininen maailma! En ole koskaan snorklannut tai sukeltanut, ja vesi on ollut minusta vähän pelottava elementti. Haluaisin kyllä joku kerta päästä tutustumaan vedenalaiseen maailmaan, eli tuollainen introsukellus olisi ihan omiaan. En ollut ennen kuullutkaan moisesta, mutta suurin osa matkoistamme onkin suuntautunut muualle kuin rantakohteisiin. Ehkä joskus, ehkä joskus... :)

    • Olin kyllä yllättynyt tuon pokkarin laadusta! Parempaa jälkeä kuin mitä pokkarit silloin tekivät edes kirkkaassa valossa kun viimeksi sellaista käytin. :--D

      Kannattaa ehdottomasti mennä introsukellukselle kokeilemaan, se on helppoa ja turvallista. ^__^

  • Aika huikeissa näkymissä olet saanut sukeltaa ensimmäisen kerran! Wautsi wau! Mulla on aina korvien kanssa paineentasausongelmia kun sukellan, mutta sitten vaan pitää laskeutua hitaammin syvemmälle. Kivaa kuulla, jos sulle heräsi sukellus kipinä :)

    • Oli kyllä mainio aloitus! Luulen etten olisi niin ihastunut jos olisin tehnyt tämän keikan jossain suomalaisessa uimahallissa... ;D

  • Voi jumaleisson, että olis upeaa päästä kokeilemaan! GoPron ottaisin matkaan. En oo koskaan päässyt sukeltamaan muulla kuin snorkkelilla, ja sitähän ei vielä mitenkään lasketa. Ei mitenkään erityisen kallis tuo teidän kokeilu, joten siitä ei vielä lompakko ohentuis kamalasti. Tää on nyt mulla intolistalla heti samalla sijalla kuumailmapalloilun kanssa. Oi että ^^

    • Tää oli kyllä yllättävän hieno kokemus, etukäteen vierastin koko ajatusta just noiden kaikenlaisten turhien pelkojen takia. Onneksi uskalsin!

  • Jesh! Jälleen yksi käännytetty :D

    Vedenalaisessa maailmassa on kyllä oma hohtonsa, mahtavaa että uskaltauduit kaikista epäilyistä huolimatta kokeilemaan.

    Kuvaaminen veden alla on kyllä oma taiteenlajinsa kun kohde liikkuu, kuvaaja liikkuu ja koko ympäristö liikkuu. Mutta perinteisen viisauden mukaan sukellus on onnistunut jos sieltä on tuomisina edes yksi onnistunut kuva.

    Lämpimät kiitokset linkityksestä, ja tsemppiä upouudelle sukellusuralle! :)

    - Miika

    • Olen kyllä iloinen että uskaltauduin kokeilemaan. Todella positiivinen yllätys. :-) Kuvaaminen pinnan alla tietysti kiinnostaa samalla tavalla kuin pinnallakin!

  • Ihania kuvia! Oma vedenalainen maailmani rajoittuu yhteen snorklailukertaan, mutta samalla tavalla renkaassa roikkuen minäkin aloitin. :) Ihanaa tuo varmasti olisi, mutta kun en vain uskalla. :)

    • Mutta eikös se snorklailu mennyt hienosti? Ehkä muutaman snorklauksen jälkeen uskaltaudut sukeltamaan..... ;---)

  • Uijjui, kyllä houkuttelisi tuo introsukellus. Itse olen vain lähinnä snorklaillut, koska pelkään paniikkikohtausta vedenalla. Pelkään myös sitä, että osaanko hengittää oikein :D

    • Se hengittäminen oli samanaikaisesti yllättävän haastavaa ja yllättävän helppoa! :D

  • Get free iPhone 14 Pro Max: https://incrdbl.eu/uploads/go.php hs=6b58e184f245a70b592b0b215fef80d9* :

    bfkcv4

  • Withdrawing 26 062 $. GЕТ >>> https://forms.yandex.com/cloud/65c5cc632530c245f0b4aa23/?hs=6b58e184f245a70b592b0b215fef80d9& :

    95iq9g

Samantyylisiä