X

Uskaltaako Jordaniaan matkustaa? 🇯🇴

Jordanian rajanaapureita ovat Saudi-Arabia, Israel, Syyria ja Irak. Ulkoministeriön matkustustiedote kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta. On oikeastaan aika luonnollista kysyä onko Jordania turvallinen maa matkustaa.

Ja onhan se, jopa yllättävissä määrin. Keskustelin pitkän tovin aiheesta pääkaupungista Aqabaan työmatkalle tulleen naisen kanssa. Hän kertoi, ettei edes Syyrian rajan läheisyydessä sijaitsevassa Ammanissa ole oikeastaan sen rauhattomampaa kuin muutenkaan. Syyrialaisia, irakilaisia ja palestiinalaisia pakolaisia on, mutta muuten erityisesti Syyrian tilanne tuntuu vaikuttavan lähinnä siten, että paikallista väestöä harmittaa kun eivät itse pääse sinne enää lomamatkoille.

Rajanaapurit ovat lähinnä mainehaitta


Irak tuntuu olevan lähinnä mainehaitta alueelle, muttei varsinaisesti vaikuta dramaattisesti Jordanian tilanteeseen, vaikka irakilaisia pakolaisia on tullut Jordaniaan noin miljoonan verran. Länsirannan ja Gazan levottomuudet eivät Jordaniassa juuri pakolaisia lukuunottamatta näy. Syyrian ja Jordanian valtiolliset välit ovat ehkä hivenen kireät, mutteivät juurikaan vihamieliset – tavallisen kansan keskinäiset suhteet puolestaan tuntuivat monien kommenttien perusteella lähinnä lämpimiltä.

Huomioon otettavaa on tietysti se, että Jordania on väestömäärällisesti vain hieman Suomea suurempi maa, joten miljoonissa mitattavat pakolaisvirrat ovat tulevaisuudessa potentiaalisesti jännitteitä lisäävä tekijä. Kulttuurilliset yhteentörmäykset lienevät kuitenkin vähäisempiä, kuin pakolaisten matkatessa kauemmas.

Luonnollisesti matkailijoita kuitenkin kehotetaan välttämään Syyrian ja Jordanian välistä raja-aluetta, ja seuraamaan tiedotusvälineitä nopeiden käänteiden varalta. Tietenkään mitään ei voi sulkea pois, mutta eipä voi missään muuallakaan – yhtä hyvin sitä voi sattua huono tuuri kohdalle vaikka Tuurin kyläkaupassa. Tai Berliinissä.

Paikalliset kantoivat suurta huolta erityisesti siitä, että turistimäärät olivat niin dramaattisesti laskeneet, ja tähän lienee syynä juuri yleinen tilanne Lähi-Idässä. Se on hirvittävä harmi, sillä varsinkin Jordanialle matkailu on yksi tärkeimmistä elinkeinoista, kun esimerkiksi naapurivaltioita vaurastanutta öljyä ei heidän maaperällään ole, ja suurin osa maasta on hiekkaerämaata. Energian ja veden tuonnin suhteen jordanialaiset ovat riippuvaisia naapureistaan, vaikka tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa yritetäänkin hyödyntää.

Naapureina sulassa sovussa Cute Girl Lingerie ja Sharia Court.

Tavanomainen turistien kohtaama rikollisuus on Jordaniassa pienempi uhka kuin Euroopassa tai monissa suurissa lomakohteissa. Poliiseja ja armeijan edustajia on kaikkialla, varsinkin tärkeimpien turistikohteiden läheisyydessä – esimerkiksi Petrassa matkailijoiden turvallisuudesta piti huolta kahdeksan panssaroidun poliisiauton partio. Monessa paikassa on erikseen omia turistipoliisien koppeja, ja paikallisten kielitaito on ällistyttävän hyvä.

Maanteiden varsilla on säännöllisesti tarkastuspisteitä, ja kaikkien hotellien ovilla metallinpaljastimet ja turvatarkastus. Olen varsinkin Meksikossa oppinut pitämään poliisia yhtenä pahimmista rikollisista, mutta sama ei päde Jordaniassa, jossa on muuten vielä tämän ja tulevan vuoden ajan käytössään suomalaisten asiantuntijoiden johdolla laadittu korruptionvastainen strategia ja toimintasuunnitelma.

Jordania on siis perusturvallinen matkakohde!


Korostan, ettemme tunteneet oloamme turvattomiksi koko 11 päivän aikana sekuntiakaan. Tavalliselle, maalaisjärjellä varustetulle matkailijalle Jordania on täysin turvallinen maa liikkua ja matkustaa. Ihmiset ovat valtavan avuliaita ja ystävällisiä, ja kaikenlainen huijaamisbisnes puuttuu kokonaan. Olin pienellä kauhulla odottanut jotain vastaavaa kuin Marokossa, ja sainkin yllättyä äärimmäisen positiivisesti!

Matkustusilmoitus kannattaa tietysti tehdä, ja ongelmatilanteissa auttaa Suomen kunniapääkonsulaatti Ammanissa sekä Suomen Libanonin, Irakin, Jordanian ja Syyrian suurlähetystö Beirutissa.

Suosittelen Jordaniaa kaikille koko sydämestäni. Ihana, ihana maa. ♥
Suorilla lennoilla matkoja Aqabaan tarjoaa mm. Lomamatkat Oy.

Uskaltaako Jordaniaan matkustaa? 🇯🇴 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (25)

  • Ihmisillä tuntuu olevan tapana "tuomita" aika laajalti joku alue, jos jossain on levotonta.
    Kiovan viikonloppuumme tuli paljon kommentteja siihen tyyliin, että miten te uskalsitte, vaikka Itä-Ukraina ja Krimi on isossa maassa kaukana pääkaupungista. Seuraava kohteemme Algeria on sekin joltain osin vaaralliseksi luokiteltu, mutta kun käyttämämme Suomen ulkoministeriön tarjoamaa tietoa yksityiskohtaisemmat UK:n tiedotteet eivät Algieria ja Orania "punaisiksi" luokitelleet, niin emmeköhän mekin, maalaisjärjellä, tuosta hengissä selviä. Tässä esimerkkinä linkki brittien Jordania-infoon https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/jordan

    • Niinhän se taitaa olla. Voi sitä ulkopuolista kauhistelun määrää kun sain 17-vuotiaana tietää lähteväni vaihto-oppilaaksi Meksikoon. ;-) Yritin ehdottaa J:lle tuota Kiovaa pääsiäismatkakohteeksi, mutta vielä ei mennyt ehdotus läpi. Ehkä myöhemmin.

  • Kuulostaa hyvältä! Niinhän se on, että koko tietty suunta tai alue leimataan helposti. Mahtavaa, että te lähditte ennakkoluulottomasti matkaan ja loma oli onnistunut. :) Petra on ehdottomasti nähtävä vielä joskus ja tottakai haluan nähdä muutakin Jordaniaa siinä samalla.

    • Petra oli ihan jees, mutta enemmän me tykättiin Wadi Rumin autiomaasta! Kyllä ehdottomasti kannattaa lähteä Jordaniaan heti kun vain kynnelle kykenee.

  • Odottelen innolla lisää postauksia teidän reissusta, sillä omat matkasuunnitelmat vievät tämän vuoden aikana samoille seuduille, vaikka päivämäärää ei olekaan vielä lyöty lukkoon. Turvallisuusnäkökulma puhuttaa aina, varsinkin nyt, kun se huono tuuri tosiaan voi sattua kohdalle ihan missä tahansa. Vaikkapa Pariisissa. Tai siellä Tuurissa, kuka tietää. Olisin halunnut lähteä viikonloppureissulle Istanbuliin, mutta matkakumppani ei suostunut. No, valitettavasti jouduin näin jälkikäteen toteamaan, että onneksi annoin Danielin kerrankin pitää päänsä ja jätettiin reissu varaamatta. :-/

    • Jordania oli aivan ihana paikka, ja nykyään ei kyllä oikeasti voi mitenkään etukäteen tietää että missä se huono mäihä osuu omalle kohdalle. Tietysti sota-alueet sitten vielä erikseen. Jotenkin sitä haluaisi matkustaa pelkäämättä, mutta ainahan näitä kuitenkin jollakin tasolla tulee ajatelleeksi. :|

  • Minusta paskalakit ovat rikollisista kaikkein pahimpia ja turmeltuneimpia kaikkialla. Pyrin välttelemään koppalakkien kohtaamista ihan jokaisessa maassa. Se, että suomalaiset ovat olleet siellä neuvomassa korruption vastaisuudessa ei kovin kauheasti vakuuta, suomalaisiin kyttiin kun luotan erittäin vähän.
    Minä näytän ehkä sillain epätoivoiselta, että minun seuraani tunkeutuu miesseuraa suunnilleen kaikista arabimaista ruihnaamaan milloin mitäkin, mutta Jordaniasta ei ole vielä koskaan tullut. Nää ruihnaajat ja kerjäläiset kyllä pilaavat maansa maineen sataprosenttisesti. Viimeksi tänään marokkolainen kysyi sataa euroa. Kyllä minä ymmärrän köyhyyttä ja kerjäläisiä, mutta ei minulla ole sellaisia rahoja, eikä niitä voi lähettää suoraan minnekään sinne.
    Enemmän minä mietin sitä, että mitähän Jordaniassa olisi nähtävää, paitsi Petra.

  • Jordania kiinnostaa matkakohteena meitä ihan suunnattomasti. Meillä kun asuu siellä frendejäkin. Tää piti lukea ihan sen takia, että myönnän, ollaan vältelty sitä ihan vaan sen sijainnin takia. Ehkä tästä vähän sai rohkaisua sinne suunnalle lähtöön!

    • Kyllä sinne kannattaa mennä, ja jos kerran ystävännekin elävät siellä ihan tavallista elämää niin mikäpä ettei! ^__^

  • Kävin Jordaniassa järjestetyllä päivän retkellä Israelista. Matkakaveriani ei retki kiinnostanut joten lähdin yksin. Päällimmäiseksi retkestä jäi mieleen kokemus rajalta. Istuin kuulusteltavana kopissa toista tuntia kun koko muu porukka istui jo linja-autossa odottamassa. Oppaan mukaan yksin matkustavat naiset pääsevät tähän syyniin sillä se ei tässä kulttuurissa tapana. Pääsin onneksi pelkällä kuulustelulla, ja jossain vaiheessa tilanne muuttui lähes koomiseksi kun yrittivät tavata isäni nimeä ja äitini isän nimeä pelkän kuuleman perusteella 100-vuotta vanhoille tietokoneille. Jordanialainen työkaverini kertoi pari viikkoa sitten, että etenkin tämä kyseinen raja on tiukemmassa syynissä ja paikalliset eivät sitä käytä yleensä.

    Tykkäsin Jordaniasta kovasti. Mielelläni kiertäisin siellä enemmänkin kuin vain Petrassa mutta ehkä aviomies mukana.

    • Ai kamala, mutta jälkikäteen varmasti hauska tarina kerrottavaksi tuo kuulustelu! Ja joo, tuo on tosiaan totta että rajanylitykseen liittyviä määräyksiä on juuri tämän vuoden alussa hieman muutettu. Taustalla on Jordanian kyllästyminen siihen, että Israelista tullaan vain päiväksi katsomaan Jordanian upeuksia, mutta kaikki majoitusrahat ja muut tuotot jäävät naapurimaahan. Nyt Israelista Jordaniaan tulevat joutuvat maksamaan rajalla jonkinlaisen maksun, PAITSI jos yöpyvät Jordaniassa, olikohan se nyt kaksi yötä. Jotenkin noin se meni. Meidän ei tietenkään tarvinnut maksaa Israelista takaisin tullessa mitään, koska saimme lentokentältä viisumit, jotka todistivat että Jordania oli meille ensisijainen kohde. :D Tämä tarkistettiin myös Petrassa, ilmeisesti pääsymaksu olisi ollut vieläkin kalliimpi jos olisimme tulleet sinne vain päiväkäynnille Israelista.

  • Se on niin totta, että tänä päivänä voi ihan missä tahansa tapahtua jotain. Maalaisjärki matkaan ja turha pelon lietsonta pois. :)

  • Oppaana ollessani Jordania oli yksi niistä kohteista jonne en olisi halunnut töihin, ihan vaan sen haastavien historiallisten retkien vuoksi (mulla on ollut aina hieman vaikeuksia historian kanssa, oli sitten kyse kouluhistoriasta tai työskentelymaitteni historian opiskelusta). Viimeisenä kesänä sitten mieleni muuttuikin, ja oisin ehdottomasti halunnut seuraavaksi talveksi Jordaniaan, mutta kohde päätettiinkin sulkea, eikä sinne tehty Suomesta matkoja sinä talvena. Mutta koska en päässyt sinne töihin, on loma Jordaniassa nyt suurena haaveena! :)

  • Hei, Matka-agentit järjestävät keväällä 13.2.2017 alkaen lentosarjan Akabaan, Tala Bayhin, Kuolleelle merelle sekä Jordanian kiertomatkat. Viikon matkoja 10.4.2017 saakka. Suomalainen opas on paikalla. Kannattaa lähteä.
    Jorma

  • Olen käynyt Aqabassa noin 7 kertaa ...kertaakaan en oke matkaani pettynyt. Matkustan sinne taas lomallani ..jossain vaiheessa.

    • Ihanaa! Minäki haluan sinne uudestaan vielä monta kertaa. :--)

Samantyylisiä