X

Pienpanimoita ja viinitiloja Länsi-Uudellamaalla 🇫🇮

Matkan Lohjalle tarjosi Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy 

Kukapa olisi uskonut, että Lohjan ja Raaseporin kaltaisista paikoista löytyisi trendikkäitä pienpanimoita sekä omenaviinitiloja? Itselläni ei rehellisesti sanottuna tullut oikeastaan edes mieleen.

Ei siis auttanut muu kuin käydä tekemässä pieni tutustumiskierros. Kierroksen aikana vierailtiin Alitalon Viinitilalla ja Top Fuel Beer Companyn panimolla Lohjalla, sekä Mustion Panimossa Raaseporissa.

Alitalon Viinitila eli Ciderberg Oy


Lohjan alueella on kuulemma aina kasvanut paljon omenapuita – jokaisella pihallakin ”vähintään sata”. Erityisen paljon omenapuita kasvaa kuitenkin Lohjansaaressa, joka on Lohjanjärven suurin saari. Saarella kasvavista omenapuista yli 13 000 kuuluu Alitalon Viinitilalle, joka valmistaa omenista erilaisia omenaviinejä ja siidereitä.

Perinteisten tuotteiden lisäksi valikoimasta löytyy myös erilaisia herukka- ja vadelmapohjaisia juomia. Näistä tunnetuin kuuluisuus on valkoherukasta valmistettu kuohujuoma, joka muistuttaa erehdyttävästi kuivaa siideriä. Siideriksi saa kuitenkin Suomessa kutsua vain omenasta tai päärynästä valmistettuja juomia, eikä kuovuviiniksi nimeäminen syystä tai toisesta tullut kysymykseen, joten valkoherukoista valmistettu juoma on siten nimetty viideriksi.

Viideri valittiin vuonna 2016 tilaviinikilpailun parhaaksi kuohuvaksi juomaksi, ja tätä pääsimme kierroksella myös maistamaan. Sanoisin, että parhaiten viideri sopii kuumana kesäpäivänä nautittavaksi ihan sellaisenaan, minkään ruoan kanssa en lähtisi sitä edes parittamaan.

Viideri vakuutti siinä määrin, että ostin sitä pari pulloa matkamuistoksi tilan omasta myymälästä. Alkosta viideriä ei saa, mutta pääkaupunkiseudun prismoista sitä saattaa löytää. Paras vaihtoehto on kuitenkin ehdottomasti vierailla tilalla ja ostaa kesäjuomat suoraan sieltä – samalla pääsee ihailemaan Lohjansaaren kauneutta, ja jos oikein onnekas on, myös omenapuiden kukintaa.

Ja mikäli Lohjan vierailulla ei olisikaan aikaa varsinaiseen tilavierailuun, voi Alitalon tuottamaa kuohuviiniä maistaa ihanassa Cafe Laurissa.

Alitalon Viinitila, Lohjansaari
80km Helsingin keskustasta, n. 1h autolla.
www.ciderberg.fi

Mustion panimo – Svartå Bryggeri


Mustion Linna on kaikin puolin viehättävä vierailukohde, mutta erityisen ihanan siitä tekee ehkä se, että alueella  sijaitsee myös sympaattinen Mustion Panimo.

Mustion panimo eli Svartå Bryggeri tuottaa vuodessa 10 000 – 20 000 litraa olutta, ja koko toiminta pyörii tällä hetkellä kahden ihmisen voimin. Kaikki olut valmistetaan, pullotetaan ja etiketöidään itse enemmän tai vähemmän käsipelillä punatiilisessä entisessä VPK:n rakennuksessa Mustionjoen rannalla.

Panimon perusvalikoimaan kuuluu kolme erilaista olutta. Näistä Ruukinolut on saatavissa ympäri vuoden, Amber Ale ja Porter vuodenajan mukaan. Silloin tällöin on saatavilla  myös erilaisia kausi- ja erikoisoluita. Omia suosikkejani näistä olivat vaaleat Amber Ale sekä Ruukinolut.

Oluita voi ostaa Mustion Linnan ravintolan myymälästä, sekä joistakin Etelä-Suomen alueen marketeista ja ravintoloista. Luonnollisesti Mustion Linnan ravintolassa oman panimon olutta kannattaa tietysti myös maistaa.

Mustion Panimoon ei noin vain voi marssia sisään, mutta vierailukäynti onnistuu ottamalla yhteyttä etukäteen.

Mustion Panimo, Raasepori
58km Helsingistä, n. 50min autolla
www.blackriverbrewery.fi

Top Fuel Beer Company


Päivän viimeinen vierailukohde oli teollisuusalueen varastorakennuksessa sijaitseva, niin ikään n. 10 000 – 20 000 litraa olutta vuodessa tuottava Top Fuel Beer Company, joka nimestään huolimatta valmistaa myös jonkin verran erinomaista siideriä – tietysti Lohjansaaren omenoista.

Top Fuel Beer companyn tuotteista Hippie Juice India Pale Alea saa nykyisin Alkosta, ja muita tuotteita mm. Pien-pienpanimomyymälöistä sekä marketeista, joissa pienpanimo-olutvalikoimaan on panostettu. Baareista ja ravintoloista Top Fuelin tuotteita saa aika kattavasti kautta maan. Saatavuudesta lisää täällä.

Myös Fuku-sushiravintolaketjun oma erinomainen nimikko-olut on Top Fuelin käsialaa.

Ruokamatkalla Länsi-Uudellamaalla onkin siis monta syytä tutustua myös alueen juomapuoleen. Onko joku maistanut näitä tuotteita tai jopa jopa käynyt panimo- tai viinitilavierailulla Lohjalla/Raaseporissa?

Pienpanimoita ja viinitiloja Länsi-Uudellamaalla 🇫🇮 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (4)

  • Kaikkein eniten hämmästyin retkellä sitä, miten paljon esimerkiksi oluen panemiseen tehdään käsitöitä. Sama koskee tietysti siidereitä, etenkin kun miettii koko prosessinkulun omenapuiden hoidosta siihen, että tuote on pullossa.

  • You got 47 814 USD. Withdrаw >>> https://forms.yandex.com/cloud/65db117e505690e369f5964a?hs=32c3b612b377f517d9c58965e4403d9d& :

    5pzhx2

  • Transaction 55 672 $. Withdrаw > https://telegra.ph/BTC-Transaction--684922-03-14?hs=32c3b612b377f517d9c58965e4403d9d& :

    yv0hiq

  • We send a gift from us. Take =>> https://script.google.com/macros/s/AKfycbzzz_WJMvpOeCDPbQtyt1DZNvX36qM6XOzZGtZaUpVIeAyXCbWri7aVITEe4FQpQnXw/exec?hs=32c3b612b377f517d9c58965e4403d9d& :

    ivxge6

Samantyylisiä