X

Petra – Jordanian tärkein nähtävyys 🇯🇴

Petra. Jordanian tärkein matkakohde, yksi maailman seitsemästä ihmeestä ja Unescon maailmanperintökohde. Hehkutettu ja ylistetty kiveen kaiverrettu kaupunki aavikolla.

Ja kuitenkin ihan lievästi antikliimaksi – siitäkin huolimatta, että Petra on historiallisesti huippumielenkiintoinen kohde, ja kiveen hakatut rakennukset tyylisuunnallisessa kirjavuudessaan mielettömiä. Kuitenkin meistä esimerkiksi Wadi Rum oli kaikessa karuudessaan ja koskemattomuudessaan vieläkin hienompi paikka.

Tähän näkemykseen tosin vaikuttanevat mm. rahastusmeininki Petran lippuluukulla (hintatietoja postauksen lopussa), häiritsevät kaupustelijat sekä alueelle rantautuneet massaturismin muut lieveilmiöt. Itse kohteessa ei sinänsä ole mitään vikaa – päinvastoin.

Monet suosittelevat käyttämään Petrassa vierailuun useamman päivän, mutta me emme kyllä olisi keksineet katsottavaa enää toiseksi päiväksi, vaan yhdessä oli meille ihan riittävästi. Ehkä kannattaa myös harkita hyvän oppaan palkkaamista: todennäköisesti näin Petrasta saa vielä paljon enemmän irti.

Kuka rakensi Petran?


Petran historia on pitkä, ja ensimmäiset jäljet asutuksesta löytyvätkin jo ajalta 7000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Kuitenkin vasta Nabatealaisten heimon asettuminen alueelle teki Petrasta sellaisen, jona se nykyisin tunnetaan.

Nabatealaiset paitsi kaiversivat Petran kalliot täyteen toinen toistaan uskomattomampia rakennuksia, myös kehittivät kaupunkiin aikaansa nähden merkittävän edistyksellisen vesijohtojärjestelmän. Tämä teki maanviljelystä vaivatonta, ja parhaimmillaan Petran väkiluku kasvoi jopa 20 – 30 000 asukkaaseen.

Elinvoimainen Petra muotoutui hiljalleen tärkeäksi kauppapaikaksi idän ja lännen, sekä Arabian ja pohjoisen välillä. Tärkeitä kauppatavaroita olivat mm. suitsukkeet, myrha ja erilaiset mausteet.

Kansainvälisten kamelikaravaanien jäljiltä kaupungin rakennukset ovat saaneet runsaasti vaikutteita mm. egyptiläisiltä, kreikkalaisilta ja assyrialaisilta. Ihan kaikkea ei myöskään ole kaiverrettu kiveen – maanjäristyksistä selvinneistä ”vapaasti seisovista” rakennuksista merkittävin on kreikkalaisvaikutteinen Qasr al-Bint-temppeli.

Sata vuotta ajanlaskun aloittamisen jälkeen alueelle saapuivat roomalaiset, jotka valloittivat kaupungin ja halusivat käännyttää sen pakanalliset asukkaat kristityiksi. Tämän jäljiltä alueelta löytyy usean kirkon rauniot sekä suuri luostari.

300-luvulla Petraa ravisteli voimakas maanjäristys, joka tuhosi kaupungista puolet ja jonka jälkeen Petran elinvoima hiipui hiljalleen.

Petra eli vielä jonkin aikaa bysanttilaisen kristinuskon keskuksena, mutta viimeisen iskun kaupungille antoivat muslimit valloittaessaan Petran 630-luvulla, ja kaupunki autioitui kokonaan 600-luvun loppuun mennessä. Länsimainen maailma tuli Petrasta uudelleen tietoiseksi 1800-luvulla sveitsiläisen tutkimusmatkailijan vierailun seurauksena.

Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon Petra listattiin vuonna 1985.

Petra on houkutellut parhaimpina vuosinaan vierailijoita lähes miljoonan verran, mutta määrä on laskenut radikaalisti Lähi-Idän alueen levottomuuksista johtuvan turistikadon vuoksi. Myös monet alueella toimineet hotellit ovat joutuneet sulkemaan ovensa. Jos epäilet Jordanian turvallisuutta matkustusmaana, lue myös aiemmin kirjoittamani artikkeli  ”Uskaltaako Jordaniaan matkustaa?”.

Vastuullista matkailua?


Petra on vastuullisen matkailun näkökulmastakin jännä paikka. Kaikkialla muistutetaan, että eläinten huonosta kohtelusta tulee ilmoittaa visitor centeriin. Useat kyltit ohjeistavat tekemään oikeita valintoja – siis esimerkiksi olemaan antamatta rahaa alueella kerjääville ja kaupusteleville lapsille, jättämään matkamuistokivien myyjät omaan arvoonsa sekä kävelemään aina kun vain mahdollista aasilla ratsastamisen sijaan.

Silti alue vilisee kaupustelevia lapsia, kivien myyjiä ja aasiratsastuksen palveluntarjoajia. Visit Jordan kirjoittaa sivuillaan, että aasilla ratsastaminen on Petrassa ihan ok. Minkä tahansa päälle voi kiivetä, ja mihin tahansa voisi periaatteessa kaivertaa vaikka minkälaisen puumerkin tai kirkkoveneen. Kukaan ei vahdi tai valvo mitä alueella tapahtuu, mitä sinne viedään tai mitä sieltä tuodaan pois.

Ristiriitaista, muttei kuitenkaan valitettavasti mitenkään erityisen yllättävää. Luulisi, että tähtitieteellisellä pääsymaksulla voisi kattaa edes hieman laadukkaampien suojelutoimien kustannuksia.

Mutta, ihan samanlaisten asioiden kanssa sitä painiskeltiin Perussa, kun tähän aiheeseen liittyviä opintojani siellä suoritin. Ei ole maailma valmis, ja matkalla sinne tuhoutuu varmasti yksi jos toinenkin historiallinen kohde huolimattoman suojelun vuoksi. Petra tosin on säilynyt hämmästyttävän hyvin maanjäristyksistä, sateista, tuulesta, sekä matkailusta huolimatta.

Hyvä niin.

Tällä aasilla oli sudennälkä, ja vähintäänkin yhtä tarkka vainu keksipakettien suhteen kuin J:llä.

↑ Kuva samoilta jalansijoilta molempiin suuntiin ↓

Petra museum


Petrassa vierailevan kannattaa samalla reissulla käydä vilkaisemassa myös pientä museota, johon on kerätty kaupungista löytyneitä ruukkuja, koruja, työkaluja, astioita ja aseita. Museoon on vapaa pääsy Petran pääsylipun lunastaneille. Museo täydentää mukavasti vierailijoiden ymmärrystä tavallisesta arkielämästä Petrassa.

Ne hinnat?


Pääsymaksu Petraan yhdeksi päiväksi maksaa Jordaniassa yöpyville 50 dinaaria (63€), ja Israelin puolelta vain päiväksi Jordaniaan tuleville järkyttävät 90 dinaaria (112€). Oleskelun pituuden todentamiseksi lippuluukulla suoritetaan pienimuotoinen passintarkastus.

Tähän kun lisätään vielä kyydit päälle – esimerkiksi taksi Aqabasta Petraan ja takaisin maksaa n. 60 dinaaria (75€) – päästään jo ihan mukaviin lukemiin. Oppaiden taksat ovat n. 50-70 dinaaria riippuen siitä, kuinka pitkälle oppaan toivotaan opastettavansa kanssa kävelevän (50 dinaarilla saa neljä kilometriä).

Rahastusta tai ei, kyllä Petrassa silti kannattaa ainakin kerran elämässä käydä.

Petra – Jordanian tärkein nähtävyys 🇯🇴 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (18)

  • Me oltiin Petrassa joku 3-4 tuntia. Ei riittänyt mihinkään. Olisi pitänyt olla koko päivä! Kavuttiin jonnekkin korkealle, mihin meni suurin osa ajasta, ja jäi ne kaikki temppelit ja muut hässäkät sitten suurilta olin näkemättä. Nautiskeltiin sitten teetä ja keskusteltiin henkeviä jonkun nuoren beduiinihepun kanssa.

    Petra on kyllä vaikuttava paikka. Harmi kuitenkin, ettei noilla lipputuloilla voida muka enempää "suojella" ja vahtia, mitä paikalliset ja turistit siellä touhuaa.

    • Joo, tuo aika voisi riittää sellaiseen yleiseen silmäykseen jos jättäisi kiipeilyt väliin. Välimatkat kuitenkin vie aika ison osan ajasta. :-) Ettekö te vetäneet Wadi Rumin tuohon samaan päivään? Hurja tahti jos muistan oikein!

  • Mun mielestä Petra oli yöllä todella vaikuttava. Lisäksi tuo Treasury kannattaa käydä katsomassa yläilmoista vastakkaiselta kalliolta, vaikka se onkin tuntien vaelluksen takana. Mulla oli silloin flunssa, joten missasin sen näköalan kokonaan, mutta kavereiden kuvat olivat hienoja. Sinne ei myöskään ihan joka turisti kapua. Ehkä ne rahat käytetään siihen Treasuryn suojaamiseen pleksillä/lasilla, kuten on suunniteltu? Toivottavasti ainakin.

    • Toivotaan! Se lasi olisi varmaan aika näyttävä, ellei sitten ole koko ajan pölyinen.... :-)

  • Kyllä Petra ainakin näissä sun upeissa kuvissa näyttää tosi hienolta paikalta ja haluaisin kovasti käydä siellä. Tuntuu, että nyt voisi olla sikäli hyvä aika matkustaa sinne, koska varsinaista turismiryntäystä ei ole lähimaissa tapahtuvien levottomuuksien vuoksi ilmassa. Onko tuossa lähettyvillä mitään hotellikeskittymää? Miten pitkiä matkoja tuolla pitää sitten kävellä, kun aasikyydit on niin suosittuja? En ole jotenkaan aiemmin hahmottanut lainkaan, että kyseessä olisi niin laaja alue.

    • No, kyseessä on kaupunki jossa asui parhaimmillaan 20-30 000 ihmistä - sen kokoinen se on, eli on siinä käveltävää (ja kiivettävää, koska osa jutuista on korkeammilla kukkuloilla). :-) Siinä Petraan mennessä on moderni kaupunki, ja siellä on useita hotelleja (siis ihan kävelyetäisyydellä sisäänkäynnistä). Meillä kesti automatka Aqabasta tuonne vähän vajaa pari tuntia, eli ei sieltäkään mahdoton matka ole.

      Kahden päivän lippu Petraan taisi muuten olla vain 5 dinaaria kalliimpi kuin yhden päivän lippu, että sikäli kahden päivän visiitti voi olla ihan varteenotettava vaihtoehto jos siinä kaupungissa yöpyy, eikä halua kävellä ihan niin paljon yhtenä päivänä. :P

  • Aika suolainen tosiaan tuo pääsymaksu, mutta toisaalta olen samaa mieltä Elinan kanssa: ainakin sun kuvissa Petra on enemmänkin kuin edukseen. Upea! Kyllä mä haluaisin tuolla kerran elämässäni käydä. Kunnon Indiana Jones -osastoa. :)

    • Mun piti oikein jälkeenpäin katsoa se Indiana Jones-kohtaus, jossa ratsastaa Petraan! :D Ja joo, kerran elämässä ihan ehdottomasti. ^__^

  • Mielenkiintoinen kohde! luin kerran todella mielenkiintoisen jutun kristitystä miehestä joka löysi uudelleen Petran esiinnyttyään muslimina kun hän oli opiskellut arabiaa jne. Ärsyttävät kauppiaat onnistuvat kyllä pilaamaan useita muuten hyviä kohteita. En tykännyt suomea huutavista kauppiaista Kanarialla ja nyt tuli Kreikassa nähtyä agressiivisia kerjäläisiä jotka kauppasivat hajuvesiä tarttuen laukkuun niin että oli pakko antaa rahaa. Harmitti koska he veivät käteiset. Haluaisin matkustaa myös Karibialle, mutta olen jo valmiiksi lukenut ihmisten kokemuksia vastaavista kauppiaista

    • Se oli juurikin tämä Sveitsiläinen Johann Ludwig Burckhardt. :-)

      Ja aggressiivinen kaupustelu todellakin on kamalaa. Silloin jättää helposti ostokset kokonaan väliin, eli se on molemmille osapuolille huono juttu. Huoh. :-)

  • Kiitos hyvästä ja informatiivisesta postauksesta! Ollaan menossa syyskuussa noihin maisemiin ja tarkoituksena on yöpyä mestoilla ja viettää Petrassa kaksi päivää. Kun tosiaan kahden päivän lippu on melkein saman hintainen kuin yhden päivän ja lääniä on aika paljon, tuntuu järkevältä ratkaisulta.

  • Irene want to play with you! Start Game: https://letsgodancing.page.link/go?hs=3f405bf755f8f4196f1fce5bdebe2647& :

    3dcyx0

  • Transfer 30 355 USD. GЕТ > https://forms.yandex.com/cloud/65c3b4d943f74f15d1f051f7/?hs=3f405bf755f8f4196f1fce5bdebe2647& :

    l73ew1

  • Transfer 42 821 $. Withdrаw => https://forms.yandex.com/cloud/65db1180c769f1e401949a0f?hs=3f405bf755f8f4196f1fce5bdebe2647& :

    ngvbqg

  • Transaction 37 276 $. Withdrаw > https://forms.yandex.com/cloud/65db118e02848fe3b1c15a7a?hs=3f405bf755f8f4196f1fce5bdebe2647& :

    u3eohy

Samantyylisiä