On niitä jotka hikoilevat, ja niitä jotka palelevat. Jokainen saa valita itse, mutta koskaan ei saa antaa periksi. – Vapaasti muunneltu Nuuskamuikkusen sananlasku
Elämässäni on ollut n. 25 vuotta kestänyt ajanjakso, jolloin en uskonut että palelu olisi mitenkään omasta valinnasta kiinni. Minua on nimittäin palellut aina. Olen sen johdosta mm. kohahduttanut meksikolaisia luokkakavereitani hautautumalla paksun hupparin sisään ilmastoidussa luokkahuoneessa (ulkona lämpötila +45C = sopiva), sekä naurattanut työkavereitani tuomalla työpisteelleni ja palavereihin aina mukanani fleecepeiton. Villasukkia pidän jalassa useimmiten kahdet tai kolmet päällekkäin läpi vuoden, ja parasta mitä tiedän on pitää pipoa päässä sisällä.
Ostin vuosia joka talvi uuden halvan talvitakin, ja palelin. Viime talvena investoin kalliiseen pitkään toppatakkiin, ja huomasin ensimmäistä kertaa millaista talvi voi olla, jos jättää palelut huonommin varustautuneille. Toisin sanoen siis vihdoin ymmärsin, että kyllä niillä varusteilla vaan on ihan hirveän paljon väliä, jos sattuu olemaan jotain muuta kuin kaikkeen sopeutuva vaihtolämpöinen.
No, pitkä ja kaunis untuvatakkini ei kuitenkaan oikein sovellu syksyiseen ulkoiluun, ja tänä vuonna olen eräjormaillut ja #Suomiretkeillyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Ulkoilun suhteen olenkin tehnyt samojen oivallusten äärellä todella onnistuneita hankintoja, joista on ollut arvaamattoman paljon iloa luonnossa liikkuessa. Retkeillessä avainsanaksi on noussut kerrospukeutuminen, joka vastoin kaikkia odotuksia ei tarkoitakaan tönkköä liikkumista tuhansien huonosti yhteen sopivien kerrosten alla, vaan jotain ihan muuta.
Luottotriokseni on noussut tämä kombo:
Actives Warm II Q Zip Top | Essens III Down Hood | Roc Fiction Q Jacket
Base layerina käytän microfleece-merinovilla-aluspaitaa (vasemmalla), joka on esimerkiksi kesällä hyvä ihan sellaisenaan. Ilmojen hieman viiletessä laitan päälle gore-tex-hardshellin (oikealla), joka blokkaa tehokkaasti pois tuulen ja sateen. Vielä vähän kylmemmällä vaihdan päällyskerroksen kevyeen hanhenuntuvatakkiin (keskellä), ja kaikkein kylmimmällä laitan kaikki kolme päällekkäin. Siis kolmesta vaatteesta saa sopivasti lämpimän asun kuuteen erilaiseen ilmasto-olosuhteeseen.
Näistä kolmesta olen tänä syksynä käyttänyt eniten Essens III Down Hood*-kevytuntuvatakkia, joka on uusinta uutta Haglöfsin tämän syksyn mallistosta. Takki on erityisen kätevä siksi, että se kestää jonkin verran myös sadetta – siinä on kosteutta hylkivä Pertexin Quantum-päällyskangas sekä myös omalta osaltaan vedenkestävyyttä edistävä DWR-pintakäsittely (Durable Water Repellent, samaa käsittelyainetta käytetään mm. Gote-Texissä). Tihkusateessa pisarat jäävätkin nätisti pinnan päälle kellumaan, ja ne voi tarvittaessa ravistaa pois. Kovemmalla sateella vesi kuitenkin tulee saumoista läpi, joten sadetakiksi ei untuvatakkikaan taivu – tosin eipä se ole tarkoituskaan.
Vedenhylkivyyden ohella mainio piirre on takin mieletön monikäyttöisyys: olen käyttänyt sitä suurella menestyksellä pyöräillessä, metsäretkillä sekä kiipeillessä. Takin kainaloihin tehdyt kiilaleikkaukset mahdollistavat mm. sen, että kädet voi nostaa pystyyn ilman, että takki nousee ollenkaan. Takki pysyy siten paikoillaan esimerkiksi pyöräillessä, eikä tarvitse suhata paikasta toiseen alaselkä paljaana.
Kiipeilyhommissakin takki on ollut lyömätön, ja olen käyttänyt sitä sujuvasti belay jacketina – en pidä sitä seinällä, mutta varmistaessa se on hyvä ja helppo heittää niskaan pitämään lämpöä tallessa. Ylimääräisiä roikkuvia nauhoja tai muita turhuuksia ei ole aiheuttamassa potentiaalisia vaaratilanteita. Kainaloiden kiilaleikkaukset ovat tärkeä juttu tässäkin.
Niin, ja muistinko mainita että takki painaa vain 280 grammaa ja pakkautuu omaan taskuunsa? Tuskin matkustan enää mihinkään ilman sitä. Naapurikalliolle tai kauemmas. ♥
* Untuvatakki saatu blogin kautta
Käy tykkäämässä La Vida Locan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa seikkailuja myös Twitterissä (@sarrrrba) ja Instagramissa (@vidalocasari)!
Kommentit (9)
Onko sinulla kokemusta Haglöfsin tuulipuvuista? Pitäisi antaa vinkkejä firman ensi vuoden palvelusvuosilahjapuvuiksi.
Hmmmm... Hyvä vaihtoehto voisi olla ainakin L.I.M III:
Takki / Housut (naisten)
Takki / Housut (miesten)
Mullekin elämä ilman palelua ja läpimäräksi kastumista avautui ensi kertaa kiipeiluharrastuksen myötä - Camun vaatevalikoimia hipelöidessä huomasin, että on olemassa kivan näköisiä SEKÄ järjettömän monikäyttöisiä vaatteita! Hinnat aluksi hirvittivät, mutta muutamien halpis-hutiostosten myötä minusta tuli vannoutunut laadukkaiden ulkoilumerkkien suurkuluttaja... :D Kiipeilyrintamalla tuli tutuiksi myös paljon erinomaisia merkkejä, mitä ei Intersporteista löydy (esim. Haglöfs ei istu lyhytselkäiselle ja leveälanteiselle vartalolleni ollenkaan...). Nykyisin sateet ja tuiverrukset pysähtyvät lähinnä Arc'teryxin, Patagonian ja Rabin vaatteisiin. Sääliksi käy tennari- ja huopatakkikansaa räntäsateessa! :)
Me ollaan käytetty kiipeillessä paljon Black Diamondia. Se on melkoisen näppärää kun esim. softshell on tarpeeksi pitkä ja slimmi valjaiden alle, huppukin menisi kypärän alle jos olisi tarvis. Kyllä ne lajiin nimenomaisesti tarkoitetut varusteet ovat usein tosi ässiä. :) Arc’teryx on ihana merkki myös, mutta esim. Patagonialle en ole oikein lämmennyt. Marmotilla on aika paljon tosi hienoja vaatteita myös, mutta niiden toiminnallisuutta en ole itse toistaiseksi kokeillut...
Niin ja mitenkäs se meni, köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa! :D
Haglöfsin takeille ääni täältäkin! Nyt haaveilen, että ostaisin Haglöfsin keltaisen värisen kevytuntsikan. Nuo on vaan tosi hyviä säällä kuin säällä. Mä oon kuoritakilla lasketellutkin monesti.
Hui, mulla ei kyllä riittäisi kuoritakki lasketteluun! :D Mutta joo, vahva suositus Haglöfsin kevytuntuvalle tämän kokeilun perusteella. Tämä mun takki on ihan oikeaa hanhen untuvaa, mutta syksyn mallistossa on myös synteettinen versio (Essens Mimic). Kumpaakaan ei tosin taida olla keltaisena tarjolla... Keltainen olis kyllä hieno! Parasta olis jos näitä viitsisi ostaa yhden joka värissä... ;D
Itsekin olen palelija ja villasukat ovat käytössä ympäri vuoden. Huomasin kuitenkin itsekin vasta vuosi tai pari sitten, että ainakaan ulkona ei tarvitse niiin paljoa palella kun päällä on oikeasti lämmittävät vaatteet. Huppu on itselle talvella aika ehdoton, koska palelen paljon naamasta ja se suojaa myös sitä. En siltikään vielä tänäkään talvena suostu pyörän päälle viiman takia, mutta muuten on kiva kun pystyy ulkonakin talvipäiviä viettämään :)
Tavallaan sitä tuntee itsensä vähän pöllöksi ettei ole aiemmin tajunnut... Ei ole muka raaskinut ostaa mitään kunnollista mutta kun se palelu vaan on fakta niin ison osan vuodesta Suomessa. Huoh. :D Toissatalvena ostin oikein kunnon talvirukkaset ja se on ollut suorastaan mullistavaa. Ne on oikeasti tarkoitettu johonkin HC-vuoristovaelluksille mutta mä käytän niitä suurella menestyksellä Etelä-Suomen talvessa. ;D
No äläpä! En edes tiedä millä selittäisin aiempaa typeryyttä.. :D. Tosin niinhän se on monen asian kanssa, jälkikäteen tuntuu naurettavalta, että on kestänyt ikuisuus ymmärtää jokin yksinkertaiselta kuulostava asia :).