X

Torino – Töhryeevertin Eldorado 🇮🇹

Katutaide voi parhaimmillaan olla nerokasta, oivaltavaa, viihdyttävää, tai sitten ihan vain visuaalista karkkia silmille. Kuten olen aiemmin useaan otteeseen kertonut, olen ihan asiakseni käynyt bongailemassa katutaidetta mm. Brasilian Sao Paulossa ja Norjan Stavangerissa, ja todella pidän hyvin tehtyä katutaidetta ehkä keskimääräistä suuremmassa arvossa.

Tästä huolimatta on jotain, joka saa sappeni kiehumaan yli ja aiheuttaa myrskyn henkilökohtaisessa vesilasissani: töhryt. Ne ovat kamalia rumia suttuja, ja mikä pahinta: ne lokaavat myös oikeiden graffititaiteilijoiden mainetta. Moni varmasti sen kummemmin asiaa ajattelematta lokeroi mielessään taiteilijat töhrijäporukan kanssa samaan kategoriaan, ja haluaa kieltää katujen koristelun varmuuden vuoksi kaikilta.

Yksi näiden töhryeeverttien Eldorado tuntuu olevan Italian entinen pääkaupunki Torino, joka on varmasti ollut vanhassa loistossaan upea paikka. Kuitenkaan nyt koko kaupugista ei tunnu löytyvät neliömetrinkään vertaa seinää, roskista, lyhtypylvästä, postilaatikkoa tai kaupan ovea, joka olisi säästynyt ilkivallalta ja sotkulta. Surullista, raivostuttavaa, lohdutonta.

Ihan oikeasti, onko pakko?

Tässä kohtaa olin lähellä saada sydänkohtauksen: töhryn alta pilkottaa keisari Augustuksen patsas Porta Palatinen edustalla. Haluaisin päästä vähän haastattelemaan sitä, jonka mielestä tämän sotkeminen on ollut hyvä idea.

Suhtautuuko kukaan muu tähän yhtä suurella nuivuudella?

Torino – Töhryeevertin Eldorado 🇮🇹 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (45)

  • Argh, ärsyttää minuakin! Etenkin juuri tuollaisissa historiallisissa kaupungeissa, joiden mielellään soisi olevan kauniita. Eikö noita siivota ollenkaan sitten, jos niitä tosiaan noin paljon on?? Minusta tuntuu, että täällä Ottawassa on vähän väliä joku luutun kanssa hinkaamassa bussipysäkkien seiniä puhtaiksi.
    Oikeasti pitää kyllä miettiä joskus, että minkä hemmetin takia esim just jotain historiallisia patsaita on pitänyt töhriä, siis mitä on voinut mielessä liikkua?

    • Me nähtiin yhdessä puistossa pari poikaa poliisin valvovan silmän alla putsaamassa jotain penkkiä, mutta muuten ei mitään. Tuo töhryn määrä oli oikeasti hätkähdyttävä, en ole nähnyt vastaavaa ikinä missään. Huoh. :(

  • Eipä tuo Helsingissä juuri sen parempi tilanne ole. Oikeasti: Noiden tekijöille selkäsauna paikalla.

    • Ei vaan pysty käsittämään että mitä liikkuu päässä. Argh!

  • Kuvittelin Napolissa, että Napoli on Italian kaupungeissa poikkeus eikä muualla ole samanlaista. Siellä, erityisesti vanhassa kaupungissa, KAIKKI seinät oli töhritty! Edes kirkkoja ja palatseja ei ollut jätetty rauhaan! Surullista ja järkyttävää.

    • Raivostuttavaa, nimenomaan tuo oikeasti merkittävien ja historiallisten rakennusten seiniin kajoaminen. >:( Yksi poikkeus tuli mieleen, kaupungintalossa ei tainnut olla töhryjä, talo tosin olikin vartioitu...

  • Kurjaa. Mä rakastan katutaidetta, mutta tollainen töhriminen on niin syvältä. Toisaalta joihin paikkoihin se jollain tavalla sopii, esim. Berliiniin. Mutta yleisesti ottaen herää vain kysymys, että mitä iloa joku tuosta saa.

    • No juu, totta tuo Berliinijuttu. Siellä ne tuntuvat jotenkin kuuluvan asiaan, mutta näissä historiakohteissa tuosta tulee vain surulliseksi.. :(

  • Tuo sotkeminen on kyllä niin raivostuttavaa! Pari kuukautta sitten Rooman liepeillä kauhistelin ihan samaa töhrimistä. Itsekin pidän oikeasti makeista graffiteista ja niille soisin paikkoja kaupungeissa, mutta nämä tägit ovat kyllä kaukana taiteesta.

    • Onkohan italialaisilla joku erityinen fiksaatio näihin töhryihin? Yhtä silmiinpistävään töhryn määrään en ole muualla törmännyt..

  • Töhriminen on todellakin eri asia kuin katutaide!

    Oulussa töhryjen määrä on onneksi hyvin rajallinen, sen sijaan oikeaa katutaidetta on ruvettu ihan kaupungin toimesta lisäämään ja sallimaan. Viimeisin oli tilataideteos, jonka pintaa saa kuka tahansa tulla koristelemaan. Viime vuonna koristeltiin siltojen alikulkuja upeilla maalauksilla ihan luvan kanssa.

    Oikeastaan kun mietin, kotikaupungissa on melko siistiä töhryjen suhteen. Onneksi!

  • Kirjoitin itse tänään George Townin katutaiteesta, jonka lumoihin jäin.

    Jos joku kuvittelee tagien ja ihme töhryjen olevan taidetta, erehtyy niin pahasti. Mutta ehkä vanha ja historiallinen on toisille niin mitätöntä, että sen voi sotkea - ihan vain koska voi.

    • Kuulemma joskus 10 vuotta sitten joku vartiointiliike teki Helsingin juna-asemalla niin, että vetivät rehellisesti turpaan niitä, jotka saivat kiinni töhryilystä. Saivat vielä VR:ltä jonkun palkinnon tehokkaasta työstä (töhryilyt loppuivat siihen), kunnes käytetyt metodit tulivat julki. ;)

  • Meitä on, valitettavasti, niin moneen junaan. Paljon pienemmässä mittakaavassa kuin oikeasti vanhat ja historialliset kohteet olen pääkaupunkiseudulla tätä hiukan harmitellut viime viikkoina - olemme kiertäneet Ursan tänne tekemään Aurinkokuntamallia ja jokaisen toistaiseksi näkemämme planeetan kohdalla olevat alunperin siistit ja asialliset lyhyet infotekstit on pitänyt töhriä enemmän tai vähemmän. Kuka viitsii pysähtyä vaikka Länsiväylän varren pyörätiellä tuulisella sillalla tussin kanssa piirrelläkseen johonkin tauluun? Ja kuva viitsii sitä varten kuljettaa tussia mukanaan? Aika oudosti käytettyä aikaa ja energiaa ... mutta tämä juttu ja nämä kommentithan eivät valitettavasti kuitenkaan taida koskaan noita ihmisiä tavoittaa, joten me kaikki vaan olemme täällä suloisesti samaa mieltä, mutta entäs sitten ... sigh.

    • Tuo on kyllä käsittämätöntä. Olisi oikeasti mielenkiintoista jututtaa näitä tyyppejä, tuskin vain kukaan pystyisi mitään oikeasti järjellistä syytä touhuilleen antamaan. Tänä aamuna näin muuten työmatkalla Espoossa jonkun siivoamassa töhryjä alikulkutunnelissa, eli toivoa kai kuitenkin on....!

  • En juurikaan katutaiteesta voi sanoa mitään ymmärtäväni, mutta jotenkin ajattelisin maalaisjärjellä ajateltuna että töherrykset erottaa siitä oikeasta katutaiteesta. Ja juuri nuo töherrykset ovat ne, mitkä ärsyttää ja tökkää silmään. Niiden varjolla onkin sitten helppo tuomita kaikki. Ja noissa kuvissa olevat töherrykset, samaa mieltä monen muun kanssa. Kaunis historiallinen kaupunkikuva saa kyllä ikävän särön noiden myötä!

    • Toki erottaa, mutta varsinkin vanhemmat ihmiset harvoin ymmärtävät, että jotkut tekevät tuolla samalla tekniikalla ihan oikeaa taidetta... :P Plaah.

  • Yööööh, töhryt! En ymmärrä, en sitten yhtään. Omilla kotikulmillakin joku käy aika ajoin sotkemassa valkoisia aitoja tai bussipysäkkejä. En tajua miksi. Ljubljanassa eniten ärsytti se, kun joku oli mennyt töhrimään hienon graffitin päälle omiaan.

    • Joo tuo on kanssa ihan naurettavaa! Joku on tehnyt hienon taideteoksen, niin siihen PÄÄLLE joku kokee asialliseksi töhriä omiaan. Argh!

Samantyylisiä