X

Legendaarinen Route des Grandes Alpes 🇫🇷

Yksi Alppien legendaarisimmista ja hienoimmista vuoristoteistä on Ranskan ja Italian/Sveitsin rajan myötäisesti kulkeva, 684km pitkä Route des Grandes Alpes, joka alkaa Ranskan rannikolta ja päättyy Lac Lémanille. Ensimmäiset tienpätkän reitin varrelle rakennettiin vuonna 1909, ja reitti tuli kokonaisuudessaan valmiiksi vuonna 1937.  Mekin valitsimme tämän tien, kun lähdimme Torinosta kohti Chamonix’ta.

Torinosta lähdettäessä pysähdyimme lounaalle rajalla sijaitsevaan pikkukaupunkiin Susaan, ja jatkoimme siitä yöksi Bourg-Saint-Mauricen vierestä löytyneelle leirintäalueelle. Ajoaika oli tällä tavalla oikein kohtuullinen, ja maisemien ihastelulle sekä leivostreffeille jäi hyvin aikaa.

Tiet olivat erittäin hyvässä kunnossa, maisemat mahtavia eikä ruuhkaakaan kesäkuun loppupuoliskolla sen kummemmin. Pyöräilijöitä oli jonkin verran, samoin tietysti moottoripyöriä. Urheilu- sekä museoautoja näkyi todella paljon, ja suosituin automerkki tuntui noilla kukkuloilla olevan vaatimattomasti Porsche.

Vanoisen kansallispuiston rajamailla // Synttäritreffit vielä Italian puolella

Lac du Mont-Cenis, hetki ennen liittymistä varsinaiselle Alppitielle

Col de l’Iseran


Reitin hienoin osuus osui Vanoisen kansallispuiston (Parc national de la Vanoise) alueelle, josta löytyy myös Euroopan korkein tienkohta, Col de l’Iseran (2,770m). Tie Col de l’Iseraniin on auki vain kesäisin, mutta lumisina aikoina sinne pääsee myös hiihtohissillä. Tour de France on kulkenut Col de l’Iseranin kautta seitsemän kertaa, viimeksi vuonna 2007.

Val d’Isere


Legendaarinen hiihtourheilukeskus Val d’Isere sijaitsee kansallispuiston alueella, ja on huikea näky varsinkin vuoren rinteeltä katsottuna. Nyt kesäaikaan kaupunki vaikutti kuitenkin lähinnä hylätyltä, ja ikkunaluukut olivat kiinni lähes kaikissa taloissa. Joimme kahvit ja jatkoimme matkaa.

Lac du Chevril


Vanoisen kansallispuistossa sijaitsee myös turkoosina läikehtivä Chevril-niminen tekojärvi, joka rakennettiin vesivoimaloineen tuomaan helpotusta toisen maailmansodan jälkeiseen energiapulaan. Järven pohjassa sijaitsee kylä, jonka ihmiset siirrettiin muualle asumaan järven tieltä. Kylä tulee näkyviin aina kymmenen vuoden välein, kun järvi tyhjennetään huoltotoimenpiteiden ajaksi.

Col de l’Iseraninissa // Savoieen alueen kauneimmaksi kaupungiksi äänestetyssä Bonneval-Sur-Arcissa

Les Saisiesin hiihtokeskus

Route des grandes Alpes on todella hieno tie, ja sitä kannattaa ehdottomasti ajaa edes vähän matkaa, jos sen vain saa reitin varrelle jotenkin sovitettua.

Useimmat tiet ovat auki toukokuusta lokakuuhun, joskin korkeimmat kohdat Col du Galibier, Col d’Izoard sekä Col de l’Iseran aukeavat aikaisintaan kesäkuun puolivälissä ja menevät kiinni heti ensilumen tultua.

Vastavuoroisesti etelämmästä löytyy paikkoja, jotka ovat auki koko vuoden. Kaikkien tieosuuksien aukiolon voi tarkistaa täältä.

Katso myös:

Legendaarinen Route des Grandes Alpes 🇫🇷 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (4)

  • Jestas tuolla on makeeta! Kyllä ne Alpit vaan taitaa päihittää Pyreneet... :D

  • Empä ole ennen tiennyt tätä tietä. Täytyy joskus lomareissu suunnitella tuon ympärille. Autoilu alpeilla maisemista nauttien on kyllä erittäin mukavaa ja antoisaa!

Samantyylisiä