X

Mitä maksaa kolmen viikon road trip Euroopassa?

En ole koskaan aiemmin kirjannut sen kummemmin matkojeni kuluja ylös, ja olen sitä sitten aina harmitellut jälkikäteen. Tulevien reissujen suunnittelu ja budjetointi olisi aina himpun verran helpompaa, jos olisi edes jonkinlaista käsitystä esimerkiksi siitä, paljonko kolmessa viikossa menee rahaa ruokaan tai viiniin, ja miten paljon vierasta autoa täytyy tankata alppiteillä ajelemisen jälkeen.

No, aiemmista vahingoista viisastuneena kirjasin kesälomaroadtripillä KAIKKI kulut sentilleen ylös. Lopputulos oli lopulta aika edullinen, sillä säästimme mm. nukkumalla 6 yötä leirintäalueilla ja yhden yön autossa, sekä syömällä satunnaisesti niin pussiruokaa kuin muutakin retkikeittimellä itse valmistettavaa pöperöä.

Emme harrasteet tällä matkalla kunnollista ruokamatkailua oikeastaan lainkaan, emmekä siten esimerkiksi syöneet kertaakaan missään oikeasti kalliissa ravintolassa. Suurimmat kulut tulivatkin yllätyksettömästi auton vuokrasta, vakuutuksesta ja hotelliyöpymisistä. Kerrattakoon vielä, että tällä matkalla vierailimme kaiken kaikkiaan 5 eri maassa, ja ajokilometrejä kertyi hieman reilut 2500.

Tästä laskelmasta olen siivonnut sentit pois, ja pyöristänyt lukuja vähän nätimmiksi:

LENNOT + JULKISET + MUUT LIIKKUMISET


Lennot Helsinki – Milano – Helsinki 410€
Julkiset kulkuvälineet 95€
Kyyti lentokentältä kotiin 40€ + grappapullo

Yhteensä 545€

Saimme suorat lennot Finnairilta Milanoon melko edullisesti, joten tartuimme siihen. Tämä perusteella määräytyi myös se, mistä vuokrasimme auton. Julkiset kulkuvälineet pitää sisällään satunnaisia metromatkoja Torinossa ja Milanossa, sekä pakollisia junamatkoja Zermattissa. Lentokentältä meidät haki kotiin ystävällinen sielu, joka sai vaivasta vastineeksi rahaa ja grappapullon.

ALFA ROMEO


Auton vuokra 447€
Auton vakuutus 458€
Tietullit 43€
Vinjetit 47€
Diesel 194€
Parkkimaksut 31€
Auton imurointi 0,5€

Auton kulut yhteensä 1221€

Auton kulut tulivat odotettua halvemmiksi – itse vuokraus kolmen viikon ajalle kustansi hieman alle 450€, jonka päälle otimme kattavimmat mahdolliset naarmuvakuutukset hintaan 458€. Ajoimme pääasiassa ilmaisia teitä pitkin, mutta käytimme tietulleihin silti yhteensä 43€, joka tuntuu aika paljolta: yksi yksittäinen lyhyt tienpätkä saattoi maksaa jopa 11€! Sveitsissä tuli liimata auton tuulilasiin moottoriteillä ajamisen oikeuttava vinjetti, ja sama juttu Itävallassa. Näiden yhteishinta oli 47€.

Parkkimaksuihin meni hieman yli kolmekymppiä, ja tankata tarvitsi hätkähdyttävän vähän: alle kahdella sadalla eurolla! Jonkin verran kikkailimme, muttemme merkittävästi: Sveitsiin mentäessä otimme tietysti tankin täyteen vielä Ranskan puolella, mutta muuten tankkasimme silloin kun siltä tuntui. Diesel oli monesti kalliimpaa kuin bensa.

Ennen auton palautusta kävimme imuroimassa sen huoltoasemalla, sillä halusimme välttää auton siivousmaksun, joka olisi sillä hiekkamäärällä varmasti kohdallemme napsahtanut – siten tuo 50 sentin imuri-investointi tuli varmasti halvemmaksi, ja on siksi merkittävä osa laskelmaa. ;)

MAJOITUS


Hotellit (8 yötä) 916€
Leirintäalueet (6 yötä) 111€
B&B/Appartamentot (3 yötä) 256€
Autossa nukuttu yö 0€

Majoituskulut yhteensä 1283€

Meillä oli camping-touhua silmälläpitäen matkassa mukana ACSI Camping Card, jolla saa alennusta off season-aikaan (keväästä kesäkuun loppuun), eli telttapaikan keskimäärin hintaan 14-18€. Tämä oli merkittävä etu, sillä leirintäalueet saattavat Euroopassa veloittaa jopa 40€ yöstä, eivätkä halvimmatkaan ole kovin halpoja.

Hotelleista maksoimme halvimmillaan 40€ yö, ja kallemmillaan 150€. En ole eritellyt tähän kaupunkiverojen osuutta, mutta aika paljon sitäkin ehti kertyä. Milanossa kaupunkiveroa maksettiin progressiivisesti sitä enemmän, mitä hienommassa hotellissa yöpyi.

Italialaismummon B&B oli reissun mieleenpainuvin majoitus, ja lisäksi hyvin kohtuuhintainen. Alla oleva kylppärikuva on Milanon Hilton Garden Inn Northista.

RUOKA


Ravintolat, kahvilat yms. 612€
Ruokakaupat 205€

Ruokakulut yhteensä 817€

Ruokakulut olivat hyvinkin kohtuulliset. Käytimme tietysti suhteessa hirvittävän määrän rahaa mm. viiniin, jäätelöön, suklaaseen ja kahviin, mutta mitään erityisiä yllätyksiä ei tämän suhteen tullut, ja edellä mainitut investoinnithan ovat suorastaan pakollisia kesälomalla. Jos jotain tekisin toisin, niin ehkä sisällyttäisin matkaan vielä esim. yhden ruokailun Michelin-ravintolassa. Suhteessa kalleimmat annokset saimme eteemme Sveitsissä, jossa maksoimme kahdesta salaatista yli 60€.

Mukana ollut retkikeitin toi meille aika merkittäviäkin säästöjä ruokakuluihin, ja välillä syötiin teltan edustalla iltapalaksi ihan vaan naapurikaupan nuudeleita (ja viiniä).

NÄHTÄVYYDET


Museo Egizio, Torino 26€
Hissi Schwartsee, Zermatt 64€
Expo Milano pääsyliput 68€
Viininmaistelu, Expo Milano 20€
Il Duomon katto, Milano 16€

Nähtävyydet yhteensä 194€

Nähtävyyksien osalta keskityimme melko pitkälti ilmaiseksi ihasteltaviin juttuihin, ja nähtävyyskulut jäivätkin alle kahteensataan euroon. Egyptiläinen museo Torinossa oli ehkä kallein museokäyntini koskaan, mutta ehdottomasti kyllä sen arvoinen. Liput Milanon maailmannäyttelyyn maksoivat yhteensä 68€, ja olivat ehdottomasti joka pennin arvoiset. Il Duomon katolle menimme portaita pitkin, sillä hissikyydistä olisi joutunut maksamaan lisähintaa. ;)

MUUT KULUT


Pyykit (3 pesua) 18€
Nettimaksut 9€
Tuliaiset ja matkamuistot 117€
Shoppailut 52€
Kaasupullot 11€

Yhteensä 207€

Pyykkiä pesimme kolmesti, ja hauskinta lienee se tosiseikka, että halvimmaksi se tuli Hiltonissa (3€ pesu + kuivaus)! Matkamuistoja ja tuliaisia ostimme reilulla satasella, varsinaista shoppailua ei harrastettu oikeastaan ollenkaan. Retkikeittimeen jouduimme ostamaan kaksi kaasupulloa, koska ensin ostimme vahingossa vääränlaisen.

Nettimaksuja täytyi maksaa kahdella eri leirintäalueella, hotelleissa netti kuului aina hintaan. Milanossa oli pitkin kaupunkia ilmaisia wifipisteitä, joissa oli osassa myös puhelimien latausmahdollisuus.

Koko potti yhteensä siis hieman reilut 4200€, eli 2100€ henkilöltä.

Erittäinkin kohtuullista siihen nähden mitä kaikkea näimme ja miten paljon ehdimme kolmessa viikossa kokea. Majoituksista olisi ollut helppo nipistää paljonkin, mutta emme kuitenkaan halunneet tieten tahtoen nukkua öitä kaatosateessa (Garda) tai pakkasella (Zermatt).

Paljonko teidän road tripit ovat kustantaneet?

Mitä maksaa kolmen viikon road trip Euroopassa? was last modified: 19 heinäkuun, 2018 by Sari Venäläinen

Kommentit (21)

  • Meidän toissakesän 18 päivän autoloma (Saksa-Slovenia-Kroatia-Italia) kustansi n. 3300€ kahdelta hengeltä. Merkittävin ero oli varmasti auto, joka teillä oli melkolailla siistimpi menopeli kuin Skodamme :D Meillä taas meni majoituksiin enemmän, mutta yövyimme ainoastaan hotelleissa ja viikon verran Italiasta oli oma kämppä. Toisaalta kämpässä ollessa säästettiin taas ruokakuluissa, kun ei joka päivä syöty ravintolassa. Mut kaiken kaikkiaan hyvin samoissa summissa liikuttiin silloinkin. Tiedä sitten miten paljon näihin vaikuttaa se milloin reissataan, meidän kokemus on heinäkuulta, mutta elokuussa olisi ollut vielä hintavampaa. Toisaalta kolme viikkoa / 1500€ lomalla Euroopassa ei ole mielestäni mitenkään paha hinta, vaikka parin viikon pakettimatkoja suosivat tutut olivatkin hinnasta pökertyä :D

    • Me tosiaan oltiin liikkeellä kesäkuussa, joten saatiin monessa asiassa vielä nauttia noita off season-hinnoista :) Musta tuo 1500€ ei todellakaan ole paha, eikä edes tuo meidän 2100€ - tuntuu ihan täysin kohtuulliselta! Autossa olisi tietty voinut säästää olemalla ottamatta tuota kattavaa vakuutusta, mutta ei haluttu ottaa sitä riskiä että summa olisi ollut naarmun sattuessa paljon tuota suurempi. Pieni hinta mielenrauhasta! :D

      • Me otetaan myös aina kattavin mahdollinen vakuutus, ei uskalla ottaa riskiä. Juuri kuten sanoit, pieni hinta mielenrauhasta. Ja pari tonnia ei kolmen viikon lomasta ole todellakaan paha hinta sekään. Ja mun 1500€ ei siis sisältänyt shoppailuja, joita tuli tehtyä Saksan eräässä outletissa paljonkin ;)

        • Niin, ja se vakuutus on varmin tapa taata ettei mitään sitten ainakaan satu! :D Klassista. :)

  • Edulliselta kyllä kuulostaa nuo autoilukulut! Me ollaan lähdössä kohta roadtrippailemaan Islantiin ja kyllä vaan saa autosta pulittaa vähän suurempia summia... Noh, onneksi meitä on myös suurempi porukka hintaa jakamassa! ;-p

    • Hui, oon joo kuullut että Islannissa saa jokusen roposen auton vuokraan upottaa! :D

  • Hyvä yhteenveto. Näitä on aina mielenkiintoista lukea ja etenkin, kun kävitte Sveitsissä. Sinne kun tekisi mieli, mutta hintataso hirvittää. 30 € salaatista on ihan käsittämätön summa :D Mä olen tosi huono pitämään kirjaa menoista matkoilla (tai muutenkaan), mutta pitäisi kyllä joskus kokeilla ihan tälleen pilkun tarkasti.

    • Se hintataso oli kyllä järkytys, enkä aio enää koskaan rutkuttaa esim. Norjan hinnoista :D Yhtenä yönä oli kannattavampaa ajaa Italian puolelle yöksi, kun kaikki majoituksen Sveitsin puolella olisivat olleet niin överihintaisia. Mäkkärissä syötiin kerran, koska ajateltiin että se nyt ainakin on halpaa - kaksi pikkuateriaa maksoi kuitenkin 27€, eli eivät tunteneet siellä päin euron juustoa.....

      Me tehtiin niin että kerättiin kaikki päivän kuitit talteen, ja illalla naputtelin ne exceliin. Tuon jälkeen kuitit lähtivät roskikseen. :)

  • Hyvä yhteenveto! Tokihan tuo kulutietojen kerääminen vaatii vähän vaivaa, mutta toisaalta siihenkin tottuu. Omalta osaltani tykkään tavallaan myös siitä, että parin päivän välein ainakin "muistellaan", että kun tuota rahaa on nyt näin paljon vähemmän kuin viimeksi niitä laskettaessa, niin minne ne ovat menneet, niin samalla tulee suunnilleen varmistettua, ettei meitä ole isommin huijattu tai kukaan ei ole nyysinyt jossain välissä rahoja. Usein ensin mietitään, että meillä pitäisi kyllä olla 20/50 euroa enemmän ... mutta sitten hetken päästä jompi kumpi muistaa, että minne se meni. Korttimaksut on sitten helpompi juttu.
    Ruoat ja shoppailut olen jättänyt meidän kustannuserittelyistä pois, ajatellen, että söisimme kuitenkin ja shoppailu ei ole matkaan liittyvä kulu, matkamuistoja lukuunottamatta.

    • Mä mietin tuota ruokailuasiaa, mutta tulin siihen tulokseen, että kun se kuitenkin on yksi tärkeimmistä jutuista meidän matkoilla, niin olisi ihan hassua jättää se pois - syömme kuitenkin muutenkin kuin vain syödäksemme. :) Eikä meillä Suomessa luojan kiitos mene kolmessa viikossa yli 800€ ruokaan!

  • Mielenkiintoinen postaus! Nää budjettijutut kiinnostaa aina... Meidän elokuussa starttaava kuukauden Jenkki-roadtrip on budjetoitu (sisältäen ruoat ja bensan) ja suurimmaks osaks jo maksettu nyt 2000€/hlö... katsotaan vielä miten toteutuu käytännössä. Teen varmasti jälkikäteen myös ihan postauksen, kuten oon tehny nyt jo muutamana vuonna. Toki auto ja bensat on Jenkeissä paljon halvempia, mutta meille tulee tällä kertaa matkaakin joku 10 000 km. :)

    • Kääk, en malta odottaa että pääsen näkemään kuvia tuolta teidän reissulta! Ja mikäköhän siinä onkin että nämä aina vain kiinnostavat... Eli odottelen myös sun kustannuspostausta sitten innolla. :)

  • Meidän viime kesän parin viikon roadtrip taisi kustantaa lentoineen päivineen ehkä max 1500€ kahdelta yhteensä. Ollaan kyllä pihistelijöitä viimeisen päälle ja kallein yö oli Sloveniassa 70€ aamiaisella ja se tuntui meistä ihan ryöstöltä! :D Mutta oli varmasti huikea reissu! Sveitsi ja Italia <3

    • Haha :D Mä olin ennen oikea mestarisniiduilija, mutta niin se vaan tuntuu kelkka pikkuhiljaa kääntyvän... ;D No, meistä J on se mukavuudenhaluisempi, eikä se nyt minuakaan oikeastaan haittaa että on pientä luksusta ympärillä. Sveitsi oli kyllä kiva, mutta erityisesti Italia, ah!

  • Tän innoittamana rupesin tarkistamaan ja laskemaan meidän viime vuoden 10 päivän Italian road trippailun kuluja. Kaikki mahdolliset kulut mukaan lukien (matkavakuutuksista lähtien) hinnaksi tuli kahdelta yhteensä 2150 €. Yövyttiin kyllä pelkästään hotelleissa tai BnB:ssä ja syötiin pelkästään ulkona ravintoloissa, vissiin joka päivä lounas sekä illallinen + tietenkin gelatot ja kahvipaussit päälle :D Aika samoissa hinnoissa siis. Meille tuli yllätyksenä kuinka kallis Pohjois-Italia oli!

    • Ei tuo 2150€ kymmeneltä päivältä nyt niin hirveältä kuulosta! Ja loppujen lopuksi, rahaahan se vaan... Kun ostaa kokemuksia ja elämyksiä niin hyvä vaan, turha harmitella miten kalliiksi joku juttu tuli, vai mitä. :)

  • Tää oli mielenkiintoinen! Mulla on meidän Norjan kesuun roadtripin kulut ylhäällä, pitäis tosiaan kirjoittaa ne postaukseksi asti. Ollaan lähdössä kahden viikon roadtripille Balkanille elo-syyskuun vaihteessa, ja nyt tähän mennessä kaikki kulut on yht. 1507€ meiltä kahdelta, sis. lennot, kaikkien öiden majoitukset (enkä oo ottanut edes niitä halvimpia huoneita, vaan suurimmasta osasta löytyy mm. oma terde merinäköalalla), vuokra-auto heti lentokentältä ja vakuutus. Eli tähän mennessä kuulostaa ainakin ihan edukkaalta! :)

    • ...mikähän toi kesuun oikein on.. kesäkuun siis :D

      • Balkanilla pääsee ilmeisesti kyllä tosi edullisesti! Täytyy suunnata joku tulevaisuuden road tripeistä sinne. :) Me ei varattu etukäteen mitään muita majoituksia kuin ensimmäinen ja viimeinen, ja päätettiin aina edellisenä iltana mihin suuntaan lähdetään ja missä ollaan yötä, kivaa se oli mutta ei mahdollistanut oikein etukäteisarvion tekemistä. :)

  • Mielenkiintoinen kirjoitus, ja blogi sinulla (eksyin tänään tänne ensimmäistä kertaa). Omien kokemuksien perusteella Luxemburgissa on edullisempaa polttoainetta kuin naapurimaissaan / muualla Euroopassa :)
    Meidän kesäiset teltta+auto+koira(t) roadtripit alkavat aina kotoa (Oulusta) eli kilometrejä ja kuluja tulee ihan erilailla. Viime kesänä seikkaltiin mm Schwarzwaldissa.

    • Hei, tervetuloa! :-)

      Me ei haluttu tälle matkalle ottaa omaa autoa mukaan, kun matka sai kestää vain kolme viikkoa :) Norjassa käytiin heittämässä keikka omalla autolla, joka oli kyllä matkatavaroiden kannalta helpompi ratkaisu :P

Samantyylisiä