X

Kaljaa eurolla – mihin budjettimatkailijan kannattaa suunnata viikonloppumatkalle?

Matkailun hintatiedot kiinnostavat aina, ja kolmen viikon road tripin kustannuksista kertovaan postaukseen tuli tässäkin blogissa välitön tilastopiikki. Matkan kustannuksia voi todella olla vaikea hahmottaa etukäteen varsinkin jos kohde on ennestään tuntematon, ja siksi netistä löytyvät arviot ja toisten kokemukset esimerkiksi blogeissa ovat usein arvokkaita, sillä niiden perusteella voi jo lähteä hahmottamaan sen oman tulevan matkan budjettia.

Toisten matkakustannuksia syynätessä myös huomaa hyvin pian, jos toisen prioriteetit ovat erilaiset kuin itsellä – toinen haluaa nukkua mahdollisimman halvalla, kun toinen taas laskee hulppean majoituksen osaksi elämystä. Ensin mainittu metsästää tarjousmakkaraa lähikaupasta samalla kun toinen nauttii 8 ruokalajin illallista Michelintähtisateessa, tai toisinpäin! Ehkä kalliisti majoittuva ei piittaakaan fine diningista, ja toinen säästää majoituskustannuksista voidakseen syödä hyvää ja kallista. Tätä ja montaa muuta asiaa punnittuaan jokainen lienee kykeneväinen tekemään oman budjettiarvionsa prioriteettiensa mukaan.

Parastahan tässä kaikessa on kuitenkin se, ettei yhtä oikeaa tai väärää tapaa matkustaa ole olemassakaan. Julistan jälleen kerran: jokainen matkustakoon tavallaan ja siihen älkööt muut puuttuko!

No, kaikenlaisten tilastojen suurena fanina tietysti innostuin, kun kuulin tästä infograafista. Jaottelu on toki kovin ylimalkainen (miehet, naiset, pariskunnat) ja stereotyyppinen (miehille jalkapalloa, naisille shoppailua), mutta ei nyt anneta sen häiritä – syvällisemmän analyysin voi itse kukin saada aikaan kurkkaamalla esimerkiksi tilastokeskuksen Liikenne ja matkailu-osioon. Infograafin koostamista varten tehdystä taustatutkimuksesta puolestaan voi lukea tarkemmin CupoNationin blogista.

Oletan, että tähän on valittu perinteisiä naisten suosimia kohdekaupunkeja tarkastelun alle. Muutama kysymys tässä kyllä herää: ensinnäkin, miten kukaan selviää yhtään missään 58€ shoppailulla ja Milanossa 9€ julkisella liikenteellä? Päiväliput Milanon metroon maksavat 4,5€, mutta tässä ei ole huomioitu esimerkiksi ollenkaan sitä, että Malpensan lentokentältä on tunnin matka keskustaan, ja se matka täytyy taittaa joko junalla tai bussilla. No, liian tarkkoja lukuja tällaisissa ei tietenkään koskaan voi olla, ja pelkän infograafin informaatioarvo onkin aina lähinnä suuntaa antava.  Halvimmalla näistä pääsee joka tapauksessa matkustamalla Lissaboniin, ja raharikkaan budjettimatkakohteeksi valikoitunee sitten Lontoo.

Miehet. Miehet! Tottakai miehet käyttävät rahaa jalkapalloon? Nämä kohteet ovat kaikki sellaisia, joissa en ole päässyt käymään, mutta lähtisin enemmän kuin mielelläni. Halvimmalla näyttäisi pärjäävän Budapestissa, kun Edinburgh ja Dublin puolestaan pitävät toisen pään kärkisijoja hyppysissään. Sitä tosin mietin, että millaiseen hotelliin tuolla hinnalla pääsee? No joo, tässähän oli kyse budjettimatkailuista…

Tätä infograafia on ollut mukana tekemässä Hotels.com, joten hotellihinnat lienevät ns. ”ihan oikeita” – Hotels.comin kautta ostettuihin hotelliöihin on myös saatavilla aika laajasti erilaisia alennuskoodeja ja kuponkeja, ja niitä voi tirkistellä vaikka juuri tämä infograafin toisen tekijän, CupoNationin sivuilta. Tämän viikon ajan (27.7-2.8.2015) sivuilla on tarjolla eksklusiivinen alennuskoodi, jolla hotelliyöstä saa -10% alennuksen myös jo valmiiksi alennetuista hinnoista. Koodilla saa siis alennuksen alennuksen päälle.

Sitten pariskunnat! Infograafin perusteella kannattaisi suunnata Prahaan, jos tahtoo päästä halvalla. Mutta 12-20€ shoppailuun? Ja missä on viini, tähän pitäisi sisällyttää kokonaan oma osionsa viinille……..

Olutta nyt on kuitenkin analysoitu: Budapestissa sitä saa eurolla, Zürichissä seitsemällä. Kesämekon voi ostaa Barcelonasta 25 eurolla, Genevessä hinta on yli kaksinkertainen. Halpaa ruokaa voi syödä Prahassa, ja kalliin hampurilaisen Zürichissä. Tämä on muuten Sveitsin osalta harvinaisen totta: Zermattissa  söimme yhden kerran mäkkärissä, koska halusimme jotain ”mahdollisimman halpaa ja nopeaa” – hinta kahdelle surkealle pikkuaterialle oli 28€! Joten budjettimatkailija, ehkä lienee asiallista sanoa Sveitsille kiitos, mutta kiitos ei. Prahalle, Budapestille ja Lissabonille voi sanoa kyllä sillä aikaa, kun odottaa muhkeita palkankorotuksia tai lottovoittoja. Tai molempia.

* Postaus on toteutettu yhteistyössä CupoNationin kanssa. CupoNation listaa sivuillaan keskitetysti parhaat tarjoukset ja alennuskoodit satoihin verkkokauppoihin. CupoNationin käyttö on ilmaista eikä vaadi erillistä rekisteröitymistä.

Kaljaa eurolla – mihin budjettimatkailijan kannattaa suunnata viikonloppumatkalle? was last modified: 27 heinäkuun, 2015 by Sari Venäläinen

Kommentit (4)

  • Mielenkiintoisesti toteutettu yhteisyö! :) Vähänhän nuo vertailtavat kohteet on tosiaan stereotyyppisesti valittu, ja esimerkiksi oman toukokuisen kokemuksen perusteella voin sanoa, että tyttöjen Lontoon reissun voi toteuttaa myös minibudjetilla - jos on valmis tinkimään niin majoituksesta kuin ruuastakin ;) Me asuttiin Inkan kanssa (siistissä mutta edullisessa) hostellissa, ostettiin sapuskat suurimmaksi osaksi kaupasta ja nautiskeltiin ilmaisista tai puoli-ilmaisista nähtävyyksistä, joita Lontoossa on paljon. Mä sorruin vähän kyllä myös shoppailemaan, ja siihen Lontoo ei kyllä ole se halvin vaihtoehto varsinkaan näillä nykyisillä kursseilla, mutta teoriassa ilman shoppingeja kolmen päivän reissusta olisi selvinnyt parilla sadalla eurolla... Täytyypäs koittaa muuten tehdä noita budjettipostauksia enemmän, ne kyllä saletisti kiinnostaa. Kiitti inspiksestä! :)

    • Budjettijutut todellakin kiinnostaa! Olin ennen oikea mestari pääsemään halvalla, mutta nyt on vähän lipsunut mukavuuksien puolelle... Mutta just tällaisten "minilomien" budjetit on erityisen kiinnostavia. Äänestän että shoppailuja ei lasketa osaksi kokonaiskustannuksia! :D

  • Kauniita kuvia :-) - mutta jokseenkin saman tiedon saa kyllä virallisista lähteistä, esimerkiksi tästä (verottajan hyväksymät ulkomaan päivärahat).
    Itse olemme tätä käyttäneet kaavana etenkin mukaan otettavan käteisen suhteen, tapaamme ottaa päivärahan verran käteisenä per 2 henkeä, niin sillä saa maksettua takseja ja ainakin pienemmät syömiset, ja useimmiten kaava toimii oikein hyvin!

    • Hihi, mutta onko päivärahoissa huomioitu viini ja shoppailu..... ;) Aika hyvä vinkki kyllä, täytyy ottaa käyttöön!

Samantyylisiä