X

Torinon käärinliina – käytännön pila? 🇮🇹

Torinon yksi kuuluisimmista nähtävyyksistä on Torinon käärinliina. Käärinliinan jäljennös on esillä yleisölle Museo della Sindonessa, mutta aitoa ja alkuperäistä käärinliinaa pääsee katsomaan vain silloin, kun paavi antaa siihen luvan.

Tänä vuonna käärinliina oli esillä huhtikuusta kesäkuuhun. Edellisen kerran se on ollut esillä vuonna 2010, ja sitä ennen sitä on päässyt katsomaan vuosina 2000, 1998, 1978 ja 1898.

Uskonnollisissa piireissä kyseisen pellavakankaan uskotaan olevan Jeesuksen käärinliina, sillä siinä näkyy ristiinnaulitun miehen hahmo, joka tarinan mukaan on siirtynyt kankaaseen ylösnousemuksen hetkellä. Mielenkiintoisen käärinliinasta tekee se, etteivät nykyaikaisen tieteen menetelmät ole löytänyt mitään luonnollista selitystä liinan piirtyneen kuvan synnystä. Osa epäilee kuvan syntyneen sähkömagneettisen purkauksen yhteydessä, jonka ”selittää vain ylösnousemus”.

Toisaalta suosituin tulkinta taitaa olla, että kyseessä on keskiaikainen huijaus ja jonkun taiteilijan ”käytännön pila”. Edes katolinen kirkko ei ole julistanut käärinliinaa aidoksi.

(Kuva täältä)

Verijälkiä ja orjantappuraa

Käärinliinan aitoutta perustellaan usein mm. sillä, että ruumiin vammat ovat täsmälleen samanlaisia, kuin evankeliumeissa Jeesuksen kerrotaan kokeneen (verijäljet käsissä ja jaloissa, ruoskintajäljet selässä, orjantappurakruunun tekemät haavat päässä jne.) jonka lisäksi liinasta on löytynyt harvinaisen kalkkikiven pölyä, joka ei kutenkaan ole harvinaista Jerusalemissa ja sen ympäristössä.

Kuitenkin pelkät verijäljet tuntuvat hataralta selitykseltä, sillä juutalaisen hautaustavan mukaan ruumis pestään perusteellisesti ennen käärinliinoihin käärimistä, ja ainakin raamatun mukaan näin tehtiin. Toisaalta taas en luottaisi raamattuun kovinkaan eksaktina historiankirjana.

(Kuva täältä)

Käärinliinafanit osaavat varmasti esittää miljoonittain perusteluja käärinliinan aitouden puolesta, mutta kuten tavallista: koskaan ei saada tietää varmaa totuutta. Osa perusteluista on huvittavia sekä puolesta että vastaan, ja suosikkini on niistä tämä (suora lainaus eräältä keskustelufoorumilta):

”Jos Jumala itse on kieltänyt kaikenlaisten kuvien tekemisen, niin ei Hän itsekään jätä kuleksimaan liinaa, jossa on kuva Jeesuksesta.”

No, niin tai näin, käärinliinaa kävi tänä vuonna katsomassa parin kuukauden aikana aivan järjetön määrä ihmisiä. Tarkkaa lukua ei kai ole vielä tiedossa (tai ainakaan en sitä tähän hätään löytänyt), mutta kysymys on kuitenkin miljoonista – ja näiden joukossa me, kaksi suomalaisturistia jotka nyt sattuivat olemaan Torinossa oikeaan aikaan.

Liinan luo päästäkseen tuli bookata etukäteen aika, saapua printatun varausvahvistuksen kanssa paikalle, sekä suoriutua läpi massiivista turvatoimista, kuten metallinpaljastimista ja vastaavista. Kuvia käärinliinasta ei luonnollisesti saanut ottaa, vaikka toki taisimme olla ainoat jotka tuota käskyä tottelivat.

Tulipa nähtyä.

(Kuva täältä)

Torinon käärinliina – käytännön pila? 🇮🇹 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (4)

  • Mä oon tainnut olla Torinossa tolloin 2010 kun ne oli esillä :) Tosin ei käyty kyllä katsomassa, mutta puhetta siitä oli!

    • Haha :D ! Me päädyttiin tuonne lähinnä silkkaa uteliaisuuttamme, kun ihmettelimme mistä ihmiset olivat niin kiihkoissaan :D

  • Tällaisena syntisenä pakanana nämä uskonasiat toisinaan ihmetyttävät kovasti. Kävimme juuri pari päivää sitten Lourdesissa pyhien vesien äärellä ja olihan se melkoista uskonnolla rahastamista. Mietityttämään jäi, että uskoivatko ne sadat jonossa seisovat, tai lähinnä pyörätuolissa istuvat, ihmiset todella parantuvansa pyhällä vedellä, tiedä häntä...

    • No sanoppa muuta. Ja voi kamala, toivottavasti kukaan ei oikeasti kuvittele tuollaisen veden parantavaan voimaan. :(

Samantyylisiä