X

Matkamessuhaastis

Hola! Kerroin aiemmin, että halusin avata vielä uudemman kerran matkamessuilla antamani haastattelun aihetta, eli blogin uudistamista omaa blogihistoriaani sivuten. Siispä nappasin haastiksen kysymykset sähköpostistani, ja vastaan niihin vielä kirjallisesti tässä.

Kiitos vielä Annalle, haastattelu oli minullekin oikein kiva kokemus kun haastattelija osasi asiansa ja oli tehnyt myös ihailtavaa taustatyötä ja lukenut blogista muutakin kuin pari ensimmäistä riviä.

Olet pitkän linjan matkabloggaaja, aloitit jo vuonna 2007. Jotta saadaan vähän perspektiiviä meidän tämän päivän aiheeseen, niin kertoisitko, miksi halusit silloin aikanaan alkaa pitää matkablogia?

Aloitin blogin pitämisen tosiaankin silloin vuonna 2007, kun lähdin vaihto-oppilaaksi Meksikoon. Silloin ei tosin kukaan vielä puhunut mistään blogeista, vaan nettipäiväkirjoista. Nettipäiväkirja se tietyllä tavalla olikin, ja sen pääasiallinen tarkoitus oli toimia kommunikaatiovälineenä perheelle ja ystäville: ei tarvinnut lähettää kaikille erikseen sähköposteja, vaan tärkeimmät kuulumiset saattoi kertoa kollektiivisesti kaikille yhdellä kertaa. Lisäksi tiesin teksteistä jäävän kullanarvoisia muistoja jälkikäteen luettaviksi.

Jonkinlaista pientä (suurta) myötähäpeää sitä lukiessa on pakko tuntea, mutta toisaalta kukapa meistä ei olisi aikanaan ollut myrskyisän tunne-elämän riepottelema teini-ikäinen? Siellä on mm. avautumista siitä että miksi pitää olla kotiintuloaikoja, vaikka täyttää pian JO 19!

Mutta tosiaan, silloin aloitin säännöllisen kirjoittamisen, ja jossain vaiheessa huomasin että lukijakaartista löytyi paljon muitakin kuin minulle tuttuja lähipiirin ihmisiä. Palasin Suomeen vuotta myöhemmin, ja perustin ensimmäisen La Vida Loca-nimisen blogini, sillä en halunnut lopettaa kirjoittamista vain siksi että elämäni hienoin ja kasvattavin vuosi oli juuri tullut päätökseen. Lisäksi tuntui että kaikkien niiden vaihto-oppilasvuoden synnyttämien suurien tunteiden käsittely oli helpompaa, kun oli kanava joka mahdollisti loputtoman analysoinnin ja avautumisen.

Matkablogit ja bloggaus on muuttunut paljon sitten vuoden 2007. Miten itse kuvailisit muutosta, joka on tapahtunut?

Bloggaamisen yleensäkin on mennyt paljon ammattimaisempaan suuntaan, mutta tuntuu että matkablogien suurin murros on käynnissä juuri nyt. Opinnäytetyötäni aiheeseen liittyen kirjoitellessani vuosi sitten huomasi selkeästi, kuinka ulkomailla käytettiin matkablogeja jo todella paljon kohteiden markkinointiin, mutta Suomessa vielä mietittiin että mitä pitäisi tehdä ja mistä sitä aloittaisi. Nyt huomaa, että aiheeseen on herätty ja matkablogit otetaan tosissaan.

Miten huomasit muutoksen omassa blogissasi?

Oma blogini siirtyi Rantapallo.fi-matkailusivutolle vuonna 2010, ja samalla astuivat kuvaan erilaiset yhteistyökuviot. Pikku hiljaa on voinut huomata blogimaailman siirtymisen harrastelijamaisuudesta ammattimaisuuteen.

Nyt viime vuonna päätit aloittaa uudestaan koko homman ja perustit itsenäisen La Vida Loca 2.0:n. Kerro, miten päädyit tähän ratkaisuun?

Olin ahdistunut, jumissa blogini kanssa. Ei tehnyt mieli kirjoittaa, ulkoasu tökki ja sen muokkaamiseen ei ollut kovin suuria mahdollisuuksia, blogiani hallitsevat liian isot ja välillä täysin arvomaailmani vastaiset mainokset olivat minulle liikaa. Koin ettei blogini antanut enää mitään kenellekään, joten päätin ensiksi lopettaa kokonaan. Sitten ymmärsin ettei minun tarvitsisi luopua tästä kokonaan, vaan voisin vain tehdä asiat omalla tavallani. Ratkaisu on ollut hyvä.

Bloggaamisessa on hirveän paljon hyviä puolia, mutta moni voi myös kokea jäävänsä bloginsa vangiksi. Mitä neuvoja antaisit bloggaajille, jotka haluavat kasvaa tai uudistua tai jopa vaihtaa teemaa blogissaan?

Jos tuntuu siltä että muutos on välttämätöntä, niin silloin se usein myös on sitä. Kannustaisin rohkeasti seuraamaan omia unelmia, tavoitteita ja mielihaluja, sillä blogista kyllä näkee jos kirjoittajalla ei ole touhussa sydän mukana. Kannattaa miettiä että ketä varten bloggaa, miksi ja miten haluaisi sitä toimintaa muuttaa. Muutos on harvoin loppujen lopuksi huono asia. :)

Kirjoitat myös muusta kuin matkailusta. Oletko saanut siitä palautetta, haluavatko lukijat kuulla monista eri aiheista vai vain matkailusta?

On tullut palautetta että olisi kiva jos olisi pelkkiä matkajuttuja, toisaalta on pyydelty enemmän mm. tavallisia arjen kuulumisia sellaisina kausina kun matkajuttuja on ollut erityisen paljon. Kaikkia ei voi miellyttää eikä ketään onneksi raahata kahleissa lukemaan tätä(kään) blogia, eli jokainen saa valita itse mitä lukee ja miksi. Palaute on hyväksi, mutta kuten kaikessa muussakin: liika on liikaa eli ei saa antaa sen kokonaan viedä ja hallita omia tekemisiä.

Mitä vinkkejä antaisit, mistä kannattaa tai voi kirjoittaa reissaamisen välillä?

Matkailualan piiristä löytyy niin valtavan paljon kaikkea ettei ole tottakaan! Tulevien reissujen suunnittelu ja haaveilu, jotkut erikoiset ruokapaikat, tuoreet uutiset alalta oman lukijakunnan näkökulmaa kiinnostavalla tavalla esitettyinä.Aiheita on oikeasti aivan hirvittävän paljon! Eikä pidä unohtaa sitä kaikkein ilmeisintä eli kotimaanmatkailua: minulle esimerkiksi on ollut erityisen helppoa kirjoittaa tekstejä kotikaupungistani Porvoosta, joka on todella monelle ihanteellinen kohde päiväretkeä, sekä myös pidempää oleskelua ajatellen.

Mistä omat ideasi blogiteksteihin syntyvät?

Arkipäiväisestä elämästä, toisista blogeista, uutisista, telkkarista, lehdistä.. Ihan kaikesta voi saada idean, kun vain pitää mielen avoimena ja tarkkaavaisena. Minulla on tapana kirjoittaa ideoita ylös paperille, ja palata niihin sitten koneen ääressä. Se tuntuu minulle luontevalta tavalta tuottaa mielekästä sisältöä blogiin.

Matkamessuhaastis was last modified: 24 tammikuun, 2016 by Sari Venäläinen

Kommentit (8)

  • Kiitos kun kirjoitit tämän, kun en päässyt paikan päälle kuuntelemaan! Oli kiva lukea sun ajatuksia ja vastauksia näin blogin välityksellä. (:

  • Hienoja ajatuksia ja hyviä pointteja blogin kirjoittamisesta!

  • Jee! Mustakin oli kiva päästä lukeen nää, kun en päässyt sua livenä kuuntelemaan. Kivoja vastauksia!

  • Tätä oli kiva lukea!! :) Harmi kun ei nähty messuilla :(... mutta kyllä me vielä joku päivä nähdään, aivan varmasti!!

    • Niimpä! Tulkaa vaikka taas Porvooseen päiväretkelle niin treffataan :)

Samantyylisiä