X

Mate Burilado 🇵🇪

Rakastan perulaisia käsitöitä, mutta ehdoton suosikkini on Junínin alueelta peräisin oleva kurpitsankaiverrustekniikka jonka lopputuote on nimeltään mate burilado. Kurpitsa pestään ja käsitellään, sen pintaan kaiverretaan kuvioita ja sitten käytetään jotain neljästä viimeistelytekniikasta. Suosikkitekniikkani on sellainen jossa poltetaan eukalyptospuun tikulla ruskeaa ja mustaa väriä pintaan.

Vierailimme useamman sukupolven ajan mate buriladoja Cochas-nimisessä kylässä valmistaneen perheen kotona jossa pääsimme seuraamaan mate buriladon valmistusvaiheita ja tekniikoita lähietäisyydeltä. Emme siis ollenkaan tienneet että moista olisi luvassa vaan menimme sisään vain katsellaksemme tarjontaa. Ehdottomasti positiivinen yllätys, tämä perhe oli todellakin ottanut tosissaan turismin mahdollisuudet kulttuuriperintönsä säilyttämisessä sekä ennen kaikkea elannon tienaamisessa ja perheen 70-vuotias äiti ja mummi opetteli parhaillaan lukemaan ja kirjoittamaan! Harvinaisen ihailtavaa.

Perheen niinikään seitsenkymppisellä isällä oli takanaan 65 vuoden työkokemus mate buriladojen parissa eikä voi muuta kuin ihailla miten tuon ikäinen ihminen kykenee noin pikkutarkkaan työhön.

Ylläolevassa kuvassa valmistuu laama-aiheinen mate burilado. Laaman kaiverrukseen meni alle viisi minuuttia.

Mateja on kaikkia mahdollisia kokoja ja yksi suosittu malli on pöllö. Perinteisesti mate burilado kuitenkin kertoo jonkun tarinan tai osan historiaa. Itse ostin maten jossa kerrotaan miten etenee perinteinen andien naimisiinmenorituaali. :D

”Sinulla on niin kauniit letit niinkuin minullakin, sinä näytät aivan nukelta! Lapseni sanovat että minun pitäisi leikata hiukset lyhyiksi mutta sittenhän minä näyttäisin aivan mieheltä! Sitäpaitsi olen saanut nämä hiukset jumalalta eikä niihin ole koskeminen!”

Letit ovat täällä merkki vuoristolaisuudesta ja Limassa on käytännössä silkka mahdottomuus nähdä naisilla lettejä päässä. Siksi etenkin vanhemmat naiset ihailevat aina omiani valtavasti.

 Perheen äiti oli hyvin ylpeä uudesta joulukuusestaan ja pyysi jatkuvasti että ottaisin siitä kuvan. Awww!

Cochas-kylä on erikoistunut juuri Mate Buriladojen valmistukseen ja sinne on rakennettu uusi hieno teemapuisto aiheen ympärille. Ihanaa. ♥

Ostaisitteko mate buriladoja matkamuistoiksi?

Mate Burilado 🇵🇪 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (19)

  • Aivan uskomatonta, miten joku voi saada aikaan jotain noin kaunista, noin erikoisilla välineillä. =) Vaatii kyllä silmää ja paljon sorminäppäryyttä.

    • Jep.. Pitkät perinteet heillä on, mutta ihan uskomatonta miten tuon ikäinen ihminen näkee tihrustaa noita pieniä yksityiskohtia! :)

  • Oi miten mielettömän kauniita nuo mate buriladot ovat! Että jotkut voivatkin olla noin taitavia! ja tuo puistokin niin upean näköinen:)
    Täällä olen nähnyt kurpitsasoittimia,mutta nuohan ovat jo aivan eri kaliiberia.

    • Siis mikä kumma tuo tuossa kuvassa on? Täällä mate on joko tuo kurpitajuttu tai sitten kuuma juoma :P

      Noi joulupukit on ihan kamalia mutta hyvä esimerkki siitä miten länsimaalainen joulu ulottaa lonkeronsa ihan kaikkialle :D

  • IHANA juttu! Upeita kuvia ja mielenkiintoista luettavaa! Kuva joulukuusesta ja vanhasta pariskunnasta on erityisen hellyyttävä. :)

    • Oli aivan harvinaisen hellyyttävä pariskunta! Ja miten ihailtavaa että joku jaksaa 70 vuoden iässä ryhtyä harjoittelemaan lukemista ja kirjoittamista! Moni varmaan ajattelisi että mitä sitä nyt enää.. :)

  • Vau, mielettömän kauniita! Voi vain ihailla sorminäppäryyttä ja -tarkkuutta. On niin hienoa ja arvokasta, että tällaista käsityöperinnettä vaalitaan. Kiitos, kun esittelit meille lukijoille matet :) Olikohan ostamasi mate burilado jonkun sortin enne ;) ?

    • Ainakin sen kauppiaan mukaan ;D "Näin minä menin aikanani naimisiin.. JA NÄIN TEKIN SITTEN AIKANAAN MENETTE NAIMISIIN!!!" :D

  • mulla on tollainen Ecuadorista ostettu, itsekin ihastuin noihin, ihan mahtavia!

    • Rakastettavia esineitä ♥ Mulla on nyt noita 3: yksi joka kertoo tuosta naimisiinmenorituaalista, yksi joka kertoo agrikulttuurista sekä yksi jossa on laaman kuvia ja joka toimii korurasiana ♥

  • Ostaisin alta aikayksikön! Noi on aivan ihania :) Ei kyllä omalla taiteellisella silmällä (vai pitäisikö sanoa taiteettomalla...) ja näillä nakkisormilla onnistuis tuollanen näpertäminen... :D

    • Sähän voisit (vinkvink ;D) vaikka arpoa (vinkvink ;D) kaikkien lukijoiden kesken tuollaset, vinkvink? ;D

      • Haaa ehkä sit kun tuun Suomeen kun täältä on ihan sairaan kallis lähettää mitään :D Kasaan sellaisen Peru-paketin jossa on kaikkea Perukamaa ja arvon ne Suomessa :D

  • Ehdottomasti ostaisin! Aivan ihania ja varsinkin ne jotka kertovat jonkin tarinan. Tuollaiset tuliaiset on just parhaita. Aivan ihania kuvia olit ottanut, videot mun pitàà katsoa myòhemmin, kun nyt laitan tàssà just lasta nukkumaan niin ei sovi mekastaa. Mulla onkin maratoni sun postauksien kanssa, kun olen jàànyt aikalailla nyt jàlkeen tàssà joulunpyhinà, eh.

Samantyylisiä