X

Perun toiseksi tärkein matkakohde?

Perun suosituin, tunnetuin ja merkittävin matkakohde on kiistatta Machu Picchu, mutta mikä on se toiseksi tärkein? Mitä teille tulee mieleen Machu Picchun jälkeen?

Vastaus on Ruta Moche. Oletteko kuulleet? No en minäkään ollut.

Perun toiseksi tärkein matkakohde on lähes kaikille täysin tuntematon kuuluisuus – tämä kertoo mielestäni oikeastaan kaiken olennaisen Perun matkailun tilanteesta. Vain 2 miljoonaa turistia vuosittain maassa jossa olisi mahdollisuudet kaikkeen (vrt. Meksiko 22milj. turistia/vuosi)! Tämä maa on katalogi kaikesta siitä mitä maailmasta löytyy ja vain vaivaiset 2 miljoonaa turistia tulee näitä ihmeitä katsomaan!

Ruta Moche on Moche-kulttuurin keskeisimmät paikat esittelevä reitti Perun pohjoisosassa (sama konsepti kuin Ruta Mayalla Meksikossa). Sitä kiertää vuosittain n. 40 000 turistia ja tavoite vuodelle 2015 on päästä 150 000 vuosittaiseen kävijään. Peru on hiljattain laittanut Ruta Mochen kehittämiseen huikeat 1000 miljoonaa solea (vajaat 267 miljoonaa euroa) ja alkuvuodesta 2011 Peru esitteli Ruta Mochen Saksan ITB-messuilla tärkeimpänä matkakohteenaan (Machu Picchu ”se vende solito” = ”myy itse itseään” eli ei tarvitse enää enempää mainosta).

Ruta Moche sijoittuu La Libertadin, Lambayequen ja Ancashin alueille, ja sen tärkeimpiin kohteisiin lukeutuvat Chan Chan, Huacas del sol y de la luna, Complejo arquelógico del Brujo sekä Huaca Rajada-Sipán.

Minusta on erittäin hienoa että Peru pyrkii tuomaan julki myös muita kohteita kuin Machu Picchun, ja nähdäkseni on ihan täysin naurettavaa että Liman matkoja ihan oikeasti myydään maailmalla Machu Picchun kuvilla! Olen enemmän kuin samaa mieltä siitä että turistivirtaa olisi syytä ohjailla myös maan muihin osiin, sillä ylikuormitus MaPilla ja Cuscossa on valtava.

He ovat niin hedelmällisiä!
Chan Chanilaiset oravat symboloivat maata

Mutta.

Ruta Moche ei ole valmis. Minusta se ei ole tarpeeksi vetovoimainen. Minä en usko että kenenkään kannattaa tulla Euroopasta asti katsomaan sitä mitä minä näin viime viikonloppuna tällä rutalla. Ruta Mochea pitää kehittää ja paljon että siitä tulisi oikeasti vetovoimainen ja kiinnostava matkailutuote.

Kehitettävää mm.:

  • Kielitaitoiset oppaat puuttuvat. Mitäs kun joillekin raunioille ei pääse ilman opasta mutta oppaalta ei suju muu kuin espanja?
  • Infrastruktuuri. Karmeassa kunnossa. Lyhyetkin välimatkat vievät kohtuuttoman paljon aikaa koska tiet ovat niin huonossa jamassa.
  • Majoituspalvelut ovat puutteelliset – eri tasoisia hotelleja ja kasvavalle turistimäärälle riittävää määrää hotellihuoneita ei kaikessa yksinkertaisuudessaan ole.
  • Ei opaslehtisiä, mainoksia tai riittävää informaatiota saatavilla. Chan Chanilla oli esitteitä, mutta ne kaikki olivat maksullisia. Pikkiriikkisellä infotiskillä oli tasan yksi työntekijä vaikka paikalla oli useita kymmeniä ihmisiä.
  • Valtavat erot eri kohteiden välillä riippuen siitä onko niitä ylläpitävä taho yksityinen vai julkinen sektori.
”Anteeksi häiriö, teemme parhaamme parantaaksemme palvelujamme”
”El Perro peruano” = Perun koira, jota voi käyttää (ja on käytetty) kuumavesipullona koska sen ruumiinlämpö on yli +40C. Osaako joku selittää mihin perustuu se että koira on täällä päin maailmaa pakollinen kaikilla arkeologisilla rauniolla? Päteekö muihin maihin?

Moche-kulttuuri on valtavan mielenkiintoinen ja minä olen aina ollut hyvin kiinnostunut arkeologiasta. Mutta mitä saa irti näistä kohteista sellainen ihminen jonka kiinnostus historiaa, arkeologiaa ja vanhoja kulttuureja kohtaan on vähäinen tai vain vähän sinne päin? Trujilloa kutsutaan ikuisen kevään kaupungiksi ja siellä on hieno ranta joka voi toimia hyvänä lisänä kulttuuriosioille. Toisaalta Trujillo lukeutuu myös yksiin Perun vaarallisimmista kaupungeista.

En ole ihan varma mitä ajattelisin. Toisaalta haluaisin antaa Ruta Mochelle mahdollisuuden sillä onhan ajatus se kehittämisestä hyvin kaunis ja hieno. Oma kokemukseni tästä rutasta ei kuitenkaan ollut mitenkään eritysen tajunnanräjäyttävä – jos minulle tarjottaisiin nyt mahdollisuutta tehdä sama kierros uudestaan ilmaiseksi en lähtisi. Kiitos mutta ei kiitos, sanoisin.

Onko joku teistä kuullut Ruta Mochesta aiemmin ja/tai vieraillut jossakin siihen lukeutuvista kohteista? Kiinnostaisiko tällainen ruta teitä?

Perun toiseksi tärkein matkakohde? was last modified: 5 huhtikuun, 2015 by Sari Venäläinen

Kommentit (4)

  • Ruta Mochea ei tosiaankaan meille markkinoitu kun olin Limassa ja otimme selvää juuri Machu Picchun matkoista.. Ei sitten tullut sinnekään mentyä kun eksän työkiireet pitivät meitä Limassa suurimman osan( puolitoista kuukautta yhteensä 2 reissulla)
    Tuo markkinoinnin puute tuo mieleen Venezuelan,joka on upeaa upeampikin maa,mutta melkein minkäänlaista turisti.infoa en onnistunut koskaan löytämään siellä asuessa.Ei karttoja ei mitään. Ihmettelinkin silloin miten huonosti kaikkia kohteita,paitsi Margaritan saarta ja paria muuta kohdetta,markkinoitiin.Olen itsekin entinen matkailualan ihminen,joten kiinnitän huomiota tuollaisiin seikkoihin. Olen lukenut että täälläkin joskus on käytetty koiria arkeologisissa kaivauksissa,mutta pakollista se ei taida olla.Koirat ovat hyviä nuuhkimaan kaikenlaista sellaista,mitä ihmissilmät eivät näe noissa raunioissa...

    • Just eilen puhuin tuosta Venezuelan tilanteesta yhdelle tutulle täällä. Sanoin etten ole koskaan kuullut missään puhuttavan/mainostettavan edes vähää muuta kuin juuri noita Margaritan saaria... Edes ITB-messuilla Berliinissä ei esitelty muuta. Olen kuullut Venezuelasta paljon sieltä kotoisin olevilta kavereiltani, ja koska ko. maa kiinnostaa minua tällä hetkellä matkakohteena kaikista maailman maista eniten olen myös tutkinut siihen liittyviä juttuja netistä. Aikamoisen huonossa jamassa näyttää olevan turismi sielläkin, vielä huonommassa kuin täällä. Täällä kuitenkin HALUTAAN parannusta tähän ja perulaisetkin ovat vihdoin avanneet silmänsä kaikille niille ihanuuksille mitä täältä voi löytää. :)

  • Hurjan erikoisen näköinen koira, en ole aiemmin nähnyt vastaavasta edes kuvaa! :)

    • Ihan kamala koira :DDD Karvaton ja ryppyinen. Vain tollainen päähuiska hiuksia...

      Ja häntä ihan kuin rotalla!

Samantyylisiä