X

Kansainvälinen rokotuskortti ja keltakuume

Huom! Alkuperäinen artikkeli on kirjoitettu vuonna 2011, mutta olen korjannut tekstiä faktojen osalta 07/2017.

Miksi kansainvälinen rokotuskortti kannattaa hankkia?


WHO:n kansainvälinen rokotuskortti eli International book of certificates of vaccination on tärkeä jokaiselle matkailijalle, erityisesti Euroopan ulkopuolella. Sen avulla on mm. helppo seurata mitä rokotuksia on saanut ja milloin ne menevät vanhaksi.

WHO lanseerasi rokotuskortin vuonna 1969 keltakuumeen leviämisen estämiseksi, ja rokotuskortin lempinimi onkin Yellow Card. Rokotuskortti hankitaan edelleen tyypillisesti keltakuumerokotuksen ottamisen yhteydessä, mutta se on hyvä olla muutenkin olemassa.

Keltakuumerokote


Keltakuume on nykyisin niitä harvoja rokotteita, joita WHO:n ohjeiden mukaan voidaan vaatia pakollisena maahan tulevalta matkailijalta.

Ajantasainen lista keltakuumeriskin omaavista maista löytyy täältä – samalla listalla on kerrottu myös, onko rokote ko. maissa pakollinen. Esimerkiksi Argentiinaan rokotusta suositellaan, mutta sen puuttuminen ei ole este maahantulolle. Boliviassa ja Ecuadorissa rokote on pakollinen kaikille niille, jotka saapuvat maahan keltakuumeriskin alaisista maista, ja tämä on yleisin käytäntö melkein kaikkialla maailmassa.

Läntisessä Afrikassa keltakuumerokotetodistus saatetaan maahantulon yhteydessä kysyä, mutta Latinalaisessa Amerikassa tämä on jo harvinaisempaa.

Itselläni Brasiliaan matkatessa rokotuskorttia kysyttiin lentokentällä Perussa – silloin keltakuumerokote oli vielä pakollinen kaikille maahantulijoille. Nykyisin Brasiliassa keltakuumerokotetta suositellaan ainoastaan tietyille alueille matkustaville, eikä maahantulo häiriinny vaikkei keltakuumeleimaa löytyisikään.

Keltakuumeen tartuntavaaran alueet


Vihreä väri kertoo, että keltakuumeriski on huomattava ja rokottamista suositellaan aina. Ruudutetuilla alueilla rokotusta suositellaan harkittavaksi yli viikon oleskeluun maaseudulla. Valkoisilla alueilla ei esiinny keltakuumetta. Kuvassa mainittujen alueiden lisäksi Brasiliassa on vuoden 2017 tammikuussa todettu keltakuumetta myös uusilla alueilla. Lisätietoa epidemiatilanteesta ja rokotussuosituksista löytyy Euroopan tautiviraston ja WHO:n internet-sivuilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Keltakuumeen tartuntavaaran alueet. Kuva: THL

Kuinka kauan keltakuumerokote on voimassa?


WHO:n mukaan rokotustodistus tulee voimaan kymmenen vuorokauden kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta, ja on voimassa siitä lähtien koko eliniän (”life of person vaccinated”). Virallisesti tämä ohje tuli voimaan vuonna 2016, sitä ennen keltakuumerokotteeseen vaadittiin vielä tehoste kymmenen vuoden välein.

Lisätietoa keltakuumeesta sekä rokoteuudistuksesta löytyy lääkärilehdestä (07/2016).

Keltakuumerokotteen hinta?


Yliopiston Apteekin mukaan keltakuumerokotteen hinta on 53,96 euroa (07/2017). Tämän päälle kannattaa varautua maksamaan vielä vastaanottomaksu. Rokote ei siis ole sieltä kalleimmasta päästä – varsinkaan, kun kyse on elinikäisestä rokotesuojasta.

Kuka saa rokottaa?


Aiemmin keltakuumerokotetta ei saanut antaa ihan kuka tahansa, mutta nykyisin keltakuumerokotuksia voivat antaa kaikki ne terveydenhuollon yksiköt, jotka ovat oikeutettuja antamaan muitakin rokotuksia. Tarkista kuitenkin ennakkoon, että rokottavalta taholta löytyy paitsi rokotuskortteja, myös virallinen Yellow fever vaccination centre -leimasin, sillä leima on pakollinen rokotuskortissa.

Itse otin rokotuksen Porvoon lääkärikeskuksella, jossa oli ihan oma matkailijoiden rokotuksiin ja terveysasioihin erikoistunut sairaanhoitaja, jonka kanssa juttelin mm. malarianestolääkityksestä ja muista mahdollisista rokotuksista joita pitäisi vielä ottaa.

Tarkista rokotesuositukset aina Rokote.fi


Matkalle lähdettäessä kannattaa aina tarkistaa, että rokotukset ovat kunnossa – yksi varsin pätevä väylä siihen on Rokote.fi-sivusto. Suosittelen kuitenkin keskustelemaan myös lääkärin kanssa ainakin, jos on epäilyksiä kohdealueen eksoottisemmista rokotteista tai malarianestolääkityksen hankkimisesta.

Kansainvälinen rokotuskortti ja keltakuume was last modified: 14 heinäkuun, 2017 by Sari Venäläinen

Kommentit (6)

  • Màki luin nenàlàinen, hehe....Mullakin on tuo kortti, kun olin brasseissa muutaman kuukauden. Ei mulla kyllà tuota keltakuumerokotetta ollut, eikà korttia koskaan kysytty....nyt tosin ollaan jo 10 vuotta menty ajassa eteenpàin, joten voipi olla ettà nyt asia on juuri kuten kerroit :D

  • Tosi hyvä että otat rokotukset tosissaan! :)
    Esimerkillistä!!! nykyään sitä ei edes muista kuinka monet vaaralliset jutut voi torjua vain ian yksinkertaisella rokotteella!

    voi mä en malta odottaa että jo pian tulee postauksia Perusta :)

    • Voin kertoa että mäkään en millään malta odottaa!! :D Mutta ensin tulee toki Meksiko-postauksiakin. ;)

Samantyylisiä