X

Toimiiko rehellisyysmarkkinointi matkailussa?

Jos kaikki markkinoinnin keinot, suuntaukset ja taktiikat laitetaan riviin ja siitä suosikkijärjestykseen, kiilaa oman listani kärkikahinoihin aina rehellisyysmarkkinointi.

Mutta miksi?

Koska se on niin virkistävää! Asiat näytetään sellaisina kuin ne ovat sen sijaan, että kuvat siloteltaisiin kauniiksi, ja mainoslauseet ylistäisivät tuotetta/palvelua sen kaikesta ylivertaisuudesta.

Liian suuria odotuksia seuraa usein pettymys, ja näin varsinkin matkailussa, jossa tunteet ovat muutenkin pinnassa: kyseessä voi olla vaikkapa pitkään ja hartaasti odotettu perheen vuosittainen yhteinen lomamatka, johon panostetaan vielä todennäköisesti merkittävä summa rahaakin.

Miten rehellisyysmarkkinointi toimii?


Perinteiseen markkinointiin liittyy vahvasti heikkouksien piilottelu sekä kaikenlainen muu asioiden kauniimmaksi selittäminen. Rehellisyysmarkkinoinnissa puolestaan kerrotaan asiat siten kuin ne ovat: näissä olemme hyviä, mutta tähän emme ole panostaneet. Tai tämän me jo osaamme, mutta tuota vasta harjoittelemme. Tämä on meille tärkeää, mutta tuo asia ei – sitä on siis meiltä turha edes odottaa. Tarjoamme X ja Y, mutta X ja Ö sinun on haettava jostain muualta. Emme ole halvin, mutta olemme varmasti paras. Tai olemme varmasti halvin, mutta takuulla myös huonoin.

Rehellisyysmarkkinointi perustuu siis kohderyhmän radikaaliin rajaamiseen sekä systemaattiseen odotustenhallintaan: lopputuloksena asiakkaalla on realistinen käsitys siitä mitä on odotettavissa, ja ostopäätös tehdään omalla vastuulla. Ostajajoukosta putoavat automaattisesti pois kaikki ne, jotka pettyisivät kuitenkin.

Esimerkiksi hotellin ei ole järkeä hekumoida markkinoinnissa upealla aamiaisella, jos kyseessä on pala paahtoleipää ja paistettu muna. Nettisaitille voi kuitenkin laittaa aamiaisesta realistisen kuvan ja todeta, että tämä on se mitä meillä on tarjolla. Asiakas tekee itse päätöksen haluaako yöpyä hotellissa jonka aamupala on kuvatunlainen. Jos asiakas pitää viiden tähden aamiaista tärkeänä, menee hän jonnekin muualle.

Lopputulos?

Kukaan ei valita aamiaisesta TripAdvisorissa.

Surkeaa aamiaista ei kannata markkinoida tällaisella kuvalla.

Tällainen toiminta vaatii kuitenkin rohkeutta seistä tehtyjen päätösten ja linjausten takana – erityisesti kohderyhmän rajaaminen on tyypillisesti yrityksille hyvin vaikeaa.

Myönnetään: olisihan se herttaista, jos kukaan ei koskaan suuttuisi mistään tai pahoittaisi mieltään. Jos kaikki ymmärtäisivät toisiaan puolesta sanasta. Tykkäisivät kaikista tuotteista, hotelleista, lentoyhtiöistä, ravintoloista ja palveluista maailmassa.

Jokainen idealistikin kuitenkin varmasti tajuaa, ettei tällainen ole mahdollista. Tarpeita on erilaisia, ja siksi tarvitaan erilaisia palveluja. Erilaisia palveluja puolestaan on uskallettava tuoda esiin erilaisilla tavoilla, sillä samasta muotista kaikille väännetty markkinointi ei ole markkinointia kenellekään. Tämä taas vaatii aitoa asiakasymmärrystä.

Rehellisyysmarkkinointi ei tietenkään ole ainoa eikä täydellinen ratkaisu kaikkiin ongelmiin, mutta niin sanotusti ”hitokseen pitkälle” sillä kyllä pääsee.

Rehellisyysmarkkinointi matkailussa – tosielämän esimerkkejä


AVIS – hyvä kakkonen

AVIS nosti 60-luvulla markkinointistrategiansa kärjeksi faktan siitä, että he olivat autonvuokrausbisneksessä vasta hyvä kakkonen. Mainoslauseeksi valikoitui ”We try harder”. Autonvuokrauspalvelu oli suunnattu vapaa-ajan matkustajille, joille alan johtavalta toimijalta vuokrattu kallis auto ei ollut arvo eikä mikään, mutta jotka arvostivat timanttista asiakaspalvelua.

Lopputulos: AVIS sai asiakkaakseen juuri ne, jotka halusikin. Ne, jotka edelleen halusivat sen kaikista hienoimman auton, menivät Hertzille. Kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä.

Valitettavasti AVIS luopui We try harder -lähestymisestä vuonna 2012. Nykyisin yritys tavoittelee vapaa-ajan autonvuokraajien sijasta bisnesmatkailijoita todella tylsällä ”Everyone deserves a little break”-mainoslauseella.

Hans Brinker Hostel, Amsterdam – Ällöttävä, ja ylpeä siitä

Hans Brinker -hostelli Amsterdamissa on kaikkien rehellisyysmarkkinoinnista luennoivien lempilapsi, eikä suotta. Hostelli kertoo suoraan millaista vastinetta kyseisestä majapaikasta rahoilleen saa: ei ainakaan pieniä shamppoopulloja, hissipoikia, sviittejä, huonepalvelua tai uima-altaita.

Kyseessä on budjettimajoitus, jolta ei tule odottaa liikoja. Kuvat eivät imartele, ja hienohelmat osaavatkin niiden ansiosta pysyä poissa. Parasta hostellissa on sen sijainti, joten siellä viihtyvät parhaiten ne, jotka käyvät huoneessa vain nukkumassa.

Lopputulos: ylistäviä arvioita TripAdvisorissa.

Puolangan pessimistipäivät

Puolangan pessimistipäivät on tuottanut kasan aivan loistavia videoita, joissa nostetaan esille se, mitä Puolanka kaikessa rehellisyydessään on. Turhia odotuksia ei maalailla, mutta huumori paistaa kyllä läpi. Ja kyllähän nuo makkaraperunat minulle kelpaisivat!


Valitettavasti kaupungin virallinen matkailumarkkinointi ei ole ottanut teemasta mallia – nettisivuilla kerrotaan, että ”Puolangalla matkailija saa nauttia selkeästi erottuvista vuodenajoista ja niiden tarjoamista monipuolisista matkailumahdollisuuksista vuoden ympäri.”

Sama mainoslause sopisi jokaiselle suomalaiselle kunnalle, että se siitä erottautumisesta.

Southwest Airlines ja läpinäkyvä hinnoittelu

Halpalentoyhtiö Southwest Airlines on lähestynyt rehellisyysmarkkinointia läpinäkyvyyden näkökulmasta. Hinnat ovat kuten ilmoitetaan, eikä niihin tule mitään ylimääräistä lisää. Yhtiön nettisaitilta löytyy vertailulaskuri, joka kertoo mitä lisämaksuja kukin kilpailija heittää vielä ilmoitetun hinnan päälle.

Lähestyminen alleviivaa yhtiön omaa läpinäkyvyyttä kilpailijoiden kustannuksella, ja Suomessa tällaista vertailua kilpailijoihin pidettäisiin todennäköisesti vähintäänkin mauttomana. Mutta onhan tuo nyt aika coolia.

Summauksena todettakoon, että mielelläni näkisin Puolangan pessimiestien ohella myös muita rehellisyysmarkkinoijia ponnistavan erityisesti suomalaisesta matkailukentästä. Uskoisin, että rehellisyysmarkkinointi voisi olla erityisen kova juttu juuri Suomessa, jossa helppoheikkiyttä ja basaarimeininkiä karsastetaan.

Kaikkea kaikille ei ole mitään kenellekään. Olkaamme siis rohkeita. ♥


Postauksen kuvat screenshotteja mainittujen yritysten omilta nettisivuilta.

Toimiiko rehellisyysmarkkinointi matkailussa? was last modified: 10 syyskuun, 2017 by Sari Venäläinen

Kommentit (55)

  • Hauskoja esimerkkejä ja mielenkiintoinen kirjoitus. Siis suomalaiseen sarkastiseen ja itseironiseen huumoriinhan tämä rehellisyysmarkkinointi sopisi erinomaisesti, joten toivottavasti muutkin kuin puolankalaiset päättävät sitä käyttää.

    • Se mikä tässä on harmillista on se, ettei näitä esimerkkejä varsinkaan matkailualalta vielä hirveästi löydy. Hyvää yritystä tosin on Kouvolalla, jolla on oma "Mun betonihelvetti"-sivusto, jonka olisi oikeastaan voinut ottaa tähän mukaan myös. :-) http://www.betonihelvetti.fi/fi/tervetuloa

  • Samaa mieltä ja voi miten kiva että nostit aiheen esille! Tällaisella markkinoinnilla nimenomaan erotutaan, mikä on nykyään tavoittelemisen arvoista, mutta silti eri tahot tuntuvat turvautuvan tylsiin, turvallisiin ja mitäänsanomattomiin mainoslauseisiin. Kaikkien markkinointipäättäjien pitäisi lukea tämä teksti.

    • Heh, rohkeutta kauhalla kaikille on mun eniten toistelema markkinointiteesi. :-) Ehkä joku ottaa onkeensa vielä ennen kuin jään eläkkeelle!

  • Toimii ja ei toimi. Osa ihmisistä kun ei osaa tulkita sarkastisia tekstejä/mainoksia oikein : )

    Suomessa tosiaan ei välttämättä toimisi kilpailijan mollaaminen, vaikkakin minusta se on ihan OK, jos se perustuu faktoihin. Ja raha/lisäkulu nyt on selkeä fakta.

    • No joo, mutta sarkasmihan on vain yksi keino viestiä - ei rehellisyydellä välttämättä ole sen kanssa mitään tekemistä, ja sama toisin päin.

      Musta Coca Cola ja Pepsi ovat tehneet ihan hauskoja toistensa mollaamiseen perustuvia kampanjoita, mutta eiköhän joku ole niistäkin suuttunut. :D

      • Hep. En puhunut sarkasmin ja rehellisyyden kombosta, vaan kilpailijoiden mollaamisesta ja rehellisyydestä.
        Jos kaksi tasaarvoista mollaa toisiaan, on lopputulos sama -> ei anna aihetta pahastumiseen :D

  • Puolangan pessimistipäivä -mainokset jäivät todellakin mieleen ja saivat oikeastikin kiinnostumaan paikasta. Markkinointi toimi siis paremmin kuin jos Puolankaa olis mainostettu samanlaisilla järvi- ja luontokuvilla kuin kaikkia muitakin Suomi-kohteita. Olisi myös virkistävää vaihtelua, jos vaikkapa Italian rantakohteita mainostettaisiin tyhjistä rannoista talvella otettujen upeiden kuvien asemesta rehellisillä kuvilla siitä, miltä ne elokuussa näyttää. Osaispa ainakin välttää niitä paikkoja.

    • Hahaa, aivan totta! Sehän olisi mitä mainioin tapa tasata epätasaisesti jakautuvia matkailijamääriä. :-)

  • Luin tämän postauksen jo aamulla ja tulin nyt lukemaan tämän uudelleen! Kulma on erittäin mielenkiintoinen ja minulle henkilökohtaisesti tämä toimii! :) Ensimmäinen aamupalakuvaus on hyvä, sillä matkailussa oikeasti pitäisi olla realismia. Monesti on joutunut pettymään kun on uskonut hotellin kuvia esim. huoneista ja lopputulos on ollutkin se että kaksi huonetta on kunnostettu ja itse asuu ei-kunnostetussa-murjussa tämän reissun.

    • Hotelli on kyllä tooodella helposti pettymys. Toki ongelmaa on siinäkin, että kyllähän sitä itsekin haluaa ottaa mahdollisimman kauniita kuvia, ja omalta osaltaan osallistuu blogin myötä siihen kauniin puolen kiillotukseen. :D

  • Rehellisyysmarkkinointi on parasta! Olen montakertaa pohtinut tripadvisorin arvosteluja, kun ihan todella huonosta tai hostellitason majoituksesta voi olla olemassa tosi hyvät arvostelut ja sitten viiden tähden hotlasta huonot. Nyt selvisi miksi.....

    • Joo, TripAdvisor on kyllä aika surkea palvelu siinä mielessä, että siellä on mahdoton tietää millä odotuksin arvostelijat ovat minnekin menneet - joku saattaa olla ensimmäistä kertaa viiden tähden hotellissa, ja pitää sitä upeana, vaikka kokeneemmat viiden tähden kävijät antaisivat hotellille korkeintaan 4 tähteä. Sama tietysti toisin päin, hyvään tottunut saattaa arvioida todella ankarasti jotain vaatimattomampaa palvelua, vaikka se olisi juuri sitä mitä luvataankin. Siksi TripAdvisoriin ei voi oikein luottaa.

  • Hyvää rehellisyysmarkkinointia! Esimerkit on mielenkiintoisia! Itsekin mieluusti majapaikoista näen realistiset kävijöiden kuvat enkä siloiteltuja kuvia, ja näin ei tarvitse pettyä.

    • Esimerkeissä oli se harmillinen puoli, ettei niitä oikein löytynyt enempää. :D

  • Erittäin mielenkiintoinen artikkeli ja hyviä esimerkkejä! Tästä irtosi heti ideoita omaankin (työ)elämään hyödynnettäväksi.

  • Kunpa kaikki hotellit ja varsinkin airbnb:läiset ottaisivat tämän tavan markkinoida, silloin löytyisi kaikille kerralla mieluinen paikka eikä tarvitsisi jälkikäteen reklamoida.

    Hyvin kyllä sopisi lentoyhtiöillekin, vertaileminen on välillä haasteellista kaikenmaailman lisämaksujen kanssa.

    • Musta on tavallaan uskomatonta, ettei tätä tajuta - kyse on kuitenkin ihan tavallisesta odotusten hallinnasta, jonka ei pitäisi olla kenellekään bisnestä pyörittävälle vieras käsite. Reklamaatioiden käsittely on kurjaa ja vie aikaa sekä rahaa, ja lopuksi kaikilla on huono mieli. Tätä ei kai jotenkin osata ajatella etukäteen.

  • Maailma olisi parempi paikka, jos kaikessa hyödynnettäisiin rehellisyysmarkkinointia! Okei, aika mutkat suoriksi -toteamus, mutta suurin piirtein noin ajattelen. Tosin esimerkiksi suomalaisilla tuntuu olevan kompleksi aliarvoida omaa työtään, eli rehellinen mainos muuttuisikin äkkiä aliarvoivaksi, mikä nyt ei taas ole asiakkaan eikä palvelun tarjoajan kohdalla hyvä. Noiden ho(s)tellien aamupalakuvausten kanssa oisin usein kaivannut rehellistä markkinointia, samoin kuin toimivan wifin mainostamisen suhteen... :D

    • Haha, suomalaiset ensin itsetuntokurssille, ja siitä suoraan markkinoinnin luennolle. Sitten tulee hyvä. :D

Samantyylisiä