Rakastan kirjoja, ja rakastan lukemista. Kirjat ovatkin mielestäni oikeasta matkustamisesta heti seuraavaksi paras vaihtoehto päästä seikkailemaan – ainakin mielessään – kaikkialle maailmassa. Hyvä kirja antaa myös perspektiiviä asioihin, ja auttaa esimerkiksi tutustumaan jonkin kohteen historiaan tai kulttuuriin ennen sinne matkustamista.
Yksi ongelma tähän kuitenkin liittyy: hyviä kirjoja on olemassa niin paljon, että välillä on todella vaikea valita mitä seuraavaksi lukisi. Siksi pyysin 11 matkabloggaajakollegaltani 3 matkailuun ja maailmaan liittyvää kirjavinkkiä kultakin. Jokainen antoi mukaan myös pienet perustelut siitä, miksi juuri kyseinen kirja kannattaa lukea.
Tässä vinkattujen kirjojen myötä pääsee nojatuolimatkalle mm. Pohjois-Koreaan, Kiinaan, Istanbuliin, Toscanaan, Balille, Trans-Siperian junaan, Viroon, Roomaan sekä vaatimattomasti maailman ympäri. Kiitos Gia, Annika, Panu, Meri, Otto, Milja, Rami, Karoliina, Maarit, Emma ja Kaisa kun lähditte mukaan!
Gia Forsman-Härkönen – Matkakuume.net
Gia kirjoittaa yhdessä miehensä Miikan kanssa Matkakuume.net-blogia, jossa käsitellään aiheita maailmanympärimatkoista iltapäiväteen kautta sukeltamiseen sekä vastuulliseen matkailuun.
1 –Pohjois-Korea – Jouni Hokkanen
Pohjois-Korea on kiistelty kohde monella tapaa. Sen ristiriitaisuus kiehtoo ihmisiä vuodesta toiseen, jopa niin paljon että turismista on tullut yksi Pohjois-Korean tulonlähteistä. Kirjan kirjoittanut Jouni Hokkanen on vuosia matkaillut Pohjois-Koreassa ja kertoo paitsi sen raadollisuudesta, myös sen hyvistä puolista. Kuvaukset koiranlihan syömisestä saa lukijalle puistatuksen aikaan vaikka Hokkanen sitä kehuukin, ja samalla kertomukset muista ruoista aiheuttaa hingun lähteä maistamaan niitä itse.
Kirja saa toisaalta aikaan halun mennä itse katsomaan paikan päälle, mitä maassa tapahtuu. Toisaalta se avaa niin paljon historiaa kuin myös nykypolitiikkaa, että matkailija kysyy itseltään haluaako olla mukana edes pienellä rahamäärällä tukemassa tätä käsittämätöntä diktatuuria, jossa eliitti juhlii ja nauttii vain parhaista paloista mitä maailmalla on tarjota, ja muu kansa kärsii kurjuudesta, nälästä, työleireistä ja mielivaltaisista teloituksista.
2 – Leijat Helsingin yllä – Kjell Westö
Jos mikään kirja, tämä herättää hingun lähimatkailla Helsingissä! Vaikka kirja ajallisesti sijoittuu historiaan, on sen kuvaukset Helsingin eri kaupunginosista niin käsinkosketeltavia, että tekee mieli lähteä oitis istumaan vanhaan ja perinteikkääseen kahvilaan Helsingin keskustaan, istumaan Kivinokan rannalle eväiden kera, kuljeskella Munkkiniemen vanhojen talojen keskellä ja ihailla syksyn värittämiä katuja.
Kirja kuljettaa syvemmälle Helsingin sieluun käymällä läpi sen kipeääkin historiaa eri ihmiskohtaloiden kautta. Kirjan luettua tekee mieli järjestää salakapakkajuhlat, ja viedä itsensä aikamatkalle entisajan Helsinkiin. Westön ruokakuvaukset ovat niin herkullisia, että soisi monen nykyajan copywriterin ottavan oppia kirjoittaessaan ravintoloiden ruokakuvauksia.
Leijat Helsingin yllä avaa kaupungin katuihin ihan erilaisen historian, eikä niitä kirjan luettua enää katso samoilla silmillä.
Kannattaa myös tutustua Westön muuhun tuotantoon jos tämä iskee.
3 – Suuri lammasseikkailu – Haruki Murakami
Oikeastaan koko Haruki Murakamin tuotanto ansaitsisi paikan tällä listalla, sillä jokainen kirjoista vie lukijan Japanin erilaisiin maisemiin. Murakami leikittelee rinnakkaistodellisuudella, ja jossain vaiheessa kirjoja lukiessa miettii mikä on todellista ja mikä ei.
Kuvaukset Japanin luonnosta, metsistä ja vuorista, eri vuodenajoista ovat niin kauniita, että tekee mieli laittaa vaelluskengät jalkaan ja lähteä samalta istumalta. Kunhan ensin käy suurkaupunkien ravintoloiden kautta syömässä vatsansa täyteen, ehkä vetämässä kännit hämyisessä baarissa ja laulamassa karaokea aamuyöhön.
Annika – Travellover
Travellover-blogin Annika on matkustanut yli 100 maassa, joten blogista löytyy tarinoita todellakin aivan kaikkialta maailmasta. Mukana matkoilla Annikalla on aina kirjoja, ja hän on kirjoittanut mm. ääni – ja e-kirjojen eduista pitkällä matkalla.
1 – Frances Mayes – Toscanan auringon alla
Kliseinen tarina, mutta sen Toscana-kuvaus saa haaveilemaan irtiotosta ja omasta pikku talosta oliivipuiden keskellä.
2 – Donna Leonin Guido Brunetti -sarja
Oikeastaan en pidä näistä. Kaupunki on minulle kuitenkin jo sen verran tuttu, että lukiessa voin vaeltaa pitkin Venetsiaa, nähdä, kuulla ja haistaa kaiken saman. Ja haaveilla olevani siellä enkä kotisohvalla.
3 – Elizabeth Gilbert – Eat, Pray, Love
Elokuva oli aika mitäänsanomaton kirjaan verrattuna. Edelleen on käymättä Napolissa, mutta se pitsa pitäisi kyllä vielä maistaa!
Panu – Panun Matkat
Panusta ei alun perin pitänyt tulla maailmanmatkaajaa, vaan äidinkielenopettaja. Maailmanmatkaaja hänestä kuitenkin tuli, tosin samalla myös kirjallisuustieteiden FM, joten Panun kirjavinkit tulevat ns. ”ammattilaislaarista”. Panun blogista löytyy juttuja mm. Trans-Siperian junamatkalta sekä elämästä Puolassa.
1 – Antti Tuuri: Matkoilla Euroopassa
Antti Tuuri (s. 1944) on tuottelias ja suosittu modernisti, joka tunnetaan erityisesti Pohjanmaa-sarjastaan. Tuuri on matkustellut paljon, ja rakkaus maailmaan näkyy hänen romaaneissaan, joissa kuvataan muun muassa Amerikkaa. Proosan lisäksi Tuuri on kirjoittanut esimerkiksi matkakuvauksia, joista itselleni läheisin on Matkoilla Euroopassa (2011).
Matkamuistokirja on oodi hitaalle matkustamiselle. Tuuri muistelee matkojaan ja antaa lukijan kurkistaa kirjailijan elämään. Teos kuvaa hetkiä ja tunnelmia, ja usein matkustusmuotona on juna. Itselleni juna on kaikkein rakkain matkustamisen muoto Trans-Siperian ja vaihtoaikaisen reilailun perintönä. Koen Tuurin kuvaukset junamatkoista kiehtovina, ja matkakuumeen saa hänen matkassa nousemaan taatusti. Kirjaa voin suositella matkabloggaajille myös inspiraatioksi kirjoitustyylin hiomiseen.
2 – Timo Laine: Torakoita ja panssarivaunuja
Torakoita ja panssarivaunuja (2014) kuljettaa lukijan sosialistisen Itä-Euroopan viimeisiin vuosiin Timo Laineen (s. 1968) ainutlaatuisten silminnäkijäkokemusten kautta. Kuusamossa kasvanut Laine kiinnostui itänaapurista jo lapsena ja pääsi isänsä kanssa käymään Moskovassa. Aikuistuttuaan Laine alkoi matkailla Itä-Euroopassa ja suuntasi opiskelijavaihtoon Viroon, silloiseen Neuvostoliittoon. Elettiin aikaa, jolloin Itä-Euroopan romahdus oli alkanut. Löystyvä systeemi ja vaihto-opiskelijan status mahdollistivat Laineelle harvinaislaatuisen matkailun romahtavassa jättiläisessä. Hän osui sattumanvaraiseksi silminnäkijäksi moniin merkittäviin sosialistista järjestelmää vavisuttaneisiin tapahtumiin.
Itä-Euroopassa käydessäni olen aina kokenut kiehtovaksi ajatuksen siitä, millaista elämä on ollut Laineen kirjan tapahtumapaikoilla Neuvostoliiton aikana. Kerronta tarjoaa vastauksia pohdinnoille ja nappaa mukaansa hyvällä imulla. Laine osaa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin sekä ihmetellä ja analysoida kokemaansa. Matkamuistoihin ja historian murroskohdissa mukanaoloon sekoittuvat luontevasti Itä-Euroopan poliittisen historian analyysi sekä omaelämäkerralliset ainekset. Kirja on paljon enemmän kuin nimensä, joka viittaa erääseen juonteeseen kirjoittajansa kokemuksissa.
3 – Rosa Liksom: Hytti numero 6
Rosa Liksomin (s. 1958) Hytti nro 6 on pakkoluettava kaikille, joita kiehtoo suuri junamatka Venäjän halki. Vuoden 2011 Finlandia-voittaja kytkeytyy kaunokirjallisuuden junamatkakuvausten traditioon ja tavoittaa ajattoman matkanteon tunnelman.
Trans-Siperia lienee vuosikymmenestä toiseen varsin muuttumaton kokemus. Hytti nro 6 tavoittaa osan siitä hengestä, jota muistan kokeneeni oman Trans-Siperiani aikana. Kun juna vyöryy halki Venäjän, ja käsillä on vain aikaa, alkaa väkisinkin tutustua kanssamatkustajiin. Tästä kuviosta ammentaa perusvireensä myös 1980-luvun Neuvostoliittoon sijoittuva Hytti nro 6. Moskovaan kyllästynyt suomalaistyttö matkaa samassa hytissä nelikymppisen, viinaan menevän ja hurjia kokeneen venäläismiehen kanssa. Matkan kuluessa inhon tunne väistyy orastavan ystävyyden tieltä.
Hytti nro 6 kuvaa Neuvostoliiton aikaista Venäjää samaan aikaan realistisen rujosti ja nautittavan maalaillen. Kirjan henkilöihin ja tapahtumiin voi olla vaikea samaistua, mutta ytimeen nouseva matkanteon tunne ja ihmisten välisten suhteiden kuvaus junaympäristössä pitävät otteessaan. Lukijalle syntyy vahva illuusio siitä, miten ikkunasta näkyvät maailmat vaihtuvat samalla, kun sisällä junassa mikään ei muutu. Kokemus on olennainen osa Trans-Siperiaa: Siperian-junassa matkaavalle turistille tärkeintä ei aidosti ole päämäärä vaan matka.
Meri Vanhanen – Syö, Matkusta, Rakasta
Tutustuin Merin blogiin ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten etsiessäni matkavinkkejä Tallinnaan. Näitä Merin blogista löytyykin aarreaitallisen verran, katso esim. tästä ravintolasuositukset Tallinnaan. Meri on myös ollut vaihdossa Shanghaissa sekä työharjoittelussa Belgradissa, joten blogista löytyy mielenkiintoisia juttuja myös näistä.
1 – Kalle Kniivilä: Putinin väkeä
Vuoden 2014 Kanava -tietokirjapalkinnon voittaja. Kniivilä selvittää Vladimir Putinin suosion syitä matkustamalla ympäri Venäjää keskustelemassa Putinista ja Venäjän kehityksestä tavallisten venäläisten kanssa. Sen lisäksi että kirja auttaa ymmärtämään naapurikansaa paremmin, aiheuttaa se arkisilla venäläiselämän kuvauksillaan tarvetta varata liput seuraavaan Pietariin lähtevään junaan.
2 – Sofi Oksanen: Puhdistus
Puhdistus yhdistää koukuttavan tarinankerronnan ja sellaisen palasen Viron historiaa, josta monella nuoremmalla Tallinnan matkaajalla ei ole aavistustakaan. Kirjan jälkeen vanhan tutun Viron näkee uusin silmin.
3 – Lisa See: Shanghain tytöt
Shanghain tytöt on viihdettä ja Kiina-faktaa sekaisin. Kiinalaisperheen tytöt elävät hyvää elämää 1930-luvun Shanghaissa, kunnes perhe menettää omaisuutensa ja heidät lähetetään pakkoavioliittoon Yhdysvaltoihin. Kirjan kuvailut menneen ajan elämästä Shanghaissa saavat ainakin siellä jo kertaalleen käyneen haikailemaan takaisin.
Otto Lilja – Otto Lilja
Oton blogissa ei suhtauduta liian vakavasti elämään tai ”omaan ihanaan itseensä”. Paitsi klassisia matkablogiaiheita, käsittelee Lontoossa asuva Otto blogissaan myös ulkosuomalaisuutta.
1 – Tim Ferris – 4 tunnin työviikko
Luettuani tämän kirjan koki oma elämä aikamoisen muutosaallon. 4 tunnin työviikko on yhdistetty elämänhallintaopas ja tietokirja oravanpyörästä irtautumisesta, riippumattoman taloustilanteen saavuttamisesta sekä ihan ylipäätään vapaudesta.
Kirja tarjoaa inspiroivia käytännön vinkkejä kahleettoman elämän saavuttamiseen sekä kannustaa lukijaa elämään elämäänsä täysillä, jottei tarvitse eläkepäivillä harmitella. Tämän kirjan luettuasi et todellakaan halua jäädä paikalle makoilemaan. Alat vähintäänkin kyseenalaistaa 8-16 arkirytmiä.
2 – Patti Smith – Just Kids
Fiktion sijasta meitsiin puree aidot kokemukset ja oikeat ihmiset. Inspiroiva ja intensiivinen, hetkittäin jopa synkkä omaelämänkerta kertoo legendaarisesta taiteilijapariskunnasta – Patti Smithistä ja Robert Mappletorphesta 1960-1970-lukujen New Yorkissa.
Kirja on yhtä kuin “vaikeuksien kautta voittoon” -tarina, joka saa uskomaan omaan itseensä ja elämän monipuolisiin mahdollisuuksiin oli olosuhteet mitkä hyvänsä. Olen 2 kertaa muuttanut aika spontaanisti uuteen maahan ja kohdannut näiden muutosten ja maisemanvaihtojen myötä jos jonkinmoisia ihmisiä, elämänkohtaloita ja myös monenkirjavia tilanteita laidasta laitaan. Näin ollen pystyn jollain asteella myös heijastamaan kirjan tapahtumia omiin kokemuksiin.
Rakastan isoja persoonia sekä lukea värikkäiden ihmisten muistelmia. Kirja tuo 70-luvun NYC:n boheemin taitelijakulttuurin sen verran vahvasti esiin, että pääsy Hotelli Chelseaan fiilistelemään Andy Warholin ja kumppanien mennyttä läsnäoloa tuntuu tämän luettuaan peräti jo pakkomielteeltä.
3 – Jack Kerouac – On the road
Toisen maailmansodan jälkeiseen Jenkkilään sijoittuva ajaton klassikko kertoo ennen kaikkea vaihtoehtoisesta elämänjanosta ja sen täyttämisestä. Vaihtoehtoisuus onkin asia, joka on itseä myös aina kiehtonut. Kaikki ihmiset ja elämäntavat ovat mielestäni mielenkiintoisia ja koen, että erilaisia todellisuuksia on tärkeä ymmärtää.
Jack Kerouacin tajunnanvirran myötä pääset välittömästi mielikuvitusmatkalle kirjan amerikkalaisiin maisemiin. Jos mielenkiinto Jenkkejä kohtaan ei herää tämän lukuelämyksen myötä niin ihme!
Milja Köpsi – Milja Köpsi
Käsitykseni mukaan Milja rakastaa kaikista matkakohteista eniten Roomaa, ja toisiksi eniten Istanbulia. Kirjavalinnat tietysti sen mukaan! Milja kirjoittaa matkablogia Iltalehdessä, sekä ylläpitää Opasroomaan.fi-sivustoa.
1 – Orhan Pamuk: Kaikki teokset
Pamukin kirjoista on vaikea valita vain yhtä hyvää. Omia suosikkejani ovat Viattomuuden museo sekä Pamukin uusin teos Kummallinen mieleni. Kirjojen maiseman tunnistaa Istanbuliin saapuessa ja kirjat heräävät uudestaan eloon sen kautta. Pamukilla on uskomaton kyky kertoa rakkaasta kaupungistaan yksityiskohtien sekä henkilötarinoiden kautta. Säilytän Pamukin kirjoja sänkyni vieressä. Aina kun tulee kaipuu lämpimään ja mystiseen Istanbuliin, ovat idylliset kujat, ystävälliset ihmiset ja Turkin aurinko vain käden ojennuksen päässä.
2 – Marja-Liisa Polkunen: Rooma
Okei, fuskaan hieman. Polkusen kirja on matkaopas, mutta koska kirja pitää sisällään ihania sekä hauskoja anekdootteja niin historiasta kuin italialaisistakin, eroaa se muista matkaoppaista täysin. Kirjassa on hyvin vähän kuvia, tässä mennään asia ja tarinointi edellä. Joka osiosta tulee sellainen riemumieli ylle, tuonne ja tuonne, tuonne varsinkin minun täytyy päästä!
3 – Saku Tuominen: Aglio & Olio / Basta!
Ruokakirjoja parhaimmillaan. Totta kai silloin herää matkakuume kun selaa läpi upeiden kuvien, reseptien sekä italialaiseen ruokaan liittyvien tarinoiden. Aglio & Olion runsas kuvitus on yksinkertaista ja tyylikästä, mutta ei hifistele liikaa, eivätkä pelota aloittelijaakaan vaan tekevät annokset ja ainekset sekä italialaisen keittiön kotoisan läheisiksi.
Vaikka kirjan voisi luokitella myös tietokirjaksi, löytyy sieltä kuitenkin yli 200 reseptiä, joiden klassikoista on hyvä ja helppo aloittaa italialaiseen keittiöön tutustuminen. Basta! taas käy läpi italialaisen menun rakenteen alkupaloista jälkiruokiin, kahveihin ja digestiiveihin niinikään anekdootein ja reseptein.
Molemmat ovat kirjoja jotka eivät jää uusien ruokatrendin jalkoihin vaan ovat voimissaan vielä kymmeniä vuosia tästä eteenpäin. Kestää isältä pojalle ja vielä koko laajennetulle perhekäsitteelle! Suosittelen lämpimästi hankkimaan molemmat kirjat keittiöön, näillä pärjää pitkälle ja vähän matkaa sen jälkeenkin. Sen lisäksi suosittelen ostamaan ainakin menolipun Italiaan.
”Minulla on päivän ruuaksi pastaa, kaapissa tilkka viiniä, televisiosta tulee illalla jalkapalloa ja ehkä vaimoni lempii minua illalla. Kaikki on siis hyvin.”
Rami Rajakallio – Kohteena Maailma
Kohteena Maailma-matkablogin Rami kirjoittaa blogissaan oluenmakuisista unelmareissuista maailmalla lasten kanssa sekä ilman. Rami on myös kirjoittanut blogiinsa jutun dekkareista matkakohteiden matkailuesitteinä.
1 – Enkelit ja Demonit – Dan Brown
Enkelit ja Demonit on oiva matkaopas Roomaan kiertäen monet tunnetuimmat nähtävyyksistä kiehtovan historian kera. Itse kävin äitini kanssa Roomassa siten, että kävimme katsomassa kaikki kirjan tapahtumapaikat tutkien mainitut pienet yksityiskohdatkin kohteista.
Näin pystyi paikan päällä sisäistämään kuinka upeasti Dan Brown oli sijoittanut realistisesti paikat kirjan mielenkiintoiseen juoneen. Kyseisestä kirjasta tehtiin myös kassamagneetti elokuva, mutta siitä ei ole kuin korkeintaan pieneen inspiraatioon.
Kirja itsessään sitä vastoin kertoo todella mielenkiintoisia asioita ja yksityiskohtia Roomasta ja katolisen kirkon historiasta – toki lukijan mietittäväksi jää mitkä tiedot ovat totta ja mikä tarua.
2 – Harry Hole -kirjat – Jo Nesbø
Itselle usein dekkarisarjat toimivat matkakuumeen nostattajina ja sitä Jo Nesbøn Harry Hole kirjasarja on parhaimmillaan. Sarjan esikoisteos oli Lepakkomies, jossa kovaotteinen alkoholisoitunut poliisi Harry Hole selvittää rikosta Australiassa.
Toisessa osassa viinanhuuruiset ja väkivaltaiset seikkailut jatkuivat Bangkokissa, mutta suurin osa sarjan kirjoista tapahtuu Norjassa ja tarkemmin Oslossa. Jo Nesbø osaa kuvata kaupunkeja maisemia niin karulla tavalla, että mieli tekee ostaa lentoliput siltä istumalta ja seikkailla Harry Holen jalanjäljissä maailmalla.
3 – Kävellen maailman ympäri – Lotta Nieminen
Täydellinen iltasatukirja pienten lasten kanssa matkustaville perheille. Kirjassa herätään aamulla New Yorkissa ja kurkataan avattavista luukuista mitä kiireisen kaupungin aamussa tapahtuu. Päivän aikana kierretään ympäri maailman niin Suomen, Venäjän, Japanin ja mm. Australian kautta ympäri maailman. Illan tullen ollaan takaisin New Yorkissa ja kirja loppuukin tärkeimpään huomioon maailmassa:
“Erilaiselta saattaa näyttää toinen, mutta hän onkin aivan samanmoinen”.
Lotta Niemisen piirtämä kirja on todellinen taideteos ja maiden merkittävimmät nähtävyydet niin Intian Taj Mahalista Japanin Shinjukun valomereen on kuvitettu upeasti. Kun luukuista löytyvät niin sambatanssijat Riossa kuin Mona Lisa Pariisissa on kirjasta iloa niin pienokaiselle kuin siitä loruja lukevalle aikuiselle. Aivan parasta matkakuumetta joka ilta, kun kirja valitaan iltasaduksi.
Karoliina Åman – From Karoliina
Olen lukenut From Karoliina-matkablogia niin monta vuotta, etten edes muista kuinka monta. Siksi en yllättynyt, kun Karoliina valitsi listalle mm. Orhan Pamukin Istanbulin. Karoliinan blogista löytyy juttuja mm. Ranskasta sekä siitä, millaista on olla lentoemäntä.
1 – Orhan Pamuk: Istanbul
Orhan Pamuk vie lukijansa siihen aitoon, ihanaan Istanbuliin jossa yleiskuvaa koristavat kaupungille ja sen asukkaille ominainen melankolisuus, rosoinen kauneus, boheemisuus ja historiasta kumpuava itsetunto. Aikaan, jolloin Atatürk oli vielä lähellä jokaisen sydäntä muistoissa ja muistelmissa, ja valtio oli tiukasti erillään uskonnosta.
Pamuk maalaa lukijan mieleen kaupungin, maan, kulttuurin ja samalla siihen kietoutuneena oman elämänsä niin kauniisti, niin koskettavasti ja niin todeksi, että herää välitön mielihalu päästä kulkemaan noita samoja Cihangirin ja Nişantaşın katuja.
2 – Anne Berest, Audrey Diwan,Caroline de Maigret, Sophie Mas: How to be Parisian wherever you are
Kukapa meistä ei haluaisi omaksua sitä ranskatarten ah! niin huolimattoman huoliteltua tyyliä ja eleganttia elämäntapaa. Tämä kirja saa aikaan valtaisan poltteen päästä istuskelemaan pariisilaisessa kahvilassa, pohdiskellen juuri nähtyä taidenäyttelyä ja suunnitellen viikonlopun illanviettoa ystävien kesken.
3 – Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
Asioita, jotka ovat parempia yöllä:
Syvänvioletin silkin hehku. Joku joka ei näytä kummoiselta, mutta jolla on miellyttävä luonne. Hototogisu-käki. Vesiputouksen ääni.
Kirja, jossa lähdetään Japaniin jäljittämään tuhat vuotta sitten elänyttä hovinaista, kirja, jossa suomalainen jättää päivätyönsä kustantamossa ja lähtee tutkimusmatkalle Japaniin, kirja, joka vie mukanaan.
Maarit Tolppanen – Pää Pilvissä-blogi, Islantiin liittyviä kirjoja
Maaritin Pää Pilvissä-matkablogi on tullut tunnetuksi tarinoista Islannista. Vaikka nykyisin blogissa käsitellään paljon muutakin, ovat pohjoisen kohteet silti pääfokuksessa. Maarit valitsi tälle listalle Islantiin liittyviä kirjoja.
1 – Michael Ridpath – 66′ Pohjoista leveyttä
Kirjailija ei varsinaisesti ole islantilainen, mutta tämä saaga sijoittuu silti vahvasti Islantiin päähenkilön ollessa ulkomaille lapsena perheensä kanssa muuttanut islantilainen mutta amerikkalaistunut poliisi. Ihan sairaan hyvä dekkari! Tälle on jatko-osakin. Koukutuin aivan välittömästi. Se tunnelman kuvailu ja Islannin pääkaupungin fiilis ja autolla hiljaa maaseudun teillä kurvailu. Mystiikka ja mytologia. Ah, lukekaa! Kirja kutoo juonta osittain limittäin myös erääseen erittäin suosittuun vanhaan fantasiasarjaan.
2 – Sjón – Poika nimeltä kuukivi
Kirja joka kertoo teini-ikäisen pojan rakkaudesta ja elämästä 1918-luvun Reykjavikissa runollisesti, raa’asti ja elokuvallisesti. Hankala selittää, mutta hieno kokea!
3 – Halldór Laxness – Läpi harmaan kiven
Ensimmäinen islantilainen kirja, joka meidän piti lukea vaihdossa koulussa. Kertoo itsepäisestä Bjarturista keskellä vaikeita olosuhteita. Tyyppi tekee elämästään melkein tahallaan mahdollisimman vaikeaa eikä halua apua koskaan keneltäkään. Nimet vaihtamalla ja vähän ympäristöä muuttamalla tästä saisi ihan korpisuomalaisen stoorin. Inhosin kirjaa aluksi, mutta lopuksi se auttoi ymmärtämään miten samantyyppinen on islantilainen ja suomalainen mielenluonne.
Mutkia Matkassa
Mutkia Matkassa on matkablogi, jotta kirjoittavat Emma ja Kaisa. Emma rakastaa erityisesti Aasiaa ja viikonloppumatkoja Euroopassa, Kaisa kiertää useammin kotimaan luontokohteita – näistä molemmista löytyy juttuja blogista.
Tässä molempien bloggaajien omat kolme kirjavinkkiä matkakuumeiselle.
Emma Roinila
1 – Tero Tähtinen: Lohikäärmeen päivät – puoli vuotta Shanghaissa
Persoonallinen matkapäiväkirja Shanghaista, kulttuurien kohtaamisista, kiinalaisesta runoudesta ja vihreästä teestä.
2 – Sujata Massey: Rei Shimura -sarja
Kevyttä, mutta koukuttavaa matkalukemista erityisesti Japanin ja dekkarien ystäville!
3 – Altti Holmroos: Majakkasaarilla
Järkälemäinen tietokirja esittelee kaikki Suomen majakat mukaansatempaavasti kuvin ja tarinoin.
Kaisa Merilahti
1 – Satumaarit Myllyniemi: Maaginen Aarrekartta – Eräretki 200 kainuulaiseen tarinapaikkaan
Kirja kertoo 200 autenttista tarinaa ja vanhaa uskomusta, jotka on paikannettu kartalle. Ne innostavat retkeilemään Kainuussa ja tuovat maagisen ulottuvuuden luontokohteisiin.
2 – Dan Kieran: Joutilas Matkailija – hitaan matkustamisen taito
Kieran kertoo rauhallisista junamatkoistaan ja lomista, joilla on aikaa rentoutua, virkistäytyä ja ajatella. Hänen mukaansa suurin osa nykypäivän matkailusta on suunniteltu nimenomaan estämään ajattelua. Esimerkkinä tästä Kieran käyttää turruttavia lentokenttiä, ostoskeskuksia sekä matkaopaskirjoja, jotka ohjaavat tekemisiämme. Kuitenkin lomassa parasta on uudet ajatukset ja vaikutteet. Kieranin mielestä kävely vapauttaa ajatukset ja on siksi paras tapa matkustaa. Kulkuvälineistä hänen suosikkinsa juna, jossa uuteen paikkaan siirtymiseen pystyy orientoitumaan paremmin kuin lentokoneella matkustaessa.
3 – Aravind Adiga: Valkoinen tiikeri
Kävin 10 vuotta sitten reissussa Intiassa ja se herätti minussa todella ristiriitaisia tunteita – kuten monissa muissakin. Matkan jälkeen luin tämän kirjan. Siinä on oivallisia kuvauksia tilanteista, jotka kertovat elävästi Intiasta ja erilaisesta ajattelutavasta siellä. Pystyin hyvin yhdistämään kuvauksia Intiassa kokemaani ja se avasi silmiäni. Yksi mieleenpainuvimmista kirjoista, joita olen lukenut!
Löytyikö listalta tuttuja opuksia? Mitä lisäisit listalle itse?
Katso myös lista omista kirjavinkeistäni vuodelta 2015.
Ps. Jos tykkäsit tästä, Twiittaa myös eteenpäin!
Kommentit (9)
Oi että. Tää oli kivaa lukemista. Mä lisään muutaman, jotka virtasivat päähän: Armistead Maupin: Tales of the City. Hanif Kureishi: Musta Albumi. Rory Mc Lean: On the Hippie Trail from Istanbul to India. Rudyard Kimpling: Kim -kirjat. Mika Waltari: Yksinäisen Miehen Juna. Rain Manicka: Jasminin tuoksu. V.S.Naipaul: Talo Mr Biswaisille.
Yksinäisen miehen juna on muuten nuorempana ollut minusta todella vaikuttava. Aikuisena olen yrittänyt lukea sitä uudelleen, mutta en enää ole päässyt samaan tunnelmaan mukaan. Nuo muut olivatkin uusia tuttavuuksia, joten kiitos niistä!
Karoliinalle erityiskiitos kun nosti "Asioita jotka saavat sydämeni lyömään nopeammin" -kirjan taas muistiini, sehän on aivan ihana!
Ja tietysti sulle ja bloggaajakollegoille mainion listan keräämisestä.
Kiitos kun olit mukana!
Viimeistään nyt täytyy raivata lisää aikaa vapaa-ajan lukemiselle. Viime vuosina lukeminen oikiksen tentteihin on vienyt aika lailla mehut luku-innosta muulla ajalla... Mutta kun valmistunenkin tässä jo hiljalleen häämöttää, on lukeminen taas otettava osaksi iltarutiineja. Jaan tämän postauksen oman blogini FB-sivulla! :)
Ihan mahtava postaus ja mitä vinkkejä! Hauskaa, mulla on postaus luonnos vähän samantyyppisesti elokuvista ja kirjoista, tosin ne on vain omia vinkkejä. Tää on viety astetta pidemmälle, kiva lukea usean erilaisen ihmisen kirjavinkit. :) Mulla on ihan ykkönen noi Satu Rommin kirjat tällä hetkellä - juuri eilen ostin viimeisimmän antikvariaatista. Niistä jos ei nouse matkakuume niin ei sitten mistään!
Tosi hyviä ja kiinnostavia kirjavinkkejä! Mä oon koukuttunut Khaled Hosseinin kirjoihin. Ne ovat niin koukuttavia. Muutoin Keplerit ja Nesbot toimivat dekkareiden puolesta ja samoin Läckbergin Fjällbackaan sijoittuvat kirjat :)
Tää olikin hyvä postaus. Pitää napata tuosta parit vinkit sit, kun nykyiset, kirjaston kirjat on luettu.
Aivan ihana postaus! Rupesin heti miettimään, mitkä kolme teosta valitsisin itse listalle..