X

Matka-aakkoset

Seuraa legendaarista matkablogikamaa, eli The Matka-Akkoset! Postauksen ideana on kaikessa yksinkertaisuudessaan kertoa yksi mieleen juolahtava, matkailuun liittyvä asia kullekin aakkosten kirjaimelle.

Täältä pesee ja härifrån tvättas!

A – Aqaba

Viimeisin ihastukseni matkailun maailmassa on ollut sympaattinen pieni Aqaban kaupunki Jordanian rannikolla. Aqabaa suosittelin matkakohteeksi myös Ylen taannoisessa artikkelissa, jossa etsittiin matkakohteeksi sellaisia paikkoja, jotka eivät ole yltiöpäisen täynnä turisteja.

B – Bali

B niin kuin Bali. En ollut koskaan tuntenut erityisiä tunteen palon himoja tutustua sen kummemmin Aasiaan, mutta nyt huomaan mielen muuttuneen, kun Balin matka häämöttää vain parin viikon päässä. Suunniteltu matkareitti kulkee Amedin kautta Ubudiin, ja sieltä Uluwatulle sekä Jimbaraniin.

C – Coatzacoalcos

Lähtiessäni teininä vaihto-oppilaaksi Meksikoon sain sijoituspaikakseni öljy- ja satamakaupunki Coatzacoalcosin, joka sijaitsee Veracruzin osavaltiossa Meksikonlahden rannalla. En osannut lähtiessäni oikeastaan sanaakaan espanjaa, mutta opin nopeasti, sillä Coatzacoalcosissa juuri kukaan ei puhunut englantia, eikä varsinkaan kukaan isäntäperheessäni!

D – Dentastix

Koiramme vakihoitopaikka matkojemme aikana on mummila Haminassa. Koiran jättäminen hoitoon on aina yhtä riipaisevaa, mutta mitään sellaista ei ole, mitä ei saisi Dentastixillä hoidettua! Chili ei jää ulvomaan lähtiessä peräämme, kun askartelee Dentastixin kimpussa, ja leppyy ikuisten aikojen hylkäyksen aiheuttamasta järkytyksestä saatuaan Dentastixin palattuamme.

E – Eilat

En oikein välittänyt Israelin Eilatista, jokin siinä tunnelmassa häiritsi ja pahasti. Israeliin palaan silti varmasti, Tel Aviv ja Jerusalem ovat vielä näkemättä ja ne kiinnostavat kovasti.

F – Fine Dining

Ruokamatkailu on mahtavaa! Parasta on, kun löytää fine dining-helmen jostain aivan odottamattomasta paikasta. Yksi tällainen on ollut berliiniläinen Glass, jossa söimme viime joulukuussa.

G – Galapagos

Siskoni vieraili luonani asuessani Perussa, ja samalla reissulla kävimme heittämässä keikan myös Galapagossaarilla. Tämä on ollut yksi hienoimmista kokemuksista ja kohteista ikinä, ja suosittelenkin Galapagossaarilla käyntiä jokaiselle vähintään kerran elämässä.

H – Huancayon alue

Huancayo on yksi ehdottomista suosikkikaupungeistani Perussa. Se sijaitsee Andeilla Mantaron laaksossa, seitsemän tunnin bussimatkan päässä Limasta. Huancayo on mahtava tukikohta lähiseutujen tutkimiseen, sillä ympäristöstä löytyy aivan mielettömiä juttuja ja Huancayosta on kaikkiin suhteellisen lyhyt matka.

I -Italia

Italiassa on sitä jotakin. Ihastuin siihen ensimmäisen kerran, kun olin 13-vuotiaana siellä lentopalloleirillä. Suurista italialaiskaupungeista suosikkini on Milano, mutta saattaa olla, että tykkään silti kaikista eniten niistä pienistä kylistä, joissa tuoksuu viiniköynnös jokaisella nurkalla. ♥

J – Jotunheimen

Jotunheimen on Norjassa sijaitseva vuoristoalue ja kansallispuisto, jonka alueella sijaitsee mm. Pohjois-Euroopan korkein vuori Galdhøpiggen. Kiipesimme tälle vuorelle kesälomareissullamme vuonna 2013, ja se oli kyllä ehdottomasti yksi kamalimmista päähänpistoista joihin olen lähtenyt mukaan. Galdhøpiggenille kiipeäminen ei ole varsinaisesti vaikeaa, mutta satuin olemaan aivan täysin rapakunnossa, enkä ollut tutustunut kohteeseen ollenkaan etukäteen. Huoh. :–)

K -Kaara

Yksi parhaita tapoja tutustua eri paikkoihin monipuolisesti on auto. Road tripit ovat ehkä suosikkejani kaikista matkustamisen muodoista: ei ole riippuvainen kenenkään muun aikatauluista, voi pysähtyä minne mielii ja muuttaa suunnitelmia koska tahansa jos siltä tuntuu. Ihanaa.

L – Lima

Rakas kotikaupunkini Lima jakaa tunteita, ja varsinkin lyhyellä vierailulla siellä käyneet usein pitävät sitä ankeana ja sekasortoisena paikkana. Minusta Lima on kuitenkin yksi maailman ihanimmista kaupungeista, mutta tähän tietysti vaikuttaa myös siellä viettämäni onnellinen elämä, sekä aika, joka on kullannut kaikki vähän vähemmänkin ruusuiset muistot.

M – Marcahuamachuco

Marcahuamachuco on Huamachucon kaupungin läheltä löytyvä rauniokaupunki ajalta ennen inkoja Pohjois-Perussa, La Libertadin maakunnassa. Marcahuamachuco sijaitsee 3200 metrissä merenpinnasta, ja sieltä on hienot näkymät alas laaksoon. Kävin täällä osana vastuullisen matkailun kurssin tutkimustyötä katsomassa, miten heikossa kunnossa olevan arkeologisen kohteen suojelu on hoidettu.

N – Norja

Norja on I-H-A-N-A maa. Kiersimme maata autolla pari kesää sitten kaksi viikkoa, ja näimme mitä ihastuttavimman kattauksen erityisesti luontokohteita. Kaikessa monipuolisuudessaan Norja on suorastaan mielipuolinen maailmankolkka, ja ehdottomasti sellainen, jossa jokaisen tulisi joskus käydä road tripillä.

O – Osprey

Luottoreppu Osprey aina mukana matkassa! Hyvä kantaa, tilaa juomarakolle, nätti kuin mikä. Hyvä reppu päiväreissuille ja lyhyille vaelluksille.

P – Porto

En juurikaan pitänyt Portosta käydessäni siellä pidennetyllä viikonloppumatkalla Madridista vuonna 2010. Muistaakseni pidin koko paikkaa silloin aivan kuolleena syntyneenä ja koko kokemusta laimeana. Tosin jälkeenpäin katsellessani kuvia on tullut mieleen, että ehkä vain olin väärässä paikassa väärään aikaan. Nyt uskoisin pitäväni Portosta paljonkin, ja olen valmis antamaan sille uuden mahdollisuuden!

Q – Querétaro

Querétaro on mielettömän kaunis kaupunki samannimisessä osavaltiossa Meksikossa. Querétaron historiallinen keskusta kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon, ja kävin katsomassa sitä osana Meksikon historiallisia kaupunkeja kiertävää kiertomatkaa, Ruta Colonialia vuonna 2008. Nippelitietona mainittakoon myös, että Querétaro on Meksikon toiseksi suurin viinintuottaja heti Baja Californian jälkeen!

R – Rio de Janeiro

Olen jättänyt palan sydämestäni Rio de Janeiroon. Lukeutuu myös suosikkikaupunkien joukkoon maailmassa, mutta ikävää siinä on sen ajoittainen kuumottelevuus. Itse sain kyllä olla aivan rauhassa, mutta toisenlaisiakin tarinoita kuulee paljon.

S – Stavanger

Norjassa jaksavat ihastuttaa myös kaupungit, joista suosikiksini jäi ehdottomasti Stavanger. Jos asuisin Norjassa, tahtoisin asua juuri siellä. ♥

T – Torino

Torino on kiva kaupunki, ja siellä on hämmästyttävän paljon kaikestaista syömiseen liittyvää tekemistä tarjolla. Mekin käytimme yhden päivän aikana jo pelkästään Eataly-ruokakauppakeskuksissa yhteensä 4 tuntia.

U – Uvablu

Yksi viime kesän road tripin varrelle sattuneista majoituksista oli täysin jokerina mukaan tullut B&B Uvablu Pello di Trontanossa.

B&B Uvablu toimii 1700-luvulta peräisin olevassa vanhassa kivitalossa, joka oli kuitenkin tuotu mm. kylpyhuoneen ja ikkunoiden osalta nykypäivään siten, ettei talo ollut menettänyt tunnelmastaan rahtustakaan. Yöpyminen maksoi kahdelta hengeltä 76 euroa, ja siihen sisältyi Simonan omakätisesti meille valmistama aamiainen: laventelikakkua, leipää, pannacottaa ja kahvia mutteripannusta (tietysti!). Kaikki omin käsin leivottua ja valmistettua, kakun laventelit omassa pihassa kasvatettuja.

V -Vaduz

Hah! Vaduz, koska kunnon matka-aakkosissa täytyy olla myös yksi ankea juttu mukana. Vaduz on Liechtensteinin ruhtinaskunnan pääkaupunki, ja ehdottomasti tylsin paikka, missä olen ikinä käynyt. Ei jatkoon.

W – Wadi Rum

Yksi tämän vuoden kohokohdista tähän mennessä on ollut päiväreissu Wadi Rumin autiomaassa, Jordaniassa.

X – Xauxa

Perun pääkaupunki ennen 9 miljoonan asukkaan Limaa oli 16 000 asukkaan Jauja – toiselta kirjoitusasultaan Xauxa, 3,3km korkeudessa Andeilla, Huancayon kanssa samassa Mantaron laaksossa. Monet espanjalaisvalloittajat kävivät Jaujassa hoidattamassa tuberkuloosia, minä puolestani vierailin siellä vuonna 2011 ohikulkumatkalla, ja ihastuin erityisesti markkinoihin.

Y – Yo no sé mañana

Huomisesta päivästä ei kukaan tiedä mitään edeltäpäin – voi tulla vaikka maailmanloppu. Siksi on tärkeää elää elämää täysillä ihan joka päivä. Esta vida es igual que un libro, cada página es un día vivido.

abc

Z – Zermatt

Sveitsin Zermatt on mielenkiintoinen paikka, ja sieltä käsin on mainiot näkymät mm. Matterhornille. Paitsi yksi Euroopan ikonisimmista hiihtokohteista, on Zermatt myös mainio paikka erilaiseen vaellus- ja kiipeilyurheiluun – alueelta löytyy yhteensä yli 400 kilometrin verran eritasoisia vaellusreittejä, joita mekin kävimme viime kesänä testaamassa.

Ä – Äitiä ikävä

Ajaudun harvoin minkäänlaisiin hankaluuksiin matkoilla, mutta kerran huomasin ihan oikeasti tulleen äitiä ikävä. Olimme siskoni kanssa matkalla Perun Trujillosta Ecuadorin Guayaquiliin, mutta kohtasimme matkalla kaksi taksiryöstöyritystä, polttopommi-iskujen vuoksi suljetun rajan, bussin uudelleenreitityksen vuorten kautta, rajavartijoiden lahjomisjupakan keskellä yötä keskellä ei mitään, sekä kirsikkana kakun päällä jumittumisen tuntikausiksi vuoristoon maanvyörymän takia.

Miten sattuikin, että kaikki mahdollisen vastoinkäymiset sattuivat osumaan sille samalla reissulle? Onneksi ehdimme kuitenkin lopulta ajoissa Guayaquiliin sekä lennollemme Galapagossaarille, joten loppu hyvin, kaikki hyvin. Mutta siellä vuoristossa maanvyörymään tukkimaa tietä katsellessa oli kyllä aikamoinen fiilis. Ja siellähän ei tietenkään ollut esimerkiksi kenttää, että olisi voinut soittaa mihinkään.

Ö – Ravintola Ö

Yksi parhaista ravintolakokemuksista viime vuosina – Ravintola Ö Tallinnassa.


Käy tykkäämässä La Vida Locan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa seikkailuja myös Twitterissä (@sarrrrba), Snapchatissa (@vidalocasari) ja Instagramissa (@vidalocasari)!


Matka-aakkoset was last modified: 11 tammikuun, 2017 by Sari Venäläinen

Kommentit (39)

 • Tää oli hauska! Vois melkein lainata ideaa omaankin blogiin ;). Tosta Portosta tuli sellainen juttu mieleen, että mehän oltiin siellä viime kesänä kolme päivää, ja jos oltais oltu vain yksi päivä niin fiilikset olis jääny aika latteiksi, mutta se ainutlaatuinen tunnelma alkoi tulla esiin vasta toisena ja kolmantena päivänä. Että kannattaa ihmeessä antaa Portolle toinen mahdollisuus!

  • Suosittelen kopioimaan, nää on hauskoja. :--D Vaikeinta on rajoittaa kuvamääriä, kun kaikesta tuntuisi löytyvän miljoona ihanaa kuvaa!

   Me oltiin Portossa muistaakseni neljä päivää, mutta olen aika varma että se oli väärä aika. Nyt haluan uudestaan. :-)

 • Mielenkiintoinen postaus! Osa mainitsemistasi kohteista olivat minulle ennestään tuntemattomia, joten oli kiva saada aivan uusia matkavinkkejä :) Ja kuvat ovat todella kauniita!

 • Näitä oli kiva lukea - kaikki sun jutut lukeneena tää oli myös kiva katsaus menneisyyteen :D. Olis kiva tehdä tää myös... Hmmh. Kuvia kaivellessa vaan menee niin tuhottomasti aikaa !

  • Haha! :--D Joo, kuvat oli kyllä haaste. Tuntui että kaikesta olisi monen postauksen edestä kuvia, hirveän vaikea karsia!

 • Voi miten hauska postaus! Taidan apinoida tämän jossain vaiheessa. Itse en ole vielä koskaan käynyt Italiassa, mutta olen kuullut aika monelta, ettei Milano ole yhtään kiva, niin kerrnakin toisinpäin!

  • Kamalan moni pitää Milanoa ankeana, en kyllä ymmärrä miksi! Se on ihana paikka. ^__^

 • Olipa kiva! Stavanger näyttää niin idylliseltä mestalta ja Norjaan olisi kyllä päästävä. Jäin osassa noista paikoista miettimään, miten ne lausutaan :P I niin kuin Italia. Voi kyllä!

  • Stavanger on ihan huippu paikka, ja koko Norja muutenkin. Seuraavaksi haluan päästä Lofooteille. ^__^

 • Hahaha komppaan tota Liechtensteinia! :D Muutenki näitä oli hauska lukea!

 • Hauska postaus, pitää itsekin tehdä samanlainen jossain vaiheessa! :) Pari näistä kirjaimsista tulee tuottamaan ongelmia, mutta eiköhän sitä aina jotain keksi. Mun on pakko olla eri mieltä Vaduzista, mä jotenkin tykkäsin siitä :D.

  • Heh, mä olen tehnyt tämän joskus aiemminkin, ja silloin oli paljon vaikeampaa, onneksi nyt on tullut niin monta kummallisen kirjaimista paikkaa vastaan, että tämä tuli aika helposti. :--D

 • Samaa mieltä kuin Eve - katsaus menneisyyteen :) Tätä oli mukava lukea!

 • Tää oli kyllä hauska. :) Galapagos ja Etelä-Amerikka kiinnostaa kovasti, Väli-Amerikkaan suunnataan ens vuonna. Vähän semmoinen kutina että tuun rakastumaan Latinalaiseen Amerikkaan.

  • Hyvä kutina! :--D Mulla on kutina että taas pitäis päästä...

 • Upeita kuvia! Galapagos on kyllä sellainen haave, että sinne on vielä päästävä. Ja monta muutakin kiinnostavaa paikkaa oli mainittuna.

  • Galapagos on kyllä mainio paikka, todellakin kaiken sen sinne pääsemisen vaivan väärti. ^__^

Samantyylisiä