X

Haahuillen Berliinissä 🇩🇪

Berliini on kaupunki, josta voi ostaa hetken mielijohteesta kadulta kaasunaamarin tai karvahatun, ja jossa on paljon makkarakojuja siellä ja täällä. Kaupunki, jossa julkisen liikenteen ymmärtäminen vaatii silmien siristelyä, mutta jossa kuitenkin on suhteellisen vaivatonta liikkua ja jossa tärkeimmät nähtävyydet ovat lähellä toisiaan. Kohtuullisen ankeakin se on.

Mutta on myös jotain mitä Berliini ei ole – nimittäin kovinkaan hyvä paikka haahuilijalle ainakaan tähän aikaan vuodesta. Kokemukseni mukaan talvinen Berliini vaatii hieman perehtymistä, enemmän suunitelmallisuutta, intoa jotakin tiettyä asiaa kohtaan. Tai ehkä päämäärätön kuljeskelu sitten ylipäätään sopii enemmän kesään?

Ei Berliini silti pettymys ollut, vaikka haahuilu ei ihan niin toimiva konsepti ollutkaan. Kävimme mm. holokaustimuistomerkillä, jossa piittaamattomat turistit pomppivat paasien päällä ja poseerasivat hassuissa asennoissa. Paikalla ollut vartija paimensi huonoimmin käyttäytyneitä laiskasti ja uppoutui takaisin puhelimensa saloihin.

Minua jäi edelleen kiinnostamaan liittyykö muistomerkkiin mitään sen ihmeellisempää symboliikkaa – toisten lähteiden mielestä kyllä, toisten taas ei. Niin tai näin, omalla tavallaan muistomerkki on toki vaikuttava.

Muistomerkiltä jatkoimme haahuilua Checkpoint Charlielle, jossa olisi voinut ottaa valokuvan ”amerikkalaissotilaista” – kuvauslupa 3 euroa! En maksanut, vaikka tietysti niin älyttömästä pelleilystä olisi ollutkin hauska ottaa muistoksi kuva itselleen. Väitän ettei välttämättä se kaikkein kannattavin bisnes.

Checkpoint Charlielta suuntasimme vielä katsomaan Berliinin muurin säilyneitä palasia, sekä kierrokselle entisen Gestapon ja SS:n päämajan paikalla nykyisin sijaitsevaan Topographie des Terrors -museoon, joka koostuu päämajarakennuksen rippeistä, sekä valokuvanäyttelystä.

Jälkimmäisessä pysäyttävimpiä otoksia olivat tietysti sellaiset, joissa oli tien varteen jokaiseen puuhun hirtetty ihminen, sekä lukuisat muut systemaattiseen hirttämistoimintaan viittaavat taltioinnit. Melko vastaavantyylisessä valokuvanäyttelyssä olen käynyt viimeksi Perussa (”Terrorismia Perussa” 10/04/2012).

Meillä oli käytössämme mainiot Berlin Welcome*-kortit, joka tarkoittaa pientä opaskirjaa sekä kaikenkattavaa julkisen liikenteen matkalippua, jota voi käyttää rajattomasti koko kortin voimassaolon ajan. Kortilla saa myös alennusta mielettömästä määrästä erilaisia nähtävyyksiä, kuten osasta museoita sekä TV-tornin pääsylipuista. Meidän kortteihimme sisältyi lisäksi ilmainen sisäänpääsy kaikkiin museosaarella sijaitseviin musoihin.

Museosaaren museoista päätimme valita vierailukohteeksi yhden, ja kiinnostavin oli ehdottomasti Pergamon. Museorakennus on valmistunut 1930-luvulla, ja siellä tehdään parhaillaan massiivista remonttia, jota museovieras ei kaikeksi yllätykseksi juurikaan huomaa päällepäin. Museon kuuluisin kohde on Pergamonista tuotu Zeuksen alttari, joka kuitenkin tällä hetkellä on restauroitavana, eikä sitä pääse muutamaan vuoteen katsomaan lainkaan.

Minusta on jokseenkin kyseenalaista siirtää kokonaisia rakennuksia niiden alkuperäisiltä sijoiltaan museoihin, mutta Zeuksen alttarin kohdalla sen ymmärtää:  alttari purettiin Bysantin aikana ja oli kauan kadoksissa, kunnes saksalaiset arkeologit löysivät sen 1800-luvun loppupuoliskolla, ja siirsivät sitten Berliiniin. Pergamonin museo on rakennettu alkujaan nimenomaisesti tätä alttaria varten, joten siitä tietysti myös museon nimi.

Museo on täynnä kaikenlaisia vaikuttavia esineitä ja rakennelmia, kuten mm. Babylonista Berliiniin tuotu Ištarin portti sekä muinaiskreikkalainen Miletoksen portti. Myös pienempiä kuriositeetteja oli nähtävillä paljon, ja niistä jaksoin ihmetellä eniten näitä savitauluja sekä nuolenpääkirjoitusta.

Museon yläkerrassa sijaitsee islamilaisen taiteen näyttely, joka oli ehkä jopa alakerran mahtavuuksia kiinnostavampi – islamilainen taide on niin merkittävästi erilaista kuin se, mitä yleensä tottuu Eurooppalaisissa museoissa tai taidenäyttelyissä näkemään. Kaikessa värikkyydessään ja koukeroisuudessaan toimii hyvin ja näyttää kivalta silmässä.

No, kyllähän siellä haahuillenkin näkee kaikenlaista, mutta ehkä suurempi suunnitelmallisuus olisi johtanut tehokkaampaan toimintaan. Haahuilimme muuten yhtenä päivistä lounaalle singaporelaiseen ravintolaan, sillä etsimämme meksikolainen olikin jo lähettänyt kokkinsa joululoman viettoon. Singaporelaisesta safkasta ei sen enempää kuin että ”ei jatkoon”, ja onneksi Berliinissä on myös miljoona muuta mahdollista ruokapaikkaa.

* Berlin Welcome-kortit tarjosi Visit Berlin


Käy tykkäämässä La Vida Locan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa seikkailuja myös Twitterissä (@sarrrrba) ja Instagramissa (@vidalocasari)!


Haahuillen Berliinissä 🇩🇪 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (47)

  • Minua kiinnostaisi ehkä haahuilla päämäärättömästi jossain suurkaupungissa, kun minua ei kiinnosta ostaa kaasunaamaria eikä karvahattua kuitenkaan. Päämäärättömästi haahuilemalla saattaa törmätä johonkin yllättävään. Berliinissä en kyllä ole käynyt.

    • Yleensä juuri siten sitä tuleekin törmättyä johonkin mielenkiintoiseen, mutta Berliinissä ei onnistunut :D Nähtiin vain niitä kaasunaamareita ja karvahattuja, mutta eipä ostettu niitäkään!

  • En ole jostain syystä vielä koskaan käynyt Berliinissä! Ottaen huomioon että olen erittäin huono suunnittelemaan ja ennemminkin nimenomaan haahuilija, niin pitäisi varmaan vierailla tuolla nimenomaan kesällä. Hassua muuten että kaksi ystävääni kävivät Berliinissä ensimmäistä kertaa - toinen talvella ja toinen kesällä. Talvivierailijalle se oli pettymys ja kesävierailija rakastui kaupunkiin! :D

    • Joulumarkkinat oli kivat, joten siinä suhteessa piste Berliinille joulunalusaikana. Ehkä kesä kuitenkin olisi kokonaisuutena parempi aikakausi... Haahuilulle ja kaikelle. :D

  • Visit Berliini -kortti tuntuu toimivalta ja islamilaisen taiteen museo mielenkiintoiselta. Jos sama tahti jatkuu, niin nämä museot alkaa olemaan kohta ainoita paikkoja missä kyseistä taidetta pääsee omin silmin katsastamaan. Toivottavasti ei kuitenkaan näin tapahdu.

    Itse olen käynyt pari kertaa Berliinissä, marraskuussa ja joulukuussa. Voisin kuvitella kaupungin olevan vielä paljon mukavampi kesäaikaan, joskin itselle talvella riitti tekemistä varsin paljonkin. Teinhän siellä myös lukemasi opastetun kiertoajelun täydelle bussille, vaikka en siellä ollut aikaisemmin käynyt: http://www.rantapallo.fi/kohteenamaailma/2015/11/08/kaikkien-aikojen-kiertoajelu-berliini-1994/ Tekisi mieli käydä tutustumassa Berliiniin kesällä.

    • Sepä se, ehkä se on hyvä että ainakin jotain on viety turvaan sekasorron keskeltä. Muistan kyllä tarinasi kiertoajelusta, ehkä sellaiselle olisi ollut hauska osallistua ;D

  • Tuollaiset Berlin Welcomen tapaiset kaupunkikortit on kyllä kätevän oloisia, vaikka sellaista en ole koskaan kokeillutkaan. Kööpenhaminassa ne vain ovat järjettömän kalliit, enkä usko niistä kovinkaan suurta hyötyä olevan, sillä kortin voimassaolon aikana pitää suhailla sinne ja tänne tukka putkella, että kortti olisi kannattava. Ehkä Berliinissä on toisin?

    • Me ollaan kokeiltu mm. Oslossa, ja ne on ihan älyttömän hyviä. Berliinissä tuon hinta ei päätä huimaa, ja kun julkisilla on melkein välttämätöntä päästä kulkemaan niin sitä tulee aktiivisesti käytettyä jo siihen. :) Me käytiin sitten lisäksi TV-tornissa alennuksella ja museoissa ilmaiseksi!

  • Berliini on jäänyt itsellä kiertämättä jostain syystä. Ehkä se on se tunne kun jokin on niin "lähellä", että sinne matkustus tuntuu helpolta ja sitä lykkää :) Tuo islamilaisen taiteen näyttely on todella hienon näköinen näin kuviesi perusteella!

    • Islamilainen taide on hienoa kaikessa koristeellisuudessaan, tykkään! Mene ihmeessä Berliiniin joskus kun tilaisuus tulee, läheisyydessä on se hyvä puoli että sinne pääsee edullisesti! :D

  • Itse taisin haahuilla Berliinissa pari vuotta sitten tammikuussa, mutta olet oiekassa, jonkinlainen päämäärä on hyvä olla, vaikka kaukainenkin. Matka voi olla silloin kiinnostavampikin kuin päämäärä, mutta ihan vain ilman ajatusta saattaa päätyä jonnekin käsittämättömän syrjään sirkuksen takapihalle, kuten minulle kävi.

    Hommasin Amsterdamissa tuollaisen vastaavan kortin. Tuli hiukan paineita, että varmasti käytän sitä niin paljon, että hankkiminen kannatti. Muistaakseni otin 3 päiväksi, ja 1,5 päivän kohdalla saatoin relata: olin tienannut korttini. Loppu oli pelkkää säästöä. :) Kävin sitten mm. käsilaukkumuseossa, johon en olisi muuten mennyt, mutta kun "ilmaiseksi" pääsi. Ja se oli kyllä aika kiva!

    • Meillä kävi pari kertaa niin, että jouduttiin johonkin tylsään lähiöön. Toisaalta sitten kerran haahuiltiin niin että nähtiin aidan takaa kenguruita ja laamoja, mutta siitä tuli lähinnä paha mieli.

      Ehdotan, että jokin kaupunki pilotoi tällaista korttia siten, että sillä saa ilmaisen lasillisen viiniä kaupungin ravintoloista. Sitten pitäisi vain laskea että kuinka monessa ravintolassa täytyy ehtiä käydä... ;)

  • Itse tykkään kaupunkilomilla osan ajasta vain haahuilla paikasta toiseen. :) Toki kesällä kivempaa kuin talvella :D Minkäs hintainen tuo kortti on? Onko se kannattava esim. viikonloppumatkalle? :)
    Titta / IKILOMALLA

    • Mun mielestä se on kannattava nimenomaan viikonloppumatkalla! Meidän kortti oli voimassa 72 tuntia, sillä pääsi myös lentokentälle ja siihen sisältyivät nuo kaikki museosaaren museot, hinta 40€. :)

  • Njoo, ehkä se haahuili ei oo ihan paras talviaktiviteetti missään. Itsekin kyllä aina häilyn siinä haahuluin ja tiukan suunnitelmallisuuden rajapyykissä, molemmissa on omat hyvät puolensa! :)

    • Niimpä! Hyvä sekoitus suunniteltua ja suunnittelemattomuutta, mutta mieluiten aina lämpimässä ilmanalassa ;D

  • Olin Berliinissä viimeksi huhtikuussa pääsiäisen aikaan ja silloinkin ympäri ämpäri haahuillessa kävi tuuli välillä kylmäksi, puhumattakaan kun alkoi sataa vettä. Kesällä haahuilusta saa niin paljon enemmän irti! Mä vaan satun olemaan haahuilija, en jaksa tehdä liian tarkkoja suunnitelmia..

    • Mä tykkään sellaisesta picnic-meiningistä, että ostaa vähän viiniä ja syötävää mukaan ja asettuu johonkin kivaan paikkaan hengailemaan. Sellaiseen Berliini saattaisi tarjota kivoja paikkoja kesäaikaan. En ole kovin hyvä suorittaja matkailuasioissa. :)

  • Itse en ole vielä Berliiniin eksynyt haahuilemaan, on jotenkit jäänyt aina pois reissuhaavelistoilta.. hövettää myöntää. Pitänee kokeilla josko iskisi itseeni, vaikken juuri kaupunkilomatyyppiä olekaan. Never try never know !

    • Voihan sitä kokeilla, ja jos ei putoa niin takaisin luontoon ja sitä rataa. :D

Samantyylisiä