X

Kalamajan rosoisempi puoli 🇪🇪

Kalamajaa on viime vuosina tituleerattu kaikissa mahdollisissa yhteyksissä Tallinnan trendikkäimmäksi kaupunginosaksi. Alueen kuvaillaan usein olevan sekoitus Vallilaa ja Kalliota, ja alueen käyntikortti ovatkin lähes sata vuotta sitten rakennetut puutalot, jotka olivat ennen kalastajien ja kauppiaiden koteja.

Kuulemma alue on täynnä trendikkäitä (oletettavasti raastavan stereotyyppisiä) hipsterikahviloita ja vintageliikkeitä. Vanhoihin teollisuusrakennuksiin kuuluu rakennettaneen hotelleja, ravintoloita, taidegallerioita ja museoita.

Rosoinen rantaraitti


Kaikki tuo trendikäs on kuitenkin keskittynyt rautatieaseman läheisyyteen, ja lähempää rantaa löytyy jo aivan toisenlainen kokoelma toinen toistaan mielenkiintoisempia maisemia ja rapistuneita rakennuksia. Pyörimme siellä, koska tavoitteenamme oli tutustua rannassa sijaitsevaan Patarein vankilaan. Tässä vaiheessa emme tosin tienneet, ettei vankilaa pääse talviaikaan muuten, kuin tilaamalla kierroksen etukäteen – siispä käyskentelimme ”aukeamista odotellessamme” ympäriinsä, ja minä kuvasin monta sataa ruutua kaikessa siinä hurmiossa, minkä sortumaisillaan olevat rakennukset minussa aiheuttivat.

Patarei


Patarein talvikauden aukioloajat olivat melko hirveä pettymys, sillä juuri tätä olin odottanut koko Tallinnan matkalta eniten – olin lukenut etukäteen monta mielenkiintoista blogikirjoitusta ja artikkelia vankilaan liittyen, jonka lisäksi yksinkertaisesrti pidän hyödyllisenä pieniä järkytyksiä aina silloin tällöin.

Kalamajan alue on aiemmin ollut suljettu Neuvostoliiton rajavyöhyke. Patarei oli alkujaan tarkoitettu merilinnoitukseksi, ja se sijaitseekin yhdellä kaupungin potentiaalisesti hienoimmista merenrantatonteista. Linnoituksen rakennustyöt aloitettiin 1800-luvun alkupuoliskolla, ja se toimi valmistuttuaan (1840) alkuperäisidean mukaisesti kasarmina ja tykkipatterina ensimmäiset vuotensa. 1920-luvulta alkaen paikka muunnettiin vankilaksi, ja vierailijoille valotetaan nykyisin juuri Neuvostoliiton Viron miehityksen aikaisia kauheuksia.

Patarein historiasta tekee erityisen kiinnostavan se, että se on suljettu vasta noin kymmenen vuotta sitten, ja vankilan käytössä ollutta teloituskammiota käytettiin viimeksi vuonna 1991.

Lennusadam – Lentosatama ja Viron merimuseo


Patarein vankilan vieressä sijaitsee myös 1920-luvulla rakennettu vesilentokonehalli, jonka jättimäisen sementtikuoren sisälle on koottu Viron merenkulun historiaan liittyvä näyttely. Vetonaulana toimii brittien rakentama 600 tonnia painava sukellusvene.

Itse näyttelyssä emme vierailleet, mutta kävimme tekemässä pienen kierroksen rannassa – Viron valtion vanhoja, käytöstä poistettuja rannikkovartioaluksia sekä muita maallikon silmään hurjan näköisiä paatteja pääsi katsomaan läheltä, ja infotauluista olisi voinut opiskella laivojen historiasta enemmänkin.

Kuten kuvista näkyy, oli päivä varsin ankea ja harmaa. Saimmekin tutkia satama-aluetta ylhäisessä yksinäisyydessämme, ja paikan yllä leijuva tunnelma oli melkoisen hieno – kaiken hiljaisuuden keskellä autiossa satamassa laiturit kirskuivat, veneet natisivat ja tuuli viuhui korvissa. Asteenkin verran pimeämpää, ja olisin luikkinut hirveää kyytiä karkuteille.

Museosta on kirjoittanut tarkemmin Tämä Matka-blogin Anna, postaus luettavissa täällä.

Seuraavalla matkalla Tallinnaan käymme ehdottomasti heittämässä perusteellisen kierroksen vielä sillä Kalamajan trendikkäämmällä puolella, ja teemme tietysti myös uuden yrityksen päästä vankilakierrokselle. Jos näistä rosoista haluaa saada vielä kiinni ennen kuin entisöinnit etenevät Kalamajan kaikkiin osiin, kannattaa pitää kiirettä: Kalamaja on tällä hetkellä Tallinnan nopeiten kehittyvä alue, ja tämän huomaa – uusia taloja naputellaan kasaan mieletöntä vauhtia, ja teitä on kunnostettu viimeisen vuoden aikana kokonaan uusiksi (tämän huomasimme google street viewistä).

Huikea paikka.


Käy tykkäämässä La Vida Locan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa seikkailuja myös Twitterissä (@sarrrrba) ja Instagramissa (@vidalocasari)!


Save

Kalamajan rosoisempi puoli 🇪🇪 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (49)

  • Tätä lukiessa mietin, että tuolla minäkin haluaisin käydä ja nähdä nämä kaikki rosoiset ja historiaa henkivät rakennukset. Ehdin juuri miettiä, kait ne siellä pysyvät, kun jo kerroitkin että kannattaa pitää kiirettä. No, katsotaan ehdinkö ennenkuin entisöijät iskevät koko alueeseen. :)

    • Tuon kaiken muutoksen huomasi tosi selkeästi, kun katsottiin aluetta googlen street viewistä(kuvattu vuonna 2014): siellä missä oli aiemmin pelkkää pöpelikköä ja hiekkateitä, oli nyt uusia kokonaisia asuinalueita ja täydellisesti asfaltoituja teitä!

  • Minulle Tallinna oli vuosia sellainen kaupunki, jonne ei ollut mitään mielenkiintoa mennä. Nyt blogikirjoitusten ja keväisen työmatkan vuoksi Tallinna on alkanut kiinnostaa todella paljon - etenkin Patarei ja Kalamaja ovat listalla kun seuraavan kerran Tallinnaan pääsen!

    • Musta Tallinna on tosi kiva kaupunki, ja oikeastaan aika paljon kaiken sen vuoksi, mitä on vanhan kaupungin ulkopuolella. Parasta tietty on se, että voi syödä hienoissa ravintoloissa huomattavasti edullisemmin kuin Suomessa. :D

  • Mä kävin viime keväänä Patareissa kierroksella - oli kyllä mielenkiintoinen! Vaikkakin taisi olla juuri ennen toukokuuta jolloin osa (museo-osa?) vankilasta oli suljettuna. Siellä oli muuten aivan helvetin kylmä sisällä, vaikka ulkona oli varmaan +15 astetta. Että mitä se on sitten ollutkaan siellä talvisin... Kaamea paikka.

    • Nytkin olisi varmasti ollut hyytävää, jos oltaisiin päästy sisään. Harmittaa tosi paljon, ettei päästy sisään, mutta onneksi se nyt ainakin toistaiseksi pysyy siellä paikoillaan ja voidaan tehdä uusi yritys joskus myöhemmin. :P

  • Käytiin joitakin vuosia sitten Patereissa pikkupoikien kanssa. Mielenkiintoinen kokemus.
    Mentiin sitten myös Lennusadamiin ihailemaan ja testailemaan kaikkea kivaa. Morsetusta, tykillä ampumista, sukellusvene, ne vesialtaan kauko-ohjattavat laivat. Vaikea sanoa kumpi oli pojista kivempi kokemus. Itse tykkäsin kummastakin.

    • Juu, tuo sun Lennusadamin postaushan oli tuossa oikein linkitettynä, huomasitko? Me käytiin siinä aulassa, hienolta se näytti jo siinä, ja hämmästyttävästi paikalla oli vain paikallisia eikä ollenkaan perusturtisteja. :)

  • Aika makeen näköistä! Tulin käyneeksi Tallinnassa tänä kesänä ensimmäistä kertaa vuosiin, mutta aika ei riittänyt kalamajaan asti, täytyy kyllä pistää listalle seuraavaa kertaa varten!

    • Tallinna on kyllä ihana, kaikkine kontrasteineen. Kaunis ja siloiteltu vanha kaupunki, ja sitten kaikki tämä. Huikea paikka. :)

  • Tuo Patarei on vielä omalla todo-listalla. Hyvä tietää, että talvisaikaan sinne pitää tehdä varaus. Kalamajan alue on mielestäni todella kiinnostavaa seutua ihan jo ravintoloiden takia.

    • Me käydään seuraavalla kerralla kokeilemassa jotain niitä kahviloita. Kerran oli aikeissa, muttei jaksettu sinne asti. :D

  • Noissa kuvissa on tosi hieno fiilis! Käytiin 1,5 vuotta sitten Lennusadamissa, kun siellä oli Titanic-näyttely. Kalamaja näytti pikaisesti läpi käveltynä kiinnostavalta, pitänee palata joskus paremmalla ajalla.

    • Nyt siellä oli menossa syyskuun alussa alkanut Etelänapanäyttely ("kilpajuoksu maailman ääriin"). Koko alue oli tosi mielenkiintoinen, mua kiinnostaa ja kiehtoo tosi paljon nimenomaan tuollainen rosoisuus. :)

  • Vau! :) Tuo osa Tallinnaa on ihan tuntematon minulle (kuten suurin osa muutenkin...). Jostain syystä sen kanssa on sama kuin Tukholman, että koska se on niin lähellä, ei koskaan tule varattua oikeasti aikaa siihen kiertämiseen ja päätyy risteilyllä sinne muutamaksi tunniksi näkemään vaan ne samat paikat kerrasta toiseen. Tosin edellisestä Tallinnan visiitistä on oikeasti jo varmaan puoli elämää aikaa, sen jälkeen olen vain kerran kulkenut läpi, joten taitaa olla vaikka keväällä aika suunnata sinne. Niin paljon ihania vinkkejä on viime aikoina matkablogeissa pyörinyt...

    • Mä jotenkin tykkään Tallinnasta ihan mielettömästi. Se on tavallaan niin kaunis, ja kuitenkin näin rosoinen - ja sitten on ruoka, joka houkuttelee aina vain uudelle visiitille....

  • Alkusyksystä tuli käytyä Tallinnassa, mutta kahden päivän aikana ei ehditty Kalamajan alueelle, vaikka olisi toki kiinnostanut. Keskityttiin enemmän niihin ravintoloihin ja kahviloihin ja yläkaupungin valokuvaamiseen. On se ihana kaupunki! Ensi kerralla Kalamajan vuoro...

    • Me oltiin nyt kolme päivää, mutta jäi sellainen fiilis että haluaa heti pian uudestaan. Ja juurikin keskittymään taas ravintoloihin... :D

  • Pitäisikin seuraavalla kerralla Tallinnassa suunnata tänne alueelle! Esittelit tämän niin houkuttelevasti, että vankilaan tutustuminen kiinnostaisi erittäin paljon! Hienot kuvat, niistä huokuu paikan tunnelma!

    • Mun on pakko päästä uudestaan pian että pääsen katsomaan tuota vankilaa. Se jäi nyt oikein vaivaamaan, kun en päässyt siellä käymään. :|

Samantyylisiä