X

Geneve on ”ihan kiva” 🇨🇭

Etukäteen paljon odotettu Lac Lémanin rannalla sijaitseva Sveitsin toisiksi suurin kaupunki Geneve ei korkeista ennakko-odotuksista huolimatta (tai ehkä niistä johtuen?) aiheuttanut mitään eritysen riehakkaita riemunkiljahduksia.

Toisaalta en toki edes yritä väittää että olisimme tutustuneet Geneveen mitenkään kunnolla, ja osasyynä tähän oli mm. se, että priorisoin mielenhäiriössä nätit kengät käytännöllisten edelle. Jalat olivat hetkessä kipeillä rakkuloilla ja vesipullotkin unohdimme autoon. Nälkä iski puolivälissä matkaa, eikä syöminen monesti maailman kalleimmaksi listatun kaupungin turistialueella tuntunut kovinkaan hohdokkaalta ajatukselta. Lisäksi oli sunnuntai, ja ravintoloita lukuunottamatta kaikki paikat olivat kiinni.

No, kaunistahan Genevessä kuitenkin oli, mutta rähjäisempää kuin odotin. Kaikki viehättävyys oli mielestäni keskittynyt aika pitkälti pelkästään järven rantaan, ja muilta osin kaupunki oli hyvinkin tavallinen – katukuvassa näkyy lähinnä kalliita kelloliikkeitä ja toinen toistaan epäilyttävämpiä pankkeja.

LUE MYÖS ► Treffeillä Genevessä ja haisulijuuston evankeliumi

Geneve on myös ilmeisen kansainvälinen, tämä tosin ei pistänyt meillä mitenkään erityisesti silmään. Kuulemma hieman vajaat 50 % kaupungin vakituisista hieman alle 200 000 asukkaasta on ulkomaalaisia, ja tätä selittävät omalta osaltaan mm. Genevessä sijaitsevt WHO:n, Punaisen Ristin ja YK:n Euroopan päämajat. Muutenkin Genevessä pitää majaa suurin määrä kansainvälisiä yrityksiä ja organisaatioita koko maailmassa.

Rantatien varressa oli paljon vapaata ja ilmaista parkkitilaa. Täällä muuten peltipoliisit nappaavat kuvan ylinopeutta ajavasta ajoneuvosta takaapäin, eivätkä moottoripyöräilijätkään ole siten turvassa sakkolappusilta. En edes uskalla kuvitella millaiset sakot Sveitsissä rapsahtaa, enkä halua kyllä koskaan kokeillakaan. Onneksi J ajoi aika kiltisti.

Veneiden määrä herätti lähinnä hilpeyttä, kun järvi kuitenkin on aika pieni. Jos kaikki rannoilla näkemämme paatit lähtisivät yhtä aikaa vesille, muistuttaisi järvi enimmäkseen törmäilautorataa.

Ylevyyden, oikeuden ja suojeluksen kotka, sekä Geneven yliopiston pääsisäänkäynti.

Paikallinen Kallio, tosin vain yhden korttelin kokoinen

Kyllä Genevessä jonkun kivan viikonlopun saisi kulumaan. Kuitenkin jos Geneveen menee, niin ehdottomasti suosittelisin ottamaan kaupunkiin tutustumisen lisäksi joko järviristeilyn, tai matkustamaan junalla rantaa myöten järven toiseen päähän Montreux’hön: junassa on parhaat näkymät järvelle päin (kulkee koko matkan rannassa, autotie ei), ja Montreux on monella tavalla jännempi paikka kuin itse Geneve.

Laivalla taas pääsee ihastelemaan aluetta toisesta perspektiivistä, ja valittavana on todella  monta eri reittivaihtoehtoa, ja osa reitin varrelle sattuvista kohteista sijaitsee myös Ranskan puolella. Meillä ei ollut tällä reissulla mahdollisuutta tällaista risteilyä ottaa, ja se vähän harmittaa – olisi pitänyt tutustua tuohon mahdollisuuteen etukäteen.

Onneksi kuitenkin kiersimme järven autolla, niin kuitenkin näimme kaikki rannalla sijaitsevat kaupungit, joista suosikkini oli Ranskan puolella sijaitseva Évian-les-Bains.

Geneve on ”ihan kiva” 🇨🇭 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (38)

  • Kiva kuulla rehellistä arviota Genevestä. :) Itseä paikka ei ole koskaan suuremmin kiinnostanut. Ehkä hintatason takia, tai... En oikeastaan edes tiedä miksi.

    • Mä jotenkin kai kuvittelin että Geneve on sellainen siisti ja joka kulmasta katsottuna nätti sveitsiläinen kaupunki, jonka rakentamiseen ja siloitteluun on käytetty paljon aikaa ja rahaa :D Ja se olikin ihan tavallinen kaupunki... Tuskin menen sinne enää uudestaan. :)

  • Tuon suuntaista juttua olen minäkin Genevestä kuullut. Mutta onhan Sveitsissä sentään ne Alpit.... :) Lähtisin itse ehkä niiden suuntaan, mikäli maahan sattuisin menemään. Sveitsiläinen työkaverikaan ei ole kummemmin Geneveä suositellut, joten ehkä ei tämänkään perusteella nouse tulevien matkakohteiden joukkoon! :)

    • Mä olen kirjoittanut Genevessä käynnin jälkeen matkapäiväkirjaan näin: "kaupunkeihin pettyy, vuoriin ei koskaan". Eli totta, mieluummin Alpeille! :)

  • En olekaan aiemmin tainnut lukea Genevestä minkäänlaista reissuraporttia. Itselleni on jostain jäänyt mielikuva jokseenkin tylsästä ja kliinisestä paikasta, missä ei ole tarttumapintaa. Kokemustesi mukaan en ole tainnut olla täysin väärässä?

    • Järven ranta oli kaunis, mutta muuten tämä minusta kyllä oli tylsä kaupunki. En näe mitään syytä miksi lähtisin sinne vartavasten uudestaan. :)

  • Meidän keväisellä Geneven reissulla Geneve toimi mainiosti tukikohtana, josta oli näppärä matkustaa eri puolille Genevenjärveä sekä Ranskan puolelle ja erityisesti sinne Alpeille! Yliopistokaupunki Lausanne oli myös tosi kiva!

    • Mä ajettiin Lausannesta läpi, mutta se ei houkutellut meitä pysähtymään... Mutta tosiaan siitä olen kuulut oikeastaan vain hyvää :)

  • Vaikuttaa söpöltä, joskin vähän samanlaiselta kuin moni muukin eurooppalainen kaupunki. Ihanat nuo värikkäät ikkunaovet (onko näille joku nimi? 8D).

    Euroopan road trip täytyy vielä joku kerta toteuttaa! Viime vuonna harkittiin sitä, mutta lähdettiin sitten kuitenkin Lofooteille.

    • IKKUNALUUKUT! Joo. "Ikkunaovet" kuulostikin vähän oudolta. :-D

      • Mun mielestä ikkunaovet on hyvä sana! ;D Mua kiinnostaisi nyt kovasti nuo Lofootit, kun monessa blogissa on ollut juttua...

  • Kiva lukea paikasta, josta itse ei oikeastaan tiedä mitään. :)
    Mulla ei ole ikinä ollut mitään mielenkiintoa Geneveen, ja luultavasti syynä tähän on se hintataso. Ehkä itsekin voisin ohikulkumatkalla pysähtyä kaupunkiin, mutten kyllä ainakaan vielä ole vartavasten kaupunkiin suuntaamassa. :D

    • Läpikulkumatkaan tuo sopiikin just hyvin, muttei kyllä matkan pääkohteeksi oikein millään 8)

  • Katselin yhtä vaellusreissua, jossa lennot kulkevat Geneven kautta ja aikaa jäisi myös kaupunkiin tutustumiseen. Luulempa että sen verran joskus tulen Genevessä piipahtamaan. :) Ihania nuo ikkunaluukut!

    • No tuollaiseen tuo olisi kyllä oikein passeli paikka! Taisit sitten hurahtaa vaeltamiseen... ;D

  • Olisin kaivannut vähän syväluotaavampaa analyysiä,miksi Geneve ei kolahtanut. Nyt sain irti vain hintatason ja odottamattoman rähjäisyyden. Geneve vaikutti postauksessasi aika mitään sanomattomalta, mihin sopii hyvin tuo otsikko "ihan kiva". Hienoja kuvia ja oli mukava lukea,et kaupungissa oli kuitenkin jotain hienoakin,kuten kaunis järven ympäristö!

  • Hurjaa, 50% asukkaista ulkomaalaisia! :) Toki Geneven kaupunki on nimeltä tuttu juuri noiden YK:n päämajojen yms tiimoilta, mutta onhan tuo silti iso luku. Ainakin kansainvälinen fiilis siellä taitaa olla? Monet kaupungit ovat juuri tuollaisia, että ne ovat "ihan kivoja", mutteivat aiheuta sen enempää fiiliksiä. Mutta sitten kun mulle joku paikka kolahtaa, niin oon kyllä ihan myyty eikä kukaan säästy mun fiilistelyiltä. :D

    • No sepäs siinä oli mielenkiintoista, ettei se kansainvälisyys oikein näkynyt mitenkään, taisi olla niin integroitunutta porukkaa! :D Ja mulla on toi ihan sama, en pääse siitä fiilistelystä millään jos joku oikein kunnolla uppoaa...

  • Liian suuret ennakko-odotukset on kyllä munkin tuntema vitsaus, niillä voi moni kiva paikka jäädä pettymykseksi. Toisaalta, jotkut paikat nyt vaan on tylsiä, odotuksista riippumatta :D Itse en ole vielä Sveitsissä käynyt, lähinnä se on se hintataso, mikä saa reissusuunnitelmat suuntautumaan muualle. Mutta jos sinne joskus päädyn, niin minäkin ennemmin vuorille kuin kaupunkeihin.

    • Sveitsi oli kiva, mutta kyllä taisin tykätä enemmän vuorista kuin kaupungeista. Hinnoista en tykännyt. :D

Samantyylisiä