X

Chamonix on resortti, mutta se ei haittaa 🇫🇷

Chamonix: ikoninen talviurheilukeskus, kaupunki Mont Blancin juurella, söpö, kiva, välineurheilijan shoppailumekka sekä maailman ensimmäisten talviolympialaisten pääkallopaikka vuonna 1924. Lisäksi mahtava vaellus-, kiipeily- ja maastopyöräilykeskittymä, eikä ollenkaan yhtä kallis kuin sveitsiläinen serkkunsa Zermatt.

Olimme yötä naapuripitäjästä löytämällämme maailman symppiksimmällä leirintäalueella, josta ajeli Chamonix’hin muistaakseni noin puolisen tuntia. Majoitusvaihtoja löytyy toki Chamonix’stakin aivan laidasta laitaan, mutta me halusimme säästää vähän rahaa ja tutustua myös ympäröivän alueen pikkukyliin, ja se olikin oikein hyvä ratkaisu – siitäkin huolimatta, että ensimmäisenä telttayönä satoi vettä.

Reissupäiväkirja 19.6.2015: Aamulla satoi vettä, kuten myös koko yön. Se oli kamalaa ja aamu oli kurja, mutta onneksi croissantit olivat sentään hyviä. Pakenimme sadetta Chamonix’hin, jossa oli aurinkoista mutta aika kylmää. Pilvet roikkuivat alhaalla koko päivän, eikä herra Mont Blancia siten näkynyt ollenkaan. Kaikkien ihanien merkkien kuten Haglöfsin, Mammutin ja Milletin brand storet houkuttelivat meitä teiden varsilla, mutta onnistuimme vastustamaan kiusausta aika hyvin. Tosin yhdessä aivan överissä urheiluliikkeessä kävimme ihastelemassa kiipeilyvarusteiden määrää!

Chamonix’ssa asuu vakituisesti vain noin 10 000 ihmistä, mutta turisteja siellä käy yli viisi miljoonaa joka vuosi – tästä huolimatta keskusta oli keskellä päivää aika hiljainen. Meininki oli kaikin puolin hyvinkin täydellisesti turistipainotteista postikortteineen ja matkamuistomyymälöineen, mutta jotenkin se ei vaivannut yhtään niin paljon kuin tietyissä rantalomakohteissa – mahdollisesti siksi, että rantalelujen sijasta kauppiaat olivat ladanneet rekit täyteen ulkoiluvarusteita. ;)

Erilaisia vaellus- ja ulkoilutarvikemyymälöitä oli todellakin niin paljon, että melkein henkeä ahdisti. Lähestulkoon kaikkea myynnissä olevaa oli tarjolla vielä tuplakappaleet vuokrausta varten, ja onkin aika kätevää jos kaikkea ei tarvitse kantaa mukanaan. Olimme jättäneet omat kiipeilyvarusteemme kokonaan kotiin matkatavararajoitteiden vuoksi, ja harkitsimmekin pienen hetken kiipeilyarsenaalin vuokraamista päiväksi. Jätimme kuitenkin väliin, vaikka kivoja kiipeilypaikkoja ilmeisesti olisikin ollut vaikka millä mitalla. Seuraavalla kerralla sitten.

Illan tullen alkoivat melutasotkin nousta, kun päivän aktiviteeteista palanneet ihmismassat valuivat keskustan baareihin loputtomana virtana. Pienimuotoista resorttiurpoilua oli havaittavissa, mutta Chamonix on kuitenkin niin söpö kaupunki, että annetaan se anteeksi.

Olisin antanut anteeksi myös kaupungin pahamaineisen saasteisuuden*, jos olisin edes hetkeksi muistanut lukeneeni siitä etukäteen. En kuitenkaan huomannut mitään, eikä edes saasteisiin herkemmin reagoiva J.

Saasteongelma lienee kuitenkin ihan todellinen ainakin pahimpien turistimassojen rynnätessä paikalle. Vain 80 kilometrin päässä sijaitseva Geneve on yleisimmin käytetty portti Chamonix’hin, ja tällä hetkellä auto on huomattavasti junaa nopeampi tapa taittaa näiden kahden kaupungin välinen matka. Junayhteyden parannustyöt ovat kuitenkin parhaillaan suunnitteilla, ja tämä tulee ratkaisemaan varmasti ainakin osan ongelmasta. Kaupunki myös tukee verohelpotuksin kiinteistönomistajia, jotka siirtyvät luontoystävällisempiin lämmitysjärjestelmiin.

Saastekarttaa voi tutkia täällä, ja tuon mukaan Chamonix’ssa on ainakin tänään oikein hyvä hengittää. Hyvä niin.

Chamonix on resortti, mutta se ei haittaa 🇫🇷 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (50)

  • Kiva, että joku matkailee Sveitsissäkin! Tuohon resorttimaisuuteen törmäsimme joskus St Moritziin poiketessamme, mutta onneksi Svetisin hintataso saa nopeasti unohtamaan ostokset :-)

    • Helpoin tapa välttää ostoshimot on jättää ihan vaan menemättä mihinkään ihaniin kauppoihin :D Chamonix'ssa vielä kestin, mutta Zermattissa hairahdin ihan vähän........

  • Oi oi, mä niin lähden tuonne joskus vaeltamaan! :)

  • Niin hienoja kuvia, etten ihmettele miksi Chamonix on niin legendaarinen lomakohde. Harmi, että ilma on väliin saasteista, kun omassa mielessä ajattelee aina vuoristojen korkeudet niin raikasilmaisina ja terveellisinä!

    • Ilmeisesti talvella vähän liiankin legendaarinen, luin monesta paikasta että silloin on kovasti ruuhkaa hiihtohisseillä ja voi joutua jonottamaan kauankin... Mutta nyt kesällä oli erittäin sopiva ja sopivan legendaarinen! :D

  • Yllärinä tulivat saasteet minullekin. Mutta kaunista siellä on, tosi kaunista. Sisäinen wanna be -ulkoilijani aina haaveilee tällaisista, mutta matkaakin muualle. :)

    • Ehkä sä vielä jonain päivänä yllätät ja lähdet tuonne, ja tuhlaat kaikki matkarahat noissa välineurheilijan aarreaitoissa.... ;D

  • Kun kävin keväällä Chamonix'ssa, ei siellä silloinkaan huomannut mitään saasteita. Ilma tuntui yhtä raikkaalta kuin täällä Saimaan rannalla. Me oltiin kyllä vain pari tuntia siellä, koska enemmän kiinnosti nousu Midille. Se oli kyllä ihan huikea kokemus! Ettehän jättäneet sitä väliin?

    • Byhyyy voi kyllä me skipattiin se, kirjoitin siihen liittyen jo ihan erillisen postauksenkin valmiiksi.... Arvaa harmittaako. :)

  • Näyttää kyllä tosi kauniilta paikalta. Harmi, että Sveitsi on niin kallis!

  • Niin idyllisen näköistä :) Euroopan vuoristo on jäänyt minun reissuillani melko vähälle huomiolle, ja samaten juurikin Chamonix. Zermattissa olen sentään onnistunut piipahtamaan! Kiinnostaa kuitenkin, erityisesti kesän vaellusmahdollisuudet, joten ehkäpä taas jonain kesänä... Saako noita retkeily- ja muita varusteita tuolta muuten halvemmalla kuin Suomesta? Vaikea kuvitella, että ainakaan kalliimpaa olisi... :D

    • Kyllä ne jonkun verran oli, esim. katsottiin sellaisia kiipeilykenkiä joiden tarkka suomihinta tiedettiin tarkasti, niin olivat reilun kympin halvempia. :) Ihan hyvin olisi voinut vähän shoppailla. :D

  • Tämä on kyllä kieltämättä kivan näköinen paikka. Salaa toivoisin pääseväni välillä tällaisiin kohteisiin, mutta jotenkin sitä tulee rahat tuhlattua jossain Kaakkois-Aasian auringossa. Saaste ei kyllä kuulosta kivalta. Nykyään arvostan puhdasta ilmaa entistä enemmän kun itselläkin tulee helpommin oireita.. Nyt juuri haaveilen tuosta turkoosista jätksistä :D:D.

    • Smurffijäätelöä! Olisi ehkä pitänyt ihan mielenkiinnosta maistaa. :)

  • Saasteita vuoristossa? Kuulostaa erikoiselta! Kai sinne kukkuloiden väliin sitten pakkautuu kaikki pakokaasut, kun turistit huristelevat paikalle autoillaan..

    Hienoja kuvia. Symppiksen näköinen paikka :)

    • No sinnehän ne laaksoihin tuppaa pakkautumaan... :) Valitettavasti turistit ovat vain rikka saasterokassa, ja pahimmat ongelmanaiheuttajat ovat rekat, jotka liikennöivät tunnelin läpi matkalla Italiaan ja jättävät saasteet Chamonix'hin :( Tuolla oli joku tapaus, että tunneli jouduttiin jonkun onnettomuuden vuoksi joksikin aikaa sulkemaan, niin saasteet loppuivat joksikin aikaa käytännössä kokonaan. Aika hurjaa.

Samantyylisiä