X

Pariisi ensimmäistä kertaa – bongaa nämä nähtävyydet 🇫🇷

Pariisi. Kaupunki Seinen rannalla, maailman gastronominen keskus, muodin mekka ja kulttuurillinen kultakaivos. Maailman suosituin turistikohde, jossa vierailee vuosittain miljoonia turisteja.

Enkä minä ollut käynyt siellä ennen kuin vasta tänä keväänä! Olin käynyt kyllä Ranskassa, mutta lähinnä pienissä alppikylissä. Siellä ehdin jo ihastua croissantteihin, patonkeihin, leivoksiin ja juustoihin, mutta pääkaupungin humusta en tiennyt vielä mitään.

Pariisista, kuten kaikissa maailman kohteista, löytyvät ne kaikista sykähdyttävimmät nähtävyydet suurimpien turistivirtojen ulottumattomista – jokaiselle jotain ihan muuta kuin muille, koska yksi tykkää yhdestä ja toinen jostain toisesta.

Silti ehkä juuri Pariisi on kaikista maailman kohteista sellainen, jossa ne kaikkein ikonisimmat turistinähtävyydet kannattaa silti käydä bongaamassa, niin upeita ne ovat. Huolimatta siitäkin, että TripAdvisorin taannoisessa äänestyksessä Pariisi valittiin yhdeksi maailman yliarvostetuimmista matkakohteista.

Siispä keräsin listan tärkeimmistä nähtävyyksistä kaltaisilleni ensikertalaisille. Kaikkea ei kovinkaan suorittaja välttämättä ihan parissa päivässä ehdi, joten näistä kannattaa valita vaikka muutama itselleen mielenkiintoisin – ja käyttää loppuaika siihen, että metsästää niitä kuuluisia “uniikkeja mestoja”.

Notre Dame


Vuonna 1345 valmistunut Notre Damen katedraali lienee ainakin omalle ikäluokalleni tuttu ensisijaisesti Notre Damen Kellonsoittaja-elokuvasta. Ehkä osittain tästä syystä odotin itse Notre Damen näkemistä Pariisissa kaikista eniten?

Notre Dame sijaitsee Île de la Citén saarella, lähellä Louvrea. Kirkko edustaa varhaisgoottilaista tyyliä, ja on mahtipontinen sekä sisältä, että ulkoa.

Notre Dameen pääsee vierailemaan ilmaiseksi vuoden jokaisena päivänä, mutta kellotorniin kiipeämisestä otetaan pieni lisämaksu. Meitä ei kiinnostanut käyttää aikaa jonottamiseen, joten katselimme katedraalin vain maan tasalta – oikein hyvä valinta sekin.

Lisätietoja: www.notredamedeparis.fr

Sainte-Chapelle


Sainte-Chapelle on goottilaistyylinen kappeli, joka sijaitsee lähes Notre Damen kyljessä Île de la Citén saarella – nämä kaksi kohdetta onkin helppo yhdistää samalle visiitille. Sainte-Chapellessa merkittävää ovat upeat lasimaalaukset.

Lisätietoja: www.sainte-chapelle.fr/en

Eiffel-Torni


Eiffel-torni rakennettiin Pariisin maailmannäyttelyä varten vuonna 1889, ja aina siitä asti se on ollut Pariisin tunnetuin nähtävyys. Radiomastonakin toiminut torni on koostettu 18 000 palasta, ja sen rakentaminen kesti kaikkiaan 2 vuotta, 2 kuukautta ja 5 päivää. Lähes yhtä pitkältä tuntuu aika jonossa seistessä, joten skippasimme tornissa vierailun ja jatkoimme matkaa. Ja kun en paremmasta tiedä, sanoisin Eiffel-tornin olevan viehättävä erityisesti alhaalta päin katsottuna. ;-)

Ps. Jos maailmannäyttelyt konseptina kiinnostavat, olen kirjoittanut niistä laajemmin vuonna 2015 vierailtuani Milanon maailmannäyttelyssä.

Lisätietoja: www.toureiffel.paris

Sacre Coeurin basilika + Montmartre


Itseeni suurimman vaikutuksen koko Pariisissa teki Montmartren alue, sekä sen keskellä Pariisin korkeimmalla kukkulalla kohoava upea Sacre Coeur. Ihmispaljous on täälläkin mitä hirvittävin, mutta pääsimme silti hyvin lyhyellä jonotusajalla katsomaan kirkkoa sisältäpäin – siitäkin huolimatta, että käynnissä oli sunnuntaimessu.

Sacre Coeuriin pääsee ilmaiseksi sisään, mutta kupoliin kiipeämisestä haaveileville on tiedossa jonkinmoinen lisämaksu (sekä lisää jonottamista). Kirkko on taivaallisten tehtäviensä ohella myös muistomerkki Ranskan–Preussin sodan ja Pariisin kommuunin aikana kuolleille ranskalaisille.

Sacre Coeurin edustalla on pieni rinteeseen rakennettu puisto, ja täällä on myös kuvattu yksi suosikkikohtauksistani Amelie-elokuvassa. Spoiler alert: karuselli mäen juurelta löytyy, mutta elokuvassa näkyneet puhelinkopit on siivottu modernisaation mukana pois. Kamala pettymys.

Aivan Sacre Coeurin lähellä sijaitsee myös minulle tuntemattomasta syystä kuuluisa Moulin Rouge, jonka bongaamisen suosittelisin kyllä suosiolla skippaamaan varsinkin, jos aikataulu on yhtään tiukka. En tosiaankaan käsitä miksi sitä vaelletaan katsomaan, mutta niin vain teimme mekin. Eri asia, jos menee katsomaan esitystä, mutta valtaosa kai käy vain nappaamassa kuvan punaisesta tuulimyllystä.

Lisätietoja: www.sacre-coeur-montmartre.com

Arc de Triomphe, eli Riemukaari


Pariisin riemukaari toimi alkujaan kaupungin porttina. Sen rakentamisen aloitettiin vuonna 1806 Napoléon Bonaparten toimesta, mutta vallastasyöksyn seurauksena kaari valmistui vasta vuonna 1836.

Nykyisin Arc de Triomphe sijaitsee keskellä valtavaa liikenneympyrää, josta lähtee säteittäin eri suuntiin 12 leveää puistokatua. Näistä kuuluisin on tietysti Avenue des Champs-Élysées.

Lisätietoja: www.paris-arc-de-triomphe.fr

Louvre


Louvre on yksi maailman vanhimmista museoista, ja pinta-alassa mitattuna kolmanneksi suurin. Museon sisäpihalla sijaitseva lasipyramidi näyttelee melko keskeistä roolia Da Vinci-koodi -elokuvassa, mutta itse museo on merkittävä turistikohde nimenomaan taidekokoelmansa puolesta.

Kokoelman kuuluisin teos on Leonardo da Vincin Mona Lisa, mutta kokoelmasta löytyvät myös mm. Eugène Delacroix’n Vapaus johtaa kansaa sekä Jacques-Louis Davidin Horatiusten vala.

Ennen museokäyttöön siirtymistä Louvre toimi kuninkaan palatsina. Sen pinta-ala on kaikkiaan 160 000m2, ja näyttelyyn tutustuminen veisi kokonaiset 4 päivää, jos jokaista taideteosta ihailisi 10 sekunnin ajan.

Tästä syystä me ihailimme Louvren tällä kertaa vain ulkopuolelta, ja säästimme taiteeseen tutustumisen seuraavalle reissulle.

Lisätietoja: www.louvre.fr

Jardin du Luxembourg, eli Luxembourgin puisto


Luxembourgin puisto sijaitsee Pariisin latinalaiskorttelissa, ja on ihanteellinen paikka kesäpäivän viettoon sekä piknik-puuhiin. Puistossa sijaitsee myös Luxembourgin palatsi, jossa Ranskan senaatti kokoontuu.

Vappuna oli vielä liian kylmä ilma piknikeille, mutta kierroksen puistossa teimme silti, samalla kun kävimme bongaamassa läheisen talon seinästä maailman viimeisen vakiometrin (siitä lisää täällä).

Lisätietoja: www.senat.fr

Palais Garnier, eli Pariisin oopperatalo


1800-luvulla rakennettu Pariisin oopperatalo on upea ilmestys, jota meillä oli ilo katsella hotellihuoneemme parvekkeelta. Vieläkin hienompi rakennus on kuitenkin sisältäpäin, ja siihen voi tutustua päivisin ostamalla lipun kierrokselle tai iltaisin esitykseen. Nykyisin Palais Garnierissa esitetään erityisesti baletteja. 

Lisätietoja: www.operadeparis.fr

Kuinka monta olet ehtinyt päivässä tai kahdessa? Mikä oli suosikkisi?

Pariisi ensimmäistä kertaa – bongaa nämä nähtävyydet 🇫🇷 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (3)

  • Samat suositukset mullakin! :) Lisäksi kannattaa tsekata näköalat myös Montparnassen tornista. Ja ihan vaan vaellella päämäärättömästi ympäri katuja ja Seinen rantaa.

    • On se vitsi! :-D Olen vain kirjoittanut sen huonosti - yritin viitata siihen, että tuntuu hölmöltä vaeltaa paikalle noin "tylsän" nähtävyyden tähden. :-) Elokuvan olen nähnyt puoliksi, jäi kesken kun en tykännyt.

Samantyylisiä