Pari vuotta sitten teimme Norjan road tripin Google Mapsin avulla. Sittemmin Google kuitenkin teki muutoksen karttapalveluihinsa siten, ettei karttoja enää voinut käyttää navigoinnin apuvälineenä ilman internet-yhteyttä, ja meidän täytyi siten etsiä Euroopan road trippiä varten korvaava karttasysteemi.
Päädyimme käyttämään Nokian kehittämää ilmaista HERE-karttasovellusta, joka on sinällään aika samanlainen Google Mapsin kanssa. Merkittävänä erona kuitenkin laajemmat ominaisuudet sekä se, ettei Google Maps tue offline-navigointia ollenkaan, eikä siihen ole myöskään mahdollista ladata karttoja etukäteen muuta kuin muutaman neliökilometrin kokoisia alueita.
HERE on helppo käyttää ja se toimii useimmilla laitteilla
Käytimme HEREä pääasiassa mukana olleella tabletilla (Windows 8.1), mutta myös puhelimessa (Android + Windows Phone). Karttojen etukäteen lataaminen ei mitenkään voisi olla yksinkertaisempaa, ja niiden hallinnointi on hyvin helppoa. Ainakin Androidilla voi itse valita haluaako käyttää tallennustilana puhelimen muistia vai muistikorttia. Joistakin alueista löytyy tarkempia karttoja, joistakin vähän yleisluontoisempia. Euroopassa kartat lienevät siinä määrin kunnossa, että niillä pärjää paremmin kuin hyvin.
1. Valitse valikosta ”lataa karttoja” // 2. Valitse alue // 3. Ladattujen karttojen hallinnointi
Reittien suunnittelu ennen matkaa
Reittisuunnittelu on HEREn avulla suorastaan luvattoman helppoa. Ohjelma laskee annettujen speksien perusteella erilaiset vaihtoehdot, joista voi valita mieleisensä. Ohjelmalle voi kertoa esimerkiksi sen, ettei halua ajaa maksullisia teitä pitkin tai käyttää lauttayhteyksiä. Reitti lasketaan tämän mukaan, eikä meillä ainakaan kertaakaan käynyt niin että olisimme vahingossa joutuneet maksullisille teille, kun olimme erikseen valinneet maksuttomat reitit.
Reitin voi ottaa joko nykyisestä sijainnista haluttuun paikkaan, tai perinteisesti kertomalla ohjelmalle lähtö- ja saapumispisteiden nimet. Jos kohteen nimeä ei tiedä, saa sen selville painamalla sitä kohtaa kartassa muutaman sekunnin ajan – kartta kertoo mikä kohde on kyseessä, ja samalla sinne voi käynnistää navigoinnin.
Ainoa huono puoli HEREn käytössä oli se, että kaikki surkeimmatkin kyläpahaset oli merkitty karttaan mukaan, ja se vaikeutti joissain tilanteissa suunnan hahmottamista, sillä eiväthän tienviitat kerro kuin suurimmat kaupungit. Tuntemattomilla alueilla aiheutti hämmennystä, kun kaikki kolmen talon ryhmittymätkin näyttivät kartalla kaupungeilta, mutta kyllä siitäkin selvittiin kunnialla. ;)
Kokoelmat
HEREen on mahdollista tehdä myös nk. kokoelmia esimerkiksi tietokoneelta käsin, ja ne synkronoituvat automaattisesti kaikkiin laitteisiin joihin on kirjauduttu samalla tilillä. Tein itse kokeeksi etukäteen yhden kokoelman (rakkausloma!) reitin varrelta löytyvistä mielenkiintoisista kohteista, mutta tätä emme loppujen lopuksi käyttäneet ollenkaan.
Muuta ”hauskaa”
Kartasta saa näkyville alkeellista 3D-kuvaa liu’uttamalla sormia näyttöä pitkin alhaalta ylös. Tästä ominaisuudesta tosin ei ollut meille mitään erityistä hyötyä, mutta ihan hauska lisä jos on tarpeen hahmottaa vaikka rakennusten mittasuhteita.
HEREllä voi tottakai myös tarkistaa kuinka pitkä matka johonkin kohteeseen on – esimerkiksi meiltä Porvoosta on matkaa Meksikon kotiin karvan verran alle 10 000km.
Valittavana on perinteisen karttanäkymän lisäksi satelliittikuva, sekä (minun näkövinkkelistäni) turhaakin turhempi LiveSight. Lähialueeltaan voi myös tarkastella esimerkiksi vaikka ravintolararjontaa, majoitusvaihtoehtoja tai huvituksia. Luonnollisesti näiden lisäksi on olemassa tuhat ja yksi muuta ominaisuutta, jotka lienevät tarkoituksenmukaisia mikä kenellekin. Tässä postauksessa on kuitenkin esitelty pääasiassa se, miten tätä voi käyttää peruskarttana silloin, kun internet-yhteyttä ei ole saatavilla.
HERE on saatavilla mobiililaitteiden (Windows Phone, Android, iOS) lisäksi myös Windows 8-sovelluksena, joka mahdollistaa helpon offline-navigoinnin myös läppärillä ja Windows-tabletilla. Valikot tietysti näyttävät vähän erilaisilta laitteista riippuen, mutta ominaisuudet ovat samat!
HEREn tulevaisuus kuitenkin on jonkinasteinen kysymysmerkki, sillä Nokia harkitsee sen myymistä. Google I/O:ssa taas luvattiin keväällä, että Google Mapsiinkin on tulossa tämän vuoden aikana käyttöön offline-kartat, -navigointi ja -haku. Jänniä aikoja eletään, siis. ;)
Kommentit (22)
Miksi en ollut tästä aikaisemmin kuullutkaan!! Justiin eilen ostettiin uus parin sadan navigaattori parin viikon päästä koittavaa Norjan roadtrippiä varten. Pakko ehkä silti ladata tämäki puhelimeen, vaikuttaa tosi mielenkiintoselta sovellukselta.
Voi ei! :D Ehkä voitte tehdä niin että navigoitte navigaattorilla autossa ja käytätte HEREä vaikka kaupungilla? :P
Jes hei kiitti tästä! HERE:n iOS-versio lähtee niin testiin Balkanin reissulle :)
Mahtavaa! Sen lisäksi voisitte ottaa myös mut mukaan..... :D
Viimeisen vuoden aikana olen käyttänyt menestyksellä Here Mapsin autoilu- ja kävelynavigointia 15 maassa. Luonnollisesti joka maan kartat on ladattuna puhelimen muistiin ettei tarvitse nettiyhteyttä.
Me ollaan tähän mennessä käytetty tätä nyt kuudessa maassa, ja kaikissa toiminut moitteettomasti. HEREn omien tietojen mukaan karttoja on saatavilla 196 maahan, aika hyvä kattavuus siis. :)
Toi on kyllä tosi hyvä, Top3 juttuja matkalle lähtiessä kameran ja latureiden kanssa :-)
Täytyypä testata kun ollaan pian koko kuukaus karttojen ja GPS:n varassa. Tykkään tosin käyttää ihan kunnon paperista Road Atlasta Jenkeissä matkustaessa, mutta karttoja ei koskaan voi olla liikaa! :)
Oon samaa mieltä ettei karttoja voi koskaan olla liikaa! :D Paperikarttoja rakastan, mutta en oikein osaa käyttää niitä perusnavigointiin autoillessa... :P
Tähänhän pitää paneutua, jos pitemmille roadtripeillä joskus päädyttäisiin. Kotimaan reissuilla olen tuota kyllä puhelimessa käyttänyt sen kummemmin asiaan etukäteen valmistautumatta ja muuten on toiminut hyvin, mutta Lumiani akkua se syö vähän turhan ahneesti.
Kun en tästä hurjan kiinnostunut ole ollut en myöskään ole oikein miettinyt/selvittänyt, että vaikka kävellessämme jossain yleensä käytämme Citymapseja miehen iPhonella niin autolla navigoidaan Lumia + HERE -yhdistelmällä. Olikohan niin, että iPhonea ei ainakaan tuolla karttaohjelmaa saa kivasti kertomaan, että ota seuraavassa liikenneympyrässä kolmas oikealle ...
Hmm, en osaa sanoa tuosta ääniohjauksesta, koska me ei olla sitä käytetty, vaan työnjako on ollut sellainen että J ajaa ja minä kerron kartalta mihin suuntaan! Ja musta tuntuu että mun lumian akkua syö ihan mikä tahansa liian ahneesti, möö. :)
Kiitos vinkistä! Me juuri taisteltiin Italiassa Googlen offline-karttojen kanssa. Oltiin varattu vuokrafirmalta navigaattori, muttei saatu sellaista, kun olivat loppuneet kesken. Pääsin sitten sen offlline-kartan kanssa ohjaamaan meidät Rooman lentokentältä Italian itärannikolle. Muuten meni hyvin, mutta motareiden liittymät oli painajaista, kun ei tiennyt mitä kaupunkia kohti lähtisi. Onneksi tuli vain yksi huti.
Tämän otan käyttöön heti! Tarkoitus oli nyt selvittää, mikä olisi hyvä vaihtoehto. Kirjoitit tästä kuin tilauksesta :)
Mahtavaa! Mä kirjoitin tämän toivoen että tästä olisi jollekin todellista hyötyä, ja ihanaa jos tämä tosiaan toteutuu! :)
asfbz7
me6re2
j1deaa
uh7aao