X

Koe nämä Porvoossa 🇫🇮

Taloustutkimuksen ’Kaupungit matkailukohteina 2015’-tutkimuksessa voittajaksi selvisi tänä vuonna Tampere arvosanalla 8,50, ja hopeasijalle sijoittui Porvoo vain hieman alhaisemmalla arvosanalla 8,47. Kolmantena listalla on Helsinki, ja neljäntenä Turku.

Päädyin itse asumaan Porvooseen vähän sattuman kautta tammikuussa 2010, kun minulle lohkesi koulupaikka Haaga-Helian Porvoon kampukselta. Visiitin piti olla vain väliaikainen, mutta törmäsin vahingossa työpaikallani porvoolaiseen partanaamaan, jonka kanssa perustin lopulta yhteisen kodin – Porvooseen. Työharjoittelu Porvoon matkailutoimiston markkinointiosastolla sekä erinäiset projektit ovat auttaneet tutustumaan Porvooseen astetta syvällisemmin, eikä Porvoossa sydäntäni ole vienyt ainoastaan äsken mainittu porvoolainen, vaan myös Porvoon mukulakivetyt kadut ja kujat.

Sanoisin olevani erinomaisen pätevä julistamaan (heh heh), että Porvoo ansaitsee ehdottomasti paikkansa tuon suomalaisten matkailukaupunkien TOP-listan kärjessä. Sen kunniaksi kokosin tähän muutaman suosikkiasiani Porvoosta, sellaiset jotka jokaisen Porvooseen vierailulle tulevan tulisi mielestäni päästä kokemaan!

1. Porvoon taidetehdas

Porvoon taidetehdas tarjoaa vierailijalleen mm. elokuvateatterin, ravintoloita ja kahviloita, tanssia, konsertteja, taidenäyttelyitä ja taidelainaamon, erilaisia tapahtumia sekä shoppailumahdollisuuksia. Se toimii työhuoneena monelle taiteilijalle, ja usein onkin mahdollista päästä tapaamaan porvoolaisia taiteilijoita työssään. Liike-elämän ihmisille Taidetehdas toimii myös kongressikeskuksena, josta voi vuokrata itselleen vaikka neuvotteluhuoneen. Taidehallin taidenäyttelyt ovat maksuttomia, samoin kuin monet muut tapahtumat. Yksi tällaisista tapahtumista on viikon kuluttua starttaava #URBCULT, jota jatkuu aina elokuun loppuun saakka. 15.5.–31.8.

#URBCULT on elämyksellinen ja osallistava näyttely ja tapahtumapaikka, joka luo puitteet muun muassa kaupunkiviljelylle, ympäristötaiteelle ja ihan vain oleilulle. Alue rakennetaan tyhjälle tontille Aleksanterinaukion viereen ja se on vapaasti kaupunkilaisten käytössä 15.5 ja 31.8 välisenä aikana. #URBCULT kannustaakin porvoolaisia käyttämään aluetta omien aktiviteettien ja tilaisuuksien näyttämönä. Alueella järjestetään kesän aikana useita urbaanin kulttuurin tapahtumia, kuten valtakunnallinen musiikkifestivaali Sounds 15. – 17.5. #URBCULT käsittää myös tapahtumapäiviä, jolloin kaupunkilaisilla on mahdollisuus tutustua esimerkiksi parkouriin ja citysuunnistuksen.

2. Bistro Sinne

Tuntuu etten ole henkisesti kykeneväinen kirjoittamaan sanaakaan Porvoosta ilman, että mainitsisin suosikkiravintolaani. Bistro Sinne sijaitsee Taidetehtaalla, ja vetoaa sieluun kaikkien aistien osalta. Lounasaikaan suosittelen kokeilemaan Sinnen kuuluisaa burgeria, mutta illallisella kannattaa kallistua joko kolmen tai viiden ruokalajin settiin.

3. Vanhan Porvoon putiikit

Klisee, muttei syyttä. Vanha Porvoo on pullollaan toinen toistaan hellyyttävämpiä pieniä putiikkeja, puoteja ja antiikkikauppoja. Putiikit ovat erityisen helposti lähestyttäviä, ja antiikkikauppoihinkin uskaltaa astua sisään, vaikkei ymmärtäisi antiikista tuon taivaallista. Poimintoja näistä putiikeista löytyy täältä sekä täältä.

4. Vanha rautatieasema

Porvoon vanha rautatieasema on valmistunut vuonna 1897, ja siinä toimii nykyisin mm. Porvoon Wanha Rautakauppa. Tien toiselta puolelta löytyvä Wanha Makasiini on sekin yli 100 vuotta vanha, ja siinä toimi nykyisellään makasiinipuoti, josta löytyvät mm. kahvila, taimimyymälä, taidenäyttelyitä, matkamuistoja, käsitöitä, luomutuotteita sekä lahja- ja sisustustavaraa. Vanha rautatieasema sijaitsee kävelymatkan päässä Vanhasta Porvoosta, ja on erittäin idyllinen vierailukohde kaikille, jotka jaksavat ihastella punaista tiiltä sekä vanhoja vetureita. Mikäli junalla saapuminen Porvooseen kiinnostaa, niin 1960-luvulta peräisin oleva Lättähattu-museojuna kuljettaa matkailijoita Helsingin ja Porvoon välillä kesälauantaisin. Aikataulut löytyvät Porvoon museorautatie ry:n sivuilta, josta myös lainasin alla olevat kuvat:

5. Pellinki

Pellinki on saari Porvoon eteläpuolella, noin 30 kilometrin päässä keskustasta. Saaren ja mantereen väliä kulkee viidentoista minuutin välein lossi, ja saarella asuu vakituisesti hieman vajaat 300 ihmistä. Pellinki on erinomaisen helppo tapa päästä hetkeksi haistelemaan merituulta, ja Porvoon saariston tuomia moninaisia matkailumahdollisuuksia voi tiirailla lisää vaikka täältä. Tsekkaa myös postaus Bloggaajat kalastamassa!

6. Sicapelle

Jos nauttii lounasta Sinnessä, voi illalliselle mennä Sicapelleen, joka löytyy Kirkon kupeesta Vanhan Porvoon sydämestä. Sicapelle on miljööltään mieletön ja mauiltaan mahtava, ja se oli myös vastikään mukana Saaristoruokaa-ohjelmassa. Tarkempi analyysini Sicapellestä luettavissa täällä.

7. Haikon Kartano

Haikon kartano esiintyy usein erilaisissa TV-ohjelmissa, varsinkin jos ohjelmassa käsitellään häitä. Haikon Kartano on yksi Porvoon ikonisimmista nähtävyyksistä, sekä ehdottomasti alueen ykköshotelli. Haikon Kartanon palveluihin kuuluu mm. yrityksille varattavissa olevia kokoustiloja, kylpylä hoitoineen (mm. kuuluisa huippukylmä!), sekä erinomaisen hyvä ravintola, jossa voi mainiosti käydä illallisella vaikkei yöksi kartanon lakanoihin jäisikään. Kuitenkin: jos Haikon Kartanossa tahtoo yöpyä, niin kannattaa varmistaa että huoneen saa nimenomaan kartanon puolelta, sillä kylpylärakennuksen huoneet ovat melko lailla suoraan kuin 80-luvulta, eikä kartanon hohdosta siellä ole tietoakaan.

Kuvat Haikon Kartanon kuvapankista

8. Runebergin koti

Ei Porvoota ilman Runebergia! Runebergin kodissa oli jostain naurettavasta syystä kuvaaminen kielletty ainakin viimeksi kun kävin, mutta silti ehdottomasti kiva paikka vierailla, sillä onhan kyseessä kuitenkin Suomen vanhin kotimuseo. Kesäaikaan (toukokuu-elokuu) museon pääsymaksuun sisältyy myös vierailu Fredrikan puutarhassa ja Walter Runebergin veistoskokoelmassa

9. Pieni suklaatehdas

Kaikki tietävät että Brunbergin tehtaanmyymälä sijaitsee Porvoossa, mutta kuinka moni on vieraillut kirkon vierestä (Sicapellen naapurista) löytyvässä Pienessä suklaatehtaassa? Pieni suklaatehdas myy mm. käsintehtyjä konvehteja, jotka ovat vielä kaiken kukkuraksi sen hintaisia, ettei sydäntä riipaise vaikka ostaisi niitä vähän suuremmankin laatikollisen.

10. m/s J.L. Runeberg

m/s J.L. Runeberg risteilee Helsingin ja Porvoon välillä toukokuun puolivälistä syyskuulle lähestulkoon päivittäin, ja yksi suosittu tapa vierailla Porvoossa onkin ensin ajaa tänne Helsingistä pyörällä, ja palata takaisin Runebergin kyydissä. Helsinki-Porvoo-risteilyyn voi tutustua lähemmin täällä.

Siinä minun kymmenen suosikkiani Porvoossa vieraileville perusturreille. Jäikö jotain olennaista listasta pois?

Koe nämä Porvoossa 🇫🇮 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (31)

  • Mäkin bongasin tän YLEn uutisista, mieletön juttu! Oot kyllä mielettömän hyvin kattanut parhaat palat kaupungista ja ihan vesi herahti kielelle Sinnen herkkuja ajatellessa :) Ja okei, vähän tuli koti-ikäväkin... Voi vitsi jos riittää kuvat niin täytyy vääntää joku omien lempimestojen lista jossain vaiheessa.

    • Tee oma lista! Jospa sieltä tulisi vastaan jotain mitä en ole tullut ajatelleeksi tai missä en ole vielä käynyt.... :)

  • Kiitos vinkeistä, toivottavasti kesällä tulee näille käyttöä!

  • Oon käväissyt Porvoossa tasan kerran, ja silloinkin kovalla vauhdilla, mutta jos se on saanut noin hyvät pisteet Tampereen rinnalla, niin siellä on kyllä sitten käytävä :) Kiitos vinkeistä, laitoin kirjanmerkkeihin

  • Porvoo on niin idyllinen pikkukaupunki. Oisko sulla suositella jotain hyvää lounaspaikkaa sieltä? Siis muu kuin Sinneä :)

    • No jaa.. Musta mikään ei oikein yllä Sinnen tasolle, mutta ehkä Wanha Laamanni vois olla sellainen kakkosvaihtoehdoksi sopiva :P Gabriel 1763 oli alkujaan hyvä pizzapaikka, mutta lopetin siellä käymisen kolmen peräkkäisen pettymyksen jälkeen. :D

  • Mä en ole VIELÄKÄÄN käynyt Porvoossa, vaikka aina oon näitten sun postauksien jälkeen vannottanut sinne meneväni. Jotenkin se on kuitenkin "kaukana" Jyväskylästä käsin. Pitäis olla jotain ulkkareita ketä viedä sinne niin pääsis vähän niinku siivellä. ;-)

    • Musta on hyvä idea roudata tänne joku pieni turistiryhmä ja siinä samalla turisteilla vähän itse :D !

  • En ole muistaakseni koskaan käynyt Porvoossa, pitäisköhän ottaa ensi kesän tavotteeksi? Sinne ei tule lähdettyä, kun kaupunki ei oo ohikulkumatkalla, siellä ei asu kavereita tai oo mitään itseäni kiinnostavia tapahtumia, joten kai se on asioikseen lähdettävä. :) Kiitos siis vinkeistä.

    • Porvoo on jännä, tavallaan niin kamalan ilmeinen paikka käydä kotimaanmatkalla, mutta sitten kuitenkin tosi harva täällä käy. Sama kun itse en ole koskaan käynyt vaikka Turussa ja Tamperekin on ihan vieras... :D Pitäisi petrata tässä kotimaanmatkailussa ehdottomasti.

  • Sympaattinen kirjoitus tästä sympaattisesta kaupungista, jossa muutaman kerran olenkin käynyt ja kesällä olen varmaankin taas tulossa . Sitten voin hyödyntää vinkkejäsi :). Erityisesti Haikon Kartano saa hymyn huulilleni, sillä mieheni kosi minua siellä <3. Romanttinen on siis minunkin Porvoo.

    • Voihan ihanuus! Haikon Kartano vaikuttaa kyllä todella olevan sellainen oikein yltiöromanttinen paikka, kun niin monet siellä haluavat mennä kihloihin tai naimisiin :D

  • Kuinkakohan monena kesänä me ollaan oltu menossa Porvooseen, muttei olla kuitenkaan ryhdytty tuumasta tekoihin. Ehkäpä tänä vuonna vihdoin! Haluan kantaa sieltä mukanani kassikaupalla suklaata!

    • Yleinen tarina, että on ollut suunnitelmissa mutta ei ole tullut lähdettyä :D Suklaata on aina hyvä olla monta säkillistä!

  • Kiitos vinkeistä! (: Saa nähdä, jos tulee heitettyä suomiroadtrippi, sillon nää tulis tarpeeseen! En oo _ikinä_ käynyt Porvoossa, kyllä olis jo aika..

    • :---D Mäkin oon kyllä aika huonosti kotimaanmatkaillut, joskin tänä kesänä olen suunnitellut käyväni Turussa.....

Samantyylisiä