X

Ihanat kamalat blogiyhteistyöt

Blogiyhteistyökuvioista on kuhistu jälleen, ja hyvä niin. Aihe on kaikessa monitahoisuudessaan todella mielenkiintoinen, joten viime viikonlopun aikana seurasin erityisen kiinnostuneena Archie Gone Lebanon-blogissa käytyä keskustelua lisääntyneistä yhteistyökuvioista matkablogeissa, ja kävin myös tutkimassa Pallontallaajien keskustelua, joka oli antanut inspiraationsa tuolle Inkan postaukselle.

No, itse keskustelu foorumilla oli ihan asiallinen ja hyviä pointteja oli paljon, vaikken monesta asiasta ollutkaan ihan samaa mieltä. Samalla tavalla monella itse postaukseen kommentoineella oli hyviä pointteja, ja koska kommenttikentässä olivat paljon äänessä lähinnä matkabloggaajat, oli helppoa nyökytellä monessa kohtaa hyväksyvästi. Fiksuja tyyppejä on Suomen matkablogiskene pullollaan, mä huomaan.

Vasemmalla: matkalla tutustumaan Helsingin edustalla sijaitsevaan saunasaareen venäläisen bloggaajapoppoon sekä Panun kanssa, Oikealla: Rantapallon järjestämä bloggaajien viinimatka maailman ympäri. Oli muuten ihan ensimmäisiä ellei jopa ensimmäinen Rantapallon järjestämä blogitapahtuma. :’)

Miten itse suhtaudun yhteistyöpostauksiin blogeissa?

Itselläni ei lähtökohtaisesti ole mitään sitä vastaan, että blogeissa esiintyy mainontaa, tuote-esittelyjä tai yhteistyökuvioita, ja olen itsekin raapustanut kokonaisen ammattikorkeakoulun lopputyön verran perusteluja sille, miksi matkabloggaajien käyttäminen (kohde-)markkinoinnissa nimenomaan ON fiksu ratkaisu. Siitä olen kuitenkin monien keskusteluun osallistuneiden kanssa yhtä mieltä, että yhteistyö kuin yhteistyö tulee hoitaa reilusti ja fiksusti, sovittuja pelisääntöjä noudattaen. Toisaalta en ole myöskään ihan niin turhantarkka, kuin monet muut tuntuvat olevan: en kannata suuria sääntökirjoja ja holhoamista, vaan jokaisen vastuuta omasta itsestään ja lukemastaan – kyllähän nyt aikuinen ihminen lopulta kuitenkin päättää itse mitä ostaa, riippumatta siitä kuka mainostajista on ollut kovaäänisin. Vai mitä? Vähän eri asia sitten tieytsti, jos blogin kohderyhmää ovat selkeästi alaikäiset.

Norjassa teimme pienimuotoista yhteistyötä Stavangerin matkailutoimiston kanssa: kävimme yhdessä illallisella, saimme läjäpäin tietoa Stavangerista ja meidät järjestettiin ilmaiseksi muutamaan museoon, joissa oli osassa myös meitä varten opastus. J kuvassa sensuroituna, koska näytti mielestään hassulta. ;D

Tavoitteena Win-Win-Win

Lähtöasetelmassa blogiyhteistyöstä hyötyvät sekä mainostaja että bloggaaja, mutta mikä tärkeintä: on erittäin keskeistä, että lukijakin saa yhteistyökirjoituksesta jotain irti – oli kyseessä sitten arvostelu rinkan tai matkalaukun ominaisuuksista, innostava uusi matkakohdesuositus, vinkki hyvästä tarjouksesta tai mikä hyvänsä. Mikäli ketjun kolmas osapuoli (yleisö) ohittaa yhteistyöpostauksen huonon toteutuksen vuoksi, hyötyy koko kuviosta lopulta korkeintaan bloggaaja, joka tosin samalla saattaa tulla karkoittaneensa ainakin osan lukijakunnastaan.

Tässä yksi esimerkki sellaisesta postauksen rakenteesta, jossa lukija aivan varmasti lopussa ainoastaan harmistuu siitä, että käytti aikaansa tällaisen joutavan läpinan lukemiseen. Suora lainaus Pallontallaajien foorumilta:

Viikonloppuna oli aikaa niin mentiin käymään maakuntakaupungissa X. Varattiin ketjuhotelli ja saatiin upgrade ja late checkout. Siellä oli hieno design ja ihanat valkoiset lakanat ja rentouttava sauna ja aamiaisella raikkaita hedelmiä. Menisin uudestaan jos menisin käymään maakuntakaupungissa X ja suosittelen kaikille. PS. tätä postausta sponsoroi ketjuhotelli.

Esimerkin mukaisesti rakennettu postaus on harmittavan yleinen näky monissa blogeissa, ja se on niin selkeästi vain huonosti toteutettu mainos, ettei voi oikeastaan yhtään olla varma siitä, oliko bloggaaja todella jotakin mieltä vai ei. Oliko hotelli todellakin niin hyvä kuin kerrottiin? Kun yhtäkään poikkipuolista sanaa ei ole uskallettu laittaa postaukseen mukaan, on sen informaatioarvo ja siten hyöty lukijalle pyöreä nolla. Kaikkea voi tarkastella objektiivisesti, vaikka sattuisi olemaan kuinka rakastunut johonkin.

Piz Buin antoi meille mukaan Norjan matkalle tuotteita mountain suncream-sarjastaan. Samalla reissulla Visit Oslo lahjoitti meille VIP-Oslopassit, joilla pääsi matkustamaan veloituksetta joukkoliikenteessä sekä vierailemaan ilmaiseksi museoissa.

Avainsanat: aitous ja rehellisyys?

Itse tein pari vuotta sitten yhteistyötä erään piilolinssifirman kanssa, ja minulle lähetettiin testiin linssit, joista sain toistuvasti kauhean migreenin. Minua muistutettiin tämän jälkeen useaan otteeseen, että saisin aivan vapaasti kertoa etteivät linssit sopineet minulle, sillä kyseinen firma nimenomaan halusi yhteistyökumppaniensa kirjoittavan rehellisesti siitä mitä olivat kokeneet. Tämä on minusta aivan ensimmäinen lähtökohta, jonka pitäisi olla ilmiselvä kaikissa blogiyhteistöissä: mielipidettä ei pidä voida ostaa.

Kokemukseni mukaan harva yhteistyökumppani vaatii tai edes hienovaraisesti pyytää bloggaajaa kirjoittamaan positiiviseen sävyyn, mutta varsinkin moni aloitteleva bloggaaja pelkää antaa ensimmäisistä yhteistyökumppaneistaan tai lahjaksi saamistaan tuotteista minkäänlaista kritiikkiä, vaikka siihen olisi aihettakin.

Yritykset ovat tosin hyvin suurilta osin ymmärtäneet tämän itsekin, ja siitä todisteena esimerkiksi tämä lainaus mainiosta artikkelista ”Matkabloggaaja on parempi kuin perinteinen mainos”:

”On tehokkaampaa, että bloggaajat kertovat ihmisille kokemustensa kautta meidän palveluistamme, kuin että kerromme niistä itse. Toisaalta bloggaajat kirjoittavat rehellisesti siitäkin, jos kaikki ei mene hyvin. Myös sen kuuleminen on meille tärkeää”
– Outi Vitie, Markkinointijohtaja, SOK:n matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus.

Summa summarum, hyvin toteutetuista blogiyhteistöistä hyötyvät bloggaajan ja mainostajan lisäksi myös lukijat.

Itse pyrin noudattamaan yhteistyökuvioissani seuraavanlaisia ohjenuoria:

  • Teen yhteistyötä vain sellaisten tuotemerkkien/yritysten kanssa, joita käyttäisin/kokeilisin muutenkin (ts. voisin laittaa niihin kiinni omaa rahaa)
  • En mainosta mitään vain siksi että saisin jotain ilmaiseksi, tai ujuta tekstin sekaan linkkejä kyseenalaisille nettikasinolle vaikka saisin siitä rahaa (näitä mahdollisuuksia tarjotaan aika usein!)
  • Pyrin aina tekemään yhteistyökuvioihin liittyvät postaukset siten, ettei niistä tule pelkkiä tyhjiä mainostekstejä, vaan niin että niistä voisi joku saada jotakin hyötyä irti
  • En julkaise sellaisia yhteistyöjuttuja, joita en jaksaisi itse lukea jonkun muun blogista

Olisi kiva kuulla millaisia ohjenuoria muut matkabloggaajat yhteistyökuvioissaan käyttävät? Lukijakunnalta puolestaan olisi kiva kuulla mielipiteitä siitä, millaiset jutut ovat ehdoton turn off, ja millaiset vastaavasti ovat niitä hyviä juttuja?

Ihanat kamalat blogiyhteistyöt was last modified: 7 heinäkuun, 2015 by Sari Venäläinen

Kommentit (54)

  • Jep. Samaa mieltää oon sun kanssa. Eipä tähän paljon lisättävää ole :D. Mun mielestä asiasta valittaminen on ihan turhaa, hölmöä on kuvitella että kovin moni jaksaisi vuositolkulla viettää niin paljon aikaa blogin parissa että se käy jo osa-aikatyöstä, saati sitten täysipäiväisestä työstä, jollei siitä saa itselleen mitään hyötyä. Elääkin kun täytyy... mainonta nyt vaan on se keino millä tälläsiä hommia pyöritetään. Me suomalaiset ollaan ehkä vaan niin totuttu siihen että asioita saa ilmaiseksi että vaaditaan mainontavapaata ilmaista blogisisältöäkin.. en tiedä. Hah. No mutta aikuisten ihmisten nyt pitäisi mielestäni osata tosiaan itse ohittaa itseään kiinnostamaton mainonta. Sen vuoksi on tietty suotavaa, ettei sitä mainontaa oo blogissakaan liikaa. Ei kukaan pelkkiä mainoksia jaksa selata.

    • No niin just. Liika on liikaa ja keskitie on hyvä. :D Yritin keksiä vielä jonkun kolmannen lattean jutun, mutten taida viitsiä. Tietyllä tavalla nämä on tosi ilmiselviä juttuja, mutta sitten toisaalta taas... Kamalan mielenkiintoista joka tapauksessa. :)

  • Mielenkiinnolla olen myös keskustelua seurannut ja asiaa mietiskellyt omalta kannalta. Toit juuri sen esiin mikä tuli itselleni tässä myöhemmin viikolla mieleen, eli sen kuinka yhteistyötaholle ei ole palkitsevaa se, että bloggaajat vaan kehuvat tuotteita tms. Siksihän monet haluavat tehdä blogiyhteistyötä, että saavat itsekin kuulla omista tuotteista ja palveluista niitä aitoja kokemuksia ja tarinoita. Täysin samoilla linjoilla kanssasi ohjenuorista ja siitä, että yhteystyö pitää tehdä hyvää makua noudattaen. Hyvä postaus Sari!

    • Kiitos Milla! Luin tietysti myös kommenttisi tuonne Inkan postaukseen, ja se oli todella hyvä. Onneksi ketään ei väkipakolla raahata mihinkään blogiin lukemaan kamalia mainoksia jos ei niitä missään nimessä halua nähdä! :D

  • Jäin miettimään tuota hotellipostaus-esimerkkiä. Olen muutaman tehnyt esim. Sokos-hotellien kanssa yhteistyössä. Miksi lukija ärsyyntyisi jutuistani, joissa kerron monipuolisesti kokemuksistani (olleet tosi hyviä) ja lopussa on lauseke Yhteistyössä Sokos Hotellien kanssa? Jutut ovat samanlaisia kuin juttuni muutenkin, yhtä aidosti minua ja yhtä rehellisiä kuin muutkin juttuni. Mielelläni kuulisin, miten sinusta jutut pitäisi rakentaa?

    • Tuskin ärsyyntyisi, koska kertoisit (ja tiedän juttusi lukeneena että kerrot) monipuolisesti. :) Tuossa on enemmän kysymys siitä että vain hehkutetaan että ihanaa ihanaa, eikä sellaista todellista sisältöä ja nimenomaan sitä objektiivista tarkkailua ole haluttu, uskallettu tai osattu tehdä.

      Sun hotellipostauksissa on mun mielestä ollut nimenomaan sitä monipuolisuutta, ja ne on tehty hyvällä maulla. Ei siis ole kysymys siitä että hotellipostaus olisi lähtökohtaisesti huono postaustyyppi, vaan siitä että moni innostuu ilmaiseksi saamastaan hotelliyöstä niin paljon ettei uskalla muuta kuin hehkuttaa sitä.

      Edit: niin joo ja mä kannatan sitä että se käy jostain melko alusta jo selväksi että kyse on yhteistyöstä, eikä niin että se puolihuolimattomasti lopussa mainitaan kuin ohimennen. :)

      • En ole ajatellut sen, että kyseessä on yhteistyö, olevan kovin oleellista, koska olisin mennyt ko. paikkoihin joka tapauksessa. Minusta selvä maininta lopussa ei ole puolihuolimatonta. Postauksen alkuun mainintaa ei voi laittaa, koska kun juttua jakaa, on ihan tosi kökköä, että ekana lukee Yhteistyössä X:n kanssa ja sitten vasta alkaa leipäteksti. Jos taas joku alkaa selittää, että en muuten maksanut tästä, ajattelisin itse, että entä sitten, kerro nyt siitä kohteesta. :) Tästä taas huomaa, että tekee niin tai näin, menee jonkun mielestä väärin päin. :)

        • Joo mä en kyllä tykkää niistäkään joissa se juttu alkaa just tolla tavalla. Se on niin tönkkö! Olen itse yleensä johdantokappaleessa jotenkin tuonut sen esiin, ja olen käyttänyt myös ihan vaan tuota mainintaa tekstin lopussa. Musta tää ei ole mikään sellainen kovin tärkeä asia, jos itse postaus on kunnossa. :D Mun mielestä tossa palliksen foorumin esimerkissä kiteytyi hyvin se, että "no menin nyt kun ilmaseks sain, ihkuu oli" ja loppuun salakavala livautus että tää oli muuten sponssattu. Hyvässä postauksessa on sitten ihan samantekevää kuka sen lystin maksoi ja miten se kerrotaan, koska sen jutun lukisi muutenkin. :)

          Tää oli todennäköisesti sekavimmin rakennettu kommentti jota oon hetkeen kirjoittanut.......

        • Esim. WordPress SEO -pluginin avulla voi listätä mieleisensä tekstin, joka juttua jaettaessa tulee näkyviin. Tällöin ei ole merkitystä sillä mitä postauksessa lukee ensiksi.

          • Mä en itse asiassa nyt ollenkaan puhunut tässä SEO:sta, ehkä koska musta on ilmiselvää että noin tehdään. Tarkoitin siis sitä, että en tykkää siitä että jutun ensimmäinen lause on joku "yhteistyössä tämä ja tämä", vaan olen enemmän sen fani että se yhteistyöasia jotenkin kerrotaan luontevasti tekstin seassa. :)

  • asiallista pohdintaa. Kaikkia ei voi kai (tässäkään asiassa) miellyttää. Joillain lukijoilla nousee karvat pystyyn kaikesta "kaupalliseen vivahtavastakaan", toisaalta jotkut blogit ovat sitten pelkkää epätodellisen kuuloista hehkutusta...

    • Sepä se, mutta luojan kiitos ketään ei väkipakolla raahata mihinkään blogiin lukijaksi, vaan tarjontaa on niin paljon että voi sieltä sitten valita mitä haluaa seurata ja mitä ei :)

  • Mielenkiintoinen ja ajankohtainen postaus! Olen näitä itsekin viimeaikoina miettinyt enemmän koska sähköpostiin on tippunut yhä enemmän yhteistyöpyyntöjä, osa vaikuttaa puoliksi järkeviltä ja välillä päätös on vaikea tehdä, että mihin kannattaa oikeasati lähteä mukaan! Itse olen kaupallisen yhteistyön kannalla, mutta silloin kun se on rehellistä. Bloggaajana tulee joskus vaikeita tilanteita kun on vaikka yöpynyt hotellissa yhteistyönä, mutta kokemus onkin pettymys. Itse olen välillä huono sanomaan negatiivisiakin asioita näissä tapauksissa, mutta kaikkea sitä oppii :)

    • Tuo on kyllä vaikea tilanne, jos kokemus onkin pettymys. Mulla kävi kerran niin että sain testiin yhden tuotteen joka ei toiminut ollenkaan enkä olisi mitenkään voinut kirjoittaa siitä objektiivisesti, koska koko kokemus oli yksiselitteisesti huono. Keskustelin sitten asiasta sen tuotteen valmistajan kanssa, ja ehdotin että keskeytetään yhteistyö enkä kirjoita koko hommasta mitään. Tämä sopi heille, vaikka olivat tietysti pahoillaan. Myöhemmin luin muiden bloggaajien kokemuksia tästä samasta tuotteesta, ja minusta kyllä tuntui että ne olivat aika väkisin väännettyjä, en sitten tiedä...

  • Tosi hyvä artikkeli! Minä olen vasta ihan alussa blogitaipaleellani, niin en ole mihinkään yhteistyökuvioihin asti edennyt enkä tullut miettineeksikään näitä asioita, mutta kyllä mullekin tärkeintä olisi, että lähtisin juttuun mukaan vain jos se oikeasti kiinnostaa ja kirjoittaisin aidosti kokemuksistani. Sehän bloggaamisen idea käsittääkseni on.

    • Siinäpä se. :) Mä olen vähän tullut siihen tulokseen, että pääosin ne ovat niitä kaikkein nuorimpia bloggaajia, jotka helposti lähtevät mihin tahansa yhteistyöhön mukaan vain koska saavat jotain ilmaiseksi. Joskus on nähty bloggaajien mainostavan jopa vessapaperia! Ei tosin matkablogeissa, mutta silti... ;)

      "Aikuisten" bloggaajin kohdalla tilanne on vähän erilainen, koska sen saman tuotteen/palvelun voisi usein ostaa omallakin rahalla, ja yhteistyötä tehdään tosi paljon myös bloggaajien omasta aloitteesta.

  • Tämä on aina yhtä mielenkiintoinen aihe ja olen hyvin samoilla linjoilla kanssasi. Liikaa en halua blogimainontaa ohjeistettavan, kunhan kaikille on selvää mitä on piilomainonta ja miksi se on kiellettyä. Ja ehdottomasti pitää saada kertoa negatiivisista puolistakin, vaikka täytyy myöntää että olen siinä itse aika huono. Olen mieluummin hiljaa kun kirjoitan negatiivisen kokemuksen, vaikka juuri se negatiivinen viesti voi olla lukijan kannalta tärkeämpi kuin positiivinen kokemus.

    • Hankalaahan se on, kun kuitenkin aina on suomalaisille opetettu että ruokkivaa kättä ei saa purra, tai "sen lauluja laulat jonka leipää syöt". :)

  • Tavallaan annan anteeksi untuvikolle, joka lataa yhteistyöhotellikirjoituksen täyteen vaaleanpunaisia sanoja, vain siksi, kun ilmaiseksi sai. Siis tavallaan. Jos huomaan , että ei muutenkaan pysty kirjoittamaan mitään kriittistä, niin antapaa blogin rauhassa kasvaa...Jos pidempään blogannut syyllistyy samaan, niin kyllä mä tunnustan katsovani vähän kieroon muitakin hänen tekstejään.

    Muistan itse oikein hyvin ensimmäiset blogiyhteistyöt. Oli tavattoman vaikeaa tajuata se, että myön negatiivinen tunne on kokemus. Vielä vaikeampaa oli oppia (ja edelleen opettelen), kuinka tuollainen asia käsitelllään blogissa. Ei yksi oikutteleva viemäri voi pilata koko hotellikokemusta, samoin kuin ei yksi kuoharipullo sitä tee kokonaan positiiviseksi.

    Itse teen blogiyhteistyötä useinkin omasta ehdotuksestani. En siis odottele niitä kuponkitarjouksia (Ihan kamalalia), vaan otan yhteyttä suoraan tomijaan ja kerron ideani.

    Kieltäydyn yhä enemmän myös suoraan ehdotuksista, koska ne eivät ole minun vinkkelistä mielenkiintoisia. Olen vähän kranttu, ja siksi esim. nämä nyt paljon tarjotut kotimaan blogiretket eivät ole kiinnostaneet minua. Luen kyllä niistä tehtyjä postauksia mielelläni. Samoin joku perushotellin ilmainen yö on hankala minulle, koska en muutenkaan kirjottele sellaisista.

    • Samoilla linjoilla. Aika monta blogiyhteistyötä olen toteuttanut juuri omasta aloitteestani, mutta tällaisten keissien kanssa minulle on käynyt pari kertaa niinkin, etten ole saanut mitään vastausta yhteydenottooni. Se on tosi ikävää, koska en kysyisi yhteistyömahdollisuutta ihan mistä tahansa firmasta, vaan just niiltä joita oikeasti arvostan ja käytän muutenkin. Siitä tulee sellainen fiilis että no, pitääkö mun nyt etsiä joku ihan toinen paikka josta hoidan vaikka kaikki nämä ja nämä ostokset? Yksi tällainen firma on ollut sellainen, johon olin kantanut tuhansia euroja pelkästään yhden talven aikana. Ehdotin yhteistyötä, mutta en koskaan saanut vastausta. Epäilin jopa ettei viestini ollut mennyt perille ollenkaan, mutta tiedustellessani minulle kerrottiin että "viestisi on välitetty markkinointiosastollemme" tms. Huono viestintä firmojen suunnalta saa multa aina niskavillat pystyyn, koska olen itse siviilissä viestintäammattilainen. :P Vastaisivat vaikka että kiitos mutta ei kiitos, pelkkä kokonaan vastaamatta jättäminen on pelkästään epäkohteliasta.

      Minua voisi nyt kesällä kiinnostaakin joku kiva kotimaan blogiretki, jos sellaista tarjottaisiin. :D

      • jep. vähän samat fiilikset muutaman firman kanssa. Olen kannattanut merkkiä paljon, ja sitten ei tule mitään vastausta. Tulee vähän sellainen olo, että antaapa jatkossa olla...

  • Luin tämän postauksesi jo aiemmin, mutta jäin pureskelemaan aihetta. Tuntuu, että yhteistyökuviot tosiaan jakavat niin bloggaajat kuin lukijat. Minä katson aina yhteistyön sisältöä ja sitä voisiko se kiinnostaa minua. En lähde mihinkään mukaan siksi, että saisin jotain ilmaiseksi. Tykkään lukea yhteistyöpostauksia ja arvostan rehellisiä mielipiteitä, myös niitä negatiivisia.

    • Se on aina sen mainostajankin etu, jos bloggaaja ei lähde mukaan siksi, ettei koe jotakin juttua omakseen tai oman blogin aihepiiriin sopivaksi. :)

  • Taisinkin FB:n puolella tätä kommentoida, tai ainakin jotain näistä yhteistyöjutuista.

    Jos tulee niitä netticasinomainospostauksia, niin niitä en kyllä jaksa. Ja nellypostaukset on toinen (ja oikeastaan syy, miksi lopetin monien lifestyle/muotiblogien lukemisen).

    Musta on hyvä juttu, että tästä aiheesta puhutaan avoimesti ja pohdiskellen. Yhteistyöjutut kun tuntuu aina olevan sellainen hirveä tabu josta ei voi puhua ääneen..

    • Ne Nellykollaasit on kyllä karmeita :D Ne on todellakin kääntyneet tosi pahasti itseään vastaan.