X

Preikestolenilla! 🇳🇴

Norjan suosituimpiin, valokuvatuimpiin ja markkinoiduimpiin matkakohteisiin lukeutuu Stavangerin kyljestä löytyvä Preikestolen, eli saarnastuoli. Meillä sattui vierailupäivälle loistava auringonpaiste, ja pääsimme testailemaan Piz Buinin meille lahjoittamia aurinkosuojia. Meille oli kovasti etukäteen naureskeltu, että Norjassa sataa aina ja aurinkoa siellä ei näe koskaan, mutta niin vain kävi että palasimme tältä pikkuiselta vaellukselta varsin hyvin ruskettuneina.

Aurinkosuojat lunastivat paikkansa, ja oli se Preikestolenkin ihan jees. Harmi vain, että kun kyseessä on niinkin paljon rummutettu kohde, niin siellä oli muutama muukin sattunut paikalle juuri tuolloin. Siis vaatimattomasti vain noin miljoona muuta.

Pientä infoa: parkkipaikka Preikestolenilla maksaa 100 kruunua, ja sinne päästäkseen esimerkiksi Stavangerista on pakko kulkea lautalla, joka sekin maksaa (muita maksuja ei sitten olekaan!). Korttimaksu onnistuu, mutta vähemmällä pääsee jos ottaa käteistä mukaan. Kannattaa mennä paikalle heti aamulla, sillä suurin ryntäys alkaa klo 10-12 aikaan, eli juuri silloin kun mekin suuressa viisaudessamme päätimme sinne kivuta. Illalla kiipeäminen ei kuulemma kannata, sillä aurinko paistaa klo 18 aikaan jo niin tyhmästi takaa päin, että Preikestolenin varjo estää parhaimmat valokuvat. :D

Virallisen selostuksen mukaan Preikestolenin haikkaukselle pitäisi varata aikaa n. 4-5 tuntia. Tuo arvio on kuitenkin aika varovainen, sillä meillä meni ylös kiipeämiseen 1h 20min, ja alastuloon saman verran. Ylhäällä viivyimme vajaan tunnin. Tuon reitin olisi voinut kulkea paljon nopeamminkin, noin tunnissa, jos sitä kuuluisaa ruuhkaa ei olisi ollut tukkimassa tietä.

Tie ylös on hyvin kivikkoinen, eikä maisemien ihailulle oikein jää sijaa, kun on koko ajan pakko katsoa mihin jalkansa laskee. Tässä kohtaa tärkeä huomio: Tämä paikka ei sovi pienille lapsille eikä koirille! Olin aivan raivona kun näin ihmisiä raahaamassa pikkuisia koiria terävillä kivillä kaikkien niiden ihmismassojen välissä. Se EI VOI olla koiralle hauskaa, ellei kyseessä ole joku vuoristokoira. Perhoskoira ei kuulu Preikestolenille!

Kyllä tuolla kannattaa käydä kääntymässä, jos sattuu Stavageriin ja on mahdollisuus käyttää yksi päivä tällaiseen. Vuonomaisema on henkeäsalpaava, ja turkoosi vesi näyttää 600m korkeudesta ihanan helmeilevältä. Stavangerista on tuonne matkaa n. tunnin verran sisältäen lauttamatkan, joten turhan kaukana ei tosiaankaan ole. Ja ainoat kulut ovat ne lautta- ja parkkimaksut. :)

Preikestolenilla! 🇳🇴 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (3)

  • Aivan upeat maisemat! Me ollaan suunniteltu vaellusreissua Norjaan ja oon pitäny silmällä eri vaihtoehtoja. Kiva oli lukea tämäkin vinkki! :)

    • Tämä on tällainen helppo versio jolla voi aloittaa, ettei heti lähde kylmiltään johonkin supervuorille heti :D

  • Kiva oli lukea teidän reissusta tuonne! Hieno ilma sattui olemaan, ensi kesänä toivottavasti ilma on samaa luokkaa, mutta kävijöitä vähemmän :-)

Samantyylisiä