X

Normaalia kesäpuuhaa, eli vaellus Nigardsbreenin jäätiköllä

Jäätikkövaellus ei tosiaankaan ollut se mitä ensimmäisenä ajattelin, kun alkoi tulla puhetta kesälomasuunnitelmista. Siitä huolimatta tänään tuli tassuteltua Nigardsbreenin jäätiköllä, yli 800 vuotta vanhan lumen päällä.

Nigardsbreen on yksi kahdestakymmenestäkahdesta jäätikön haarasta, jotka yhdessä muodostavat Manner-Euroopan suurimman jäätikön nimeltä Jostedalsbreen. Jostedalsbreen peittää kokonaisuudessaan yhteensä n. 500km²-kokoisen alueen, ja se on parhaimmillaan yli 600m paksua. Meidän lähtöpaikassa (Breheimsenteret) oli tarjolla neljä eri pituista perushelppoa vaellusta jäätikölle, joista valitsimme toisiksi pisimmän, kolme ja puoli tuntia. Hintaa vaellukselle tuli 450 kruunua (n. 57€) per henkilö.

Jäätikön reunalle pääsee tirkistelemään ilmaiseksikin, mutta jäätikölle on tästä kohtaa kiellettyä mennä ilman opasta. Perusteluna tälle on mm. jäätikön jatkuvasta liikkumisesta johtuva riski railoon putoamisesta ja sitä kautta kuolemasta ja/tai vakavista henkilövahingoista. Ihan perusteltua minusta. :D Tosin yksi syy lienee kuitenkin myös se, että Breheimsenteret myy tuosta rahaa vastaan retkiä jäätikölle, eikä siten tietenkään halua omatoimisompaajia apajilleen.

Jäätikölle mennään tietysti asianmukaisessa varustuksessa: kenkiin laitetaan kiinni cramp on:it eli jääraudat, kädessä kulkee mukana hakku ja muun retkikunnan mukana kuljetaan köyteen valjailla kiinnitettynä. Suositeltava vaatetus tuonne on pitkät tuulenpitävät housut sekä tuulenpitävä takki, korkeavartiset vaelluskengät, aurinkolasit ja hanskat. Mukaan tietty jotain pientä syötävää ja riittävästi vettä. Meillä oli Blå Bandin tomaatti-valkosipulipastaa (♥) termarissa, ja se oli ihan täysi napakymppi. Siitä sai kaksi ihmistä parin desin lämpimän hiilaritankkauksen, jonka voimalla jaksoi varsin loistavasti ilman turhia kiukutteluja puolimatkasta takaisin. Myös suklaa on, kuten aina, loistava idea.

Tuo meidän valitsema vaellus oli sellainen lällyilyversio, jossa alimmaisikärajakin oli jotain välillä 8-12 vuotta. Tahti oli aika leppoisa ja monissa kohdin meno tuntui lähinnä löntysteltyltä. Se oli kuitenkin mitä loistavin ensikosketus jäätikköön kokemattomalle, mutta kokeneet jäätikön kävijät ohjaisin suosiolla haastavammille lumille.

Ihan normaalia kesäpuuhaa. Ainakin erilaista, jos ei muuta. Suosittelen ihan ehdottomasti, jos vain ikinä tulee käytyä Norjassa. Tavallaan uskomatonta, että jäätiköt ovat meitä näin lähellä! Ja mikä parasta: ei tarvitse lähteä pohjoisnavalle asti palelemaan, vaan samaan lomaan voi helposti yhdistää kaupunkikierrokset Norjan ihanissa rannikkokaupungeissa, luonnon majestettisuuden ihailun vuonon rannoilla sekä pienen palelun jäätiköllä. Norja, mikä loistava maa.

Ps. täällä on kaupoissa self service-leivänsiivuttimet. Huikeaa.


Normaalia kesäpuuhaa, eli vaellus Nigardsbreenin jäätiköllä was last modified: 6 heinäkuun, 2018 by Sari Venäläinen

Kommentit (4)

  • Huikeita kuvia! Vaikuttaa ihan mielettömältä kokemukselta kyllä, täytyy nostaa jäätikkövaellus omalle lusikkalistalle (; Odotan kärsimättömästi lisää postauksia Norjasta!

  • Jaa sielä on vissiin suomisankarit ollu vauhdissa. Ensinnäkin mistä repäsit tiedon että jäätiköllä liikkuminen ilman opasta ehdottoman kiellettyä???? Kyllä sielä halutessaan saa jokhainen käppäillä mielensä mukaan

    • Ei jäätikölle liikkuminen yleisesti, vaan jäätikölle meneminen tuosta paikassa joka kuului tuon minkälie keskuksen "omistukseen"... Tietysti, koska rahaa vastaan järjestävät noita retkiä. ;)

      (Tein tähän kohtaan pienen täsmennyksen tekstiin!)

Samantyylisiä