X

13 Hauskaa faktaa Pariisista 🇫🇷

Kaikki tietävät Pariisista vähintäänkin Eiffel-tornin. Joskus myös sen, että Disneyn ihana Notre Damen Kellonsoittaja-animaatioelokuva sijoittuu saman nimiseen oikeaan katedraaliin, joka sijaitsee Pariisissa. 

Pariisi on kuitenkin valtava kaupunki, josta löytyy myös paljon sellaisia hauskoja faktoja, jotka eivät ole yhtä itsestäänselviä. Tässä niistä 13!

1 – Eiffel-tornin korkeus vaihtelee lämpötilan mukaan

Eiffel-tornin virallinen virallinen korkeus on 324 metriä. Tornin korkeus kuitenkin vaihtelee lämpölaajenemisen vuoksi siten, että Eiffel-torni on kesäisin 15 cm korkeampi kuin talvella. (Tieteen kuvalehti 2013)

2 – Viimeinen vakiometri sijaitsee Pariisissa

1790-luvulla ranskalaiset laskivat metrin olevan yksi kymmenesmiljoonas osa matkasta pohjoisnavalta päiväntasaajalle Pariisin läpi. Tätä matkaa kuvaavia mittatikkuja oli ympäri Pariisia, mutta nykyisin niitä on jäljellä kaksi, joista vain toinen alkuperäisellä paikallaan.

Vuonna 1960 vahvistetun määritelmän mukaan metri oli 1650763,73 kertaa sen oranssinvärisen säteilyn aallonpituus tyhjiössä, joka syntyy krypton-86-atomin siirtyessä kvanttitilasta 2p10 tilaan 5d5.

Jos tämä kuulostaa vaikealta, voi maailman viimeistä metriä käydä katsomassa Luxembourgin puiston pohjoispuolella sijaitsevan talon seinässä. (Atlas Obscura)

3 – Pariisilla on oma syndroomansa

Pariisin syndrooma tarkoittaa Pariisin tuottaman pettymyksen aiheuttamia psyykkisiä oireita, joille ovat alttiita erityisesti japanilaiset turistit. Mikään epidemia kyseessä ei silti ole, sillä (hoitoa vaativa) Pariisin syndrooma diagnoisoidaan vuosittain n. 13-20 turistilla.

“Tyypillinen Pariisi-syndrooman uhri on noin kolmekymppinen japanilainen nainen, jonka korkeat odotukset kaupungista eivät täyty. Kyseessä on usein tällaisen henkilön ensimmäinen ulkomaanmatka.” (Rantapallo.fi)

4 – Notre Damen Emmanuel painaa yli 13 tonnia

Notre Damen kellotornissa on viisi suurta kirkonkelloa. Näistä suurin sijaitsee etelätornissa, ja on nimeltään Emmanuel. Emmanuel painaa yli 13 tonnia. (Notre Dame Facts)

5 – Pariisi perustettiin saarelle, ja sen nimi oli Lutetia

Pariisi on syntynyt Seinessä sijaitsevalle Île de la Citén saarelle rakennetun kelttiläisen parisii-heimon hallinnoiman kalastajakylän paikalle. Roomalaiset kutsuivat kaupunkia ensin nimellä Lutetia (tai Lutetia Parisiorum) Gallian valloituksen jälkeen vuonna 52 eaa. Pariisin nimeksi tuli Pariisi vuonna 212 kristinuskon rantauduttua sinne.

6 – Pariisin metroverkko on maailman neljänneksi suurin

Pariisissa on 303 metropysäkkiä ja 16 metrolinjaa. Enemmän pysäkkejä on vain New Yorkilla, Shanghailla ja Pekingillä. Pariisin metron ensimmäinen linja avattiin vuonna 1900 maailmannäyttelyn yhteydessä. Nykyään Pariisissa tehdään 1,5 miljardia metromatkaa vuodessa.

7 – Pariisin alla kulkee yli 300km katakombiverkosto

Alkujaan kalkkikiven louhinnan yhteydessä syntyneitä Pariisin alla kulkevia luolia ja käytäviä ryhdyttiin käyttämään hautapaikkana 1700-luvulla. Nykyään katakombit ovat suosittu turistikohde. Kuitenkin vaikka katakombeja löytyy Pariisin alta yli 300km, pääsee opastetulla kierroksella näkemään niistä vain 1,5km verran.

8 – Pariisilaisten suuri(n) herkku on osteri

Ranskalaiset syövät vuosittain jopa 130 000 tonnia ostereita. Erityisen suosittua herkkua nämä ovat kuitenkin Pariisissa, jossa niitä kannattaa syödä kaikkina niinä kuukausina, joiden englanninkielisessä nimessä on R-kirjain.

9 – Pariisissa on maailman eniten kirjastoja

Pariisi on kirjastojen määrässä mitattuna 830 kirjastollaan maailman ykköskaupunki. Seuraavaksi lukenemmailla kaupungilla Shanghailla kirjastoja on vain 477. (BBF)

10 – Seinen yli kulkee 37 siltaa

…joista vanhin on nimeltään Pont Neuf, eli uusi silta. Tässä kuvassa random silta, koska itse Pont Neuf oli varsin mitäänsanomaton kuvauskohde.

11 – Eiffel-tornia käytettiin aluksi radiomastona

Eiffel-torni oli suunniteltu väliaikaiseksi rakenteeksi, joka oli määrä purkaa 20 vuotta valmistumisestaan. Monet pariisilaiset vihasivat Eiffel-tornia, sillä sen ei katsottu sopivan Pariisin katukuvaan.

20 vuodessa pariisilaiset kuitenkin tottuivat torniin, ja sille oli myös keksitty hyödyllinen käyttötarkoitus: sitä käytettiin radiolähetysten lähettämiseen. Pariisi observatorio myös käytti Eiffel-tornia antennina.

Niinpä Eiffel-torni sai jäädä paikoilleen.

12 – Eiffel-tornin vihaaja lounastaa Eiffel-tornissa

Yksi tunnetuimmista Eiffel-tornin vihaajista oli ranskalainen kirjailija Guy de Maupassant. Protestiksi hän söi päivittäin lounasta Eiffel-tornin ravintolassa, koska se oli Pariisin ainoa paikka, josta tätä “kamalaa rakennelmaa” ei nähnyt.

Valitettavasti Guy de Maupassant sai 20-vuotiaana syfiliksen, joka ajoi hänet lopulta hulluuteen. Vahva veikkaukseni tosin on, että hän oli hullu jo ennen syfilistä.

13 – Louvreen tutustuminen veisi 4 päivää…

… jos jokaista taideteosta ihailisi 10 sekunnin ajan.

 Montako tiesit ennalta?

13 Hauskaa faktaa Pariisista 🇫🇷 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (34)

  • Nää olikin hyviä juttuja :). Louvreen siis koko reissun ajaksi katselemaan taidetta... muttei silti ehditä nähdä kaikkea. Tuo sylifissekopääjuttu sai naurahtamaan x).

    Toivotaan vaan, ettei meille tule Pariisi-syndroomaa, kun ollaan niin japanilaistuneita.

    • Hahaha no se on kyllä hyvin mahdollista että niin käy! :D

  • "Yksi tunnetuimmista Eiffel-tornin vihaajista oli ranskalainen kirjailija Guy de Maupassant. Protestiksi hän söi päivittäin lounasta Eiffel-tornin ravintolassa, koska se oli Pariisin ainoa paikka, josta tätä “kamalaa rakennelmaa” ei nähnyt." Haha! :-D

    Hyviä faktoja, oli monta juttua, mitä en tosiaan tiennyt!

    Kävittekö niissä katakombeissa? :-)

    • Ei me ehditty niihin, muutenkin jäi aika paljon kaikkea mitä olisi halunnut ehtiä nähdä muttei millään ehtinyt. :-( Mutta jäipähän vielä monelle seuraavalle kerralle katsottavaa! Jatkossa tosin hyvä muistaa matkustaa tuonne ainoastaan noiden osterikuukausien aikaan.

  • Hauska idea! Osa näistä olikin tuttuja :) Pariisin keskusta-alueella ei ole myöskään yhtään stop-merkkiä, tämä oli itselle aika yllättävä tieto.

    • Hahaa! Mä itse asiassa luin kanssa ton stop-merkkihomman jostain, ja siellä luki myös että sellainen oli ollut väliaikaisesti jollakin rakennustyömaalla mutta sekin varastettiin. :--D

  • Tiesinpäs noista muutaman. Pariisissa oli minun siellä käydessäni luksushotelli, jonka nimi oli "Lutetia". Olisin kyllä arvannut, että eniten ranskalaiset syövät ankkaa, sillä canard on tarjolla siellä ihan kaikkialla. Ihan liian kaikkialla. Pariisissa on montakin paikkaa, minne Eiffel-torni ei näy.

    • Mulla tulee Lutetia-hotellista aika vääränlaisia mielikuvia, varsinkin jos kyseessä on luksushotelli... ;D

  • Haha, hauska, tämä oli tultava lukemaan, sillä näitä otsakkeita kun lukee niin vanha näsäviisas herää sisälläni... ^_^ En tiennyt, että osterit kelpaavat noin ranskalaisille, jotenkin tietty kuvittelin croissantteja, mutta onhan osterit tietysti kaiken sivistyneen syömisen huipentuma, joten käy järkeen!

    • Haha ;-D ! Ranskalaisilla on kyllä tosi monia "ikonisia ruokia" jotka kaikki tietävät heti liittää Ranskaan. Voihan olla että croissantit dominoivat aamiaistilastoja? :D

  • Hauska ja mielenkiintoinen postaus :) Pariisi on ollut mielessä viime aikoina. Make kävi vuosi sitten itsekseen. Mietin, jos tässä kesän aikana ennättäisi täältä Gdanskista sinne käymään. Katakombit kiinnostaa tietysti eniten!

    • Katakombit kyllä sopisi sulle :D Käy ja tee niistä reportaasi, niin pääsen sitä kautta tutustumaan!

  • Mielenkiintoista tietoa mitä ilman on mahdotonta elää. Tuo osterijuttu on järkeenkäypä, kesällä osterit tietysti pilaantuvat herkästi. lLuojan kiitos olen pelastunut sairastumasta Pariisi-syndromaan ::)

    • Hahaa, totta, ja onneksi moinen tauti ei iskenyt minuunkaan!

  • Oli mielenkiintoista lukea, onko tosiaan 13 juttua mitä en tiennyt Pariisista. Oli niitä 10,5 eli otsikko hyväksyttävä :-D Pariisi on niitä kaupunkeja, jotka ekalla reissulla tiet jo jotenkin televisiosta ja kuvista, mutta silti se yllättää paikan päällä. Upea kaupunki, jossa ehdoton suosikkini on Pompidou-keskus.

  • Kivoja faktoja, joista suurin osa oli minullekin tuntemattomia. Tuo metrijuttu on joskus opiskeltu koulussa, mutta enpä enää muistanut sitä. Pariisi-syndrooma oli (onneksi) uusi tieto. Käy järkeen, että sellainen on juuri Pariisista, jota kohtaan monella lienee suuret odotukset.

  • Kolmoskohta, eli Pariisi-syndrooma, pisti naurattamaan. Minulla ei ollut juurikaan odotuksia ensimmäiselle Pariisin-matkalle, joten se tietenkin onnistui yli odotusten. Osansa ehkä "ranskalaisissa seitinohuissa" jossa tilassa tuli oltua lähes koko matkan ajan.

    Katakombeista tuli muuten mieleeni, että siellä huomasin kärsiväni jonkun sortin elävältä hautaamisen pelosta. Ahdisti todella paljon mennä niin syvälle maan alle! Onneksi katseltavaa oli todella paljon ja fiilis meni ohi, mutta mietin alkumatkasta, että mun on pakko kääntyä takaisin ja palata maan pinnalle.

Samantyylisiä