X

Eataly Torino: Vanhan vermuttitehtaan ruokakauppakeskus 🇮🇹

Slow food-piireistä tuttu liikemies Oscar Farinetti muutti vuonna 2007 vanhan torinolaisen vermuttitehtaan kauppahalliksi, ravintolakompleksiksi, viinikellariksi, leipomoksi, kahvilaksi sekä supermarketiksi, ja antoi tälle kokonaisuudelle nimeksi Eataly.

Eatalystä tuli hyvin pian yksi maailman suurimmista italialaisten elintarvikkeiden kauppapaikoista, ja nykyään Eataly-komplekseja löytyy yhteensä jo yli 30 kappaletta kuudesta eri maasta. Seuraavat Eatalyt ovat aukeamassa Bostoniin, Los Angelesiin ja New Yorkiin (jossa jo ennestään on yksi), eli maailmanvalloituksen voinee katsoa olevan täydessä vauhdissa. Tällä hetkellä suurin Eataly taitaa löytyä Roomasta.

The brand EATALY is the combination of two English words: EAT and ITALY. Eataly is about eating Italian food, but not it’s not just about Italian food. That ”Italian” way of indulging at the table is the result of the extent to which Italians enjoy excellent Mediterranean cuisine combined with Italy’s food and wine culture and history, the easy reproduction of many dishes of poor origin, along with many positive influences that Italian cuisine has gained from abroad over history.*

Torinossa Eatalyita on kaksi: alkuperäinen sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella Lingotto-metroaseman vieressä, toinen aivan keskustassa lähellä Egyptiläistä museota. Kävimme vierailulla molemmissa: lounaalla ennen museokeikkaa keskustassa, ja valtavista annoksista toivuttuamme pyrähdimme vielä metrolla vermuttitehtaalle. Eatalyn tiloissa toimii tyypillisesti useita eri ravintoloita, joista joillekin on myönnetty jopa Michelin-tähtiä. Toiset ovat erikoistuneet lihaan, toiset kalaan, kolmannet (,neljännet, viidennet, kuudennet…) johonkin muuhun.

Rakastan käydä ulkomailla tutkimassa ihan tavallisiakin ruokakauppoja, joten ei liene ihme että pyörimme yhden päivän aikana näissä kahdessa Eatalyssa lähes neljä tuntia. Tuntui etten koskaan kyllästyisi ihastelemaan niitä toinen toistaan valloittavampia säilykkeitä, marmeladeja ja pastalaatuja, osoittelemaan sormella hassun näköisä kaloja, ja ihmettelemään miksi kukaan haluaisi ostaa lihatiskistä vasikan aivoja. Ja ne viinit…

Kalatiski. Hinnat samoissa kuin tavallisissa ruokakaupoissa, toisinaan hieman korkeammat. Suomalaisittain ei tuntunut överihalvalta muttei missään nimessä kalliiltakaan.

Tällaisen pullon haluaisin antaa jollekin lahjaksi! Samaa sarjaa löytyi myös mattapintainen musta pullo, jonka mukana tuli liitu.

Kinkkuset.

Arkijuustot rivissä

Umbrialainen Caciotto-juusto, jota on ilmeisesti valmistettu Italiassa jo keskiajalla.

En tiedä mitä juustoja nämä olivat, mutta sitä luokkaa kallista tavaraa, että asuivat turvallisesti lukkojen takana…

Kalliimmat viinit olivat hienojen juustojen tapaan lukitussa huoneessa, jonne pääsi vain henkilökunnan seurassa. Halvemmat viinit puolestaan löytyivät tavan tallaajien ulottuvilta jättiläismäisestä viinikellarista, jossa oli mahdollisuus ostaa viiniä valmiiden pullojen lisäksi hanasta. Myös olutvalikoima oli kohtuullisen mieletön.

Vermuttitehtaan Eataly on ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka paitsi valikoimansa ja ravintoloidensa, myös miljöönsä puolesta. Torinon keskustan Eataly oli valikoimaltaan suppeampi ja muutenkin tylsempi, joten ehdottomasti suosittelisin valitsemaan ensiksi mainitun, vaikka sinne ”joutuukin” matkustamaan muuten niin kompaktista keskustasta pienen metromatkan päähän.

Rakennuksessa toimii ilmainen WiFi, ja ravintoloista löytyy takuuvarmasti jokaiselle sopiva vaihtoehto. Vakuutuimme Eatalystä niin paljon, että vierailimme sellaisessa myös Milanossa, ja ostimme sieltä kaikki kotiin vietävät tuliaiset.

Eataly Torino: Vanhan vermuttitehtaan ruokakauppakeskus 🇮🇹 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (39)

  • Nam! Tänä kesänä olen käynyt kaksi reissua Italiassa ja molemmilta olen ostanut tuliaisiksi vain ja ainoastaan ruokaa. Ja suomesta tarttui mukaan keittokirja täynnä risotto-ohjeita, niitä täällä testaillaan. Italialainen ruoka <3

    • Juu kyllä kannattaa mennä tuonne mahdollisimman nälkäisenä :D

  • Aivan ihanan näköinen paikka. Minäkin tykään ihan hulluna kauppahallityyppisistä ratkaisuista, joissa voi tiskille piipahtaa syömään pienesti tai vähän isommin. Pitää panna nimi mieleen!

    • En tiedä miten suhtautuisin Eatalyyn vaikka Tokiossa, mutta Italiassa aivan ehdottomasti käymisen arvoinen. :)

  • Kaikenlaista olen nähnyt mutta että ruokakauppa-fetissi! :-)
    Mutta pakko myöntää että hyvältähän nuo näyttävät!

    • Haha :---D Joo, mulla on ollut tää aina ja se toimii myös suomalaisisa ruokakaupoissa, joissa on vähänkään erikoisempi valikoima....

  • Onpa houkuttelevan näköistä! Itse juuri vähän aikaa sitten fiilistelin Hietalahden kauppahallia, mutta tuossa on kyllä ihan eri tavalla sellainen suuren maailman meininki :) Kivan erilainen postaus!

    • Kauppahallit on ihania! Mä tykkään käydä lounaalla just Hietalahden kauppahallissa syömässä Roslundin burgereita :--)

  • Vesi kielellä lueskelin juttua, kunnes lopussa tuli lopullinen ahaa-elämys: tuoltahan löytäisi varmasti parhaat italialaiset oluet pienemmiltä panimoilta, joita on vaikea muuten löytää. Next destination: Eatyly ;-)

    • Haa, no aivan varmasti löytyy! Niitä oli niin käsittämätön määrä :D

  • Yks parhaita aktiviteetteja ulkomailla on just paikalliset supermarketit, joten voin kuvitella, että tuolla kaupassa on mennyt aikaa. Esim. Kiinassa viime talvena mulla meni koko ilta yhessä kaupassa, kun halusin tutkia jokaisen käytävävälin - ja vielä useempaan kertaan. Onneksi olin itsekseni liikenteessä, että sai mennä ihan rauhassa.

    Kuulostaa ja näyttää herkulliselta tää kauppa, tytyy pitää mielessä, jos jossain päin maailmaa tulis vastaan!

    • Pitäisi tehdä yhteinen retki johonkin ihanaan ruokakauppaan jossain oikein kummallisessa kohteessa! :---D

  • Ei-italiafanina en ollut tällaisesta kuullutkaan, mutta juttusi perusteella oli samantyyppinen kuin missä yhtenä iltana kävimme San Franciscossa syömässä Twitterin pääkonttorin alakerrassa sijaitsevassa Food Marketissa: paremman tuntuinen kauppahalli ja ravintoloita reunoilla, vai missasinko jotain oleellista tästä konseptista?

    • Se on varmaan ollut joku tylsä tavallinen mutta tavallista parempi kauppahalli-ravintolakompleksi jossa ei sen kummempaa konseptia missattavaksi edes ole. ;) Tosin mä tykkään niistäkin, se varmaan vaatii tän "ruokakauppafetissin"...

  • Tiettyjen maiden ruokakuviin ei kyllästy koskaan! Etenkin nuo kivasti pakatut juustot ja pullot, ah... Itse yleensä shoppailen lähes kaikki tuliaiseni ruokakaupoista. :)

    • Ruoka on vaan niin paljon parempi tuliainen kuin turha krääsä! :D Ja mä myös fiilistelen aina noita pakkauksia erityisen paljon. ^__^

Samantyylisiä